Andráskó Melinda, Huszár László, Korpás Gábor, Környei József

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vízben oldott oxigén meghatározása
Advertisements

47. kísérlet A reakciósebesség vizsgálata
ötvözetek állapotábrája
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Az első házasság felbomlása
A víz oxigéntartalmának meghatározása
1 / 20 Pannon Egyetem. 2 / 20 Pannon Egyetem Bevezetés Ionhelyettesítések és adalék anyagok befolyásolhatják a szupravezető anyag: –fázisösszetételét,
KOMPLEX CUKORRENDSZEREK
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
Kén vizes környezetben Dr. Fórizs István. Kén izotópok 32 S=95,1% 33 S=0,74% 34 S=4,2% 36 S=0,016% Általában:  34 S szulfidok <  34 S szulfátok.
Vörösiszapok kezelése és hasznosítása
Pozitron annihilációs spektroszkópia
Szabad aminosavak termelésének kimutatása a talajmikroorganizmusok tenyészetében.
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Készítette: Kálna Gabriella
A levegőkörnyezet állapotának értékelése modellszámításokkal
SZEKTOR EMISSZIÓ ÁLLAPOT HATÁS Ipar VOC Felszíni ózon Mezőgazd. termés Közlekedés Energia termelés Háztartás Mezőgazd. NO x NH 3 PM SO 2 PM koncentráció.
FÉMTAN, ANYAGVIZSGÁLAT 2011_10_18
Sav-bázis egyensúlyok
A KEVERÉK-ÖSSZETÉTEL HATÁSA AZ ÜVEGHIBÁK JELLEGÉRE ÁS GYAKORISÁGÁRA
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Nukleáris anyagok azonosítása és jellemzéseIKI - Izotóp Kft közös ülés ápr. 26 Nukleáris anyagok azonosítása és jellemzése Az MTA Izotópkutató Intézetében.
IMMUNSZEROLÓGIA, AGGLUTINÁCIÓ, PRECIPITÁCIÓ
GTPáz aktivitás mérése gyakorlat Lévay Magdolna
Hordozható neutronforrások működése
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
AGY1 Gömbgrafitos öntöttvas szövetszerkezetének jellemzése képelemzés segítségével Szalai Ibolya - DUNAFERR Rt. Innovációs Menedzsment.
Az angolperje cink- és kadmiumfelvételének vizsgálata kistenyészedényes kísérletben Szabó Szilárd – Hangyel László – Ágoston Csaba Debreceni Egyetem Tájvédelmi.
Az elúciós hozam stabilizálása a kromatográfiás elválasztási hatásfok növelésével 99 Mo/ 99m Tc izotópgenerátoroknál Baranyai Lajos 1, M. Nagy Noémi 2,
Izotóp Intézet Kft. Radiokémiai szennyezők vizsgálata etilén-diamin-tetrametilén-foszfonát (EDTMP) és ón(II)-klorid tartalmú liofilizátumok öregedését.
ŐSZI RADIOKÉMIAI NAPOK 2004
STRONCIUM-ION MEGKÖTŐDÉSÉNEK KINETIKÁJA TERMÉSZETES AGYAGMINTÁKON
Őszi Radiokémiai Napok, október Eger1 A 2003 áprilisi üzemzavar utáni átrakó medence ( ATM ) dekontaminálás tapasztalatai Baradlai Pál, Doma.
Radiokarbon alapú módszerek fejlesztése légköri szennyezők fosszilis széntartalmának vizsgálatára Major István 1,2, Furu Enikő 3, Haszpra László 4, Kertész.
Szennyvíztisztítás Melicz Zoltán Egyetemi adjunktus
SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
Vízlágyítás.
TPH (Összes ásványi szénhidrogén) Fogalmak Vizsgálati lehetőségek
1. Kísérletek kén-hidrogénnel
15. Alumínium, magnézium és vas azonosítása
25. Nátrium-karbonát, kálium-bromid és kalcium-karbonát azonosítása
Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása
48. kísérlet Sók azonosítása vizes oldatuk kémhatása alapján
Szükséges Eszközök: gázfejlesztő főzőpoharak fecskendők Anyagok:
Készítette: Páncsics Nikolett Témavezetők: dr. Gergely Gréta Lukács István Endre Nagy Áron.
Szerves talajszennyező anyagok fázisok közötti megoszlása és biológiai hozzáférhetősége Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdasági Kémiai.
Arginin ammonifikáció Készítette: Vas Nóra. Arginin ammonifikáció Ammonifikáció mérésére szolgáló labor kisérlet Ammonifikáció fontossága:  Ökoszisztémák.
Készítette: Zöld Zsófia.  Tengeri malac (Cavia porcellus) › Kis testű (25-30cm; g) › Gyorsan szaporodik › Emlős › Kedvelt tesztállat  Házi egér.
Készítette: Cserdi Péter Környezetmérnök szakos hallgató Szerves foszfor extrakciója talajból.
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Prompt gamma aktivációs analitika az Izotópkutató Intézetben
RADIOAKTÍV HALOGÉNATOMOT TARTALMAZÓ GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNYEK Környei József, K + F igazgató, Izotóp Intézet Kft., Budapest egyetemi docens, DE Környezetfizikai.
Az időszakos Péteri-tó keletkezése és üledékképződése Molnár Béla - Ursula Shneider-Lüpke In: Földrajzi Közlöny 131/3-4,
A SIKÉRALKOTÓ GLUTENIN ALEGYSÉGEK VIZSGÁLATA BME, 4. Doktoráns Konferencia, február Abonyi Tibor III. évf. PhD hallgató Témavezető: Prof. Dr. Lásztity.
Duplex korrózióálló acélok anyagvizsgálatai
Kalciumvegyületek a természetben
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Vegyipari és biomérnöki műveletek
Oldatkészítés, oldatok, oldódás
Vízlágyítás. Ca HCO 3 - Ca 2+ + H 2 O + CO 2 + CO 3 2- CaCO 3 képződés Túl sok CO 2 a vízben --> agresszív CO 2 Túl kevés CO 2 a vízben --> CaCO.
Összefoglalás.
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
KÉMIAI REAKCIÓK. Kémiai reakciók Kémiai reakciónak tekintünk minden olyan változást, amely során a kiindulási anyag(ok) átalakul(nak) és egy vagy több.
Analitikai Kémiai Rendszer
Mesterségem címere: Bioindikáció
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Azeotróp elegyek elválasztása
OLDATOK.
Előadás másolata:

