Élet az emberrel és az emberi településeken

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vizeinkben élő gerincesek
Advertisements

GÓLYÁK.
Alap Termékek.
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
A mikrobák világa Szabad szemmel nem látható élőlények Vírusok,
Bélférgek ;).
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Egészséges táplálkozás
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
Zöldségfélék.
Virágtól a termésig 6. évfolyam.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Táplálékok,tápanyagok
Fonálférgek törzse.
Flavon max termékcsalád
A burgonya.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Mese a tejről.
Az ókori sumér étkezési szokások
A nyersanyagban rejlő veszélyek
A rókák és egyben a kutyafélék családjának legkisebb termetű faja.
Természetes Színezékek
A szilvafa.
A helyes táplálkozás.
A sárgarépa és a petrezselyem
Az erdő.
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
A vírusok törzse.
Horváth Krisztián A Vitamin.
KészÍtette: Járóka Viktória Szigetvári Cintia Imelyi Brigitta
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Készítette: Nagy Krisztián és Kiss Péter
Állatok a természetben
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Egészséges Táplálkozás
Nano Silver.
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Élőlények kölcsönhatása, élő környezeti tényezők
Azok akik nem állatok és nem növények, különcök
Készίtette: Gribunov Anton
Az élővilág főbb csoportjai, mikroorganizmusok
Állatok a házban és a ház körül
Füsti fecske.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Mosonmagyaróvár november 25.
Madarak a mezőn fácán egerészölyv.
Egyed alatti szerveződési szintek
Állandóan fagyos éghajlat Jegesmedve, borjúfóka, pingvinek
MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK
Gyulafehérvári Caritas Ferencz Lehel Kertészmérnök Zöldségtermesztésben a jövő.
Helyi termékek, azaz a kistermelői élelmiszer- előállítás Dr. Orbán Péter Igazgatóhelyettes főállatorvos.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
Az új konzerves eledel kínálatunk 2015 BEWI DOG – színhús válogatás BEWI DOG - húspástétom.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Szarvasmarha, házi sertés
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
Gombák.
melléklet: Észterek1 diasor
Mitől szennyeződtek el hazánk felszíni vizei?
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

Élet az emberrel és az emberi településeken Évvégi ismétlés – BIOLÓGIA, 6.évfolyam Élet az emberrel és az emberi településeken

Tudod a választ? Milyen jelentősége van az ember számára a nemesítésnek és keresztezésnek ? Sorolj fel tulajdonságokat, melyekben a nemesített fajták eltérnek a term. fajtáktól! Miben különböznek a tenyésztett állatok életkörülményei a vadon élőekétől? Olyan új fajták keletkeznek melyek az ember számára előnyösek Pl.:a szőrzet színe, testmagasság, a termés íze, nagysága... Az ember jelentős mértékben befolyásolja az életkörülményeiket: eteti őket, tisztán tartja, védi őket...

baktériumok penészgombák élesztőgombák

Tudod a választ? Jelentőségük szerint a baktériumok lehetnek Melyik az az egysejtű gomba, amely a kenyér kelesztéséhez kell? Mely organizmusok élnek más élőlények kárára? Mire használja az ember a tejbaktériumokat? Hasznosak? Tej-, talajbakt., fertőző bet. okozó paraziták Élesztőgomba Élősködők, paraziták Tejtermékek gyártására. Igen, mert támogatják az ember immunrendszerét.

zöldség

Tudod a választ? Honnan származnak a zöldségek fajtái? Milyen zöldségeket ismersz? Hüvelyeseket... Miért fontos a hüvelyesek termesztése? Mi a jelentősége az ember számára a zöldségtermesztésnek? A vadon élőkből vannak nemesítve. ... gyökér, káposztafélék, burgonyafélék A hüvelyesek sok fehérjét tartalmaznak A zöldségek fontos részei a táplálékunknak, sok vitamint, ásványi anyagot és szerves anyagot tartalmaznak.

