Adatok a stratégia kialakításához

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 groupement national interprofessionnel des semences et plants Vetőmagpiac forgalom az Európai Unióban Az EU vetőmag súlya a világ vetőmag termesztésében.
Advertisements

2010 éghajlati értékelése, átlagok és szélsőségek
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Energia – történelem - társadalom
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Munkaerő-piac és a civil szervezeti háló Készítette: Lovasné Szemők Ildikó.
Az egészségügy átfogó változásának szükségessége Magyarországon 2010-ben.
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
Magyar sikerek Kínában
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár - európai vonatkozások
Campus Hungary A magyar felsőoktatás külföldi népszerűsítését elősegítő program június 15.
A tételek eljuttatása az iskolákba
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Készítette: Molnár Richárd, I. Geográfus MSc
Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.)
Észak Dél ellen.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK POLGÁRHÁBORÚJA
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
A népesség nem és kor szerint
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Az amerikai (USA) kommunikáció
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
Jelkép-ország Jakab Sándor Kálmán
szakmérnök hallgatók számára
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
A háború és a modern fegyveres erő
Kalkuláció 13. feladat TK 69. oldal.
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2009 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól június 3.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
Vasúti Infrastruktúra Fejlesztési Főosztály február Előadó: Gaál Gyula, a MÁV ZRt. elnök-vezérigazgatója Közlekedés- és logisztikai fejlesztési konferencia.
Az atomenergia helyzete a világon Helyzetkép, okok és következmények Energia Klub december.
Százhalombatta, november 24.
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Szeiman József A Közel-Kelet 2012-ben.
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
Országos Mentőszolgálat A TETRA rádió szerepe az OMSZ új mentés irányító rendszerében 7. Professzionális Mobiltávközlési Nap „Fókuszban a növekedés” 2014.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Topográfiai gyakorlatok Magyarország
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A Föld népességének növekedése Dr. Kozma Gábor. A. A Föld népességének növekedése - duplázódás CiklusIdőszakNövekedés (fő) A megkétszereződéshez szükséges.
Magyarország logisztikai lehetőségei Dél-Oroszországban Dr. Egri Imre – Dr. Duleba Szabolcs – Dr. Kádár András április 28. Nyíregyháza.
Energia és (levegő)környezet
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Európa regionális földrajza
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával.
Iszlám és migráció I. Kivándorlás és kisebbségi lét az iszlám szemszögéből Külügyi és Külgazdasági Intézet ELTE Bölcsészettudományi Kar – Arab Tanszék.
„Gyorsabban az Európai Unióba” Sztráda Expressz program Közlekedési Múzeum, április 5.
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓK
Készítette: Koleszár Gábor
Globalizáció.
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

Adatok a stratégia kialakításához Szternák György egyetemi tanár 2006

BEVEZETŐ Az ezredforduló-váltás kínálta lehetőségek. A NATO-csatlakozás megvalósulása és az Európai Uniós csatlakozás adta lehetőségek. A korábbi előrejelzések ma már nem állják meg a helyüket. A hazai katonai- és más stratégiák hiánya már nehezen magyarázható. Az eddig megszerzett ismeretek felhasználása a várható adatok megadásához.

KÉRDÉSEK Milyen lesz a világ 15 - 25 év múlva (globalizáció, univerzalizáció, homogenizáció stb.)? Vannak-e általános emberi értékek, van-e minden ember számára boldogság? Milyen lesz Európa 15 - 25 év múlva (Európai Unió, NATO vagy új szervezetek megjelenése)? A jelenlegi politikai, gazdasági, védelmi szervezetek biztosította lehetőségek elegendők-e még? Magyarország helye, szerepe a világ-, de elsősorban az európai folyamatokban?

KÉRDÉSEK Mi legyen? Mi van most? (helyzetkép, a diagnosztika tudománya) Mi várható? (a prognosztika tudománya) Mit szeretnénk? (választható lehetőségek, politikai, gazdasági stb.) Mi legyen? (DÖNTÉS)

A geopolitika, a geostratégia elmélete és gyakorlata. A kutatás módszere A geopolitika, a geostratégia elmélete és gyakorlata.

TÉRKÉP

A kutatás, kidolgozás módszere A hazai és a nemzetközi (Szövetségi) tudományos eredmények felhasználása. A politikai-, katonai felsővezetők, tudományos kutatók, szakemberek bevonása a kutató munkába. Széles körű társadalmi vélemény- nyilvánítás. Az anyagok megvitatása a parlamentben, majd törvényalkotás. A kiadványok széles körű megismertetése.

