Vizminőség vizsgálat a biotikus index használatával

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Statisztika II. I. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Advertisements

Szervezetfejlesztési Program
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, január 22. Topár József.
Vízminőségi kármentesítési és kármegelőzési intézkedések Nagybocskón (Velikiy Bychkiv), a volt Erdőkombinát területén Ukrán – Magyar együttműködésben ( )
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A víz-háborúk kora jöhet
A levegő szennyezettségét jelző biomonitoring rendszer
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
Felszíni víz monitoring
Biológiai monitoring és mintavétel
Közúti közlekedés, talajvédelem és vízvédelem Moyzes Antal 2010
Mátrix függvények Keresőfüggvények
Levegőminőség -vizsgálat
Hidrológiai monitoringrendszerek
MONITORINGRENDSZEREK
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Statisztika II. IV. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Százalékszámítás.
A lineáris függvény NULLAHELYE
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Levegőtisztaság-védelem 7. előadás
Lineáris függvények.
AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
Statisztika II. VIII. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Statisztika II. III. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Megfigyelés Irodalom: Falus Iván (200,szerk.): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Műszaki Könyvkiadó, Budapest.
Nominális adat Módusz vagy sűrűsödési középpont Jele: Mo
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
Felszín alatti vizek minősítése
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
FELSZÍNI VÍZ MONITORING.
Hipotézis vizsgálat (2)
Vízminőség védelem A víz az ember számára: táplálkozás, higiénia, egészségügy, közlekedés, termelés A vízben található idegen anyagok - oldott gázok -
Alapsokaság (populáció)
Az időszakos Péteri-tó keletkezése és üledékképződése Molnár Béla - Ursula Shneider-Lüpke In: Földrajzi Közlöny 131/3-4,
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
BISEL Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban.
Eger-patak: ami szabad szemmel nem látható Korompainé Szitta Emese Eszterházy Károly Főiskola Környezettudományi Tanszék.
Kalciumvegyületek a természetben
A kombinációs táblák (sztochasztikus kapcsolatok) elemzése
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
A vízszennyezés.
Munkakörelemés és –tervezés röviden
 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
A VGT végrehajtása – A felszín alatti vizekkel kapcsolatos lehetséges intézkedések.
Készítette: Bakó Mónika 11.a. Életrajz január 27-én született a szibériai Tobolszk-ban Tizenhetedik gyermek volt Helyi gimnáziumba járt, és édesapja.
„SZOMJAS ÖKÖRNEK A ZAVAROS VÍZ IS JÓ”? Balázs Katalin Hogyan befolyásolhatja az emberi tevékenység vizeink vízminőségét?
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
Tapasztalatok az Együtt lépünk tovább szakmai műhely felméréséről TÁMOP
1 © GfK Hungária | Superbrands 2015 SUPERBRANDS KUTATÁS 2015 GfK Hungária, Consumer Experiences január 28. Alap / Premium kutatási csomagok leírása.
Mintavétel.
Dr. gribovszki zoltán egyetemi tanár
Nikken PiMag Waterfall®
Csuklós munkadarab-befogó készülék koncepcionális tervezése
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
A lineáris függvény NULLAHELYE
Az SZMBK Intézményi Modell
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Előadás másolata:

Vizminőség vizsgálat a biotikus index használatával BISEL Szakkör Vizminőség vizsgálat a biotikus index használatával

A BISEL Története 1978-ban a Belga Közegészségi Minisztérium elindított egy programot az ország minden vízfolyásának biológiai vízminőségének felmérésére. Úgy vélték, hogy a biológiai vízminőség ismerete várhatóan jobb betekintést nyujt a folyók és a patakok öntisztulási folyamataiban, és ez az ismeret segíthetné a döntéshozókat a szennyvíztisztító telepek és felszíni víztározók helyeinek kiválasztásában. A felszíni vizek szennyezettségének bioindikátorok alkalmazásával történő vizsgálata már több mint egy évszázaddal ezelőtt kezdődött azzal a felismeréssel, hogy a szennyezett vízben található élőlények különböznek a tiszta vízben élőktől.

A Biotikus Index Használata Alapelv: A makrogerinctelenek a vízminőség „bioindikátoriként” szolgálnak Minél érzékenyebb egy előlény, annál tisztább vízben tud csak életben maradni Minél tisztább a víz, annál több féle élőlény található benne. Módszer: Mintavétel: minnél több féle élőlényt próbáljunk begyüjteni a vízből Feldolgozás: azonosítsuk és számoljuk meg az élőlényeket. Értékelés: csoportosítsuk az élőlényeket érzékenységük alapján és osztályozzuk a vízminőséget

A Biotikus Index Kiszámítása A biotikus index meghatározása az alábbi táblázat alapján történik, amely két nagyobb függőleges egységet tartalmaz: egyet az előfordult taxonok érzékenysége egyet pedig a mennyisége részére. A vízszintes beosztás a megfigyelt indikátorcsoportnak felel meg, egytől hétig sorba rendezve a csökkenő környezeti igényeknek, ill. a szennyezettséggel szenbeni tűrőképesség növekedésének megfelelően. A sor és az oszlop metszéspontja adja a biotikus indexet az adott mintavételi helyre vonatkozóan. Azt a sort választjuk ki, amely a legjobban utal a legérzékenyebb indikátorcsoportok jelenlétére az adott mintában. A biotikus index 0-10 közötti értékű lehet.

Szabványos BISEL Táblázat Értékelés: Minél magasabb az index, annál tisztább a víz. Szinékkel megjelenítve kék a legtisztább és vörös a legszennyezettebb

Az Iskolai Szakkör

Mintagyüjtés

Bőröndös Vízvizsgálat

Értékelés

Mintaválogatás

Taxonok Elkülönítése

Jegyzőkönyv 1. Pontos Kitöltés 2. A biotikus index megállapítása 3 Jegyzőkönyv 1. Pontos Kitöltés 2.A biotikus index megállapítása 3.A víz kémiai vizsgálatának értékelése

Eredmények Saját eredményeink: Iskolánkban 8 éve kezdődött a mérés az Éger-völgyi patak valamint a Pécsi-víz minőségét ellenőrizve. A kémia vízvizsgálattal információt kapunk friss szennyeződésről, elsősorban szervesanyag terhelésről.

A Biotikus Index Értékei: