Szintkülönbség áthidalók

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hengerelt Vas Gerendák
Advertisements

Előadás kivonata (Nem tartalmazza a teljes előadást
Munkaterek határolása
Szerkezettan I. épületszerkezettan
Bontási munkák előírásai
HIDAK, ÉPÜLETEK ERŐSÍTÉSE
Épületek vízszigetelései
TALAJNEDVESSÉG ELLENI SZIGETELÉS ESETÉN ÁLTALÁNOS RÉTEGRENDEK
1. szabály: A játéktér Alapfokú játékvezetői tanfolyam 2013/14.
EGYÉB FASZERKEZETEK Egyéb faszerkezetek: Provizóriumok
SZERKEZETTAN I. ÉPÜLETSZERKEZETTAN I. általános tudnivalók
Vízelvezetés. Megoldások, tervezendő műtárgyak. Részletrajzok.
Az építészet FOGALMA Téralkotó művészet – 3 dimenziós a mű
PVC ajtó beépítés.
SZERKEZETTAN I. Épületszerkezettan alapismeretek
Vasszerkezetek A vas kora.
ALAKZATOK TRANSZFORMÁCIÓJA ÚJ KÉPSÍKOK BEVEZETÉSÉVEL
TALAJMECHANIKA-ALAPOZÁS
Akadálymentes tervezés
Alsónémedi inkubátorház építésének organizációja
Dulácska völgyhíd építésének organizációs terve
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
Födémek Előadás: 2004 december 6
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
FAANYAGÚ TARTÓSZERKEZETEK
FAANYAGÚ TARTÓSZERKEZETEK
FAANYAGÚ TARTÓSZERKEZETEK
FAHÁZELEMEK Faházak kiegészítő szerkezetei: Padlóburkolatok
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyszabályoknak megfelelően természetes és mesterséges borításon is lehet mérkőzéseket.
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyA játéktér felületének simának, egyenletesnek kell lennie, érdes felület nem.
KÖZMŰVEK, KERESZTEZÉSEK
Emelkedünk és ereszkedünk
DR. TAKÁCS LAJOS GÁBOR okl. építészmérnök, egyetemi adjunktus
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához október 8. Dobogókő Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
tűzvédelmi tapasztalatai
Akadálymentesítés.
FALÉPCSŐK.
LÉPCSŐ LÉPCSŐ SZERKESZTÉS.
Válaszfalak.
Lépcsőszerkesztés lépései kétkarú mon. vb. lépcső
Építészettörténet.
Vakolatok szerepe áthidalók és födém tűzállósági vizsgálatánál
2. Zh előtti összefoglaló
ALAPFOGALMAK – LÉPCSŐFOKOK MÉRETEZÉSE
Kerttechnikai és Műszaki Tanszék
SZERKEZETTAN I. Födémek
SZERKEZETTAN I. Lépcsők
SZERKEZETTAN I. Falszerkezetek
Szintkülönbség áthidaló szerkezetek a korábban tárgyalt Étv
T4. FA OSZLOP MÉRETEZÉSE (központos nyomás)
T6. VASBETON GERENDA MÉRETEZÉSE
T10. Külpontosan nyomott falak + előregyártott vb födém
A TETŐ ÉS AZ ÉPÜLET ENERGIAMÉRLEGE
Wagner Károly tű. alezredes
Készítette: Fülöp Roland
Az új OTSZ-ről Kiürítés
Légvezetékes hálózat építése (9. tétel)
AZ ERŐ HATÁSÁRA AZ ERŐ HATÁSÁRA
Az építmények válfajai
BME.-KJK. MTK Második előadás Épületek, építmények munkabiztonsági- és akadálymentességi követelményei I. FÉLÉV 2015.
T3. FA GERENDA MÉRETEZÉSE
Stone House (Guimarães, Portugália)
A NÉPI ÉPÍTÉSZET ÉRTÉKEI
BEVEZETÉS AZ ÉPÜLETSZERKEZETTANBA ELŐADÓ: FARSANG ATTILA TÁRGYFELELŐS
Síkalapozások a. b. c. d. SÁVALAPOK a. tégla 60° b. beton 45°
Úthálózat fejlesztés, úthierarchia, úttípusok
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
Az ablakok és ajtók megfelelőség igazolása
SZEnavis Labor Galéria
Előadás másolata:

Szintkülönbség áthidalók Lejtő (rámpa) Lépcső Létra Hágcsó

Lejtők A lejtő lejtésének mértéke: Akadálymentes közlekedéshez a) a gyalogos  8%-os, b) teherszállítás  10%-os Akadálymentes közlekedéshez a) egy lejtőkarral legfeljebb 0,50 m szintkülönbség, b) indulásánál és érkezésénél legalább 1,50 m átmérőjű szabad terület; c) a több karú lejtők mellvéddel alakítandók ki, d) a lejtőhöz két fogódzkodó korlátot kell biztosítani, a járófelülettől mért 0,70 m és 0,95 m magasságban, az 1,50 m-nél szélesebb lejtőknél mindkét oldalon, e) a szabadtéri lejtőt csapadéktól védetten, ennek hiányában megfelelő csúszásgátló bordázattal kell kialakítani.