A KUTATÁS TERÜLETEI Európa Amerikai Egyesült Államok Észak-Amerika és Európa Az Egyesült Államok, Európa és Japán Oroszország Kína Kelet-Közép és Kelet-Európa A világ más térségei

MEGJEGYZÉS A vizsgált területektől és módszerektől eltérőek is lehetnek, ezek azonban még nem elég markáns hatásúak, esetleg nem tudományos értékűek. Az elkövetkezendő 15 - 25 évben lehetnek olyan események is, amelyek alapján más következtetések vonhatók meg. A vizsgálati módszerünk szigorúan a geopolitika és a geostratégia fogalom rendszerére épül, nem állami- és kormányszervezetek szempontjai érvényesülnek.

Az Európai Unió és a biztonság Hol lesz az Európai Unió határa? Hol húzódik a választóvonal a gazdagok és szegé-nyek, a rend és a szervezetlenség között? Hol lesz a kontinensen az új „Bársony Függöny”? Mi lesz Oroszországgal a kontinensen? A NATO-tag Törökország az Európai Unión kívül? Az európai védelem és a NATO? Az európai védelem és az Egyesült Államok? Az európai védelem és a NATO-tagállamok fegyver-zete, felszerelése, védelmi költségvetése?

A világ más térségei további leértékelődése várható gazdasági és kereskedelmi szem-pontból; az el nem kötelezettek mozgalma nem lesz jelentős; a nagy országok (India, Brazília stb.) nem válnak nagyhatalommá; bekapcsolódásuk a nemzetközi munkamegosztásba csekély lehető- ségű; migrációs veszélyek, helyi háborúk, ellenőrizetlen fegyverkereske-delem, kábítószer-termelés és forgalmazás; nukleáris fegyverek és hatalmi törekvések; ellentétek a fejlett világgal (politikai, gazdasági, népesedési, szociális és vallási stb.)

Szomszéd országok Azonos vizsgálati szempontok megfogalmazása mind a hét ország esetében. A NATO- és az Európai Unió tagság teljesen új helyze-tet teremtett a korábbiakhoz képest. A politikai, diplomáciai, gazdasági, kereskedelmi. környezetvédelmi és más kapcsolatok lehetősége (azonos érdekek és kölcsönös előnyök stb.). A válságkezelés, konfliktus-megelőzés közös forgató-könyveinek jelentősége.

ENERGIATARTALÉK (év) SZÉN 250 - 300 KŐOLAJ 50 FÖLDGÁZ 60 - 70 URÁN 5000 NAPENERGIA SZÉLENERGIA Gyakorlatilag nem meghatározható VÍZI ENERGIA Forrás: Energia Világtanács, Die Zeit 2000. február 5.

ENERGIAFELHASZNÁLÁS (%-ban 2020 - 2030 között) KŐOLAJ 21 FÖLDGÁZ 15 ATOMENERGIA 20 VÍZI ENERGIA 8 NAPENERGIA 8 BIOENERGIA 6 EGYÉB 2 Forrás: Energia Világtanács, Die Zeit 2000. február 5.

Szén, kőolaj, földgáz felhasználás ( év, %-ban) 1970 80 2030 56 2050 50 2100 20 (napenergia: 40, atomenergia: 20, bioenergia: 15, vízi energia és egyéb 5) Forrás: Energia Világtanács, Die Zeit 2000. február 5.

Szén, kőolaj, földgáz felhasználás (Szerkesztette: Szternák György) % 100 X 80 X 60 X X 40 20 1900 1950 2000 2050 Év

A világ kőolajkészlete (milliárd tonna) SZAUD-ARÁBIA 36,2 EGYESÜLT ÁLLAMOK 3,5 OROSZORSZÁG 6,7 IRÁN 12,3 MEXIKÓ 4,1 VENEZUELA 10,5 IRAK 15,1 E. ARAB EMÍRSÉGEK 12,6 KUVAIT 13,3 Forrás: Magyar Geológiai Szolgálat 2001.

A világ földgázkészlete (trillió köbméter) OROSZORSZÁG 48,14 EGYESÜLT ÁLLAMOK 4,74 KANADA 1,81 ALGÉRIA 3,69 INDONÉZIA 2,05 IRÁN 23.05 ÜZBEGISZTÁN 1,87 SZAUD-ARÁBIA 5,79 MALAJZIA 2,31 E. ARAB EMIRSÉGEK 6,10 Forrás: Magyar Geológiai Szolgálat 2001.

