Interkulturális mentorálás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Csuhaj Andrea Programvezető
Kapcsolattartás a szülői házzal
 2011 első félévében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait  az önkéntesség európai éve  június 4-12.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
Az iskolai szociálismunka
S IROKI R OMA - M AGYAR E GYESÜLET. A Z EGYESÜLETRŐL ban alakult - Székhelye: a Közösségi Ház és Információs Központ (volt Tűzoltó szertár) Szervezeti.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
„SZAKMÁVAL AZ ÉLHATŐBB JÖVŐÉRT”
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Kísérlet a roma integráció szempontjainak fokozott érvényesítésére: a leghátrányosabb helyzetű kistérségek programja Kullmann Ádám, Nemzeti Fejlesztési.
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM Mentorszolgáltatás kialakításának lépései a Debreceni Egyetemen Juhász Béla Szilárd- DEMEK.
Gyakorlati tanácsok és módszerek a jogkövető magatartás kialakításában.
P Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység Összefogása Mélykút központtal” című, TÁMOP / pályázat Company Name.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
MENEKÜLTEK INTEGRÁCIÓJA A MAI MAGYAR TÁRSADALOMBA ÁPRILIS 15. Készítette: Majer Zsuzsanna Konzulens: Kóbor Krisztina.
Mentorprogram a felsőoktatásban: kihívások és lehetőségek ÉLETUTAK – GENERÁCIÓK – ÜNNEPEK  május 22.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Az EEM helye a menedzsmentben
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
Autonómia Alapítvány projektfejlesztő programja a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) „EU forrásokkal a romák integrációjáért” nemzetközi program.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
TÁMOP / jelű Együtt, hogy jobb legyen című projekt Kettős mentorálás Készítette: Bagi Lászlóné február 24. Hódmezővásárhely.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
A civil szervezetek helye a helyi közösségekben különös tekintettel a társadalmi kirekesztés elleni küzdelemre, az esélyegyenlőség biztosítására.
New View Beszámoló a tanárokkal történt interjúról.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
A projekt általános szakmai célkitűzései
Konzorciumi együttműködés
Fiatalok Lendületben Program Youth in Action Tineret in Acțiune.
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
Motiváció Tanoda- Tiszasziget Balázs Ákos Tanodavezető Motiváció Tanoda-Tiszasziget.
A évi allokáció általános bemutatása- zárása
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
Sásdi Faodu Egyesület 2001 – től napjainkig. A kezdetektől vállaljuk a sásdi térségben élő hátrányos helyzetű fiatalok összefogását és támogatását, a.
2014. november 26. Tordai Péter igazgató Tempus Közalapítvány
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ , 0012.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Salgótarján május 8.. Mit értünk érdekvédelem alatt? Milyen feladatokat jelenthet? Kik védenek érdeket? Hogyan lehet érdeket védeni? Alkossuk.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ A romák munkaerő-piaci reintegrációjának elősegítése, -A TÁMOP B-1-11/1kiemelt projektre épül,
Az EQUAL program és sajátosságai TE IS + ÉN IS = MI IS PÉCS 2007 május 09.
Mentorprogram Bagon Both Emőke Pest Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálat.
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Európai Uniós ismeretek
Előadás másolata:

Interkulturális mentorálás Artemisszió Alapítvány

Artemisszió Alapítvány Az Artemisszió Alapítvány céljai: a különböző kulturális, etnikai és társadalmi csoportok közötti párbeszéd és közeledés erősítése, a kölcsönös megértés elősegítése, a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi integrációjának támogatása, a nemzetközi kulturális és tudományos kapcsolatok erősítése, interkulturális képzési programok, képzési anyagok és módszertan kifejlesztése és terjesztése. Az Alapítvány kiemelten fontosnak tartja a szociálisan hátrányos helyzetű csoportok - munkanélküliek, kistelepüléseken élők, romák, bevándorlók - bevonását, esélyegyenlőségük növelését és a kirekesztés elleni küzdelmet.

Programjaink Ifjúsági projektek Társadalmi integrációs projektek Önkéntesség és szakmai gyakorlat Társadalmi integrációs projektek Equal- menedékkérők Interkulturális képzések Tanárok, szociális munkások, köztisztviselők, fiatalok Innovációs projektek Kutatás, kísérleti projektek

Mentorprogramok: Kinek is? Mentorálás: új fogalom – változatos célok, célcsoportok, tevékenységek Van olyan mentorprogram, amelyik a mentorált iskolai beilleszkedését, van amelyik a munkaerő-piaci elhelyezkedését, van amelyik digitális kompetenciáinak növelését tűzi ki célul. A mentorálási programok sokszínűségét tovább növeli, hogy különböző célcsoportokat szólítanak meg, így találunk mentorálási programokat hátrányos helyzetű fiatalok, munkanélküliek, romák, idősek, hazánkba érkező külföldi fiatalok részére.

