Óvodai és iskoláztatási támogatás lehetőségei és korlátai Herczog Mária TÁRKI - Világbank műhelykonferencia 2010. május 7. Novotel Hotel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A jelzőrendszer működésének tapasztalatai
Advertisements

Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Az iskolai szociálismunka
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
Gyermekvédelmi alapellátás
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Szociális és gyermekjóléti szolgáltatások koordinátora
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
Speciális szükségletek a foglalkoztathatóság nézőpontjából …a szociális munka lehetőségei és korlátai.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
Nappali ellátás célkitűzése: Mozgássérült emberek számára, komplex rehabilitációra irányuló szolgáltatások nyújtása, mely a társadalmi és munkaerő-piaci.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Szilvási Léna szakmai vezető november 11.
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Legyen jobb a gyermekeknek!
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Egészségpolitika.
Családi vállalkozás.
Segélyezési rendszer átalakítása
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
Legyen jobb a gyerekeknek! Gyerekszegénység – egészségügy XVI. Magyarországi Egészségügyi Napok Balatonfüred, október 7-9.
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
Modellértékű programok a szenvedélybetegek ellátása területén.
ÚJ TUDÁS- MŰVELTSÉG MINDENKINEK Gyula, június 23.
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
1 A gyermekvédelmi szakellátás fővárosi sajátosságai és fejlesztési szükségletei „A gyermekvédelmi szakellátás fejlesztése Budapesten” Fővárosi Gyermekvédelmi.
Forrás: X. Konszenzus füzet Fontos  a megelőzés  a hatékony prevenció érdekében szükséges az összehangolt együttműködés az országos és helyi.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
TÁMOP / jelű Együtt, hogy jobb legyen című projekt Kettős mentorálás Készítette: Bagi Lászlóné február 24. Hódmezővásárhely.

Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
A projekt általános szakmai célkitűzései
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A beiskolázás előkészítése
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
BerekfürdőSzórványkonferencia  A Magyaratádi Református Egyházközséghez 3 gyülekezet tartozik (Igal, Kazsok és Büssü).  A Missziói Körzet.
VÉDŐNŐK A CSALÁDOK SZOLGÁLATÁBAN
DIAKONIA KERESZTYÉN ALAPÍTVÁNY Koordinációs iroda KOLOZSVÁRI FIÓK MAROS- VÁSÁRHELYI FIÓK SZENT- GYÖRGYI FIÓK SZÁSZ- RÉGENI FIÓK 100 alkalmazott BRASSÓI.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Kistérségi gyerekesély programok MTA GYEP Iroda SZMI április 21.
A gyermekek napközbeni ellátásának intézményes lehetőségei a társadalmi befogadás és a gyermekszegénység megelőzése érdekében Pécs, december 1.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Gyermekek esélye Magyarországon TÁMOP Záró konferencia, Könyvtár: Esély! Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár június 21. Darvas Ágnes ELTE TáTK –
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
„ÍVELJETEK CSILLAGOK!” ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROJEKT A II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI-BAN TÁMOP B
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
A minőségügy és helye a Szent Imre Kórházban Dr. Varga Piroska főigazgató helyettes, minőségügyi igazgató.
Idősek az idősekért Győrben
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
Ágazatközi együttműködés
főosztályvezető-helyettes
Miért kell kistérségi kiterjesztés; hol tart Szécsény
Lorem ipsum.
Az SZMBK Intézményi Modell
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Óvodai és iskoláztatási támogatás lehetőségei és korlátai Herczog Mária TÁRKI - Világbank műhelykonferencia május 7. Novotel Hotel

A CCT programok célja a jelenlegi és jövőbeni szegénység csökkentése  A CCT programok segítenek az ellátások, szolgáltatások igénybevételének növekedésében és a szegénység csökkentésében  A CCT programok segítenek az iskolai beiratkozás – részvétel – és a megelőző egészségügyi ellátás igénybevételében  A szolgáltatások igénybevétele nem jelenti automatikusan a jobb, fokozottabb igénybevétel mérhető hatását

A CCT Magyarországon  Ösztönzés vagy büntetés?  Politika, társadalompolitika és/vagy szakpolitika?  Önálló program vagy egy stratégia része?  Tervezett, átgondolt vagy ad hoc?  Monitorozott, értékelt?  Következtetések és kimenetek

Iskoláztatási támogatás  Családi pótlék átalakítása iskoláztatási támogatássá  Cél: a sokat hiányzó, rendszeresen iskolába nem járó gyerekek beterelése az iskolába  Eszköz: gyermekjóléti szolgálat bevonása, családgondozás  Szankció: univerzális, meg nem vonható ellátás felhasználásának korlátozása: családi pótlék felének számlával igazolt felhasználása

Iskoláztatási támogatás  Bevezetés előkészítetlen  Nincsen szakmai egyeztetés, konzultáció  Nincs felkészítés a családok, az adminisztráció, iskolák, gyermekjóléti szolgálatok számára  Nincs költség tervezés, elemzés, többlet költség biztosítás (megnövekedett adminisztráció, posta költség, gondozási igény)  Érdekkonfliktusok feltáratlanok (iskolák érdekeltsége, ellenérdekeltsége, jelentési, együttműködési kultúra és protokoll hiánya, gyermekjóléti kapacitások felhasználása, következménynélküliség az intézményrendszer számára  Szisztematikus hatáselemzés a komponensek és összeadódó hatások figyelembevételével (miért nem jár iskolába, elfogadó, befogadó-e az iskola, mi az iskola érdeke, motiváció-e a csp. elszámoltatás, ettől értékké válik-e a tanulás, megoldódnak-e az iskolarendszer problémái, stb.

Óvodáztatási támogatás Cél: korai hátrányok megelőzése, kezelése iskolaérettség elősegítése, szülők munkavállalásának elősegítése Eszköz: korai óvodába kerülés HHH-s gyerekek számára Feltétel: rendszeres óvodába járás

Óvodáztatási támogatás Bevezetés előzmények nélkül: Információk megosztása, tájékoztatás, felkészítés, népszerűsítés elmaradt: -az érintettekkel -a jogalkalmazókkal (helyi önkormányzat dolgozói, képviselőtestületek) -óvodai szakemberekkel -odajáró, várakozó gyerekek szüleivel -a közösséggel - média

Óvodáztatási támogatás Következmények: -Tájékozatlanság a célokról, lebonyolításról -Elégedetlenség a célcsoporttal, előítéletek és harag növekedése („Megint azok kapnak, akiknek nem kell dolgozni, teljesíteni”, „Nekem nem ad senki, pedig alacsony a fizetésem óvónőként”) -Túlzsúfolt óvodák és férőhelyhiánytól való félelem – „Az nem jut helyhez, akinek a szülője dolgozik” -Természetbeni juttatás preferálása – óvodához szükséges felszerelés vásárlása – ez volt a cél? -Szülők rendszeresen viszik a gyereket, ha jó neki, ha nem – ez a feltétele a támogatásnak és nem több! -Szülők bevonása, szülői készségek erősítése, együttműködés nem része a programnak

CCT programok céljának teljesülése  A CCT program önmagában biztosan nem elégséges, és nem oldja meg a szegénység csökkentését, motiválást, életminőség javítást, az ösztönzött tevékenységek elérésével, csak ha komplex programok részeként alkalmazzák  Megfelelő előkészítés, stratégiai tervezés és gondos alkalmazás a siker alapfeltétele