A jódoldatok kémiai összetételének hatása a nátrium-[131I]-jodid kapszulák radiokémiai tisztaságára Andráskó Melinda, Huszár László, Korpás Gábor, Környei József Izotóp Intézet Kft., Budapest

Bevezetés A jódkapszula és a radiokémiai tisztaság A vizsgálat célja, módszerei Az eredmények bemutatása Következtetések

A jódkapszula bemutatása Jódkapszula = 131I izotópot tartalmazó radiogyógyszer Alkalmazása: pajzsmirigy túlműködés és pajzsmirigyrák terápiája Gyógyszerkönyvi előírásoknak kell megfelelnie Követelmény : Radiokémiai tisztaság > 95 % A jódkapszula olyan 131I izotópot tartalmazó radiogyógyszer, amelyet pajzsmirigy túlműködés és pajzsmirigyrák terápiájára használnak. Tulajdonságait a felhasználás határozza meg, gyógyszerkönyvi előírásoknak kell megfelelnie. Egyik fontos minőségi jellemzője a radiokémiai tisztaság, amelynek a jelenlegi szabályozás alapján nagyobbnak kell lennie 95 %-nál.

A radiokémiai tisztaság A radiokémiai tisztaság fogalma Befolyásoló tényezők: Alkotóelemek összetétele Nátrium-[131I]-jodid oldat Szilárd töltet Kapszulahéj (zselatin) Alkotóelemek közötti kölcsönhatások A radiokémiai tisztaság azt mutatja meg, hogy a készítményben jelen lévő teljes 131I-aktivitás hány százaléka származik jodid ionoktól. A kapszula három alkotóelemből áll. A hatóanyagot tartalmazó nátrium-131I-jodid oldatot egy szilárd töltetre viszik fel, amelyet előzőleg kapszulahéjba töltöttek. Az alkotóelemek összetétele és a közöttük kialakuló kölcsönhatások határozzák meg a radiokémiai tisztaságot.

A vizsgálat célja A jódoldat és a kapszulahéj közötti kölcsönhatás vizsgálata Befolyásolja-e a radiokémiai tisztaságot, ha létrejön? Ha igen, milyen mértékben és hogyan lehet ezt a hatást csökkenteni / megszüntetni? A vizsgálati eredmények alapján kiválasztani azt az oldatösszetételt, amely a legkevésbé csökkenti a kapszula radiokémiai tisztaságát. A lehetséges kölcsönhatások közül a kapszulahéj és a jódoldat kapcsolatát tanulmányoztam azért, hogy megvizsgáljam e kölcsönhatás befolyását a készítmény radiokémiai tisztaságára. Ez a kölcsönhatás a gyakorlatban akkor jön létre, ha a jódoldatot nem pontosan a kapszula felülnézeti vetületének középpontjába cseppentik, és a radiojód eljut a kapszulahéjig. A kísérletek során azokra a kérdésekre is kerestem a választ, hogy milyen mértékű ez a hatás és hogyan lehet csökkenteni illetve megszüntetni.

