A hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályozás változásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Hulladékudvar hatása a pápai gyűjtőkörzet hulladékgazdálkodási helyzetére Készítette: Kanozsai Gábor 2013.
A hulladékgazdálkodás eredményei és jövőképe Magyarországon
Szelektív hulladékgyűjtés
Fémkereskedelem szabályozása
A papír hulladékként is érték
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A Főváros települési szilárd hulladék
dr. Szilágyi Szilvia Hulladékgazdálkodás dr. Szilágyi Szilvia
Engedélykérelem,engedélyezés, nyilvántartásba vétel a hulladékgazdálkodás szereplői számára dr. Csepregi István.
Bevezetés Új hulladék keretirányelv (2008/98/EK):
a hulladékgazdálkodásról
Dr. Dióssy László c. egyetemi docens
Veszélyes anyagok és készítmények kezelése és használata 2.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Eger november 17. Építőipari ásványi- és másodnyersanyagok (Az EU „SARMA” projekt.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Szombathely május 3-5. A hulladékgazdálkodás szabályozása hasznosítási irányok.
End of Waste Criteria Final Report
Zalaegerszeg december 13.
Adózási alapismeretek 5.2 konzultáció Helyi adók
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Dr. Farkas Hilda Főtanácsos KvVM
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Hulladékgazdálkodással kapcsolatos önkormányzati feladatok
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
Huba Bence igazgató Szombathely,
A KÉTTÉNYEZŐS TELEPÜLÉSI HULLADÉKKEZELÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI DÍJ Előadó: Kneifel Ferenc ügyv. igazgató Gyulai Közüzemi Kft.
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
A közszolgáltatási díj meghatározásának szempontrendszere Dr. Hornyák Margit hulladékgazdálkodási szakértő c. egyetemi docens XX. Nemzetközi Köztisztasági.
A hulladékká vált gépjárművek kezelésének egyes kérdései A hulladékká vált gépjárművek kezelésére több magyar jogszabály is vonatkozik, amelyek az Európai.
A hulladékról szóló törvény-tervezet
Gondolatok a hulladékgazdálkodás területéről Budapest, március.
dr. Szilágyi Szilvia Hulladékgazdálkodás dr. Szilágyi Szilvia
Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:
TÁMOP A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
TÁMOP H ulladékgazdálkodás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
A hulladékról szóló évi CLXXXV. törvény végrehajtási rendeletei
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Adatvédelmi alapelvek
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Seite Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában.
Változások a hulladékgazdálkodás szabályozásban Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető Tokaj,2011.
Gondi Csaba megbízott osztályvezető
Szabályozási módszerek Bándi Gyula. A módszertanok rendje Szektorális vagy integrált  az aktuális jogszabály  A jog és állam A környezethasználat beavatkozásaelfogadható.
Illegális szemétlerakatok és egyéb elhagyott hulladék felszámolása Készítette: Türelmi Zóna csapat Polgár az Európai Demokráciában OTV.
Hulladékanalízis és –kezelés 14. évfolyam
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
Dr. Petrus József Csaba vezető-tanácsos Környezetfejlesztési Főosztály Felelős műszaki vezető – Szakmai nap című továbbképzés Budapest, február 08.
Az EU körkörös gazdaság koncepció Hartay Mihály MTVSZ hulladékgazdálkodási szakértő.
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
A közigazgatási eljárás II.
a logger-használat kérdései
Előadás másolata:

A hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályozás változásai (1) Hulladéktól csak az 5. § (2) bekezdés a) pontjában, valamint a 11. §-ban meghatározott kötelezettségek teljesítésével, az arra kijelölt helyen, és a környezet veszélyeztetését kizáró módon lehet megválni. A hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályozás változásai Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető agnes.ringelhann.kolozsine@vm.gov.hu 457-3570 Szombathely, 2011. május 4

