KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közlekedésfejlesztési Integrált Közreműködő Szervezet
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Innováció II. Rákóczi Ferenc Szakközép –és Szakiskola Kisvárda.
2008. december 08. A KEOP szennyvízelvezetési és –tisztítási konstrukciójának pályáztatási tapasztalatai, és a es akcióterv bemutatása Balla.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A magyar köznevelési fenntartórendszer legfőbb kihívásai
1 Svájci Hozzájárulás – Információs Nap Miskolc és Debrecen, május Szalóki Flórián Főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
Környezeti szemléletformálás
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Előadó: Dr. Kovács Katalin
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Heltai László referens, KEOP IH FVM VKSZI, június 17. Környezet és Energia Operatív Program.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Pályázatírás módszertana
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Lehatárolási irányok: Árvízvédelem Vízgazdálkodás Természetvédelem, Natura 2000 Energiahatékonyság növelése Megújuló energiaforrások alkalmazása Hulladékkezelés.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek 9. óra.
Logisztikai fejlesztési irányok a hazai és az EU szakpolitikák tükrében CEBC „A győztesek felelőssége” konferencia február 2. Dr. Bokor Zoltán BME.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZÖTT TERVEZETT FEJLESZTÉSEI
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Somogy megye Integrált Területi Programjának végrehajtása KAPOSVÁR DECEMBER 11.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS TOP Nyíregyháza, január 08. Dr. Frankó Melinda.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A határmenti programok aktuális állása
LIFE KÖRNYEZETVÉDELMI ALPROGRAM
Pályázatmenedzselő és dr. Papp József, vezérigazgató
Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország
Előadás másolata:

KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

A KIOP ÁLTALÁNOS CÉLKITŰZÉSEI A Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program általános célja a környezetbarát fejlesztések elősegítése. Az infrastruktúra a KIOP vonatkozásában magában foglalja a környezetvédelmi szolgáltatások, természeti és természetvédelmi területek, az energetikai kezdeményezések és a közlekedési hálózatok rendszerét. A KIOP célt a magyarországi infrastruktúra mennyiségi és minőségi javításával kívánják elérni, ez pedig hatékonyabb és eredményesebb szolgáltatásokat eredményez a fenntartható fejlődés biztosítása mellett.

A KIOP SPECIFIKUS CÉLKITŰZÉSEI A környezet állapotának javítása a fenntartható fejlődés elősegítésével a környezet- és természetvédelmi fejlesztések által. Környezetkímélő közlekedési infrastruktúra fejlesztése és az elérhetőségi mutatók javítása A KIOP olyan intézkedések meghozatalára összpontosít, melyek csökkentik Magyarország EU-hoz mért lemaradását az infrastruktúra terén.

KIOP IH: GKM Közreműködő Szervezetek: Energia Központ Kht. KvVM Közreműködő Szervezete EüSzCsM Közreműködő Szervezete Közlekedéstudományi Intézet Rt. Támogatások célcsoportja (pályázók) KIOP

A KIOP PRIORITÁSAI A KÖRNYEZETVÉDELMI PRIORITÁS A KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉS PRIORITÁS A TECHNIKAI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS PRIORITÁS

1. A KÖRNYEZETVÉDELMI PRIORITÁS 1. intézkedés:A települési környezetvédelem erősítése Célja: Az ivóvíz minőségének javítása. A közcsatorna-hálózat fejlesztése. A biológiailag tisztított szennyvíz arányának növelése. A rendszeres, illetve szelektív hulladékgyűjtés fejlesztése. A települési hulladékhasznosítás fejlesztése. A levegőszennyezés és zajterhelés mérése. Felelős Hatóság: Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Kedvezményezettek: központi költségvetési szerv és intézményei, helyi önkormányzati szerv és intézményei, közhasznú társaság, önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságok. Az intézkedés részesedése az OP költségvetéséből: %

2. intézkedés: A környezetbiztonság növelése Célja: A Tisza komplex árvízvédelmi rendszerének kialakítása. Az egészségkárosodások elkerülését és az ivóvízbázis védelmét szolgáló állami felelősségű kármentesítés gyorsítása. A Tisza-völgy árvízkezelése. Környezeti kármentesítés. Felelős Hatóság: Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Kedvezményezettek: központi költségvetési szerv és intézményei, helyi önkormányzati szerv és intézményei, közhasznú társaság, önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságok. Az intézkedés részesedése az OP költségvetéséből: %

3. intézkedés: A természetvédelem erősítése Célja: Természetes, természet-közeli élőhelyek megőrzését, rekonstrukcióját elősegítő beruházások megvalósítása, különös tekintettel a vizes élőhelyekre, a jellegzetesen pannon élőhelyekre, a gyepterületekre. Felelős Hatóság: Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Kedvezményezettek: központi költségvetési szerv és intézményei, helyi önkormányzati szerv és intézményei, közhasznú társaság, önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságok. Az intézkedés részesedése az OP költségvetéséből: %

4. intézkedés: Az energiagazdálkodás környezetbarát fejlesztése Célja: A megújuló energiák hasznosításának bővítése. Az állami és lakossági körű energiahatékonyság javítása. Felelős Hatóság: Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Kedvezményezettek: központi költségvetési szerv és intézményei, helyi önkormányzati szerv és intézményei, közhasznú társaság, önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságok, alapítványok, vállalkozások. Az intézkedés részesedése az OP költségvetéséből: 7-9 %

2. A KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉS PRIORITÁSA 1. intézkedés: A környezetkímélő közlekedési infrastruktúra fejlesztése Célja: Az intézkedés célja a települések tranzit forgalmának csökkentése (az elkerülő úthálózat révén), a zaj, rezgés és légszennyezés mérséklése. Felelős Hatóság: Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Kedvezményezettek: központi költségvetési szerv és intézményei, helyi önkormányzati szerv és intézményei Az intézkedés részesedése az OP költségvetéséből: 6-9 %

2. intézkedés: A közlekedési infrastruktúra elérhetőséget javító fejlesztése Célja: A regionális és inter-regionális közlekedési kapcsolatok infrastrukturális feltételeinek javítása, az elérhetőség javítása. A megközelítési és közlekedési alternatívák közötti választás lehetőségének bővítése, az érintett térségek vonzerejének javítása. Felelős Hatóság: Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Kedvezményezettek: központi költségvetési szerv és intézményei, helyi önkormányzati szerv és intézményei, Az intézkedés részesedése az OP költségvetéséből: %

3. A TECHNIKAI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS PRIORITÁS Célja: A KIOP intézkedéseinek megvalósításához szükséges monitorozó, előrejelző, menedzsment, koordinációs és ellenőrzési rendszerek fejlesztése. A tájékoztatási, valamint a nyilvánossággal kapcsolatos feladatok biztosítása az OP végrehajtása során. Az Operatív Program közbülső értékelésének biztosítása, projektek előkészítése, képzések szervezése. Kedvezményezettek: KIOP Irányító Hatóság, Monitoring Bizottság, Felelős Hatóság: Irányító Hatóság Az intézkedés részesedése az OP költségvetéséből: 2%.