Egyszerű gráfok ábrázolása Pascalban:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Floyd-Warshall algoritmus
Advertisements

Nevezetes algoritmusok
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
Algoritmusleíró eszközök
Tranzitív lezárt és Warshall algoritmus
Feladat 1 •Tekintsük a prim alprogramot, amely az n, (n≤32000) paraméteren keresztül egy természetes számot kap és visszatéríti az 1–et, ha n prímszám.
egy egyszerű példán keresztül
Készítette: Szinai Adrienn
GRÁFELMÉLET Alapfogalmak 2..
OKTV feladatok megoldása C#-ban
Matematika II. 4. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Műszaki térinformatika ágazat tavaszi félév.
Dualitás.
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
Illeszkedési mátrix Villamosságtani szempontból legfontosabb mátrixreprezentáció. Legyen G egy irányított gráf, n ponton e éllel. Az n x e –es B(G) mátrixot.
Illés Tibor – Hálózati folyamok
4. Helyes zárójelezés algoritmusa
Hálózati Biológia A sejt funkcionális működésének megértése.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje A fazekas műhely példája és más egyszerű példák a vállalat modellezésére, rendszermátrix számításokra.
Minimax és problémaredukció, egyszerű példák INCK431 Előadó: Dr. Nagy Benedek Norbert Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2011/2012. II. félév A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA.
Papp Róbert, Blaskovics Viktor, Hantos Norbert
1. Univerzális nyelő Csúcsmátrixos ábrázolás esetén a legtöbb gráfalgoritmus futási ideje O(n2) azonban van kivétel. Egy irányított gráf egy csúcsa univerzális.
Matematika III. előadások Építőmérnök BSc szak PMMINB313
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Kvantitatív módszerek
Gráfok Készítette: Dr. Ábrahám István.
Gráf szélességi bejárása
Dijkstra-algoritmus ismertetése
Szögek és háromszögek.
A négyzetes mátrixok (nxn-es kétdimenziós tömbök)
1.Feladat Olvassunk be egy n x m–es egész számokat tartalmazó mátrixot. Számítsuk és írjuk ki a mátrix két szélső során és oszlopán lévő elemek összegét.
Feladatok: Rekordok Páll Boglárka. 1. Feladat: Egy szállításról a következő adatokat tartjuk nyilván: árukód, irányítószám, cím, mennyiség. Valósítsuk.
Feladat: 1.Írjunk eljárást amely egy paraméterként megadott stringből kitörli az összes ‘b’ betűt. 2.Írjunk eljárást amely beolvassa egy személy adatait.
GRÁFELMÉLET Alapfogalmak 1..
Gráfelmélet: Fák.
Hierarchikus lista Kétféle értelemezése van:
Tömbök és programozási tételek
Kétdimenziós tömbök Mátrixok
GRÁFELMÉLET.
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Fák.
A Dijkstra algoritmus.
Euler gráf Euler, 1736 Königsbergi hidak
Nevezetes algoritmusok: Fa megvalósítása Készítette: Várkonyi Tibor Zoltán.
Gráfok 1. Szlávi Péter ELTE IK Média- és Oktatásinformatika Tanszék
1 Szélességi Bejárás Györgyi Tamás – GYTNAAI.ELTE 2007 Március 22 Algoritmusok És Adatszerkezetek 2 Gráfalgoritmus S b a d e f h g c.
Feladatok (értékadás)
Háló- (gráf-) algoritmusok
GRÁFOK Definíció: Gráfnak nevezzük véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok pont és azokat összekötő szintén véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok.
Gráfok ábrázolása teljesen láncoltan
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
Útkeresések.
Projektmenedzsment gráf általában súlyozott irányított
Morvai Mária-Júlia F3D3D4.  Adott egy G=(V,E)élsúlyozott, irányított vagy irányítás nélküli, negatív élsúlyokat nem tartalmazó,véges gráf. Továbbá adott.
Gráf szélességi bejárása. Cél Az algoritmus célja az, hogy bejárjuk egy véges gráf összes csúcsát és kiírjuk őket a kezdőcsúcstól való távolságuk szerint.
Gráf szélességi bejárása. A szélességi bejárás elmélete Célja egy véges gráf összes csúcsának bejárása a kezdőcsúcstól való távolságuk szerinti növekvő.
Készítette : Giligor Dávid Neptun : HSYGGS
Gráf Szélességi bejárás Készítette: Giligor Dávid Neptun : HSYGGS.
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára, informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Az interaktív vizsga jellegzetes feladattípusainak.
Eötvös Konferencia, 2008 április 26. Kovács Máté 1 Útkeresések optimalizálása számítógépes játékokban.
V 1.0 OE-NIK, Programozás I. Gyakorlás egydimenziós tömbökkel Többdimenziós tömbök Gyakorló feladatok.
Kvantitatív módszerek
PRÜFER KÓD. Fák kódolása számsorozatokkal Prüfer-kód: n csúcsú fa ↔ n-2 db szám Minden szám 1 és n közötti lehet Kölcsönösen egyértelmű: n csúcsú fák.
A Dijkstra algoritmus.
Gráfalgoritmusok G=(V,E) gráf ábrázolása
Dijkstra algoritmusa: legrövidebb utak
Dijkstra algoritmusa: legrövidebb utak
Gráfok - 1 Definíció: Irányított gráf (digráf) G=(V,E) rendezett pár.
Dijkstra algoritmusa: legrövidebb utak
Gráfalgoritmusok G=(V,E) gráf ábrázolása
Előadás másolata:

