Családi típusú adózás Dr. Mészáros József. Dr. Mészáros József - Családi típusú adózás2 Tartalom Az adózás elvei A közteherviselés egysége az OECD országokban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tbc halandósági helyzete Magyarországon
Advertisements

A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
A TAO támogatási rendszer Magyar Labdarúgás Fóruma
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Személyi jövedelemadó & Általános forgalmi adó Sándor Zoltán 2010/2011/2.
Az egészségügy átfogó változásának szükségessége Magyarországon 2010-ben.
Edzők válaszai a kérdőíves felmérésre (325 válaszadó)
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS ÉS GAZDASÁG A gyermek mint közjó Dr. Botos József egyetemi docens.
EU alapismeretek E-Learning.
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
Hallgatói Fórum 2011 október 13. Tanulmányi ösztöndíj változásai Hamvas Mihály KHT alelnök.
Budapest XIII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat felmérése család bevonásával készített kérdőív kiértékelése.
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Hogy mindenki jobban éljen! Adókedvezmény az átlagos és az átlag alatti keresetből élőknek.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
Demográfia területi összefüggései
A család a globalizált világban
Programfejlesztési Központ XI.A Személyi jövedelemadók.
Dr. Sárváry Attila főiskolai docens
IV. Demográfia Halandóság
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
EU II..
Szegénység megjelenési formái az Észak-magyarországi régióban
A keringési rendszer megbetegedései okozta halálozás.
szakmérnök hallgatók számára
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
A kutatás-fejlesztési tevékenység évi adatai Kiemelt fontosságú diák a 143. diás ppt-s bemutatóból: 2-3, 5,7,20,21,24,42,44,54,55,57-58,60,62,65-66,71-72,73-74,87-89,91-94,95-98, ,,119-
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutató Intézet
Az egykulcsos adó bevezetésének várható hatásai
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
Kormányszóvivői tájékoztató. Öt éves adócsökkentés Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 19.
Példák I. Viszonyszám számítás.
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
GENERALI Alapkezelő Zrt. Nyugdíjpénztári megtakarítás a többi befektetés mellett Schuszter Péter vezérigazgató Generali Alapkezelő 2008/../.. Pénztárkonferencia.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
A szociálpolitika aktuális kérdései
1998-ban a Fidesz két legfontosabb egészségügyi választási ígérete a több biztosítós rendszer bevezetése és a 400 százalékos orvosi béremelés volt. Egyik.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A felsőoktatási fejlesztési részhozzájárulásról (képzési hozzájárulás) október 19. dr. Halász Zsolt.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
2011/2012 tanév félévi statisztikai adatai. Hiányzások, mulasztások a tanév során (az első 20) Osztály Egy főre eső igazolt órák száma Egy főre eső.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Belépés a felsőoktatásba: nemzetközi tendenciák Jelentkezési tendenciák kutatás – műhelykonferencia június 16. Kasza Georgina.
Szociális juttatások Írországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában és Németországban - családi ellátások Gellérné Lukács Éva.
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Az új családformák hatása a jövő generációra (=) A családformálódás alakulásának irányai, jelei Spéder Zsolt.
III. Demográfia Termékenység
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Előadás másolata:

Családi típusú adózás Dr. Mészáros József

Dr. Mészáros József - Családi típusú adózás2 Tartalom Az adózás elvei A közteherviselés egysége az OECD országokban Adóviták Németországban A francia rendszer Demográfia és adórendszerek Európában Jövedelemadó Magyarországon tények, tendenciák Gyermekes háztartások adóterhei Termékenység és társadalmi helyzet Magyarországon

Dr. Mészáros József - Családi típusú adózás3 A méltányos jövedelemadózás általános kérdései  adózási elvek hasznosság elvén alapuló fizetőképesség figyelembevételén alapuló.  fizetőképesség figyelembevételén alapuló. kérdés: mit is jelent a fizetőképesség, illetve hogyan lehet mérni. horizontális méltányosság vertikális méltányosság

