polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyenlőbb és egészségesebb társadalom
Advertisements

A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Republikon Tolerancia-kutatások
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Állami szerepvállalás és/vagy egyéni felelősség Albert Fruzsina–Dávid Beáta MTA SZKI.
A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Bodor Ákos – Grünhut Zoltán MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP
Dupláz-e a Jobbik? Mérők Klubja, január 30. Előadó: Závecz Tibor.
Kormányzati szándékok a közérdekű bejelentők védelmében
Kik azok a liberálisok és találnak-e pártot maguknak? A Republikon Intézet konferenciája, február 28. Előadó: Závecz Tibor.
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
Mennyire szolidáris a magyar társadalom? Alapjövedelem, közmunka, segélyezés április 25. Előadó: Závecz Tibor.
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
A KORRUPCIÓ ÉS A MINDENNAPI ÉLET: A MAGYAR KÖZVÉLEMÉNY
Napfényen a „rejtőzködő szavazók” Mérők klubja április 24.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Magyar Tudományos Akadémia október 12.
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
A lakosság megtakarítási, ingatlan- és autóvásárlási szándékának változásai az elmúlt két évtizedben Mérők Klubja február 27. Horváth Gábor Kutatásvezető.
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
Az e-banking távlatai 1117 Budapest, Pázmány sétány 1/a / 6827
EDUVITAL- Tudományos Újságírók Klubja 2012.november 26. Összetartó közösség, egészségesebb ember Dávid Beáta, PhD.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked 2005 február.
1 Az önfeltárás kockázati tényezőinek összefoglalása Dimenzió Idő Téma Értékelés Emberek Kis kockázat Múlt események, gondolatok, általános elképzelések.
ISKOLÁK Az iskolai oktatásban 48 olyan intézmény vesz részt, ahol a komi- permják nyelvet anyanyelvként lehet tanulni. Ez 38,1%-a az iskolák összes számának.
Lukács Oktatási Központ -
Demokrácia és diktatúra
Intervallum.
F ORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS CSOPORTOK A D EBRECENI E GYETEMEN Dusa Ágnes - Sőrés Anett DE Szociológia MA I. TERD-zárókonferencia május 14.
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
Albert Einstein idézetek.
Reklám etika.
Kultúraváltás jelentősége a gazdasági növekedésben Hamecz István.
Másság-tisztelet vagy személyi méltóság: a társadalompolitika válaszútja Kővári János
A szakmunkásképzés válságtünetei Hozzászólás a Kézdi Gábor, Köllő János és Varga Júlia által írott tanulmányhoz Mártonfi György, OFI Bp február.
Különbözőek vagyunk!.
MÉRŐK KLUBJA Bernát Anikó, Fábián Zoltán (TÁRKI): Bal- és jobboldal: vonzások és választások szeptember 26. Budapest, Kossuth Klub.
Magyarország helye a világ értéktérképén
Bizalom, paternalizmus igazságtalanságérzet Tárki 2009 október 12.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2009 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól június 3.
Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
Fiatalok politikai szocializációja - közösségekben való részvétel Bognár Adrienn PTE - BTK Szociológia Tanszék.
1 A MAGYAR GAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGE ÉS BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐI Chikán Attila a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének egyetemi tanára,
Nevelés és nevelői attitűdök
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
A VIII. kerületi drogszcénában végzett szükséglet felmérő vizsgálat eredményei Rácz József, Márványkövi Ferenc és Melles Katalin MTA Pszichológiai Kutatóintézet.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Gaudium et Spes: Kihívások és kilátások Szeptember 10. Előadó: Dr. Tomka Ferenc.
Vecsés város kutatás Közéleti, politikai kérdések Második hullám
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
mint ami mások szerint szükséges!
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
Mi várható gazdasági téren? - az ország gazdasági helyzetének megítélése Szlovákiában, Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon - Szeitl Blanka.
INNOCSEKK 156/2006 Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Egyetemi Tudományos Diákköri Konferencia november 24. Készítette: Vrabély.
Mit gondol, okoz-e jelentős hatáscsökkenést, ha kimarad néha a gyógyszer bevétele? (százalékos megoszlás)
1 Identitás elemek vizsgálata: a kötődés, bizalom és konfliktus vizsgálatának keretei a magyar társadalom kvantitatív felmérései alapján Dr. Bugovics Zoltán.
A folytonosság Digitális tananyag.
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről február 21. Domokos Tamás.
Tamás Pál: IDEOLÓGIÁK, REMÉNYEK, FÓBIÁK AZ ÚJABB POLITIKAI KULTÚRÁBAN február Adatfeldolgozás: Schmidt Andrea.
Hogyan jutottunk idáig? Hogyan jutottunk el eddig? A társadalmi részvétel és mozgósítás struktúrái Gerő Márton, (MTA TK, ELTE TÁTK) A civilek hatalma konferencio.
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről
1 hónappal az országgyűlési választások előtt Politikatörténti Intézet Dr. Stumpf István március 11.
Magyarország helye a világ értéktérképén
A Magyar Szocialista Párt választási programja:
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Előadás másolata:

polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György Értékszerkezet – polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György Mérők Klubja 2014 február 27

Az értéktérkép dimenziói (1) Vallásosság (mennyire tartja fontosnak életében a vallást?) Haza-szeretet (mennyire büszke saját nemzeti-ségére?) Tekintély-tisztelet (mennyire tartaná jó dolognak, ha növekedne a tekintély tisztelete?) Engedel-messég (engedel-mességre vagy önállóságra nevelné gyermekét?) Családköz-pontúság (mennyire tartja elfogad-hatatlan-nak a válást?) Tradicionális-vallásos / világi-racionális gondolkodás

Az értéktérkép dimenziói (2) Zárt gondolkodás / nyitott gondolkodás Szabadság (fontosnak tartják-e a szólásszabadság védelmét és a kormánydöntésekbe való beleszólást?) Érdekérvényesítés (írtak-e már alá petíciót? ) Tolerancia (mennyire megengedők a homoszexualitással kapcsolatban?) Önállóság (mennyire érzik úgy, hogy sorsukat képesek befolyásolni?) Bizalom (mennyire bíznak az emberekben?) Zárt gondolkodás / nyitott gondolkodás

* A változás mértéke kicsi, de a szekulari-záltabb irányba mutat *nyitottság/ zártság tekintetében nincs lényegi változás

A kérdezett szerint a többség Mit tenne Ön és Ön szerint a többség, ha találnának egy pénztárcát az utcán? (2009 és 2013) (százalékos megoszlások)   A kérdezett szerint a többség Eltenné Nem tenné el Összesen A kérdezett 15 10 0 1 15 11 65 57 20 32 85 89 80 67 20 33 100 2009 2013 Forrás: Tárki Gazdasági kultúra vizsgálat 2009 és 2013 Megjegyzés: a „nem tenné el” opció alesetei: otthagyná, visszajuttatná, leadná a rendőrségen vagy önkormányzatnál vagy más közeli helyen

Intézmények és közszereplők iránti bizalom (2009-ben és 2013-ban) (0-10 skálán, ahol a magasabb érték a nagyobb fokú bizalmat jelöli) Csak az MTA indexe van a közepes bizalmi szint (5.5 érték) fölött A fiktív intézmény iránt is bizalmatlanok vagyunk (bár itt a legnagyobb a bizonytalanság is) Magyarországon a megkérdezettek a legkevésbé a politikai szereplők iránt vannak bizalommal … … de 2013-ra intézményi bizalom általában növekedett, … különösen a kormány, az országgyűlés és a politikusok iránt Nőtt a rendőrségbe vetett bizalom is

Állami vagy piaci megoldások …. viszont, ha a piaci és az állami megoldások közötti választás a tét: az állami megoldások támogatottsága nőtt a két felvétel között… 1 = piaci megoldás /10= állami megoldás

Polarizáltság és intézményi bizalom Az intézményi bizalom erősen összefügg a politikai azonosulással (általában is, de a kormánnyal evidensen) 2009-ben a baloldaliak bíztak jobban az intézményekben, ma inkább a jobboldaliak Figyelem: nem csak a kormányban, hanem minden intézményben!

Néhány következetés Továbbra is alacsony általános bizalom… … de valamelyest növekedett az intézményi bizalom Kisebb elvárások az állam egyenlőtlenség kiegyenlítő szerepével kapcsolatban … … de növekvő bizalom abban, hogy az állam egyéb jóléti szerepeket jobban tud ellátni, mint a piac A véleményeket nagyban polarizálja a politikai identitás (bal-jobb azonosulás) … … ez az intézményi bizalmat relativizálja, a normákat instrumentalizálja