A „különleges” mangalica Vetmail konferencia 2006.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Advertisements

Directions: Answer all the below questions and ask your consultant to provide you with your results! Directions: Answer all the below questions and ask.
1 groupement national interprofessionnel des semences et plants Vetőmagpiac forgalom az Európai Unióban Az EU vetőmag súlya a világ vetőmag termesztésében.

A kutatóintézet szerepe a sertésprogram megvalósításában
Alap Termékek.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Egészséges húsfogyasztás
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Az ISZB kialakulása. Preklinikus szakasz
Szigorlati mintafeladat megoldása (folytatás)
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Táplálkozási allergiák
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
A tételek eljuttatása az iskolákba
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Halálozási adatok elemzése Direkt standardizálás gyakorlat
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Halandóság és betegségteher idős korban
Kutyafajták Retrieverek Készítette: Bak Barna József
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
A takarmányok összetétele
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Fekete László Született: Csillagjegye: Vízöntő
szakmérnök hallgatók számára
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
Kalkuláció 13. feladat TK 69. oldal.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
EDZŐKÉPZÉS A MŰKÖDÉS Bob Browaeys , 17: :00.
A növénytermesztés lehetőségei az alternatív energia-előállításban
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
„Story of PRDC” Pankota-Kórógy Kft.
V. Hadigazdaság az első világháborúban
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
7. Házi feladat megoldása
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
Megoldások az együttműködés segítségével AGP – Mezőgazdasági Konferencia június Harkány Hogyan reagáljunk a sertéságazatot érintő mai kihívásokra?
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Százalék számítás - 1. feladat
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Szabó Márton Kopint –Tárki Zrt. ELÁRASZTJA A MAGYAR PIACOT AZ IMPORT ÉLELMISZER ?
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
SERTÉSTENYÉSZTÉS A SZABADBAN
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Comenius Logo (teknőc).
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
A lipidek táplálkozási jelentősége
TÁRSADALOMSTATISZTIKA Sztochasztikus kapcsolatok II.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Mikroökonómia gyakorlat
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Az értékkategóriák.
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

A „különleges” mangalica Vetmail konferencia 2006

Köszönet: Zengő Ákos Zengő Ákos

A mangalica története 1 Római eredetű Római eredetű Honfoglaláskor hoztuk magunkkal Honfoglaláskor hoztuk magunkkal Knyaz Milos sertés behozatala (Sumadia sertés) Knyaz Milos sertés behozatala (Sumadia sertés) József nádor 9 kocát és 2 kant kap ajándékba Milos szerb fejedelemtől amit Kisjenőn vesz tenyésztésbe 1833-tól től a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete 1000 kocával indítja a törzskönyvezést

A mangalica története ra a kocalétszám db. II. Világháború után kocával újra indul, 1954-re as létszám. Fogyasztói szokások változásával 1963 – 2032 koca 1970 – 209 koca koca

A mangalica története novemberében újra alakul a Mangalica tenyésztők Országos Egyesülete koca 3 színváltozat, a szőke a legelterjedtebb

Termelési eredmények kívánatos 5 ill. 6 malac fialásonként, kívánatos 5 ill. 6 malac fialásonként, 28 napos alomsúly 25,ill. 36 kg 28 napos alomsúly 25,ill. 36 kg 56 napos alomsúly 40, ill. 48 kg 56 napos alomsúly 40, ill. 48 kg Fél éves süldő 30 kg Fél éves süldő 30 kg 1 éves süldő 60 kg 1 éves süldő 60 kg 2 éves tenyész koca süldő lehetőleg 80 kg 2 éves tenyész koca süldő lehetőleg 80 kg Csecsbimbók száma minden ivarban 10 Csecsbimbók száma minden ivarban 10

Termelési eredmények 2 Mai átlagok: MNF Mai átlagok: MNF 1 napos alomszám – 6,73 (10,5) 1 napos alomszám – 6,73 (10,5) 21 napos alomszám – 5,92 (9,5) 21 napos alomszám – 5,92 (9,5) 21 napos alomsúly – 30,34 (52,25) 21 napos alomsúly – 30,34 (52,25) 162 napos testtömeg – 47 kg (75kg) 162 napos testtömeg – 47 kg (75kg) Színhús kihozatal % ( 56%) Színhús kihozatal % ( 56%) Fehér-árú (szalonna, zsír, háj) % Fehér-árú (szalonna, zsír, háj) %

Az egészséges hús A köztudatot befolyásolja: A köztudatot befolyásolja: II. Világháború Rommel katonái Afrikában – lábszár-fekélyesedés II. Világháború Rommel katonái Afrikában – lábszár-fekélyesedés Csak sertéshús mentes diétára javul 1988 az USA Tiszti Főorvosának étrendi javaslatai 1988 az USA Tiszti Főorvosának étrendi javaslatai A sovány vörös húsok szükségesek, de a zsír és koleszterin-szegény étrend, a daganatos megbetegedések táplálkozás-függősége 30 %