A hulladékképződés megelőzéséről és a hulladékgazdálkodásról szóló törvény Elősegíti a hulladék képződés megelőzését A definíciók tartalma módosul,új fogalmak kerülnek bevezetésre Megteremti az új hierarchia rendszerét Bevezeti az újrahasználat és újrahasználatra történő előkészítés fogalmakat Bevezeti a Melléktermék fogalmát Rendelkezik a hulladékstátusz megszűnéséről

Definíciók Hulladékgazdálkodás: a hulladék gyűjtése, az összegyűjtött hulladék begyűjtése,szállítása, a hulladék kezelése,valamint e tevékenységek felügyelete, a kereskedőként vagy közvetítőként végzett tevékenység,továbbá a hulladékgazdálkodási berendezések üzemeltetése és a hulladékkezelési létesítmények bezárása,utógondozása kezelés: a hulladék veszélyeztető hatásainak csökkentésére, a környezetszennyezés megelőzésére és kizárására, a termelésbe vagy a fogyasztásba történő visszavezetésére irányuló tevékenység, valamint a kezelést megvalósító eljárás alkalmazása, beleértve a kezelőlétesítmények utógondozását is; Kezelés: a hulladék hasznosítása vagy ártalmatlanítása,ideértve a hasznosítást vagy ártalmatlanítást előkészítő előkezelést is.

Definíciók 2. előkezelés: a hulladék fizikai,kémiai,biológiai tulajdonságainak megváltoztatásával járó, a hulladék begyűjtését,szállítását elősegítő,a hulladék hasznosítását vagy ártalmatlanítását előkészítő, és ezek biztonságát növelő hulladékgazdálkodási tevékenység. előkezelés: a hulladék begyűjtését, tárolását, hasznosítását, illetőleg ártalmatlanítását elősegítő, azok biztonságát növelő, a környezetterhelést csökkentő tevékenység, amely a hulladék fizikai, kémiai, biológiai tulajdonságainak megváltoztatásával jár

Definíció 3 begyűjtés: az a hulladékgazdálkodási tevékenység amely során a begyűjtő –gazdasági tevékenysége körében –a hulladékot annak birtokosától a saját vagy a birtokos telephelyén, a birtokos ingatlanán vagy a gyűjtőhelyen átveszi, beleértve a begyűjtő telephelyén a hulladék válogatását és a kezelésre elszállításáig történő elhelyezését is. begyűjtés: a hulladéknak a hulladék birtokosaitól történő átvétele a hulladék birtokosa vagy a begyűjtő telephelyén, továbbá a begyűjtőhelyen (gyűjtőpontokon, hulladékgyűjtő udvaron, tároló-, kezelőtelepen) és a további kezelés érdekében történő összegyűjtés, válogatás a begyűjtő telephelyén;

Definíció 4 gyűjtés: a hulladék birtokos által történő rendezett összeszedése a kezelésre történő elszállítás érdekében, ideértve annak válogatását és elszállításig történő elhelyezését gyűjtőpont: a hulladékgyűjtő pont és a hulladékgyűjtő udvar,valamint a hulladék termelőjének vagy más birtokosának telephelyén kialakított, a hulladék környezetszennyezést kizáró gyűjtését biztosító létesítmény gyűjtés: a hulladék rendezett összeszedése, válogatása a további kezelésre történő elszállítás érdekében tárolás: a hulladéknak termelője által a környezet veszélyeztetését kizáró módon végzett, három évnél rövidebb ideig tartó elhelyezése

Definíció 5 települési hulladék: a háztartási hulladék, a háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű hulladék, a közterületi hulladék, valamint ezekkel együtt begyűjtött és kezelt hulladék,ide nem értve az elkülönítetten gyűjtött ipari és mezőgazdasági termelés során képződő hulladékot hulladékkezelési közszolgáltatás: a települési hulladék begyűjtését,szállítását és kezelését biztosító, a települési önkormányzat által szervezett és fenntartott szolgáltatás települési hulladék: a háztartásokból származó szilárd vagy folyékony hulladék, illetőleg a háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű, azzal együtt kezelhető más hulladék