Családi adózás kitekintés nemzetközi vonatkozásban, adórendszerek az OECD országokban Jövedelemadó-rendszerek és családi kedvezmény OrszágAdózás elveHázassági kedvezményGyermek kedvezmény Ausztráliaegyénivan (jövedelemhatárig)Van Ausztriaegyénivan (jövedelemhatárig)Van Belgiumcsaládivan (értelemszerűen) Csehországegyénivan (jövedelemhatárig)Van Dániaegyénivan (megszorításokkal)Nincs Egyesült Államokválasztható családivan (értelemszerűen) FinnországegyéniNincs Franciaországcsaládivan (értelemszerűen) GörögországegyéniNincsVan Hollandiaegyénivanvan (jövedelemhatárig) Írországcsaládivan (értelemszerűen)van (értelemszerűen, jövedelemhatárig) Izlandegyéni (nem munkajövedelem t. bev. k. adóznak)van (bizonyos megszorításokkal) JapánEgyéniVan KanadaEgyénivanVan KoreaegyéniVan Lengyelországegyéni (bizonyos esetekben lehetséges a splitting) Nincs Luxemburgcsaládivan (értelemszerűen)

Dr. Mészáros József - Családi típusú adózás5 MagyarországegyéninincsVan MexikóegyéninincsNincs Nagy-Brittaniaegyéni (bizonyos esetekben cs. kedvezmények)vanVan Németországcsaládi (splitting)van (értelemszerűen) Norvégiaegyéni (alacsony jövedelem esetén családi)nincsNincs OlaszországegyénivanVan Portugáliacsaládivan (értelemszerűen) Spanyolországválasztható a splittingvanVan Svájccsaládivan (értelemszerűen) SvédországegyéninincsNincs Szlovákiaegyénivan (jövedelemhatárig)Van TörökországegyéninincsNincs Új-ZélandegyéninincsNincs (Forrás: Taxing Wages, Special Feature: Taxing Families ; OECD Paris)

Jövedelemadózási formák az EU országokban- 2001I= igen. N= nem Forrás OECD, Eurostat Közös adózás a KedvezményekKiadás levonási lehetőségekTermékenység gyerekházaspáregyedülálló szülőcsalád A típus: egyéni adózás, kevés családi kedvezmény Dánia NNNNI1,76 Finnország NNNNN1,73 Svédország NNNNN1,54 UK NNNII1,64 B típus: egyéni adózás, sok családi kedvezmény Ausztria NINII1,32 Görögország NIINI1,39 Hollandia NNIII1,72 Olaszország NIINI1,25 C típus: Választható családi adózás Belgium IIIII1,65 Írország INNIN1,89 Németország IIIIN1,34 Spanyolország IIINN1,23 D: Családi adózás Franciaország INcNc INN1,89 Luxemburg INNIN1,78 Portugália ININI1,54

Dr. Mészáros József - Családi típusú adózás7 A francia rendszer Úgynevezett splitting (megosztás) rendszer működik. A rendszer alapja az, hogy összegezi a jövedelmeket, majd valamilyen együtthatóval normalizálja, az adófüggvénnyel kiszámolja az így keletkező adót, és ezt beszorozván a családtagok számával, keletkezik a család adókötelezettsége. A gyermekek figyelembevétele. A családi pótlék nem számít adóköteles jövedelemnek, csak a második gyermektől kezdődően jár. A családi pótlék összege a gyermek életkorával együtt növekszik. Annak, akinek jövedelme egy bizonyos jövedelemhatárt nem ér el, családi pótlék kiegészítés jár a harmadik és az azt követő gyermekek után. A pótlék egy másik jövedelemhatárig lineárisan csökken. A család jövedelem osztójának kiszámításakor az első és második gyermeket fél egységként, még a harmadik és a további gyermekeket egy egész egységként veszi a rendszer figyelembe. Egyedülálló szülők kezelése. A francia rendszerben a splitting osztója 1,5 egyedülálló szülők esetében, különben a rendszer hasonlóképpen működik, mint a kétszülős háztartások esetén, egy gyermek után továbbra sem jár családi pótlék.