Interkulturális mentorálás: Miért is? Bár minden társadalom kulturálisan heterogén, Magyarországon a globalizáció térnyerésével egyre inkább megnőtt az igény az interkulturális mentorálásra. Hiszen hazánkba is egyre több migráns érkezik tanulni, munkát vállalni, egy új országot megismerni. Bár ezek a csoportok gazdasági, szociális, kulturális jellemzőikben nagyban eltérnek egymástól, általánosságban elmondható, hogy minden Magyarországra érkező külföldi nem rendelkezik azzal a kulturális tudással, amely őt a amely őt a társadalmi folyamatok, intézmények, rendszerek megértésében segítené és gyakran nehezére esik olyan fórumokat, lehetőségeket találni, ahol ezt az új tudást megszerezhetné. Mindemellett az otthoni szociális hálóból kiszakadván hiányoznak lehetőségeik és kompetenciáik arra, hogy új szociális hálót építsenek fel- különös tekintettel a többségi társadalom tagjaira.

Interkulturális mentorálás: kinek is? Fontos kiemelni, hogy interkulturális mentorálás, tanulás nemcsak a Magyarországra érkező külföldiek számára hasznos, hiszen a többségi társadalom elvárásaitól eltérő kulturális tudás, alacsony kapcsolati tőke szociálisan hátrányos helyzetű, illetve kisebbségi (főként roma) csoportokról is elmondható. Így az interkulturális mentorálás potenciális célcsoportjai az alábbiak: - külföldiek o mobilitási projekteken résztvevő fiatalok o menedékkérők o menekültek o gazdasági migránsok, külföldi vállalatok dolgozói o expat hozzátartozók - kisebbségek - szociálisan hátrányos helyzetű csoportok

A probléma jellege Két fő célkitűzés: hozzásegítse a mentoráltat az interkulturális tanuláshoz, fejlessze a mentorált interkulturális kompetenciáját segítse mentorált beágyazódását az új környezetbe, segítse a kapcsolatok kialakítását a (többségi) társadalommal Célok- Tudatos választás eredménye

ESET I Környezetváltás, beilleszkedés a helyi közösségbe A legnagyobb nehézséget az itt tartózkodásom alatt a barátok szerzése jelentette. Mivel idősebbekkel foglalkozom a munkahelyemen és családos emberekkel dolgozom együtt, így nehéz volt hozzám hasonló, korombeli és hasonló érdeklődési körrel rendelkező fiatalokat megismernem.

ESET II Interkulturális konfliktus Alapvetően a munkával kapcsolatban voltak olyan érzéseim, hogy nem egy úton gondolkodunk, hogy nem értik azt, ha én gyorsabb tempóban próbálok valamit elvégezni, majd elmenni előbb a munkahelyről, ha nem érek be pontosan 10:00-ra, de ott vagyok még 5 után is. Úgy éreztem, hogy mindez akkor csúcsosodott ki, amikor nem akartam egy munkát félbehagyni, nem 1 órakor indultam el ebédelni, hanem fél 2 – kor és ehhez mérten fél három előtt pár perccel értem vissza. Ekkor fagyos hangulat fogadott, a munkatársak nem néztek rám, a főnök pedig nagyon furcsa hangvételben közölte, hogy az ebédszünetem a szerződésben egy és két óra között van rögzítve, amennyiben ezen változtatni szeretnék, előbb vele és a másik főnökkel kell egyeztetnem…ezek után napokig gondolkoztam rajta, hogy megkérdezzem, hogy tényleg ekkora probléma-e ez, hiszen ugyanígy 60 percnyi szünetet jelent, mért kell megalázó helyzetbe hozni és bűntudatot kelteni…

Igény a mentorálásra (kinek fontos?) Mobilitási program kötelező eleme – mentoráltak és mentorok csatlakozása nem önkéntes Ugyanakkor belső motiváció is jellemző mind a mentorok, mind a mentoráltak részéről

Gyakorlati megvalósulás egyéni mentorálás szóbeli, írásbeli értékelések (verbális, nem verbális) a projekt során (struktúráltan a projekt elején, közepén és végén) beszélgetés: gátak feloldása, a helyzet közös megértése folyamatos figyelem, problémák elemzése folyamatos visszajelzést folyamatos pozitív megerősítés, dicséret programok szervezése, bevonás a helyi közösségbe (magyar fiatalok, stb.)

Szervezeti háttér Formális szervezeti háttér – mentori munkakör Nagy szabadságfok kevés formalizáltság Beszámolási kötelezettség (szervezet és támogató) Professzionalizáltság Képzett segítők- nagy tapasztalattal Szupervízió Képzések és hatékonyság értékélése – fejlesztendő területek