Klímaváltozás és biodiverzitás Az Európai Unió tevékenységei DORKA ÁRON

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
Advertisements

Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
Energia – történelem - társadalom
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Előadás a biodiverzitásról
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Az ENSZ klímatárgyalások Kiss Veronika OTDK április
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Az evolúció régen és most
© Michel Roggo / WWF-Canon 1 Vállalati autóflották környezettudatos használata Benkő Dániel WWF Magyarország október 17. Zöld flotta program.
A víz-háborúk kora jöhet
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
14. A madárvonulás természetvédelemi és humán jelentősége, a védelem eszközei és a vonuló fajok jövőbeni kilátásai Humán jelentőség -Mítoszok és vallások.
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
A MEGSEBZETT FÖLD.
A Víz Világnapja Március 22..
Az alternatív energia felhasználása
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Megújuló energiaforrás
MEGÚJULÓ ENERGIA-FORRÁSOK
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Natura 2000 Okolicsányi Viktor. Az Európai Unió a területén megmaradt természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állat- és növényfajok védelme érdekében.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Globális problémák.
Az Éghajlatváltozás.
Az európai vidékfejlesztés környezeti jelentősége "A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában" Az európai vidékfejlesztés környezeti jelentősége.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
EU szabályozás: a természet és a biodiverzitás védelme
Globális felmelegedés és a különböző ciklusok
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
A Föld napja.
A GLOBALIIS FOLMELEGEDIIS
Energia és (levegő)környezet
Nemzeti Parkok.
A tudományos eredmények meggyőzőek EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
Globalizáció és környezet Környezeti problémák, civil szervezetek és tevékenységük Szeles Péter Eu és agrárpolitikája előadás február 24.
Globalizáció és környezeti problémák
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Ajánlott kommunikálható érvek. Környezettudatos elkötelezettséghez új kommunikációs stratégiák szükségesek Heurisztikus segítségre van szükség, fel kell.
Ökoiskola- vetélkedő március
Globalizáció.
Előadás másolata:

Klímaváltozás és biodiverzitás Az Európai Unió tevékenységei DORKA ÁRON

Pest Megyei Európai Információs Pont 1052 Budapest Városház u. 7.

Éghajlatváltozás

A kihívás nagysága Az éghajlatváltozás az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a világnak szembe kell néznie Cselekednünk kell a hőmérséklet emelkedésének stabilizálása érdekében, hogy megelőzzük a visszafordíthatatlan és katasztrofális változásokat Globális intézkedésre van szükség – csak rövid ideig van lehetőségünk cselekedni Ha most lépünk, az kevésbé költséges, mintha az elszabadult éghajlatváltozást kellene kezelnünk

A felmelegedés – valóság 1850 óta az átlaghőmérséklet világszerte 0,76 °C-kal emelkedett meg A felmelegedés zöme az utóbbi 50 év során, emberi tevékenység eredményeképpen következett be Az okok: fosszilis tüzelőanyagok elégetése energiatermelés céljából, mezőgazdaság, erdőirtás Már most is tapasztalhatjuk az éghajlatváltozás egyes következményeit, pl. hőhullámokat és szélsőségesebb időjárási eseményeket

A felmelegedés – valóság

Mit kell tennünk? Jelentősen mérsékelnünk kell a széndioxid-kibocsátásokat, és alacsony széndioxid-kibocsátású technológiákra kell áttérnünk Drámai módon változtatnunk kell az energia felhasználásán és termelésén Hatékonyabban kell felhasználnunk az energiát El kell terjesztenünk a megújuló energiák és az innovatív technológiák használatát Alkalmazkodnunk kell a már zajló változásokhoz

A nemzetközi fellépés kezdetei Az országok 1992-ben, az Egyesült Nemzetek Éghajlat- változási Keretegyezményének (UNFCCC) megkötésével kezdtek párbeszédet az éghajlatváltozásról A széndioxid-kibocsátások csökkentésére vonatkozó első nemzetközi kötelezettségvállalásokat a Kiotói Jegyzőkönyv fektette le 1997-ben Az EU vezető szerepet játszott a múltbéli megállapodásokban, emellett a hatékony jövőbeli fellépés szószólója is

A Kiotói Jegyzőkönyv után (1) Kiotó: –Csupán első lépés –Csak 2012 végéig marad érvényben –Nem minden ország csatlakozott hozzá – többek között az USA sem –Nem tartalmaz a fejlődő országokra vonatkozó kötelezettségeket, pedig az ő kibocsátásaik egyre gyorsabban felzárkóznak a fejlett országokéihoz

