1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, 2006. október 5. Hatvani.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Advertisements

Az új épületenergetikai szabályozás
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Intézkedési terv-javaslat a nemzeti energiahatékonysági célok megvalósítására a Széchenyi terv keretében Dr. Grasselli Gábor Dr. Szendrei János Debreceni.
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
CEP® Clean Energy & Passive House Expo CEP® Clean Energy & Passive House Expo II. Országos Villanyszerelő Konferencia Meglévő ingatlanok smartosításának.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
ENERGIATAKARÉKOSSÁG A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN NEMZETI ENERGIAHATÉKONYSÁGI CSELEKVÉSI TERV Gergely Kálmán Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.
Villamos energia termelés
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A hazai energetika fejlődésének társadalmi, gazdasági feltételei, jövőképe Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Erőmű Fórum, Velence, október 7.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
Műegyetem - Kutatóegyetem Fenntartható energetika 1/11 Fenntartható Energetika Kiemelt Kutatási Terület.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Merre tart a hazai energiaszektor 2010 tavaszán. dr
Globalizáció, avagy a nemzeti energiapolitikák alkonya MAGYAR ENERGETIKAI STRATÉGIÁK-műhelyvita június 2. Hegedűs Miklós GKI Energiakutató Kft.
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Az energiaszektor stratégiai átalakításának lehetősége és útjai Dr. Fónagy János szeptember 25. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Energetika I-II. energetikai BSc.
Energiatervezés Energiapolitikai szempontok Forgatókönyv elemzés.
2. Energetika, (nemzet)gazdaság és társadalom – 2. rész.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
KLENEN ’12 konferencia KLENEN ’12 konferencia Mátraháza, Március 8-9. Az európai energiahatékonyságot ösztönző megoldások Az EU energiahatékonysági.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Környezettudatos közlekedés 2030 – Nemzeti Energiastratégia 2030
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
ÚJ EURÓPAI KIHÍVÁSOK AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN MAGYARORSZÁGON Hatvani György helyettes államtitkár.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
GÁZPIACI HELYZETKÉP A FÖLDGÁZIPAR STRATÉGIAI KÉRDÉSEI 2007 május.
Győr november1 Magyar Elektrotechnikai Egyesület Villamos Energia Társaság MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK JÖVŐBENI KIHASZNÁLÁSA.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA ENERGETIKA TUDOMÁNYA FAZEKAS ANDRÁS.
Energiatervezés Trendek és folyamatok. Energiafelhasználási trendek.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
Energetikai alapismeretek 1.Bevezetés, alapfogalmak 2.Energetika és társadalom.
Az oktatás szerepe az energetikai szektor jövőjének formálásában Dr. Bihari Péter BME Gépészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettes.
Energetikai gazdaságtan
Az Európai Unió energiapolitikája
Energetikai gazdaságtan
AZ ENERGIAPOLITKA 2000 TÁRSULAT
A magyar energiastratégia dilemmái
Megújuló energiaforrások: közös kutatási lehetőségek és kilátások Olaszország és Magyarország számára Dr. Ilona Vass Közös kutatási lehetőségek Olaszország.
Az EED főbb elemei és hatásai a magyar energiaszektorra
Előadás másolata:

1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani György

2 Az energetika hosszútávú kihívásai az éghajlatváltozás elleni harc, a környezetvédelmi előírások szigorodása; az ellátás biztonságának fenntartása a kőolaj és a földgáz folyamatos drágulása és a behozatali függőség növekedése mellett; illeszkedés az EU előírásokhoz, az energiapiacok teljes liberalizációja.

