Energiatervezés Energiapolitikai szempontok Forgatókönyv elemzés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Advertisements

Megújulók: mekkora támogatást érdemelnek? Dr. Gács Iván egy. docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
GreenTech Megújuló Energia Klaszter 1. Konferencia
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
Globális Korrupciós Jelentés: Klímaváltozás Bemutató május 11. Budapest.
Szőnyi János „A hazai bioenergetika szerepe a jövő villamos energia ellátásban” december 15. Az erdészet energetikai alapanyag termelési szállítási.
Intézkedési terv-javaslat a nemzeti energiahatékonysági célok megvalósítására a Széchenyi terv keretében Dr. Grasselli Gábor Dr. Szendrei János Debreceni.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
2. Energetika, (nemzet)gazdaság és társadalom – 2. rész.
TRAMPUS Consultancy Atomerőművek élettartam gazdálkodásának motiváló tényezői Dr. Trampus Péter A céltól a megvalósulásig tudományos konferencia Pécs,
1 Dr. Járosi Márton: ENERGIAPOLITIKA november 13. Energetika és Társadalom Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium energiapolitikai kurzus.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Dr. Gerse Károly MVM Zrt. vezérigazgató-helyettes április 18. Európai energiapolitika - magyar lehetőségek a villamosenergia-iparban Kihívások Lehetőségek.
Műegyetem - Kutatóegyetem Fenntartható energetika 1/11 Fenntartható Energetika Kiemelt Kutatási Terület.
Energetika II. energetikai BSc szak (energetikai mérnök szak)
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Termelés és szolgáltatás 8.előadás. Termelés Termelés: a rendelkezésre álló erőforrások egy részének felhasználása arra, hogy más erőforrásokon tartós.
A faanyag energetikai hasznosításának hazai helyzete és racionális fejlesztési módjai Sopron, Szeptember 04. Dr. Jung László vezérigazgató-h.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 Energiapolitikánk gazdasági meghatározottságai” Dr. Hegedűs Miklós ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Fenntartható társadalom, fenntartható.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
1 Megújuló villamosenergia arányát tekintve: Új befektetések a fenntartható energiarendszerekbe Technológiánként: Értékben: Régiónként: Forrás:
Merre tart a hazai energiaszektor 2010 tavaszán. dr
 integratív szakpolitika  ’90-es évek: átértékelt szerep  miért szükséges a környezetvédelmi politika integrációja?  a gazdasági növekedés önmagában.
Globalizáció, avagy a nemzeti energiapolitikák alkonya MAGYAR ENERGETIKAI STRATÉGIÁK-műhelyvita június 2. Hegedűs Miklós GKI Energiakutató Kft.
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Energiagazdálkodás.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Energetika I-II. energetikai BSc.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
2. Energetika, (nemzet)gazdaság és társadalom – 2. rész.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
A hálózati-mérési különbözet kezelése az elosztói engedélyeseknél
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
2006 Az új energia stratégia fő célkitűzése a megújuló energiaforrások hasznosítási lehetőségének vizsgálata  napenergia hasznosítási lehetőségek  hőszivattyús.
NÉMETH MÁRTA BIOLÓGIA BSC, 3. ÉVFOLYAM Energiapolitika
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
ÚJ EURÓPAI KIHÍVÁSOK AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN MAGYARORSZÁGON Hatvani György helyettes államtitkár.
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Decentralizált energiaellátás
Energetikai gazdaságtan
Az energiarendszerek jellemzői, hatékonysága és auditálása Dr. Büki Gergely MMK Energetikai Tagozat továbbképzése Mérnök Kamara Nonprofit Kft, augusztus.
Globalizáció és környezeti problémák
Magyar Energetikai Stratégiák Magyar Mérnök Akadémia-Magyar Tudományos Akadémia június 2. Energia-ellátás és energia-hatékonyság (Egy holisztikus.
A biomassza energetikai értékelése Dr. Büki Gergely Energiapolitika 2000 Társulat június 11.
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
GÁZPIACI HELYZETKÉP A FÖLDGÁZIPAR STRATÉGIAI KÉRDÉSEI 2007 május.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA ENERGETIKA TUDOMÁNYA FAZEKAS ANDRÁS.
Az Európai Unió energiapolitikája Gyürk András Az Európai Parlament képviselője Ipari, kutatási és energiaügyi bizottság.
Energiatervezés Trendek és folyamatok. Energiafelhasználási trendek.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
/16 © Gács Iván AZ ENERGETIKA ÉS A KÖRNYEZETVÉDELEM GAZDASÁGI ÖSSZEFÜGGÉSEI Dr. Gács Iván ny. egyetemi docens BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA ENERGIAELLÁTÁS FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN.
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
Energetikai gazdaságtan
Energetikai gazdaságtan
A biológiai energia-transzformáció társadalom-gazdasági vetületei
AZ ENERGIAPOLITKA 2000 TÁRSULAT
A magyar energiastratégia dilemmái
Piacnyitás az energiaszektorban
A VEOLIA pécsi erőműve a körkörös gazdasági modell tükrében
Előadás másolata:

