MindenGyerek Budapest

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermek- és fiatalkori bűnözés kérdései ügyészi szemmel
Advertisements

A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
az áldozatokért és a tettesekért
Utógondozás szabadulás előtt és után Utógondozás területi koordinátor
Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
A Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája és kapcsolódási pontjai a Nemzeti Drogstratégiához Gyökös Melinda Hotel Hélia, Budapest június 24.
Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Sose rázd a kisbabádat Dr. Kovács Zsuzsanna április 30.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
A gyermekvédelmi ellátórendszer szerepe a bűnmegelőzésben
„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” kiemelt projekt TÁMOP –
CSALÁDSEGÍTŐ INTÉZET MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT EGER
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
A fiatalkori bűnelkövetés kezelésének speciális színtere – a közösségi foglalkoztató fejlesztése alprojekt TÁMOP Siófok, december
Reintegrációs tanácsadó munkakör
Az Áldozatsegítő Szolgáltatások fejlesztése alprojekt
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA KIEMELT PROJEKT TÁMOP Elítéltek több szakaszos, társadalmi.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA
Várakozások az eredmények tükrében,
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
Miben ugyanaz, miért más?
Büntetés-végrehajtási
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
Készítette: Tóth Adrienn Barbara DE-GYFK III. Évfolyam
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása TÁMOP A projekt.
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Szociálpolitikai keretek
Prezentáció címsor A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt.
Fiatal elkövetők és sértettek az ERÜBS tükrében
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
gyermek- és ifjúságvédelmi koordinátor
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ 2010.
A HEFOP / /4.0 „A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével” projekt keretében tervezett.
KONSZENZUS BUDAPEST KONSZENZUS BUDAPEST „ BÉKE AZ AKÁCFÁK ALATT” Mediáció a közösségi és távoltartási konfliktusok kezelésében EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNER: NÓGRÁD.
Speciális gyermekvédelem
Köszöntjük kedves vendégeinket!. A projekt az Európai Unió támogatásával, A z Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. ELŐZMÉNY Társadalmi.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A BŰNÖZÉS TÁRSADALMI OKAI. A mikrokörnyezeti hatások csoportja A családi viszonyok: A fiatalkorú elkövetők többsége nagycsaládból származik, és.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje A projekt megvalósulása.
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
A TÁMOP szerepe a büntetés-végrehajtási szervezet életében
Horváth Cz. János Személyes adatok kezelése az intézményben
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

MindenGyerek 2009. 2009. 01. 19-21. Budapest Készítette: Juhászné Ceglédi Tünde régiós vezető IRM Észak-magyarországi régió A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 2009.01.19.

„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása ” kiemelt projekt TÁMOP-5.6.2/08/1-2008-0001 Erkölcsi veszélyzónába került gyermek- és fiatalkorúak Modellprojekt Elkészítő Munkacsoport munkájának bemutatása Észak-Magyarországi Régió Fiatalkorú elítéltek reintegrációja A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 2009.01.19.

A munkacsoport összetétele Régiós megvalósító: Dr A munkacsoport összetétele Régiós megvalósító: Dr. Szalainé Bernáth Katalin Közoktatásban dolgozó szakember Makrai Ilona Óvoda és Általános Iskola Integrációs Bázisintézmény Tereska, Nógrád megye Gyermekvédelmi alap-, vagy szakellátásban dolgozó szakember Halász Szebasztián Miskolc Megyei Jogú Város Iránytű Szociális Szolgálat Miskolc, B.A.Z. megye Igazságügyi Hivatal Pártfogó Felügyelői Szolgálat munkatársa Bárdos Zoltán B.A.Z. Megyei Igazságügyi Hivatal Szakterülettel foglalkozó civil szervezet tagja Gáspár zoltán Öt Pont Egyesület Önkormányzat gyámügyi munkatársa Mentuszné dr. Terék Irén Heves Megyei Közigazgatás Hivatal Szociális és Gyámhivatala Eger, Heves megye A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 2009.01.19.

A modellprojekt célja A fiatalkorú elkövetőkkel foglalkozó intézmények szakmai feladatának tisztázása és a közöttük kialakítandó együttműködés feltételeinek, protokolljának kidolgozása. A modellprojektben hangsúlyos szerepet kell kapjon az elkövetők szociális helyzetének feltárása. A resztoratív technikák alkalmazása lehetőségeinek átgondolása és a rendszerbe iktatás programjának kidolgozása. A reintegrációt elősegítő módszerek alkalmazása során az elkövető családjának, szűkebb szociális környezetének bevonása. Reintegrációt elősegítő foglalkozások, terápiák, tanulmányok folytatására való alkalmassá tétel elősegítése. A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 2009.01.19.

