Képekkel irányított matematikatanulás - esélynövelés a kisiskolákban Munkácsy Katalin főiskolai docens ELTE TTK katalin.munkacsy (a) gmail.com.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Az Országos Kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
TIOP 1.1.1/09/ Angol nyelvi modulok feldolgozása tanulói laptopok segítségével.
Mire lehet/ne jó az iskola?
Az olvasástanítás módszere:
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
„Művészettel a jövő művészeiért” TÁMOP-3. 1
Ne akarjon a tanító az emberből más embert faragni, hanem tanítsa meg a maga megismerésére, a maga tehetségeivel (...), s akkor áldott és gyönyörűséggel.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
A matematikatanítási kutatások néhány kutatás-módszertani kérdése Mennyire zavarja az oktatási folyamatot az oktatási kísérlet? Dr. Munkácsy Katalin ELTE.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Az eltérő szociális dialektus szerepe a matematikatanulás eredményességében Munkácsy Katalin főiskolai docens ELTE TTK katalin.munkacsy (a) gmail.com.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
A nevelési-oktatási program előzményei
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
Az informatika tanítása Montessori-jellegű iskolában
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
„Szemléletváltás az oktatásban” Az Igazgyöngy Alapítvány pályázata.
Oxford Czinege Julianna Trinity Term Mi volt nehéz? Minden héten volt tutorialom, ami azt jelentette, hogy minden hétre kellett írnom egy dolgozatot.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
„A hátrányos helyzetű gyerekek anyanyelvi kompetenciáinak megalapozása, fejlesztése” c. könyvtári program gyakorlati tapasztalatainak összegzése.
Zsolt Námesztovszki, Hungarian Language Teacher Training Faculty, Subotica, University of Novi Sad, Subotica, Strosmayer 11., Márta Takács Budapest.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Kompetensek lettünk? június 27..
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
New View Beszámoló a tanárokkal történt interjúról.
New View Beszámoló a tanulókkal történt interjúról.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
Kompetencia bevezetésének tapasztalatai egy” integrált” 1. osztályban
Pedagógus-továbbképzések hasznosulása
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / HÁZT Ű ZNÉZ Ő BEN ZILAHI-SZABÓ EDIT.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Skype motívációs szerepe
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Erdei barátaink – Szakács Sándor.
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Új tanulásszervezés – mit és miért kell tennünk?
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Internet a családban Székely Levente –
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
-minősített közoktatási típusú sportiskola szeptemberétől induló első osztályai:
Sakk-logikaoktatás a gyakorlatban A logikus gondolkodástól a kritikai gondolkodásig.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Rátz László Vándorgyűlés Győr, Munkácsy Katalin, ELTE TTK
Előadás másolata:

Képekkel irányított matematikatanulás - esélynövelés a kisiskolákban Munkácsy Katalin főiskolai docens ELTE TTK katalin.munkacsy (a) gmail.com

A bruneri reprezentációs módok szisztematikus alkalmazásán alapuló esélynövelő program a kisiskolákban, matematikaórákon Munkácsy Katalin, ELTE katalin.munkacsy (at) gmail.com

A hátrányos társadalmi helyzet rosszabb tanulmányi eredményekkel jár, ezt igazolják pl. az USA statisztikák, ahol a tanulók származásának nyilvántartását törvény írja elő:

Racial/ ethnic Group % scoring ADVANCED % scoring PROFICIENT Reading Math Reading Math White Asian Amer. Indian Hispanic Black10 184

Esélyek növelése Vannak részleges sikereket elérő akciók Miért rosszak az eredmények a kisiskolákban, annak ellenére, hogy a gyerekek tehetségesek, a tanítók elkötelezett, jól képzett pedagógusok?

Cultural distance and identities-in-construction within the multicultural mathematics classroom Núria Gorgorió, Núria Planas, Barcelona, ZDM 2005 Vol. 37 (2) Tuveng, E. – Wold, A. H.: The Collaboration of Teacher and Language-minority Children in Masking Comprehension Problems in the Language of Instruction: A Case Study in an Urban Norwegian School. Language and Education, p. Kistelepülések kisiskolái (2006) Sulinova Kht., Budapest

A matematikatanulás szociológiája Új irányzat, aminek sok előzménye volt (Bruner, Alan Bishop (PISA)) 2008, ICMI, Mexikó: a matematika módszertani kutatások fő árama

Magyar tapasztalatok A hátrányos helyzet megnyilvánul a kulturális ütközésben is. A kulturális különbség is sokféleképpen megnyilvánulhat Nyelvi eltérések, a szociális dialektus szerepe a tanulásban, Bernstein és kortárs kutatások

Szaktárgyi tanulás és nyelvtanulás Kezdetben a nyelvhasználat szintje nem teszi lehetővé a gyerekek értelmi képességeinek megfelelő matematikatanulást a hagyományos iskolai, döntően verbális módon. Az elemzés céljára szétválasztottuk a tantárgyi tanuláson keresztül történő nyelvi fejlesztést és a matematikai ismeretek tanítását és a matematikai képességek fejlesztését. A gyakorlatban komplex módon valósult meg, háttérben történt a módszertanilag indokolt szétválasztás