Dr. Mészáros József - Családi típusú adózás8 Adóviták Németországban 1957-ben (BverfGE 6,55 vom ) az alkotmánybíróság megállapította azt, hogy a német alkotmányból levezethető a családi jövedelemadózás, azaz amennyiben a házassági életközösség fennáll, úgy a házastársakat együttesen kell adóztatni és 1982 között az akkori Német Szövetségi Köztársaságban a családpolitika a hangsúlyt a gyermekek esetében a „családi pótlékra” helyezte és a gyermekesek számára elérhető adókedvezményeket korlátozta ben újra bevezetésre került a gyermekesek adókedvezménye, és a családi pótlék rendszer ezzel együtt jelentős mértékben átalakult ben (BverfGE 82,60 vom 29,5.1990) a jogalkotók szabadságát valamelyest korlátozva, megállapította, hogy az adórendszernek figyelembe kell vennie a létminimumot, mint adómentessé teendő jövedelmet ban a német alkotmánybíróság (BVerfGE 99,216 („Familienurteil” ) kimondta, hogy amennyiben gyermekek nevelésével kapcsolatos költségeket a jövedelemadó- rendszer nem ismeri el, úgy az a házasság intézményének alkotmányellenes diszkriminációját jelenti.

Dr. Mészáros József - Családi típusú adózás9 A francia és német rendszer összehasonlítása A francia rendszer elsősorban e keresettel rendelkező családokat támogatja. A francia rendszer különösen három- vagy többgyermekes középosztályi családok számára kedvező -legalább is a német rendszerhez viszonyítva,- 35 és 65e EU közötti éves jövedelem esetében Franciaországban jelentősen több jövedelem marad a családoknál, mint Németországban. Ez jól látszik a német rendszerrel való összehasonlításban – bár egy adórendszerben a sávok és kulcsok szerepe nem elhanyagolható, így megállapításaink nem kizárólag az adó elveire vonatkoznak – ahol bármelyik családtípus esetében a közepes jövedelmű családok szignifikánsan jobban járnak, mint a hasonló helyzetű családok Németországban. A keresettel nem rendelkező, vagy nagyon alacsony jövedelmű családok mindegyik típusú családok esetén rosszabbul járnak, mint Németországban. A háromgyermekes családok esetében a nagyon magas jövedelmű családokra a német rendszer kedvezőbb (de ez az adókulcsoknak tulajdonítható). Ugyan a családok gyermekvállalása nagyon sok tényezőtől függ, de talán a franciaországi gyermekvállalási kedv viszonylag magas voltában nem kis részben szerepe lehet a stabil, a gyermekvállalást elismerő, támogató adórendszernek, mely elsősorban a középosztályba tartozó családokat támogatja. Ugyan napjainkban a német adórendszer adóterheit tekintve sok szempontból közel áll a francia rendszerhez, de elveiben nem, ráadásul a német rendszer gyermeknevelést támogató elemei esetről-esetre a német alkotmánybíróság idevonatkozó határozatainak köszönhetően alakultak ki, nem pedig a közélet automatizmusainak eredményeképpen. Így a rendszer elemei egyáltalán nem tekinthetők hosszú időre viszonyulónak és stabilnak.

Dr. Mészáros József - Családi típusú adózás10 A francia és német helyzet összehasonlítása

Születési ráták Európában Ország Belgium ,66 Franciaország Hollandia Németország (ny.) Németország (kelet) Norvégia Svédország Egyesült Királyság Dánia Finnország Izland Írország Olaszország Portugália Spanyolország Magyarország Cseh Köztársaság Lengyelország2,202,282,04134 Forrás: OECD Health data 2000

Dr. Mészáros József - Családi típusú adózás12 Jövedelemadó Magyarországon tények, tendenciák

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagkeresetének alakulása ÉvMinimálbérFogyasztóiBruttó átlagkeresetNettó átlagkeresetNettó átlagkereset a árindex Év forintBruttó átlagkereset az évi százalékában forintNettó átlagkereset az évi százalékában bruttó átlagkereset százalékában , ,00077, , , ,79775, , ,57972, , ,40270, , , ,31567, , , ,88369, , , ,09766, , , ,04865, , , ,17766, , , ,11766, , ,30164, , , ,22163, , , ,01562, , , ,66763, , , ,99364, , , ,76564,400 A költségvetési és társadalombiztosítási szervek és a 20 fő feletti vállalkozások adatai alapján. Forrás: a Magyar statisztikai évkönyv megfelelő kötetei.