A fiatalkorú bűnelkövetőkre vonatkozó statisztikai adatok (B. A. Z A fiatalkorú bűnelkövetőkre vonatkozó statisztikai adatok (B.A.Z. megye- 2007) Ismertté vált bűnelkövetők száma összesen: 9572 Fiatalkorú elkövetők száma: 1501 fő Ebből ffi: 1332 fő nő: 169 fő Az általuk elkövetett bűncselekmények száma: 3522 A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 2009.01.19.

Iskolai végzettség szerinti megoszlásuk analfabéta, nincs végz. 2 fő általános iskolát végzett 1470 fő szakmunkás isk. végzett 27 fő szakközép isk. végzett 2 fő egyet. főisk. végzett 0 fő A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 2009.01.19.

Foglalkozás szerinti megoszlás szak- és betanított munkás 18 fő segédmunkás 11 fő eltartott 1 fő iskolai tanuló 1232 fő foglalkozás nélküli 217 fő alkalmi munkás 10 fő munkanélküli segélyben részesülő 12 fő A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 2009.01.19.

Bűncselekményi kategóriák Személy elleni bűncselekmény (emberölés, testi sértés) 92 fő Közlekedési bűncselekmény 32 fő Házasság, család, ifj. és nemi erkölcs elleni bűncselekmény 19 fő Államigazgatás, igazságszolg. közélet tiszt. ellen elkövetett szabálysértés 7 fő Közrend elleni bűncselekmények 310 fő Gazdasági bűncselekmény 14 fő Vagyon elleni bűncselekményt elkövetők 1027 fő A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 2009.01.19.

A bűncselekmények okai Anyagi haszonszerzés 782 fő Helytelen nevelés 68 fő Rossz baráti környezet 521 fő Bosszú 31 fő Iszákos életmód 1 fő Kábítószer-függőség 2 fő Agresszivitás 196 fő Egyéb 39 fő A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 2009.01.19.

A fiatalkori bűnözés hátterében álló társadalmi és pszichológiai okok a szülők munkanélkülisége, alkoholizmusa, értékrend s családban, bűnöző életmód, deviáns karrier mintája anyagi nehézségek, a szülők nevelési magatartása, az érintett rossz baráti környezete a környezet alacsony műveltségi színvonala. média hatása A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 2009.01.19.

Programunk célcsoportjai Elsődleges (közvetlen) célcsoport: olyan fiatalok, akik 14-18 éves koruk között követtek el bűncselekményt, amit a bíróság vagy az ügyészség nem végrehajtandó szabadságvesztéssel szankcionált, azonban elrendelte a fiatalok pártfogó felügyeletét. Másodlagos (közvetett) célcsoport: az erkölcsi veszélyzónában élő gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó szakemberek, nevelőszülők, segítők, családok A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 2009.01.19.

A gyermekvédelmi rendszer pillérei alapellátások, szakellátások, hatósági intézkedések (gyermekvédelmi gondoskodás), a bűnelkövető fiatalkorúak „ügyei”. A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 2009.01.19.

Intézményrendszer rendőrség, ügyészség, bíróság, munkaügyi központok, képző intézmények családsegítő szolgálatok gyermekjóléti szolgálat gyermekvédelmi szakellátás általános és középiskolák A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 2009.01.19.

Fiatalkorú bűnelkövetők útja az ellátó rendszerben Előzmények – gyermekkori bűnelkövetés (család, iskola, gyermékjóléti szolgálatok) Rendőrség Ügyészség Bíróság Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Család Gyermekvédelmi szakellátás Pártfogó felügyelet Javító-nevelő intézet Fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézte A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 2009.01.19.

Hiányosságok Intézmények közötti kommunikáció hiánya A gyermekjóléti szolgálatok érdemben nem foglalkoznak a bűncselekményt elkövető gyermekekkel A pártfogók és az alapellátás közötti kapcsolat hiánya után-követés, utógondozás hiánya A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 2009.01.19.

Modellprojektbe illesztendő tevékenységek 1. Közvetlen célcsoporttal kapcsolatos tevékenységek: - szociális készségfejlesztő foglalkozások - családi döntéshozatali konferenciák szervezése 2. Közvetett célcsoporttal kapcsolatos tevékenységek: - családi döntéshozatali konferenciák szervezése - szociális érzékenyítő tréning A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 2009.01.19.

A munkacsoport további feladatai a tréningek kidolgozása, formai keretek meghatározása az intézmények humánerőforrás fejlesztésére javaslattétel intézmények közötti együttműködés szakmai protokolljának kialakítása intézményközi és közvéleményt érintő kommunikációs terv elkészítése költségvetés elkészítése A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 2009.01.19.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket 2009.01.19. A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 2009.01.19.