A Magyar Köztársaság kormánya

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
Advertisements

Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
Tisztelettel köszöntöm
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
az általános iskolákban
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
általános főig. helyettes
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
2008. december 10. Látássérült személyek elemi és foglalkozási rehabilitációja programzáró konferencia december 10.
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
Aktív idősödés és nemzedékek közötti szolidaritás európai éve Magyarország Nemzeti Programja (tervezet) Február 22.
Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülés április 10. A Nemzeti Egészségügyi Programok és a Népegészségügyi Program.
Integrált közösségi szolgáltató terek
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Aaa. Nők és családon belüli erőszak elleni lépések  től a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (jogelődje ICSSZEM)és a civil szervezetek egyeztetése.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.
A betegellátás keretei és rendszere
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Biztonság és Partnerség Társadalmi vita - Zárókonferencia szeptember 2. Budapest Az egészségügy feladatai 2010-ig Dr. Székely Tamás miniszter.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Dr. Apjok András Budapest, SZIM, Magyar Információs Társadalom Stratégia Az egészségügyi és szociális ágazati információs stratégia ismertetése,
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
A lelki egészségfejlesztési központok és a lelki egészségfejlesztés szakmai támogatása az országos háttérintézmények bevonásával dr. Koós Tamás szakmai.
Téglásy Kristóf március 06. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ifjúságügyi Főosztály Az ifjúságpolitika irányításának új szervezeti helye.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
TOP vas megyei aktualitásai
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-5. 1
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program RSZTOP-3 Tájékoztatás a Kísérő Intézkedések részprogram Adatszolgáltatási folyamatairól Hajléktalanokért.
Előadás másolata:

A Magyar Köztársaság kormánya

A Lelki Egészség Országos Program társadalmi vitája

Előzmények A „Biztonság és Partnerség” program társadalmi egyeztetése során a szakmai szervezetek kérésére kiegészült a Lelki Egészség Országos Programmal A lakosság kedvezőtlen mentális egészségére, illetve az ellátórendszer fejlesztésére irányuló stratégiai program elkészítésére tettek javaslatot Céljai teljes mértékben illeszkednek az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Unió kapcsolódó dokumentumaihoz, Támaszkodik a Lelki Egészség és Jólét Európai Paktuma („European Pact for Mental Health and Well-being 2008”) című dokumentumra. A LEGOP nem csak megoldást és cselekvési tervet tartalmaz ,de meghatározza a megelőzés és a gyógyítás jövőbeni fejlesztési irányait is.

A szakmai egyeztetés résztvevői Néhányan, a véleményező 30 szakmai-, civil- és érdekvédelmi szervezet közül: Pszichiátriai Szakmai Kollégium Magyar Pszichiátriai Társaság Gyermek- és Ifjúsági Pszichiátriai Szakbizottság Országos Tisztifőorvosi Hivatal Szociális és Munkaügyi Minisztérium Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum SE Magatartástudományi Intézet Alkoholizmus Elleni Megyei Egyesületek és Klubok Országos Szövetsége Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Országos Gyermekegészségügyi Intézet

Fő beavatkozási területek I. Oktatás, nevelés Mentális egészségfejlesztés Mentális egészséggel kapcsolatos tananyag-fejlesztés Lelki egészséggel és jóléttel foglalkozó szakemberek képzésének támogatása Szakmai képzés Orvosképzés (pszichiáter és gyerekpszichiáter, rezidensképzés továbbfejlesztése) Paramedikális szakemberképzés (posztgraduális képzés) Ágazaton kívüli szakemberek (Life Long Learning)

Fő beavatkozási területek II. Az intézményrendszer fejlesztése Megelőzés (munkahelyi, iskolai, lakóhelyi mentális egészségfejlesztő szolgáltatások) Gyógyítás (konzultatív pszichiátriai hálózat kialakítása) Rehabilitáció (a rehabilitáció közösségi alapú átalakítása) Ellátások integrációja (szociális és egészségügyi szolgáltatások integrációja) Mentális egészségfejlesztő programok Képzések, egészségfejlesztő programok támogatása Jogszabályi környezet átalakítása Ellátási és civil kontrollkompetenciák erősítése Betegjogok Pszichiátriai betegekre és ellátásukra vonatkozó jogszabályok harmonizációja

Prioritások I. A „Biztonság és partnerség: feladatok az egészségügyben 2010-ig” című Kormányprogramhoz kapcsolódóan a következő területeken kíván változást elérni: öngyilkosság és depresszió megelőzése az ifjúság és az időskor lelki egészsége a munkahelyi egészség a stigmatizáció és diszkrimináció ellenes küzdelem alkoholpolitikai intézkedések megvalósítása

Prioritások II. A LEGOP célkitűzései közé beemeltük az „Alkoholpolitika és Stratégia” leglényegesebb elemeit: az integrált iskolai és más ifjúsági prevenciós programokat a korai kezelésbevétel szakmai, intézményi és finanszírozási–érdekeltségi rendszerének megteremtését az egészségközpontú alkoholpolitika megvalósítását

A társadalmi egyeztetésről A stratégiai program-tervezet társadalmi egyeztetését 2008. október 11-én, a Mentális Egészség Világnapon hirdettük meg. A társadalmi egyeztetés egy hónapja alatt lehetőséget biztosítunk minden szakmai és civil szervezet számára észrevételeik és javaslataik megfogalmazására. (a program olvasható a www.eum.hu –n) Észrevételeket, javaslatokat a legop@eum.hu címre várjuk. A szakmai, társadalmi egyeztetést és a szakmai konszenzust követően kerülhet sor a stratégiai program nemzeti programként történő elfogadására.

A Magyar Köztársaság kormánya