Definíció 6 Kereskedő: Gazdálkodó szervezet,amely a hulladékot gazdálkodási tevékenysége körében vásárolja, és jellege,összetétele megváltoztatása nélkül értékesíti,függetlenül attól,hogy a hulladék a birtokába kerül-e vagy sem. Közvetítő: gazdálkodó szervezet,amely gazdasági tevékenysége körében más nevében-függetlenül attól,hogy a hulladék ténylegesen birtokába kerül-e –eljár a hulladék begyűjtése, szállítása és kezelése érdekében.

Elsőbbségi sorrend Hulladékképződés megelőzése Hulladék újrahasználatra történő előkészítése Hulladék újrafeldolgozása Hulladék egyéb hasznosítása Hulladék ártalmatlanítása

Engedélyhez kötött és bejelentés köteles tevékenységek Engedélyköteles hulladékgazdálkodási tevékenységek: Begyűjtés és előkezelés Hulladék hasznosítás és hulladék előkezelés Hulladék ártalmatlanítás és előkezelés Bejelentés köteles hulladékgazdálkodási tevékenységek: Közvetítés Kereskedelem szállítás

Az engedély tartalma Az engedély legalább a következőket tartalmazza: A hulladék típusa és mennyisége A tevékenység során alkalmazandó műveletek A műveletekre- az érintett telephelyre tekintettel-vonatkozó műszaki és egyéb követelmények,valamint az adott művelet elvégzésénél használandó módszerek A bevezetendő biztonsági és elővigyázatossági intézkedésekre vonatkozó követelmények Adott esetben a monitoring és ellenőrzési műveleteket, és Adott esetben a bezárásra és az utógondozásra vonatkozó előírások.

A hulladékstátusz megszűnése A hulladék anyag vagy tárgy már nem tekinthetőhulladéknak akkor,ha hasznosítási műveleten esett át ,és az annak eredményeként létrejövő anyag vagy tárgy esetében megfelel a következő feltételeknek: rendeltetésszerűen,általános jellegel használják rendelkezik piaccal vagy van rá kereslet megfelel a rendeltetésére vonatkozó műszaki követelményeknek és a rá vonatkozó jogszabályi előírásoknak használata környezetkárosítással vagy az emberi egészséget károsító hatással nem jár.

Hulladékstátusz megszűnése II. Azt jelenti,hogy a hulladék elhagyta a hulladék állapotot Önkéntes jellegű Az Európai Unió rendelet tervezeteket készít elő a hulladék státusz megszűnésével kapcsolatosan. Az első acélra,vasra,alumíniumra készült el. Tagországok szavaznak a Rendeletről.

Hulladékstátusz III. A hulladékstátusz teljesítéséhez szükséges részletes előírásokat uniós aktus- ennek hiányában a környezetvédelemért felelős Miniszter rendeletben - állapítja meg. Az előállított,felhasznált vagy forgalmazott termékeknek a feltételeknek való megfelelésért és piacának a felügyeletéért felelős hatóság ellenőrzi.

Települési hulladékokra vonatkozó szabályok Ingatlantulajdonos kötelezettségei: Köteles az érintett ingatlan területén képződő települési hulladékot gyűjteni,továbbá a begyűjtőnek vagy kezelőnek átadni. Települési Önkormányzat kötelezettségei A települési önkormányzat kötelezően ellátandó közszolgáltatásként az ingatlantulajdonosoknál képződő települési hulladék begyűjtésére és kezelésére közszolgáltatást szervez és tart fenn

Települési hulladékokra vonatkozó szabályok 2 A települési önkormányzat a hulladékkezelési közszolgáltatás egyes elemeit külön-külön is megszervezheti A gazdálkodó szervezet a nem elkülönítetten gyűjtött települési hulladékot a közszolgáltatónak köteles átadni. A települési önkormányzatok hulladékgazdálkodási feladataik ellátása érdekében együttműködhetnek egymással.