A vizsgálati módszer Különböző összetételű, Na131I oldatokat töltöttünk üres zselatinkapszulákba Az oldatok összetétele: 2 mg/ml NaOH 2, 10, 20 és 50 mg/ml Na2S2O3 2, 10, 20 és 50 mg/ml Na2S2O3 és 5 mg/ml NaHCO3 5 mg/ml NaHCO3 Vizsgálati időpontok : mintakészítés után 1, 2, 3, 4, 14 és 21 nap Analitikai módszer: papírkromatográfia Oldószer: 1%-os NaHCO3 és acetonitril 90:10 térfogatarányú elegye Papír: Whatman No. 3 Eluens: metanol : víz = 75 : 25 (V/V %) Mérés : gamma scanner (131I : E = 364 keV, I  = 81,7 %) Értékelés: Gita számítógépes program A jódoldat és a kapszulahéj kölcsönhatásának vizsgálatához üres zselatinkapszulákba különböző összetételű, nátrium-131I-jodid oldatokat töltöttem. Az oldatok összetétele a következő volt: 0,05 M NaOH, 2, 10, 20 és 50 mg/ml nátrium-tioszulfát, az utóbbiak 5 mg/ml nátrium-hidrogénkarbonát tartalommal kiegészítve, valamint 5 mg/ml nátrium-hidrogénkarbonát. A mintákat 1,2,3,4, 14 és 21 nap eltelte után vizsgáltam meg, az európai gyógyszerkönyvben megadott papír-kromatográfiás módszerrel.

Mérési eredmények A minták radiokémiai tisztasága 21 nap után Jódoldat összetétele Radiokémiai tisztaság (%) 2 mg/ml NaOH 18,3 2 mg/ml Na2S2O3 86,9 10 mg/ml Na2S2O3 100 20 mg/ml Na2S2O3 50 mg/ml Na2S2O3 5 mg/ml NaHCO3 1,7 2 mg/ml Na2S2O3 és 5 mg/ml NaHCO3 46,9 10 mg/ml Na2S2O3 és 5 mg/ml NaHCO3 20 mg/ml Na2S2O3 és 5 mg/ml NaHCO3 50 mg/ml Na2S2O3 és 5 mg/ml NaHCO3 A minták radiokémiai tisztasága 21 nap után 1,7 és 100 % között volt. A vizsgált tízféle oldat közül hat nem csökkentette a radiokémiai tisztaságot, négy oldat esetében pedig megjelent radiokémiai szennyező a mintákban. Amint a táblázatból látható, az 0,05 M NaOH és az 5 mg/ml-es nátrium-hidrogénkarbonát oldat esetében a radiokémiai tisztaság 18 illetve 2 % volt 21 nap után, a 2 mg/ml-es nátrium-tioszulfát oldatok közül annak, amelyik nem tartalmazott nátrium-hidrogénkarbonátot 86,9 %, míg a másiknak 46,9% volt a radiokémiai tisztasága.

Mérési eredmények A szennyező mennyiségének időbeli változása 21 nap 3 nap Azt tapasztaltuk, hogy a szennyezők mennyisége növekszik az idő múlásával. Az ábra az 0,05 M NaOH és az 5 mg/ml-es nátrium-hidrogénkarbonát oldat mérési eredményeit mutatja be. Látható hogy a csak NaOH oldatot tartalmazó mintákban gyorsan nagy mennyiségű szennyező képződött, 4 nap alatt a radiokémiai tisztaság 30 %-ra csökkent. A 14. és 21. nap között ez az érték gyakorlatilag nem változott. Az 5 mg/ml-es nátrium-hidrogénkarbonát oldatot tartalmazó minták radiokémiai tisztasága is jelentősen romlott a kezdeti időszakban, de 4 nap után csak 24 % volt a szennyezők mennyisége. A 14. napra azonban a szennyezők mennyisége elérte a másik oldat esetében tapasztalt értéket. 2 mg/ml NaOH 5 mg / ml NaHCO3 1 nap

Mérési eredmények A szennyező azonosítása és mennyiségének időbeli változása 2 mg/ml-es NaOH oldatok kromatogramjai Radiokémiai szennyezők [%] Idő 2 mg/ml NaOH 5 mg / ml NaHCO 3 1 nap 5 2 nap 11 1 47 10 4 70 24 14 83 8 9 82 98 Ez az ábra szemlélteti, hogy a csak NaOH-t tartalmazó mintákban hogyan változott a szennyezők mennyisége az idő múlásával a 21 napos vizsgálat ideje alatt. Amint azt a kromatogramok mutatják, a szennyezés a felcseppentés helyén jelentkezett. Ninhidrin-próbával azonosítottuk, hogy a szennyező anyag jóddal jelzett zselatin. 1 nap 2 nap 3 nap 21 nap