Egyszerű gráfok ábrázolása Pascalban: Szomszédsági mátrix Szomszédsági lista Illeszkedési mátrix Éllista

n csomópontú irányítatlan gráf ábrázolása szomszédsági mátrixszal Jelölje E a szomszédsági mátrixot. n csomópont => n sor és oszlop lesz. 1 2 3 4 5 E(i,j)=1 Létezik i kiindulópontú és j végpontú él 1 3 2 5 4 e1 e3 e2 e4 e6 e7 e5 Egy sor összege egyenlő az adott csomópont fokszámával. A mátrix szimmetrikus a főátlóra nézve.

FELADAT Adott 4 város jelöljuk őket 1, 2, 3, 4 -el. Olvassuk be, hogy melyik városból melyikbe vezet út (ugyanazon az úton lehet közlekedni oda és vissza is). Írjuk ki a szomszédsági mátrixot. Keressük ki melyik csomópont fokszáma a legnagyobb és számítsuk ki a gráf összfokszámát

n csomópontú irányított gráf ábrázolása szomszédsági mátrixszal Jelölje E a szomszédsági mátrixot. n csomópont => n sor és oszlop lesz. 1 2 3 4 5 E(i,j)=1 Létezik i kiindulópontú és j végpontú él 1 2 3 4 5 Egy sor összege egyenlő az adott csomópont ki fokszámával. Egy oszlop összege egyenlő az adott csomópont be fokszámával.

FELADAT Adott 4 város jelöljuk őket 1, 2, 3, 4 -el. Olvassuk be, hogy melyik városból melyikbe vezet út (minden út egyirányú!). Írjuk ki a szomszédsági mátrixot. Keressük ki melyik csomópont befokszáma, melyik csomópont kifokszáma a legnagyobb és számítsuk ki a gráf össz be- és kifokszámát.

Gráf ábrázolása szomszédsági listával Az adott gráfhoz hozzárendelhető egy n sort és maximum n oszlopot tartalmazó kétdimenziós tömb, amelynek minden sorában az adott sorszámú ponttal szomszédos (összekötött) pontok sorozata található. 1 3 4 5 2 1 3 2 5 4 e1 e3 e4 e6 e7 e5 e2

Feladat Adott egy gráf melyet szomszédsági listával ábrázolunk. Az adatokat a egy szöveges állomány tartalmazza. Az állomány első sorában található a csomópontok száma, a következő n sor tartalmazza az i-edik csomópont szomszédainak számát, és a szomszédait szóközzel elválasztva. Írj programot amely beolvassa az állomány tartalmát és kiírja a képernyőre.

Gráf ábrázolása illeszkedési mátrix segítségével Egy gráfhoz hozzárendelhető egy n sorból (csomópontok száma) és egy m oszlopból (élek száma) álló kétdimenziós tömb úgy, hogy a[i,j]=1 ha i ponthoz a j él illeszkedik. a sor összege megadja a sorszámának megfelelő csomópont fokszámát bármely oszlopban két 1-es található, ezek az oszlopnak megfelelő él által összekötött csomópontok 1 3 2 5 4 e1 e3 e2 e4 e6 e7 e5 1 2 3 4 5 6 7

Feladat Adott egy irányított gráf, amelynek n pontja és m éle van. A gráf illeszkedési mátrixát egy szöveges állomány tartalmazza. Az állomány első sorában található a csomópontok száma és az élek száma, szóközökkel elválasztva, a következő n sor pedig a mátrix sorait tartalmazza. Írj programot amely beolvassa és kiírja az állomány tartalmát, valamint a legnagyobb ki és be fokszámú csúcsokat.

Gráfok ábrázolása éllistával Egy gráfhoz hozzárendelhető egy n sorból (élek száma) és egy két oszlopból álló kétdimenziós tömb úgy, hogy minden sorban az adott sorszámú él két végpontját tároljuk. 1 3 2 4 5 6 7 1 3 2 5 4 e1 e3 e2 e4 e6 e7 e5

Feladat Adott egy gráf, amelynek n pontja és m éle van. A gráf éllistáját egy szöveges állomány tartalmazza. Az állomány első sorában található m, az élek száma, a következő m sor pedig az élek végpontjait tartalmazza . Írj programot amely beolvassa és kiírja az állomány tartalmát. Valamint a legnagyobb fokszámú pontot