Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 1 Mediációs kutatás Összefoglaló OBmB, 2008. november 14. 2007 – a közvetítői.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MRTT VII. Vándorgyűlés Szabadka, november Az Európai Területi Együttműködés Programok stratégiai kérdései Dr. Hámory Jenő.
Advertisements

A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
Dr. Csermely Tibor GÉPJÁRMŰBIZTOSÍTÁSI HELYZETKÉP
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
A Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája és kapcsolódási pontjai a Nemzeti Drogstratégiához Gyökös Melinda Hotel Hélia, Budapest június 24.
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Készítette: Molnár Fruzsina Eszter szociális munka III. évfolyam
Túl a mediáción - kitekintés a helyreállító igazságszolgáltatás szemléletének elterjedtségére Előadó: Fellegi Borbála Magyar Bíróképző Akadémia február.
Alkalmazható-e a mediáció az interneten elszenvedett jogsérelmek orvoslásában? Dr. Baracsi Katalin családjogi szakjogász, internetbiztonsági szakértő,
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
A tételek eljuttatása az iskolákba
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
VPOP Jövedéki Igazgatóság
A felnőtt korúak ügyeiben alkalmazott közvetítői eljárás (mediáció) Magyarországon dr. Törzs Edit április 28. „A helyreállító igazságszolgáltatás.
Büntetés-végrehajtási
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Az ipari növekedés mai területi folyamatai
A dialízis elutasításának, elhagyásának problémája
PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLAT
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(4) december 12.
Dr. Békefi Dezső Programtanács Seregélyes
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja Civil stratégia előkészítő kerekasztal január 14. Szolnok.
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja Civil stratégia előkészítő kerekasztal november 5. Szolnok.
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja Civil stratégia előkészítő kerekasztal október 15. Szolnok.
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja Civil stratégia előkészítő kerekasztal Szeptember 15. Szolnok.
Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
A közvetítői eljárás pártfogó felügyelői tapasztalatai
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
„Mércénk az ember”. A partneri elégedettségi felmérés célja: hogy lássuk a kiértékelt adatok alapján, mely területeken kell javítanunk az együttműködést.
Példák I. Viszonyszám számítás.
Térfigyelő rendszer Baján
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Geskó Sándor A KÖZÖSSÉGI MEDIÁCIÓ GYAKORLATA
A Mediáció.
Mediációs lehetőségek az iskola világában Önfejlesztő Iskolák Egyesülete XVII. Országos Konferencia Budapest, november
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.


Virtuális mediáció? – Hagyományos és új mediációs módszerek
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
A Regionális Munkaügyi Tanáccsal szembeni elvárások a munkaadói oldal szemével nézve Készítette: ÉMRMT munkaadói oldal november 12.
Mediátorképzés Büntető mediáció.
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
KONSZENZUS BUDAPEST KONSZENZUS BUDAPEST „ BÉKE AZ AKÁCFÁK ALATT” Mediáció a közösségi és távoltartási konfliktusok kezelésében EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNER: NÓGRÁD.
NOTES.
Együtt a roma diszkrimináció ellen (A Baranya Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának tapasztalatai) Készítette: Dr. Wirth Károly mb. igazgató.
Tájékoztató A járási tréningekről Dr. Marosi János MKKSZ Szabó F. Attila MKKSZ Budapest, május 19. „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel”
Konfliktuskezelő eljárások és módszerek a Pártfogó Felügyelői Szolgálat tevékenységében Biró Balázs pártfogó felügyelő, mentor közvetítő.
A tanácsadás szerepe és jellemzői a munkaügyi mediációban 2013.március 21.
Új képzési eszköz. Teknikcollege - Munkához kötött emelt szintű műszaki képzés Teknikcollege új fajta regionális kompetencia központ az ipari/műszaki.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
BUDAPEST-KUPA Összefoglaló
A magyarországi K+F politika
A BÍRÓSÁGI SZERVEZET KIEMELT KODIFIKÁCIÓS JAVASLATAI
PEST MEGYE BŰNÜGYI HELYZETE 2012
Előadás másolata:

Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 1 Mediációs kutatás Összefoglaló OBmB, november – a közvetítői eljárás első évének tapasztalatai

Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 2 Partners Hungary Alapítvány 1994-ben jött létre Missió: Az együttműködés kultúrájának megteremtése és elterjesztése, valamint a konfliktusok megelőzése és kezelése 1996 – mediációs program, USAID Üzleti mediáció – Mediátorok, esetek, törvénykezés A mediáció használata különböző területeken – IH, pártfogó mediátorok képzése

Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 3 Mediációs kutatás - A számok tükrében 2451 mediáció elrendelése 2007-ben Az eljárások 85%-ában született megállapodás 298 elrendelő helyből 214 élt a lehetőséggel (72%) 73% esetén az eljárások száma < 10 5% (11 helyszín) az eljárások száma ≥ 50 bíróság37.6% ügyészség62.4%

Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 4 A mediációra küldött bűncselekmények és a vádemelések aránya megyénként

Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 5 Sok és kevés közvetítést elrendelő megyék Baranya 328 eset4,52% Veszprém 2413,86% Heves 1663,68% Tolna 331,02% Zala 270,61% Nógrád 270,50% Budapest377 eset0,79% Országos átlag1,29%

Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 6 A mediációs esetek eloszlása a bűncselekmény típusa szerint Vagyon elleni56,1%1375 Közlekedési27,9% 685 Személy elleni15,9% 389 Ismeretlen 0,1% 2 Összesen100,0% 2451

Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 7 Eljárástípusok az egyes megyékben

Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 8 Eljárástípusok az egyes megyékben

Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 9 Attitűdvizsgálat bírók és ügyészek körében Az igazságszolgáltatás szerepe, feladatai Az igazságszolgáltatás működése Megelőző, megtorló, vagy helyreállító igazságszolgáltatás A közvetítői eljárás megítélése Kérdés: Van-e különbség a sok és a kevés eljárást elrendelő megyék között a mediációval kapcsolatos attitűdökben?

Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 10 Az igazságszolgáltatás célja

Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 11 Az igazságszolgáltatás feladatai (Kerezsi)

Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 12 Érdekek érvényesülése a büntetőeljárásban – rangsor (betöltött szerep fontossága jelenleg és ideálisan)

Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 13 A közvetítői eljárás megítélése – 2007, bírók, ügyészek A büntetések hatékonysága a bűnelkövetés csökkentése tekintetében 48% A mediáció a büntető eljárás része92% A mediáció alkalmas arra, hogy növelje az igazság- szolgáltatás hatékonyságát céljai elérése érdekében 75 % A mediáció egyszerűsíti a bírók, ügyészek munkáját Bírók62% Ügyészek31% Elégedettség az eljárások kimenetelével80% Elégedettség az IH munkájával95% Az eljárások számának változása – növekedés69%

Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 14 Konklúziók A helyreállító és a megtorló paradigma együttesen van jelen az igazságszolgáltatás szakembereinek körében. A helyreállítás van előnyben, a szakemberek kevésbé támogatják a megtorló magatartást. A jelenlegi büntetések gyakorlatát közepes hatékonyságúnak vélik Bírók, ügyészek 75%-a szerint a mediáció növeli az igazságszolgáltatás hatékonyságát, 95%-ban elégedettek az IH munkájával Az elrendelés során a jogszabály mellett a helyi hatás bír befolyásoló erővel A kevés mediációs eset kevés kezdeményezést és nem sok elutasított kérelmet jelent.

Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 15 Konklúziók II. A mediációt gyakrabban elrendelő szakemberek: jobban hisznek a helyreállító igazságszolgáltatásban, jobban bíznak a módszerben, jobb a véleményük kevésbé támogatják a megtorló magatartást, jónak tartják a megállapodásokat

Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja büntetőügyből hány kerül mediációra?

Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 17 Köszönöm a figyelmet! A tanulmányt az IRM megrendelésére a Partners Hungary Alapítvány készítette. Wagner János -