Lépcsők

Lépcsők Alapfogalmak: A lépcső: szintkülönbségek leküzdésére szolgáló, „fogazott lejtő”. szintek közötti közlekedést biztosító teherhordó szerkezet a lépcsőfokokból álló lépcsőkar(ok) és a lépcsőpihenő(k) összefüggő együttese.

A lépcsőkkel szemben támasztott követelmények: Forgalmi-, Tartószerkezeti-, Építészeti- (esztétikai), Épületszerkezeti-, Kiviteli szempontok Kiemelve a forgalmi szempontokat, a lépcső szerkezeti és alaprajzi rendszere, szélessége, hajlásszöge és biztonsága meg kell feleljen: az épület rendeltetésének, a lépcső jellegének (fő- vagy melléklépcső), a forgalom nagyságának és a használat módjának.

A lépcső alaprajzi formák egyenes karú: egy-, két-, három- (vagy több-) karú lépcsők; íves, kör- és csigalépcsők; különleges alakú lépcsők.

Lépcsők csoportosítása: Elhelyezkedésük szerint: Belső Külső Épülethez kapcsolódó: előlépcsők teraszlépcsők aknalépcsők Épülettől független: kerti lépcsők, tereplépcsők

A lépcsők szerkezeti típusai A csoportosítás anyag és szerkezeti működés szerinti: Kő (műkő) lépcsők: 1. lebegő 2. gyámolított szerkezettel; Vasbeton lépcsők: 1. monolit: gyámolított lemez 2. előregyártott változatokban; Falépcsők; Acéllépcsők

A lépcső részei és azok méretei

Az alapelem a fok: magassága (m) és belépési szélessége (sz) méreteinek viszonyától függ a lépcső meredeksége, hajlásszöge m  17cm (15 cm akadálymentes, 20 cm lakásban, vagy időszakos használat esetén) a méretek megállapításához használt összefüggés: 2m+sz=60-64 cm (leggyakrabban 63) cm;

A lépcsőfok méretei

a lépcsőkar: a fokok egymásutánja (minimum 3, maximum 20 fok) szélességét a várható forgalom alapján határozzák meg (egy főre 60 cm-t számítva); a) időszakos használatú lépcső esetén 0,6 m-nél, b) egy lakáson vagy üdülőegységen belüli lépcső esetén 0,80 m-nél, c) tömegtartózkodásra szolgáló építményben 1,65 m-nél, d) egyéb építményekben 1,10 m-nél, e) akadálymentes használathoz 1,20 m-nél kisebb nem lehet járóvonal: az egyenes karok közepén, íves lépcsőknél a kényelmes járás vonala A kar szélétől min. 30 cm-re

a pihenők: a karok közé iktatott vízszintes szakaszok közbenső-, érkező pihenő Hosszuk (kisebbik méret!): min. a karszélesség egyenes vonalú lépcsőknél n63 cm + sz (sz: a fok belépési szélessége), Két- v. többkarú lépcsők: közbülső pihenőjénél: a karszélesség + 10 cm, érkező pihenőjénél: a karszélesség + 20 cm;

az orsótér: a karok és a pihenők belső élei által közbezárt tér korlát elhelyezése

lépcsőház: hossza: közbülső pihenő, az orsótér és az érkező pihenő hosszának összege a szélességi mérete: a karok és az orsótér szélességének összege Szabad belmagasság: a szerkezeti síkok közötti függ méret  2,2 m ( 1,9 lakáson belül).

A lépcsőfok kialakítása párhuzamos élű húzott (ék alakú) fok szabálytalan alakú

Lépcsőszerkesztés A vasbeton lemez lépcsők: Alapvető esztétikai szempont: a lépcsőkarok és a pihenőlemez alsó síkjai egy élben metsződjenek Forduló él: az orsótér vége Fokok távolsága a forduló éltől: i- induló fok távolsága é- érkező fok távolsága i+é=sz

Monolit vasbeton lépcsők – Fordulóél szerkesztésének szabályai

Kő-, műkő lépcső fokkialakítása

Kő (műkő) lebegő lépcsők egyik végén befogott, másik végén alá nem támasztott ékszelvényű (s ezzel csökkentett súlyú) fokok sorából áll; a maximális karszélesség: 1,30 m; a lépcsőtartó fal vastagsága:  38 cm; a falba nyúló végnél tömbszelvényű fokok befalazási mértéke:  12 cm, minden 5. foknál 25 cm; a fokok kapcsolata támhornyos, egymásra, s a pihenőre támaszkodnak; a közbülső pihenő: lemez; az érkező pihenő: födémszerű kialakítású; a fokok beszorítására nyílással áttört falaknál ellen-boltöv, nyílásáthidaló gerenda szolgál; építésük megülepedett falakba utólag bevésve, állványról történik.