Egy kísérlet az összevont tanulócsoportos kisiskolákban Távkapcsolat, team munka a pedagógusokkal, 16 iskolás, 4 iskolás program, verseny, IKT továbbképzés zajlott A gyerekek tanulási alkalmasságának vizsgálata két területen: íráskészség a kifejezőképesség értelmében, és a teljesítménymotiváltság szintje, jellege A gyerekek matematikai ismeretei, tűszúrás jellegű mintavétel; igen gyenge eredmények, pl. élszámolás Kétféle fejlesztési stratégia

A bruneri reprezentációs elméletre épülő tananyagtervezés kipróbálása Elő- és utómérés, széles matematikai összefüggésrendszer, mély matematikai háttér, aprólékosan megtervezett folyamat, új ismeretek és tanulás stratégia

Diafilmek ppt-n Rajzolta: Schlosser Ákos és közreműködött Schlosser Judit A pedagógusok domináns szerepét támogattuk és a tanulók érdeklődése Tevékenységbe ágyazott tényanyag és algoritmusok Meseszerű, érzelmi biztonságot adó keretben nehéz kérdések. A szabatosságot a képek által valósítottuk meg. (A kancsót 10 kicsi, illetve 5 nagy pohárral tölthetjük tele, hányszorosa a nagy a kicsinek? - 5 nagypohárnyi vízzel, a nagy űrtartalma hányszorosa a kicsinek) Problémamegoldás, ebben a diafilmben pl. a kérdés a megszokott fordítottja, mshol izgalmasabb feladatok is voltak. Információk, szótanulás rámutatással, analógiával, a természetes nyelv tanulásának mintájára Mintákat adunk az érzelmek kifejezésére Játékokat tanítottunk

Térfogatmérés öntözgetéssel A feladat: edények űrtartalmának összehasonlítása öntözgetéssel. Az órákat az ikonikus szinten szerveztük, a képek, a macis diasorozat jelentette az órvezetés mintáját. Ezek a bemutatók szolgáltak részben kiindulási pontként, részben alkalmat adtak az összefoglalásra, a folyamat bármely szakaszában segítették a pedagógusok és a gyerekek munkáját.

Tanítói beszámolók „Minden feladatnak amit küldtök nagyon örülnek, szívesen dolgoznak rajta.” „Én úgy tartottam az órát, hogy egy mese központi része lett a méregetés. A gyerekek voltak a kis mackók én pedig a mackó mama.” „A feladatokat néha unták a tanulók. Viszont a ppt nagyon tetszett nekik. Ezt a beszélgetés után néztük meg közösen, és nagy sikert aratott.” „Az első percekben úgy láttam, hogy egy kicsit idegenkedtek és furcsának találták, hogy mesével indult az óra, de a méregetés alatt azok a gyerekek is boldogan töltögették a poharakat, akik egyébként passzívak szoktak lenni az órán. Legjobban a tippelgetés tetszett nekik, és minél többet mértünk annál pontosabbak lettek a tippek.”

Tanítói beszámolók „Az óra végére már egyenként méregették, hogy a fogmosópohara kinek hány dl-es. Összehasonlították, kiébe fér több, kevesebb, kié ugyanannyi.” „A méregetés egy kicsit feldobta őket, de a rövid fogalmazás írásával akadtak problémáink.” „Amikor rendet raktunk, már volt, aki magától jött és megkérdezte: kaphatok papírt? De olyan is, aki zúgolódott. Szóval gondolataik lejegyzése még mindig elég nehézkes.”

Tanítói beszámolók „ Az orrukat akkor húzták egy pillanatra, amikor kértem, hogy írják le véleményüket. Minden csoport külön ír véleményt; minden csoporttag a kedvenc színével dolgozhat.” „Úgy láttam tetszett nekik az óra, csak a kis fogalmazás okoz gondot, főleg a 3. osztálynál. Nehezen tudják kifejezni a gondolataikat, valószínű, hogy a gyér szókincs az oka, mert szóban is gondot okoz az óra felelevenítése, elmesélése.”

Tanulói beszámolók Jóvol ! Otthon is kipróbálom a mi csapatunk dolgait.” „Nem tudtam gyűjteni. Vágtam a képeket. De nem volt jó. Veszekedtem. Mást nem csináltam.” „Mariann segített nekem dolgozni és ha ki akartam vágni valamit, akkor ő elvette tőlem. Levente miatt majdnem elrontottuk a plakátot.”

Rövid összegzés A tárgyi tevékenységbe bekapcsolódtak a máskor passzív gyerekek is. Az egyébként nehéz becslés tárgyi környezetben, új elnevezéssel: Tippeld meg!, szívesen végzett tevékenységgé vált. A nyelvi hátrány csökkentésén keresztül a társadalmi integráció segíthető. A beilleszkedést az értelmi fogyatékosokra kidolgozott, szükségből alkalmazott módszereknél, eszközöknél jobban támogatja a speciálisan a társadalmi hátrányokra koncentráló oktatás.

Megerősödött hipotézis: A nyelvi hátrány a matematikatanulást is akadályozza, a nyelvi-kommunikációs hátrányok a matematika keretében is csökkenthetők

Irányok a térben

Vadna

Köszönöm figyelmüket!