Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pályaorientáció: a fiatalok minőségi munkaerő követelményeinek biztosítása a munkaerőpiacon A pályaorientáció jelenlegi helyzetének és a jövőre vonatkozó.
Advertisements

Budapest, december 3. Nagyné Zölde Mónika
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Pályaorientációs és álláskeresési tanácsadói szolgáltatások
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Életpálya-építés fiatalkorban
D szekció, Mobilitás: a mozgás és változás TéT-je a felsőoktatásban
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Fiatalok foglalkoztatásának javítása: mit jelent ez a gyakorlatban? BORBÉLY-PECZE, Tibor Bors, Ph.D. MOM Kulturális Központ Budapest, november 28.
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Képesítési Keretrendszerek Európában
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Szempont Alapítvány Foglalkozási rehabilitáció 2008 december 10.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
A pályaválasztási szakemberek kompetenciái
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Történetünk Euroguidance Hungary, Euroguidance hálózat tagja 2000-től FSZH alatt (2007.jan.1-től) Európai Bizottság, Leonardo Da Vinci > LLL 65 központ.
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
1 A kötöttpályás szakma perspektívái – Egész életen át tartó tanulás?! Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV Zrt.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
A Calderoni Program helye és szerepe a HEFOP-ban Záró-konferencia március 27. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon:
Életút-támogató pályaorientáció
1 A kötöttpályás szakma perspektívái – Egész életen át tartó tanulás?! Perspektíva és jövőkép Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV Zrt.
A kötöttpályás szakma perspektívái konferencia június 12. Az egész életen át tartó tanulás és a foglalkoztathatóság javítása Országos Foglalkoztatási.
A humán szolgáltatás európai uniós tendenciái Humán szolgáltatás jelene és jövője konferencia Gödöllő, 2009.május 14. Borbély-Pecze Tibor Bors
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH programvezető
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető NFÜ- TISZK információs nap – március 3.
Az NPT tevékenységének bemutatása Borbély-Pecze Tibor Bors, NPT titkár március A szakadékok áthidalása Nemzeti Pályaorientációs Tanács – OÉT.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Történetünk  Nemzeti Pályainformációs Központ – 1999 óta  Euroguidance Hungary, Euroguidance hálózat tagja  Európai Bizottság: Leonardo Da Vinci >
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.
TÁMOP „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” Előadó: Petromán Anikó.
Szinkronban Európával A nemzeti életpálya-tanácsadási rendszer február 21 Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors – programvezető, a Nemzeti Pályaorientációs.
Nemzetközi és országos koordináció az életpálya- tanácsadás területén szeptember 15. WS5 Borbély-Pecze Tibor Bors, PhD programvezető
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető RFKB-NPT kapcsolattartás Az életpálya tanácsadás.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Magyar Élethosszig Tartó Pályaorientációs Szakpolitikai Tanács
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – nemzeti életpálya-tanácsadó rendszer kialakítása Borbély-Pecze Tibor Bors, PhD programvezető.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
NPT március 24..
Nemzeti Pályaorientációs Tanács célok, feladatok
Nemzetközi és országos koordináció az életpálya-tanácsadás területén
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A szakadékok áthidalása
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Előadás másolata:

Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia Budapest, augusztus 27.

Közoktatáson túl vagy innen? Szakmai tanulás = szakmatanulás ? Mi a szakma ? szakma = foglalkozás ? foglalkozás = munkakör ? Szakmai tanulás = szakképzés ? Szakmai tanulás = szakmai kompetenciafejlesztés

Kulcskérdés a munkaerő-piac által igényelt humán erőforrás rendelkezésre állása a foglalkoztathatóság, az ehhez szükséges kompetenciák megléte

Szakmai kompetenciafejlesztés megalapozása – formális képzésben megerősítése – egyéni és csoportos munkavégzés közben továbbfejlesztése – a fentiek bármelyikében és önfejlesztéssel

Az önfejlesztés feltételei tudatosság, szándék az egyén részéről fejlődési lehetőségek és a tanulási lehetőségek, a képzési kínálat rendelkezésre állása a környezet részéről

Tudatosság, szándék Az egyén karriercélokat, életpálya-tervet határoz meg keresi a lehetőségeket szakmai kompetenciái érvényesítésére ismeri a munkaszervezetében való érvényesülés perspektíváit, feltételeit felelősséget vállal saját kompetenciáinak fejlesztéséért fejleszti tanulási képességeit tájékozott a tanulási lehetőségekben elkötelezetten és aktívan részt vesz a fejlesztési programjának a megválasztásában, ill. az igényeinek megfelelő fejlesztési program kialakításában

Életpálya-tervezés feltételei foglalkozások, pályaképek ismerete, megismerhetősége önismeret, önfejlesztés tudatosság, szándék foglalkoztathatóság feltételeinek ismerete kompetenciamérések lehetősége képzési kínálat elérhetősége életpálya-tanácsadás rendelkezésre állása tanulási utak kínálata

Nemzetközi kitekintés között OECD és Európai Bizottság közös munkája: a nemzeti pályaválasztási tanácsadási politikák áttekintése 55 országban vizsgálták, hogy a pályaválasztási tanácsadó szolgáltatások szervezése, ügyvitele és átadása hogyan járul hozzá az egész életen át tartó tanulás és az aktív munkaerőpiac politikáinak megvalósításához

Egész életen át tartó pályatanácsadás végén létre jött a Karrierutat Támogató Pályaorientációs Európai Szakpolitikai Hálózat (ELGPN: European Lifelong Guidance Policy Network) az ELGPN egyik fő feladata, hogy a hálózatban résztvevő 29 EU/EGT ill. társult államban létrejöjjenek a nemzeti szintű LLG szakpolitikáért felelős koordinációs mechanizmusok Magyarországon január 29-én alakult meg a nemzeti LLG Tanács

Egész életen át tartó pályatanácsadás az új szakpolitikai feladat két kulcsszava: –szakpolitikák közötti koordináció és megvalósítás (foglalkoztatás, közoktatás, szakképzés, felsőoktatás, felnőttképzés, közművelődés, egészségpolitika és rehabilitáció) valamint, –minden életkori csoportot és élethelyzetet elérő szolgáltatásnyújtás (felnőttek és fiatalok együttese !)

Megfontolandó a közoktatási intézményi körben és a munkaügyi szolgáltatások körében létező rendszerek közötti kapcsolat erősítése, hosszabb távon egy egységes rendszerként működő életpálya-tanácsadás szolgáltatási keretrendszer kiépítése

Megfontolandó azon szakpolitikai fejlesztési irányok priorizálása, amelyeket az OECD felmérés megfontolásra ajánlott ezek: a fiatalok és a felnőttek pályaválasztási tanácsadási igényeinek betöltése, a pályaválasztási tanácsadás elérhetőségének kiszélesítése, a pályainformációs tevékenység továbbfejlesztése, a pályaválasztási tanácsadó szolgálatok személyzeti ellátása és finanszírozása, ill. a stratégiai vezetés tökéletesítése

Megfontolandó a nemzeti LLG Tanács tevékenységébe nemcsak a szociális partnerek, hanem a közoktatás, szakképzés, felsőoktatás, felnőttképzés, közművelődés, egészségpolitika és rehabilitációs szakterület képviselőinek bevonása is, hogy életkori és élethelyzetbeli csoportonként differenciált szolgáltatási csomagokat lehessen kidolgozni

LLL !!! KÖSZÖNÖM, HOGY MEGTISZTELTEK FIGYELMÜKKEL.