Az EU intézkedései (1)

2008 decemberében az európai vezetők megállapodtak egy éghajlatra és energiára vonatkozó csomagban, amely 2020-ig nagyratörő célokat fogalmaz meg. A csomag szerint: –2020-ig 20%-kal kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, illetve 30%-kal, amennyiben más fejlett országok is vállalják ezt –Az energia 20%-ának megújuló forrásokból kell származnia –20%-kal növelni kell az energiahatékonyságot

Az EU intézkedései (2) Néhány példa a csomagban szereplő konkrét lépésekre: –A kibocsátáskereskedelmi rendszer kiterjesztése –A szén-dioxid elkülönítésének és tárolásának támogatása –Országonkénti célkitűzések a megújuló energiákra vonatkozóan

Itt találhat további tájékoztatást

Az Európai Unió 2010-ben a biodiverzitás védelmét kiemelten kezeli: 2010 a biodiverzitás védelmének kiemelked ő éve Az EU céldátuma a biodiverzitás csökkenésének megállítására (meghosszabbítva 2020-ig) Az ENSZ Nemzetközi Biodiverzitás Éve Az ENSZ Biodiverzitás Egyezmény 10. Konferenciája.

 A biodiverzitás védelmének világnapja  az él ő világ sokféleségére (biodiverzitás),  illetve az azt fenyeget ő veszélyekre igyekszik ráirányítani a széles nyilvánosság figyelmét.  Május 22-e, Biológiai Sokféleség Egyezmény (ENSZ) végleges szövegének elfogadása  (korábban december 29-e)  Az egyezmény „azt a célt t ű zte ki, hogy 2010-re világszinten jelent ő sen mérsékelni kell a biológiai sokféleség csökkenésének jelenlegi ütemét. A 2010-re vonatkozó célkit ű zést kés ő bb a Fenntartható Fejl ő dés Világcsúcs is elfogadta.

Biodiverzitás - az él ő világ sokfélesége.  a Földön el ő forduló él ő helyek sokféleségét,  a fajok összességét,  a fajon belüli genetikai változatosságot  (nézzük csak meg hányféle alma van), Egy kisebb területen belül is értelmezhet ő, pl. a Kárpát-medence biológiai sokfélesége, vagy egy kerti tó biodiverzitása

Összeírva kb. 1 millió (becsült adat 1,75 millió)

Naponta 50 faj pusztul ki!!!

 A biodiverzitás -kulcsa az emberiség fennmaradásának.  A természetben el ő forduló fajok bármelyike lehet: Élelem – fontos tápanyagforrás Akár gyógyíthatatlan betegség gyógyszere.

 A fajok kihalásának legf ő bb következményei:  Energia elvesztése: A fejl ő d ő országokban az energiát 50%-ban fából nyerik,  Népcsoportok, kultúrák elvesztése: sok népcsoport a természetb ő l él; innen szerzi az élelmet, az alapanyagokat és a kultúrájuk is szorosan kapcsolódik a természethez.  Élelemkészletek: 7000 növényt és 100 állatfajt használunk étkezési célokra.  Gyógyszerek 50%-a növényi eredet ű, + genetikai forrás  Biogeokémiai folyamatok: vízkörforgás/tisztítás, oxigénkörforgás, szénkörforgás, talajfolyamatok  Klímaszabályozás: erd ő k – CO2  Kultúra és szabadid ő : mindenhol ugyanaz a kutya, vagy ugyanaz a fa ?

 De nézzük meg, miért is veszítjük el a fajokat.  Él ő helyek pusztulása a nagyobb biomokat – es ő erd ő k, szavannák, feny ő erd ő ket – már 20-50%-ban átalakítottuk els ő sorban mez ő gazdasági és lakóterületté, illetve ipari, idegenforgalmi célból.  Szennyezés (tiszai ciánszennyezés, vagy az olajszállítók balesetei, de a mez ő gazdaság – talajjavítószerek nitrátjai ; fény- és zajszennyezés is.  Kizsákmányolás Étel (luxusételek, kaviár miatt sok tokfaj van veszélyben, Japánban a bálnavadászat) Hobbi (elefántcsont miatt az elefántok száma 10 millióról 400 ezerre csökkent, búvárkodás – korallgy ű jtés, vadászat)  Útépítés, felújítások  Ő shonos fajokat agresszívan kiszorító fajok terjeszkedése (akác, parlagf ű, libatok, stb. itthon, Új-Zélandon macskák, patkányok)  Globális felmelegedés és klímaváltozás – A klímaváltozás elérheti a 4 o C-os átlag évi h ő mérséklet változást, ami az éghajlati övek nagymérték ű eltolódását eredményezné. Ez az állatok él ő helyeinek megváltoztatását is jelentené. Kérdés, mennyire bírnak a fajok lépést tartani ezzel a gyors tempóval.