Az egészséges hús 2 A legújabb ismeretek szerint: A legújabb ismeretek szerint: A zsírmentes táplálkozás nem megvalósítható A zsírmentes táplálkozás nem megvalósítható A zsírfogyasztás ne haladja meg az összes energia- bevitel 30 %-át, maximum napi 100 gr. A zsírfogyasztás ne haladja meg az összes energia- bevitel 30 %-át, maximum napi 100 gr. A telítetlen zsírsavakat tartalmazó zsírok, olajok könnyebben emészthetők A telítetlen zsírsavakat tartalmazó zsírok, olajok könnyebben emészthetők A felvett fehérjéknek nincs szerepük az emberi daganatok kialakulásában A felvett fehérjéknek nincs szerepük az emberi daganatok kialakulásában

Mit tud a mangalica 1 Csapó és munkatársai: Csapó és munkatársai: Szőke mangalica és MNFxML martájéki szalonnájának összehasonlítása kétféle takarmányon kg-ban vágva Szőke mangalica és MNFxML martájéki szalonnájának összehasonlítása kétféle takarmányon kg-ban vágva Eredmény: A sztearinsav aránya kisebb a mangalica zsírjában, a többi nagyobb arányt képviselő zsírsav tekintetében nem tapasztaltak eltérést. Eredmény: A sztearinsav aránya kisebb a mangalica zsírjában, a többi nagyobb arányt képviselő zsírsav tekintetében nem tapasztaltak eltérést.

Mit tud a mangalica 2 Szabó és Farkas 2002: Szabó és Farkas 2002: MNF, ML,D,PI,és Szőke,ill. Vörös Mangalica ártányok hátszalonnáját hasonlítja össze, azonos takarmányozás mellett. MNF, ML,D,PI,és Szőke,ill. Vörös Mangalica ártányok hátszalonnáját hasonlítja össze, azonos takarmányozás mellett. Eredmények: A mangalicák szalonnája több egyszeresen telítetlen, kevesebb telített zsírsavat tartalmazott. Eredmények: A mangalicák szalonnája több egyszeresen telítetlen, kevesebb telített zsírsavat tartalmazott. A különbség a vörös mangalica esetében kifejezettebb volt. A többszörösen telítetlen zsírsav arány azonban a vörös mangalicában és a modern fajtákban nagyobb, mint a szőke mangalicában

Mit tud a mangalica 3 Dr. Bodó Imre, Dr. Gundel János és mtsai.: Dr. Bodó Imre, Dr. Gundel János és mtsai.: 2 takarmány, 2 fajta, 4 csoport. 2 takarmány, 2 fajta, 4 csoport. 115 kg-ig hizlalva 115 kg-ig hizlalva Mind a 4 csoportból a sza.,fehérje,zsír tartalmat, zsírsavösszetételt, lipidperoxidációs jellemzőket mértek. Mind a 4 csoportból a sza.,fehérje,zsír tartalmat, zsírsavösszetételt, lipidperoxidációs jellemzőket mértek. Eredmények: Eredmények: A mangalica nappal később éri el a végsúlyt

Mit tud a mangalica 4 A 2 mangalica csoport sz. a. tartalma 2-3 %-kal magasabb A 2 mangalica csoport zsír %-a 3-5 %-kal magasabb A mangalica takarmányon a mangalica húsa közel azonos fehérjetartalmú az intenzív fajtákéval Az antioxidáns enzimek szintje a mangalica csoportokban magasabb A vas, réz és cink szintek a mangalicacsoportokban magasabbak Az egyszeresen telítetlen zsírsavak 10%-kal is magasabbak a mangalica csoportokban Többszörösen telítetlen zsírsavak, ld. Szabó és Farkas

Mit tud a mangalica 5 Összefoglalva: Összefoglalva: A mangalica húsa több egyszeresen telítetlen és kevesebb többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz (különösen mangalica-takarmányon), ezért oxidatív stabilitásuk és élvezeti értékük jobb A mangalica húsa több egyszeresen telítetlen és kevesebb többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz (különösen mangalica-takarmányon), ezért oxidatív stabilitásuk és élvezeti értékük jobb Előnyösebb a nyersen, hosszú ideig érlelt termékek előállítása szempontjából (Serrano sonka) Előnyösebb a nyersen, hosszú ideig érlelt termékek előállítása szempontjából (Serrano sonka) Magasabb mikroelem-tartalma is javítja a húsminőséget Magasabb mikroelem-tartalma is javítja a húsminőséget

Köszönöm a figyelmet!