Kő (műkő) gyámolított lépcsők A gyámolítás módjai: boltozattal; falakkal; falakkal és boltövekkel; acélgerendás gyámolítással tömbszelvényű fokokkal, födémszerű pihenőkkel készülnek.

Előregyártott vasbeton lépcsők

Előregyártott vasbeton lépcsők a kiselemes előregyártott lépcsők a falazott, előregyártott vasbeton gerendás födémet alkalmazó lakóházépítés szerkezetkörébe tartoznak; a középelemesek a faltömbös építésre jellemzőek; a nagyelemesek pedig a házgyári paneles épületek tipikus szerkezetei.

Előregyártott vasbeton lépcső

Monolit vasbeton lépcsők

b.1) Monolit vasbeton lépcsők konzolos (1,3 m karszélességű) gyámolított (alátámasztott) Fallal Fallal+gerendával Gerenda gyámolítású: Szélen Tengelyben; vasbeton lemezlépcsők (jellemzően) egyenes tengelyű, egyszer tört, kétszer tört

A vasbeton lépcsők fokainak burkolata: cementsimítás, helyszíni műkő; előregyártott műkő; kő, kerámialap; fa, stb.

Vasbeton lépcső burkolatának kialakítása Kő - műkő

Vasbeton lépcső burkolatának kialakítása II. Kerámia - szőnyeg - fa

Vasbeton lépcső burkolatának kialakítása V. Fokok csúszásgátlása

Falépcsők

Falépcsők alárendelt (pl. padlás-) lépcsők, melyek jellemzői: az egyszerű, többnyire pofapallós szerkesztés; belső lépcsők, az igényesebb tereket (pl. családi házak szintjeit) összekapcsoló épületasztalos szerkezetek

A falépcsők fokai: ragasztott szelvényekből készülnek.

Acéllépcsők

Acéllépcsők Üzemi épületek, lakó- és középületek üzemi jellegű terei (pl. kazánházak) kiszolgálására Igényes változatai, bennmaradó zsaluzatként kibetonozott acéllemez profilelemekkel - esetenként akár kő, fa járóelemekkel kombinált - modern terek szerkezeteiként fordulnak elő.

Acél lépcső szerkezete

Az acéllépcsők fokai: a csúszásmentességnek kiemelt jelentősége van.

Korlátok A lépcsőkorlát egyszerre biztonsági és dekorációs elem. háromnál több lépcsőfok esetén már korlátot kell építeni; a korlát magassága (h) minimum 80 cm (mellvéd esetén 1,0 m mínusz a szerkezet vastagsága); íves lépcsőknél és 12 m fölötti magasságnál: h  1,10 m; a gyerekek biztonsága érdekében az elemek osztástávolsága maximum 12 cm, a járófelület fölött mért hézag  4 cm, ha a karszélesség: sz  1,50 m: egy oldali, sz = 1,50 – 2,50 m: kétoldali kapaszkodó kell, sz  2,50 m esetén középen szabadon álló kapaszkodó is szükséges; rögzítésük célszerűen utólag szerelt, a megkívánt erőhatások felvételére alkalmas kell legyen.

Korlátok Részeik: Rögzítés: korlát oszlopok hevederek (alsó-felső) korlát mező (áttört v. tömör) fogódzó Rögzítés: járófelületen elhelyezve lépcső oldalára kellő stabilitást adó rögzítéssel (dűbel, hegesztés)

a pihenők burkolata a burkolatot a kísérő lábazatokkal és a lépcsőfokok anyagával összhangban kell megválasztani.

Külső lépcsők Tereplépcsők: Épülettől független, talajon fekvő Anyagaik: beton(fagyálló), kő, tégla, fa(homloklap) Méreteik: terepviszonyokhoz, forgalmi viszonyokhoz igazodjon Kényelmes járás, több pihenő, meredek emelkedőn esésvonalra merőlegesen Vízelvezetés (lejtés)

Külső lépcsők Előlépcsők: Épület körüli terepszint és a fszinti padlószint közötti szintkülönbség áthidalása Épülethez kapcsolódik, bejárati lépcső Épület alapozásával megegyező mélységű, ahhoz kapcsolódó alap Érkező pihenő mérete min. 60 cm+ajtó nyitás Vízelvezetés, csapadék elleni védelem

Külső lépcsők Aknalépcsők: Terepszint alatti helyiségek külső megközelítése Épülethez kapcsolódik, épülettel együtt alapozott támfallal Talajon fekvő lépcső, vagy fallal gyámolított Érkező pihenő víz elvezetése padló-összefolyóval