A forrás. A forráspont Var. Bod varu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Advertisements

A LEVEGŐ.
A halmazállapot-változások
Hőpréselés alatt lezajló folyamatok •A kompozit alkotóelemei z irányban végleges helyükre kerülnek; Mi történik?
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Az időjárás.
Összefoglalás 7. osztály
DIÁKKONFERENCIA 10.D Miskolc, 2014.május 4.
A víz,a levegő, az anyagok és tulajdonságai
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
Halmazállapot-változások
IV. fejezet Összefoglalás
-dihidrogén-monoxid, -hidrogén-hidroxid, -aqua (latin)
Egy anyag 3 halmazállapot.
Halmazállapotok, Halmazállapot-változások
A víz jelentősége az életben!
Összefoglalás 7. osztály
Víz a légkörben Csapadékképződés.
Műszaki furnér gyártás
OLDATOK KOLLIGATÍV TULAJDONSÁGAI
AZ IPARI HŐCSERE ALKALMAZÁSAI, BEPÁRLÓK ÉS SZÁRÍTÓK
LEPÁRLÁS (DESZTILLÁCIÓ) Alapfogalmak
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
A víz forráspontja CERN –
Az atomerőművek.
Termikus kölcsönhatás
Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS
Halmazállapot-változások
A hőmérséklet mérése.
A hőtágulás Testek hőmérséklet-változás hatására bekövetkező méretváltozásait hőtágulásnak nevezzük.
FIZIKA A NYOMÁS.
A hőmérséklet mérése. A hőmérő
A levegő nyomása és a forrás
A gázok tulajdonságai Vlastnosti plynov.
A folyadékok tulajdonságai
Olvadás Topenie.
Halmazállapot-változások
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
A folyadékok és a gázok nyomása
Állandóság és változékonyság a környezetünkben 2.
HŐTAN 5. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Állandóság és változás környezetünkben
Halmazállapotok Gáz, folyadék, szilárd.
Folyadékok és gázok mechanikája
HŐTAN 6. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 7. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 9. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A forrás- és az olvadáspont meghatározása
HALMAZÁLLAPOTOK SZILÁRD:
Összefoglalás Hőjelenségek. 1. A folyadék melegebb, kisebb sűrűségű része fel- emelkedik, helyére alacsonyabb hőmérsékletű anyag kerül. Ez a jelenség.
ANYAGI HALMAZOK Sok kémiai részecskét tartalmaznak (nagy számú atomból, ionból, molekulából állnak)
Melyik két anyag tulajdonságait hasonlítottuk össze a múlt órán? Soroljátok fel a legfontosabb fizikai tulajdonságaikat! Mi történik a két anyaggal melegítés.
Halmazállapot-változások
halmazállapot-változások
A tengervíz összetétele
GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK
Halmazállapot-változások
A folyadékok és a gázok nyomása
Halmazállapotok Gáz, folyadék, szilárd.
egymáson elgördülve (diffúzió!)
HalmazállapotOK.
Párolgási hőelvonás szemléltetése
A halmazállapot-változások
Folyadék halmazállapot
Híg oldatok tulajdonságai
Híg oldatok tulajdonságai
Előadás másolata:

A forrás. A forráspont Var. Bod varu

A víz melegítése Ha a vizet elkezdjük melegíteni, a vízben levő levegőből buborékok keletkeznek, amely a pohár fenekén és oldalfalain állapodnak meg. A buborékok felszabadulnak, és lassan a víz szabad felszínéhez emelkednek. Ezután vízgőz buborékok keletkeznek, amelyek a hőmérséklet emelkedésével növekednek, mert a buborékok belsejében növekszik a gőz nyomása. Amikor a víz hőmérséklete eléri a 100 °C-ot, a vízgőz nyomása a buborékok belsejében nagyobb lesz a folyadék szabad felszíne feletti légnyomásnál. A buborékok egészen a víz szabad felszínéhez jutnak, ahol megszűnnek, és a gőz a levegőbe szökik Ez a forrás

A forráspont és a forráshő Azt a hőmérsékletet, ahol a folyadék forrni kezd, a folyadék forráspontjának nevezzük. A forrás addig tart, amíg a folyadék elegendő hőt vesz fel ahhoz, hogy állandó forrásponton folyékony halmazállapotból gázneművé változzon. Ezt nevezzük a folyadék forráshőjének. A forráspont a folyadék fajtájától és a folyadék szabad felszíne fölötti nyomástól függ. Azokat a folyadékok, melyeknek alacsony a forráspontjuk, szobahőmérsékleten gyorsabban párolognak. Ezeket illékony folyadékoknak nevezzük. Ilyen folyadékok például az aceton, benzin Az illékony, könnyen gyulladó folyadékokkal nem szabad nyílt láng közelében dolgozni

A forráspont függése a nyomástól Ha a folyadék feletti nyomás nagyobb, akkor a folyadék magasabb forrásponton forr. A kuktafazékban a folyadék magasabb nyomáson, és ezáltal magasabb hőmérsékleten forr, mint a nyitott edényben. A vákuumos edényben, amelyekből a gőzt elszívják, a folyadék alacsonyabb hőmérsékleten forr, mint normálnyomáson