Energiatervezés Energiapolitikai szempontok Forgatókönyv elemzés

Energiapolitika Piacgazdasági eszközök – az állam szerepvállalása működési modell meghatározása; működési modell meghatározása; támogatások rendszerének kialakítása; támogatások rendszerének kialakítása; engedélyezés rendszerének, engedélyezési követelményeknek a meghatározása; engedélyezés rendszerének, engedélyezési követelményeknek a meghatározása; stratégiai készletezés előírása (= készletezési követelmények előírása); stratégiai készletezés előírása (= készletezési követelmények előírása); hatósági árszabályozás körének és az ide tartozó áraknak a meghatározása, 2007 után az általános szolgáltatás (universal service) körébe tartozó árak ellenőrzése; hatósági árszabályozás körének és az ide tartozó áraknak a meghatározása, 2007 után az általános szolgáltatás (universal service) körébe tartozó árak ellenőrzése; az energetika területét érintő adók és járulékok stb. meghatározása; az energetika területét érintő adók és járulékok stb. meghatározása; teherviselés rendszerének kialakítása; teherviselés rendszerének kialakítása; a kommunikáción keresztül a közvélemény, a gazdálkodó egységek, a törvényhozói hatalom befolyásolása. a kommunikáción keresztül a közvélemény, a gazdálkodó egységek, a törvényhozói hatalom befolyásolása.

Energiapolitika Alapvető célkitűzések ellátásbiztonság követelménye, ellátásbiztonság követelménye, a természeti erőforrások kímélésének a követelménye (vagy másképpen fogalmazva a primerenergia-hordozó megtakarítás követelménye), a természeti erőforrások kímélésének a követelménye (vagy másképpen fogalmazva a primerenergia-hordozó megtakarítás követelménye), a környezetvédelem követelménye (= a környezetterhelés lehetőség szerinti legalacsonyabb szintre szorításának követelménye), a környezetvédelem követelménye (= a környezetterhelés lehetőség szerinti legalacsonyabb szintre szorításának követelménye), gazdasági hatékonyság követelménye. gazdasági hatékonyság követelménye.

EnergiapolitikaEllátásbiztonság Az energiaellátás összetett folyamat és komplex rendszer

EnergiapolitikaEllátásbiztonság 1. helyettesíthetőség (korlátozott) 2. technológiai lánc elemeinek megbízhatósága 3. energiahordozó rendelkezésre állása 4. zavarmentesség → párhuzamosságok 5. párhuzamosságok ↔ gazdaságosság 6. fogyasztói érzékenység 7. elosztóhálózat topológiája (villamos, ill. gáz hál.) 8. készletezhetőség

EnergiapolitikaImportfüggőség 1. energiahordozók aránya (import/összes) 2. nyitott gazdaság, integráció 3. liberalizált, egységes világpiaci 4. beszerzési források politikai stabilitása

EnergiapolitikaPrimerenergia-megtakarítás 1. végső energiahordozó felhasználás csökkentése 2. kapcsolt energiafejlesztés 3. megújuló források használata

Energiapolitika Globális hatások (CO 2 kibocsátás, klímaváltozás) 1. nem minden megújuló jó megoldás 2. fatüzelés (erdők) CO 2 források- nyelők egyensúlya 3. energiaültetvény ↔ kockázat 4. elkerülés gazdasági terhei

EnergiapolitikaExternáliák(környezetgazdálkodás) Külön előadás foglalkozik a témával.

EnergiapolitikaEnergiaellátási forgatókönyvek elemzése

Forgatókönyvek Földgáz alapú változat Földgáz alapú változat Megújuló energiaforrások fokozottabb igénybevétele Megújuló energiaforrások fokozottabb igénybevétele Kis szén-dioxid kibocsátású változat Kis szén-dioxid kibocsátású változat Lignit- és atomerőműves (nagyerőműves) változat Lignit- és atomerőműves (nagyerőműves) változat Szén- és atomerőműves változat Szén- és atomerőműves változat Üzemidő hosszabbítás nélküli változat Üzemidő hosszabbítás nélküli változat

Importfüggőség

CO 2 kibocsátás

Fosszilis eh. import

Kapacitás-összetétel

Externális költségek