Magyarország villamos energia termelése (megawatt) Ajka 132,0 Inota 232,0 Borsod 137,0 Tiszapalkonya 250,0 Tisza II. 860,0 Kelenföld 197,0 Kőbánya 21,9 Újpest 9,6 Angyalföld 9,7 Kispest 24,0 Összesen: 7.508,9 MW Duna 2206 Paks 1840 Mátra 824 Pécs 190 Sajószöged 120 Litér 120 Bánhida 100 Oroszlány 235 Tatabánya 33,7 (Forrás: Mayer György: Átalakulás előtt az energiaszektor, MTA Budapest)

Az ivóvíz (II. Víz Világfórum Hága, 2000. március) 2025-ben a világ felén súlyos édesvízhiány, 400 millió ember nem jut ivóvízhez, a vízkészlet 2,5 %-a édesvíz a többi tengervíz, az ivóvíz stratégiai nyersanyaggá válik (Közel-Kelet), Törökország - Szíria - Irak - Irán ellentéte, Kína - Tibet ellentéte, Egyesült Államok - Mexikó ellentéte, Kazahsztán, Üzbegisztán - az Aral-tó vidéke,

Az ivóvíz (II. Víz Világfórum Hága, 2000. március) kevesebb mint 500 köbméter /fő/ év teljes vízhiány, 500 - 1000 köbméter /fő/év krónikus vízhiány, 1000 - 1700 köbméter /fő/év vízhiány, 1700 köbméter /fő/év elegendő víz, - a határfolyók vízmegosztása, - a gátak építése sem jelent végleges megoldást, - a tengervíz sótalanítása,

A Föld felmelegedése a Föld további 1,5 - 5,5 fokos felmelegedése, az óceánok szintje 60 - 80 cm-rel megemelkedik, Golf-áramlat megszűnése, Európa hőmérséklete jelentősen lehűl, hazai csapadékmennyiség 60 - 70 mm-rel csökken, napfényes órák száma növekszik - aszályos évek,

Az élet minősége (szociális biztonság) 1) az életminőséggel kapcsolatos kutatások megnövekedett szerepe, 2) egyensúlytalanság a népességszaporulat és a népesség-fogyás között, 3) az egészségügyi ellátásra 300-400 USD/fő összeget költünk évente, 4) az életminőség folyamatos romlása: környezeti ártal-mak, egyéni életmód zavarai, az összetartozás hiánya, kilá-tástalanság, céltalanság, 5) az átlag életkor 70,6 év 6) az egészségügyi ellátásban tovább romlik a „gyógyu-lási esélyegyenlőség”,

Kábítószer kereskedelem (Forrás: World Drug Report 2000. kilogramm) 1995 510,6 1996 1137,2 1997 2136,4 1998 748,9 1999 176,8 2000 790,6

Menekültek a világban (ezer fő) Mexikó 100 Kolumbia 900 Sierra Leone 1600 Libéria 900 Guinea 420 Elefántcsontpart 300 Algéria 165 Ciprus 265 Törökország 2000 Azerbajdzsán 500 Palesztina 3000 Forrás: ENSZ Menekültügyi Főbiztosság 2000. december.

Menekültek a világban (ezer fő) Irak 1000 Irán 2000 Afganisztán 1200 Nepál 115 Myanmar (Burma) 1000 Thaiföld 150 Sri Lanka 1000 India-Pakisztán 1200 Szudán-Etiópia 800 Angola 1200 Bosznia-Hercegovina 2000 Koszovó 1200 Forrás: ENSZ Menekültügyi Főbiztosság 2000. december.

Keresztény - muzulmán fegyveres ellentét Pakisztán 146,5 (m 90 %, k 2,5 %, e 7,5 %) Szudán 28,9 (m 69 %, k 13 %, e 18 %) Nigéria 113,8 (m 45 %, k 45 %, e 10 %) Fülöp-szigetek 74,7 (m 5 %, k 85 %, e 10 %) Indonézia 211,8 (m 85 %, k 8 %, e 7 %) Forrás: Le Monde 2000. december. Magyarázat: 146,5 lakosság millió fő m=muzulmán k=keresztény e=egyéb

A legsúlyosabb keresztényüldözés (Forrás: Le Monde 2001. február 17.) Nigéria 45 %, 55 millió fő Irán 2 %, 100000 fő Kína 3,2 %, 40 millió fő Szudán 13 %, 4 millió fő Pakisztán 1,6 %, 2 millió fő India 2,3 %, 19 millió fő Vietnam 8 %, 6 millió fő (Keresztények aránya a lakossághoz viszonyítva %-ban)