Mérési eredmények A szennyező mennyiségének időbeli változása A most látható ábra bemutatja a jelzett zselatin mennyiségének növekedését az egyes jódoldatok esetében. Látható, hogy a nátrium-tioszulfátot tartalmazó oldatok kevésbé rontották a radiokémiai tisztaságot, mint azok, amelyek nem tartalmazzák ezt az anyagot. Az is megfigyelhető, hogy az az oldat, amely a tioszulfát mellett nátrium-hidrogénkarbonátot is tartqlmazott, nagyobb mennyiségű jelzett zselatin képződését generálta adott idő alatt. Tehát, a nátrium-hidrogénkarbonát jelenléte gyorsította a reakciót ahhoz az esethez képest, amikor ez az anyag nem volt jelen az oldatban. Ugyanakkor a 10, 20 és 50 mg/ml-es nátrium-tioszulfát oldatok hatását nem befolyásolta a hidrogénkarbonát jelenléte, mind a 6 esetben 0% volt a radiokémiai szennyező mennyisége 21 nap után. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a nátrium-tioszulfát jelenléte lassítja / megakadályozza a kapszulahéj jelződését jóddal azokhoz az esetekhez képest, amikor ez az anyag nincs jelen a jódoldatban. Mivel a nátrium-tioszulfát redukálószer, valószínűsíthető, hogy valamilyen oxidatív folyamat következtében jöhet létre a jelzés, amelyben a levegő oxigénje is szerepet játszhat. 2 mg/ml NaOH 5 mg/ml NAHCO3 2 mg/ml Na2S2O3 2 mg/ml Na2S2O3 és 5 mg/ml NAHCO3

Mérési eredmények NaHCO3 tartalmú oldatok Kettős csúcs jelenik meg 14 napos, 5 mg/ml-es NaHCO3 oldat kromatogramja A NaHCO3 tartalmú oldatok estében azt tapasztaltuk, hogy a szennyező csúcs nem egységes. A kromatogramokon kettős csúcsok voltak megfigyelhetőek. Ennek magyarázata az lehet, hogy maga a zselatin sem egységes anyag, hanem nagymolekalsúlyú vízoldható fehérjék heterogén keveréke. A szennyező kialakulásának mechanizmusára és arra, hogy mely csoportjai jelződnek meg a zselatinnak, ez a kísérletsorozat nem ad magyarázatot, ennek meghatározása és bizonyítása további vizsgálatokat igényel.

Következtetések Jódoldat + zselatin kapszulahéj Jóddal jelzett zselatin képződése Radiokémiai tisztaság csökken Ezt a hatást kiküszöböli: Na2S2O3 Megfelelően nagy Na2S2O3 koncentráció esetén igaz (küszöbérték az adott típusú zselatinkapszulára és jódoldatra) A vizsgált anyagok esetében 10 mg/ml Na2S2O3 koncentráció esetén már teljesül Amennyiben a Na2S2O3 koncentráció kisebb, a hatás nem szűnik, de mértéke kisebb, és ezt rontja a NaHCO3 jelenléte A jódoldat és a zselatin kapszulahéj között kialakuló kölcsönhatás során jóddal jelzett zselatin képződik. A jelzett zselatin a gyógyszer radiokémiai tisztaságát csökkenti, ezért képződését meg kell akadályozni. Ez elérhető azzal, hogy Na2S2O3-ot tartalmazó jódoldatot használunk a gyártáshoz. Így bebizonyosodott, hogy a Na2S2O3 nem csak a szervetlen szennyezők (pl. jodát) képződését akadályozza meg. Azonban a Na2S2O3 csak egy küszöb-értéke felett fejti ki hatását, ez a vizsgált anyagok esetében 10 mg/ml koncentráció volt. Ha a Na2S2O3 koncentrációja ennél kisebb, a jelzési reakció lassabban ugyan de bekövetkezik. A jelzést gyorsítja ha az alacsony Na2S2O3 koncentráció nátrium-hidrogénkarbonát jelenlétével párosul.

Összefoglalás A jódoldat és a kapszulahéj között van kölcsönhatás. Befolyásolja a radiokémiai tisztaságot - de ez a hatás megszüntethető. A legkedvezőbb oldatösszetétel:  10 mg/ml Na2S2O3 Megvizsgáltuk, hogy a jódoldatok összetételének milyen hatása van a jódkapszulák radiokémiai tisztaságára. Tízféle oldat felhasználásával bebizonyosodott, hogy az oldat és a kapszulahéj közötti kölcsönhatás befolyásolja a radiokémiai tisztaságot. Megállapítottuk, hogy ezt a hatást ki lehet küszöbölni azzal, hogy olyan jódoldatot alkalmazunk, amely tartalmaz Na2S2O3-ot legalább 10 mg/ml-es koncentrációban. A reakciómechanizmus meghatározása azonban további vizsgálatokat igényel.

Köszönöm a figyelmüket!