A hulladékkezelési közszolgáltatási díj A hulladékkezelési közszolgáltatási díjat a nem elkülönítetten gyűjtött települési hulladék mennyiségével arányosan kell meghatározni. Díj megállapítás lehet 1 tényezős vagy 2 tényezős. A két tényezős díj,rendelkezésre állási díjból és ürítési díjból áll. Az üdülőként nyilvántartott ,valamint az időlegesen használt ingatlannal rendelkező tulajdonosok esetében a rendszerességre és időlegességre kell megállapítani. A hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék és a késedelmi kamat,valamint a behajtás egyéb költségei adók módjára behajtandó

Elhagyott hulladék (1) Hulladéktól csak az 5. § (2) bekezdés a) pontjában, valamint a 11. §-ban meghatározott kötelezettségek teljesítésével, az arra kijelölt helyen, és a környezet veszélyeztetését kizáró módon lehet megválni. (2) Az ingatlanon – az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségek megsértésével – ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett, vagy elhagyott hulladék elszállításának, illetve 11. § szerinti kezelésének kötelezettsége a hulladék tulajdonosát terheli. (3) Ha a hulladék tulajdonosa a (2) bekezdés szerinti kötelezettségét önként nem teljesíti, és nem állapítható meg a személye, vagy az, aki a hulladéktól az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségek teljesítése nélkül vált meg, akkor a hulladék birtokosára vonatkozó 11. § szerinti felelősség azt az ingatlantulajdonost terheli, akinek az ingatlanán a hulladékot jogszerűtlenül elhelyezték vagy elhagyták.

Elhagyott hulladék 2 (4) Az ingatlantulajdonos mentesül a felelősség alól, ha ezt a személyt vagy szervezetet beazonosításra alkalmas módon megjelöli, a környezetvédelmi hatóságot erről tájékoztatja, és ezúton bizonyítja, hogy a hulladékot az ingatlanán más személy helyezte el jogszerűtlenül vagy hagyta el. (5) A közterületen – az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségek megsértésével – ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett, vagy elhagyott hulladék elszállításáról és kezeléséről közigazgatási területén belül a települési önkormányzat hulladékkezelési közszolgáltatásként gondoskodik. (4) Az ingatlan tulajdonosa mentesül a felelősség alól,ha bizonyítja,hogy a hulladékot más hagyta el, és beazonosításra alkalmas módon megjelöli a hulladék elhagyójának illetve termelőjének személyét. (5) A települési önkormányzat gondoskodik a működési területén a közterületen elhagyott hulladék elszállításáról és hasznosításáról,továbbá annak ártalmatlanításáról a közszolgáltatás keretein belül

Elhagyott hulladék 3 (6) A környezetvédelmi hatóság a jogszerűtlenül elhelyezett vagy elhagyott hulladék elszállítására és ártalmatlanítására kötelezi azt a személyt, aki e szakasz rendelkezéseire figyelemmel a 11. §-ban megállapított kötelezettségének önként nem tesz eleget.

Építési-bontási hulladék (2004-08)

Háztartásokban képződő hulladékok kezelése

Feladatok Hulladék-megelőzési program 2013-ra Üveg, fém, műanyag és papír hulladék elkülönített gyűjtésének megszervezése 2015-ig Háztartási üveg, fém, műanyag és papír hulladék 50 %-ának anyagában hasznosítása 2020-ig Építési-bontási hulladék 70 %-ának anyagában hasznosítása 2020-ig

Mottónk A hulladékképződés megelőzésről és a hulladékgazdálkodásról szóló törvény törvénnyel el szeretnénk érni azt,hogy Kevesebb hulladék képződjön és a hulladék ami képződik minél hatékonyabban legyen hasznosítva

Köszönöm a figyelmet!