3 Az energiapolitika alapvető követelményei a fenntartható fejlődés feltételeinek teljesítése a környezetvédelmi és a gazdasági célok harmonizálásával az ellátásbiztonság szavatolása a gazdasági versenyképesség fenntartása és növelése a szociális felelősség érvényre juttatása

4 Az energiapolitika fő célkitűzései az energia- felhasználás hatékonyságának növelése, energiatakarékosság; a környezett fokozott védelme; az energiaellátás biztonsága; a magyar gazdaság versenyképessége; az energetika európai integrációjának előmozdítása

5 Az energiafogyasztás lényegesen lassabban növekedjen, mint a GDP ! Az energiatermelés, -átalakítás hatásfoká- nak javítása (technológia korszerűsítés, kapcsolt termelés, szállítási veszteségek csökkentése) Az energiafogyasztás hatásfokának növelése (energiatakarékos készülékek, épületenergetika korszerűsítése,közlekedés és szállítás energia-felhasználásának racio- nalizálása) Energiatakarékosság fokozása Az energiahatékonyság növelése, energiatakarékosság

6 Energiahatékonyság növelő programok Nemzeti Energiahatékonysági Akcióterv kidolgozása, a szükséges pénzügyi alap biztosításával Kiemelt cél a lakossági energiatakarékosság támogatása, az épületenergetikai korszerűsí- tések, valamint az energiatakarékos fogyasztói berendezések elterjesztése terén A szállítás és közlekedés területén energiatakarékossági intézkedéseket kell hozni a szokások megváltoztatása, a járművek fajlagos fogyasztásának csökkentése és a bioüzemanya- gok elterjesztése érdekében

7 A környezet fokozott védelme A megújuló energiahordozók részarányának optimális növelése, a szükséges preferenciák meghatározásával Az atomenergia hosszútávú alkalmazása, a nukleáris biztonság garantálása, a radioaktív hulladékok kezelésének megoldása a nukleáris energiatermelés jelenlegi lakossági elfogadottságának fenntartása mellett.

8 Az energiaellátás biztonsága Az optimális energia-mix kialakítása Hazai források maximális kihasználása (lignit, biomassza) Atomerőművek Új, korszerű erőművek létesítése Az import biztonságának növelése, a források és szállítás diverzifikálása Stratégiai tartalékolás

9 A magyar gazdaság versenyképessége Korrekt verseny az egységes belső energetikai piacokon A megfelelő piaci kínálat biztosítása A korszerű energiatermelési, -átalakítá- si, -elosztási és –felhasználási technikák alkalmazása A lakosság piaci jelenlétének növelése A rászoruló fogyasztók védelme a szociális ellátórendszer bevonásával

10 Együttműködés az Európai Unióval Aktív szerepvállalás a közösségi energiapolitika kialakításában Az ellátásbiztonság növelése érdekében a földgázszállítási útvonalak Magyarországon való vezetésének szorgalmazása Közösségi normatívák a biztonsági gáztároláshoz és az erőművi kapacitástartalékokhoz A regionális és a teljes belső piac kialakítása, együttműködés a szabályozásban és a hálózatok fejlesztésében Energiamegtakarítási cselekvési program Megújuló energiaforrások támogatása

11 Kutatás-fejlesztés, oktatás, szakember képzés Törekedni kell a hazai energetikai K+F tevékenység jelentős fejlesztésére, a megfelelő szervezeti, szervezési és pénzügyi feltételek biztosításával A szakmai kompetencia rendelkezésre állását magas színvonalú szakemberképzéssel kell alátámasztani az oktatás valamennyi szintjén. Gondoskodni kell az energia- és környezet- tudatos viselkedésnek, valamint az objektív energetikai szakmai információknak a fogyasztók egyre szélesebb körében való elterjesztéséről

12 A fejlesztéseket ösztönző állami támogatások A támogatásokat össze kell hangolni az energiapolitikai célokkal, a mértékeket az eredmények rendszeres értékelése alapján kell módosítani. Támogatás az ellátás biztonság növelése, a környezetvédelmi célok elérése és a hosszútávú fejlesztések biztosítása érdekében indokolt. Támogatni kell a lakosság és a közintézmények energiamegtakarító beruházásait.

13 KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!