gyümölcs

Tudod a választ? Milyen fajta gyümölcsöket nyújtanak nekünk a gyümölcsösök? Miért fontos a gyümölcsök termesztése? Hogyan gondoskodik az ember a gyümölcsösökről? Mivel növelhető még a terméshozam? Csonthéjas, almatermést, bogyótermést Terméseik vitamin és ásványi anyag tartalma miatt A fák koronáját metszi, a talajt trágyázza, növényvédő szerekkel gondoskodik a termésről Új fajták nemesítésével

méhészkedés horgászat halászat

Tudod a választ? Miért fontos az ember számára a méhészkedés? Milyen egyedek alkotják a méhtársadalmat? Milyen jelentősége van a halászatnak és horgászatnak? A méhektől szerezzük a mézet, viaszt, propoliszt, méhpempőt. A méhek beporozzák a növényeket. Királynő, herék dolgozók A hal jelentős táplálékforrás, diabetikus, könnyen emészthető, A, D vitamint tartalmaz

gazdaságilag fontos madarak

Tudod a választ? Egy szóval hogyan nevezzük ezeket a madarakat? Hogyan nevezzük azt a jelenséget mikor a hím jól láthatóan különbözik a nőstényektől? Nevezd meg a tyúkféléket! Nevezd meg a lúdféléket! Miért tenyésztjük ezeket a madarakat? Szárnyasok Nemi kétalakúság Házi tyúk, házi pulyka Házi lúd, házi kacsa Húsukért, tojásért, tollazatukért, zsírjukért

gazdaságilag jelentős emlősök

Tudod a választ? Miért tenyésztjük az emlősöket? Hogy nevezzük a szarvasmarha, a juh, a kecske és a ló hímjét? Hogy nevezzük a még nem ellett szarvasmarhát? Hogyan nevezzük a kicsinyeit a szarvasmarhának, a juhnak, a kecskének és a lónak? Nyerünk belőlük húst, tejet, szőrt, szőrzetet, zsírt, csontokat, porcot, inakat, belsőségeket, trágyát... Bika, kos, bak, mén Üsző Xxx, bárány, gida, gödölye

a háztartások nemkívánatos lakói Meg tudod őket nevezni? 1 2 3 4 5 6 7

2 ezüstös ősrovar 3 atka 4 ruhamoly 5 svábbogár 6 lisztbogár 1 fáraó hangya 2 ezüstös ősrovar 3 atka 4 ruhamoly 5 svábbogár 6 lisztbogár 7 házi légy lisztbogár

külső paraziták Meg tudod őket nevezni? 1 3 2 4

1 bolha 2 ágyi poloska 3 fejtetű 4 dalos szúnyog fejtetű

belső paraziták Meg tudod őket nevezni? 1 2 3

2 orsógiliszta 3 bélgiliszta Róka galandféreg Kutya galandféreg

Tudod a választ? Az élőlény, amely a gazdaszervezet testén él... Mik a serkék? Hol élősködik az orsógiliszta? Hogyan károsítja az élősködő a gazdaszervezetet? Mely élőlények károsítják az élelmiszert? ... külső parazita = külső élősködő A fejtetű petéi A vékonybélben Elszívja a tápanyagokat, káros anyagokat juttat bele, fertőző betegségek kórokozóit terjeszti... Lisztbogár, házi légy, svábbogár...

rágcsálók vándorpatkány Házi egér patkány

Tudod a választ? Hogyan hívjuk a rágcsálók vegyi írtását? Milyen módon lehet harcolni a rágcsálók ellen? Milyen különbségek vannak az egér és a patkány közt? Mely jegyek egyformák az egérben és a patkányban? Deratizáció Biológiailag, mechanikusan és vegyileg A patkány nagyobb, farka rövidebb a testhosszánál. Mindenevők, rágcsálók, gyorsan szaporodnak, közösségekben élnek, terjesztik a fertőző betegségeket, tönkreteszik az élelemiszert...

Köszönöm a figyelmet!