 Fajok:  800 féle növény, valamint a madarak 40 százaléka kifejezetten veszélyeztetett  Néhány adat: Az utóbbi néhány évtized során 64 európai növény halt ki (ezek közül nyolc a 80-as és kilenc a 90-es években)! Az új évezredben a spanyol vadkecske volt az els ő eml ő s, amelyik kipusztult. Ma az Európai Unió területén él ő eml ő sök mintegy fele (45%), a hüll ő k, madarak és halak egyharmada (38%) számít veszélyeztetett fajnak.  Legf ő bb okok:  az él ő helyek elvesztése (urbanizáció és a megm ű velt mez ő gazdasági területek térhódítása, az úthálózat növekedése és a közúti közlekedés intenzitása miatt)  a globális felmelegedés (valamennyi faj 35 százalékának elt ű néséhez vezethet 2050-re)

 Él ő helyek:  Az Európai Unión belül kb.:2500 különböz ő fajta él ő hely: (legel ő k, a tavak, a folyók, a hegyek, a sztyepp-tundrák, a d ű nék, a sziklák, erd ő k, lápok, mocsarak és még rengeteg él ő hely.  Él ő helyek pusztulásának okai:  a belterjes mez ő gazdasági gyakorlatnak és az ellen ő rizetlen ipari és idegenforgalmi terjeszkedésnek köszönhet ő en egyre több földre van szükségünk, ami el ű zi a vadon él ő állatokat, vagy lecsökkenti életterüket.  A szennyezés és a mélyépítési munkálatok, mit például a gátak létrehozása, sok európai folyó ökoszisztémáját és torkolatát károsította meg.  A tengerparti területek mentén a szennyezés és a túlhalászat különös veszélyt jelent a tengeri él ő lények számára.  Adatok:  Európán belül a pusztaságok, sztyeppék és t ő zeglápok területe 60-90%- kal csökkent.  Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban a múlt század kezdete óta a d ű nék 75%-a elt ű nt.  Ezért fontos nem csak a fajok, hanem él ő helyük védelme is.

 Csatlakozott nemzetközi megállapodásokhoz  a vizes él ő helyek védelmér ő l szóló 1971-es ramsari egyezmény;  a Balti-tenger térségér ő l szóló 1974-es helsinki egyezmény;  a Földközi-tenger térségér ő l szóló 1976-os barcelonai egyezmény;  a vadon él ő állatok vándorló fajainak megóvásáról szóló 1979-es bonni egyezmény;  a vadon él ő állatok és természetes él ő helyek védelmér ő l szóló 1979-es berni egyezmény;  az Alpok védelmér ő l szóló 1991-es egyezmény;  a biológiai sokféleségr ő l szóló 1993-as ENSZ ‑ egyezmény.  Visszaszámlálás 2010  2001-en Göteborgban az Európai Unió vállalta, hogy 2010-ig megállítja a biodiverzitás csökkenését. (Ld.: az ENSZ Természetvédelmi Világszövetség Countdown 2010 programja,) A természetvédelmi jogrendszert javítása Megismertessék a lakossággal a biodiverzitás fontosságát, Nagyobb összefogás az államok és a társadalmi csoportok között, Több természetvédelmi terület f Fajvédelem

 Uniós törekvések  A Berni Egyezmény  A Berni Egyezmény (1979) a vadon él ő állatok, növények és él ő helyeik megmentésére.  1979 Madárvédelmi irányelv  Visszaszámlálás 2010  2001-en Göteborgban az Európai Unió vállalta, hogy 2010-ig megállítja a biodiverzitás csökkenését. (Ld.: az ENSZ Természetvédelmi Világszövetség Countdown 2010 programja,) A természetvédelmi jogrendszert javítása Megismertessék a lakossággal a biodiverzitás fontosságát, Nagyobb összefogás az államok és a társadalmi csoportok között, Több természetvédelmi terület f Fajvédelem  2002 él ő helyek védelmér ő l szóló irányelv  Natura 2000 hálózat  A Natura 2000 hálózat célja az adott területek megóvása, hogy az él ő hely és az életközösség fennmaradjon.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Dorka Áron