Fegyveres konfliktusok a világban 2000-ben (The Economist 2000 Fegyveres konfliktusok a világban 2000-ben (The Economist 2000. December) Mexikó Kolumbia Jugoszlávia Törökország Bissau-Guinea Sierra Leone Elefántcsontpart Ciprus Izrael Irak Eritrea Etiópia Szomália Csecsenföld Afganisztán Pakisztán Indonézia Mianmar (Burma) Sri Lanka Comore-szigetek Ruanda Kongó

Csatlakozásunk Nyugat-Európához (vasút) IV. V. V/B. IV. X/B. V/C.

Csatlakozásunk Nyugat-Európához (közút) V. IV. V/B. IV. X/B. V/C.

Autópályák és autóutak (A kormány terve szerint 2030-ban) IV. V/B. IV. X/B. V/C.

Az információs és tudásalapú társadalom (100 főre jutó számítógépek száma 2000-ben, db) Egyesült Államok 65 Svédország 63 Svájc 51 Norvégia 51 Dánia 48 Hollandia 42 Finnország 38 Nagy-Britannia 36 Németország 34 Japán 32 Franciaország 29 Belgium 27 Spanyolország 16 Olaszország 16 Magyarország 16 Forrás: Glóbus MTI Rt. Sajtóbank

A családok számítógép- és internetellátottsága Magyarországon régiónként 2000-ben (% - ban, számítógép/internet) Közép-Magyarország 17,6 / 3.5 Közép-Dunántúl 15,5 / 1,4 Nyugat-Dunántúl 15,0 / 2,4 Dél-Dunántúl 12,8 / 0,9 Észak-Magyarország 11,1 / 1,0 Észak-Alföld 11,3 / 1,5 Dél-Alföld 10,8 / 2,0 Átlag: 13,4 / 1,8 Forrás: MTI Rt. Sajtóbank 2001. március

A regisztrált munkanélküliek száma (Forrás: Központi Statisztikai Hivatal 2001-ben) Közép-Magyarország 41.182 Észak-Magyarország 83.871 Észak-Alföld 90.751 Dél-Alföld 55.352 271.156 fő Közép-Dunántúl 33.539 Nyugat-Dunántúl 23.018 Dél-Dunántúl 44.696 101.253 fő 372.409 fő

A megyei jogú városok rangsora (Forrás: Rechnitzer János tanulmánya 2001. MTA Budapest) NYERTESEK Székesfehérvár Győr Szombathely Dunaújváros Veszprém Eger FELZÁRKÓZÓK Debrecen Sopron Pécs Nyíregyháza LESZAKADÓK Zalaegerszeg Szolnok Szeged Szekszárd VESZTESEK Tatabánya Nagykanizsa Salgótarján Kecskemét Miskolc Kaposvár Békéscsaba Hódmezővásárhely

A nagyobb városokban lakók száma (Forrás: Központi Statisztikai Hivatal) Budapest 1.800.000 Debrecen 203.000 Győr 127.000 Kecskemét 106.000 2.940.000 fő Miskolc 172.000 Nyíregyháza 112.000 Pécs 157.000 Szeged 158. 000

A nagyobb városokban lakók száma (Forrás: Központi Statisztikai Hivatal) Békéscsaba 63.430 Eger 57.290 Kaposvár 66.410 Salgótarján 43.950 617.010 fő Szekszárd 35.090 3.557.010 fő Szolnok 75.960 Szombathely 81.230 35,4 % Tatabánya 71.700 Veszprém 61.530 Zalaegerszeg 60.420

Megjegyzések a társadalom tagjainak hite az értékrendszerekben, eltökéltsége azok megvalósításában; a „demográfiai bomba” hatása a világ gazdasági, kereskedelmi, szo-ciális, migrációs és más folyamataira; fejlett és fejletlen országok közötti ellentmondás további növeke-dése; a demokratikus intézmények nemzeti keretek közötti működésének hátránya; a környezetrombolás tovább növekedésének veszélye (daganatos megbetegedések). az összességében nem ellenőrizhető tömegpusztító fegyverek használatának veszélye.

Felhasznált irodalom Balogh András: A világ 2000 után (Európa Ház Budapest 1999.) Kissinger, Henry: Korszakváltás az amerikai külpolitikában (PANEM - GRAFO)