Dr. Mészáros József - Családi típusú adózás14 Bruttó és nettó átlagkereset alakulása az elmúlt tizenhét évben

Dr. Mészáros József - Családi típusú adózás15 Jövedelmek és adók az utóbbi tizenhét évben Forrás: saját számítás Év Fogyasztói árindex Átlag jövedelem/2 e ft Átlag jövedelem e ft Átlag jövedelemx5 e ft Adó átlag jövedelem/2 e ft Adó átlag jövedelem e ft Adó átlag jövedelemx5 e ft Átlag jövedelem/2 adóhányad Átlag jövedelem adóhányad Átlag jövedelemx5 adóhányad ,553,358106,716533,581,07214,415214,862 0,02010,13510, ,426126,852634,261,43217,237242,636 0,02260,13590, ,980,676161,352806,763,85126,656301,63 0,04770,16520, ,604215, ,049,16939,467434,62 0,08520,18340, ,764267, ,648,44148,635456,056 0,06310,18180, ,5163,038326, ,3815,7669,127582,152 0,09670,21200, ,8203,634407, ,3421,40992,407803,49 0,10510,22690, ,2233,4466, ,85116,22934,46 0,12360,24900, ,6281,022562, ,2268,858176,81242,406 0,24500,31460, ,3343,62687,243436,243,322145, ,004 0,12610,21150, ,3406,584813, ,8435,51170, ,936 0,08730,21010, ,104926, ,0453,669183, ,332 0,11590,19790, ,8525,871051,745258,771,244238, ,184 0,13550,22720, ,2621, , ,1889,968317, ,326 0,14480,25580, ,3734, , ,4285,756367, ,991 0,11670,24980, ,7823, , ,5857,484382, ,06980,23240, ,8873,121746,248731,255,011382, ,856 0,06300,21930,3521

Dr. Mészáros József - Családi típusú adózás16 Adók és jövedelmek különböző jövedelmi pozíciójú keresők esetén

Dr. Mészáros József - Családi típusú adózás17 Gyermekes háztartások adóterhei Családi pótlék és adókedvezmény ÉvBruttó átlagkereset Létminimum 2 Létminimum 2+2 Családi pótlék adókedvezményGyes Nettó Forint/hó2 gyermekes család x8+5600x Forrás: KSH statisztikai évkönyvek

Dr. Mészáros József - Családi típusú adózás18 Adóterhek különböző háztartásokban ÉvFogyasztói árindex 2 személyes háztartás létminuma /év eft 2 személyes háztartás létminuma /év eft/2 2+2 személyes háztartás létminuma /év eft 2+2 személyes háztartás létminuma /év eft/2 2 személyes háztartás adója e ft 2+2 személyes háztartás adója 1 kereső házastárs gyesen 2+2 személyes háztartás adója 2 kereső , , , , , Forrás: saját számítás

Dr. Mészáros József - Családi típusú adózás19 Gyermekes háztartások adópozíciója a gyermektelen háztartáshoz viszonyítva

Dr. Mészáros József - Családi típusú adózás20 Termékenység és társadalmi helyzet

Dr. Mészáros József - Családi típusú adózás21 A házasságon kívül születettek aránya az anya korcsoportja szerint, 1975–1999 Forrás: Demográfiai évkönyv, KSH Budapest, 1999: 89. old.

Az élveszületett gyermekek átlagos száma a nők 49 éves korában az 1920–1944 között született kohorszokban Forrás: Termékenységi adattár 1970–1994. KSH Budapest, 1996: 276–286. old.

A teljes termékenységi arányszám az anya iskolai végzettsége szerint

Dr. Mészáros József - Családi típusú adózás24 A teljes termékenységi arányszám az anya iskolai végzettsége szerint, kohorszonként

Dr. Mészáros József - Családi típusú adózás25 Jövedelemadó Szlovákiában forrás: Árendás Csaba–Dudás Tamás PhD–Illés Gábor–Szinek Kénesy Marianna: A 19% egy éve – A szlovák adóreform 2004-ben Polgári Szemle március

Dr. Mészáros József - Családi típusú adózás26 Családi típusú adózás Logikus Méltányos Ésszerű

Dr. Mészáros József - Családi típusú adózás27 Köszönöm a figyelmet!

Dr. Mészáros József - Családi típusú adózás28 Income tax plus employees’ and employers’ social security contributions (as % of labour costs), 2002