A Dijkstra és a kritikus út algoritmusok kapcsolata és szemléletes tanítása Kiss László főiskolai docens OE RKK MKI 2010. augusztus 25.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

A Floyd-Warshall algoritmus
A Dijkstra algoritmus.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2013/14 1. félév 7. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
4. Előadás: A mohó algoritmus
Halmazok.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Készítette: Major Máté
Matematika II. 4. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Műszaki térinformatika ágazat tavaszi félév.
Illés Tibor – Hálózati folyamok
Készítette: Hanics Anikó. Az algoritmus ADT szintű leírása: A d[1..n] és P[1..n] tömböket, a korábban ismertetett módon, a távolság és a megelőző csúcs.
Dijkstra algoritmus Irányított gráfban.
Készítette Schlezák Márton
Gombkötő Attila Lineáris egyenlet.
Készítette: Pető László
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Prím algoritmus.
Dijkstra algoritmus. Kiválasszuk a legkisebb csúcsot, ez lesz a kezdőcsúcs, amit 0-val címkézünk és megjelöljük sárgaszínnel. Szomszédjai átcímkézése.
Dijkstra algoritmus Algoritmusok és adatszerkezetek 2. Újvári Zsuzsanna.
Dijkstra algoritmusa Egy csúcsból a többibe vezető legkisebb költségű út megkeresése Az algoritmus működésének leírása és bemutatása LL.
Delaunay háromszögelés
Szélességi bejárás A szélességi bejárással egy irányított vagy irányítás nélküli véges gráfot járhatunk be a kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
Lineáris programozás Definíció: Olyan matematikai programozási feladatot nevezünk lineáris programozási feladatnak, amelyekben az L halmazt meghatározó.
Gráfok Készítette: Dr. Ábrahám István.
Dijkstra algoritmus. Az algoritmus elve Kezdésnél a start csúcson kívül minden csúcs távolsága legyen ∞. (A start csúcs távolsága 0) Feltételes minimum.
Készítette: Lakos Péter.  Adott egy élsúlyozott, véges gráf  Negatív élsúlyokat nem tartalmaz  Lehet irányított vagy irányítatlan  Továbbá adott egy.
Dijkstra-algoritmus ismertetése
Algoritmusok II. Gyakorlat 3. Feladat Pup Márton.
Betűk rendezésétől egy valós számokat tartalmazó vektor rendezéséig Kiss László főiskolai docens OE RKK MKI augusztus 25.
Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
A háromszög Torricelli-pontja
Mindenütt a földön Vágynak valami jó után,
A Dijkstra algoritmus.
Nevezetes algoritmusok: Fa megvalósítása Készítette: Várkonyi Tibor Zoltán.
Dijkstra algoritmusa Gubicza József (GUJQAAI.ELTE)
Prim algoritmusa Gubicza József (GUJQAAI.ELTE). Jellemzők Cél: Adott egyszerű gráfban a min. költségű feszítőfa meghatározása. Algoritmikus szinten: 3.
Gráfok 1. Szlávi Péter ELTE IK Média- és Oktatásinformatika Tanszék
1 Dijkstra Algoritmusa Györgyi Tamás – GYTNAAI.ELTE 2007 Április 02 Algoritmusok És Adatszerkezetek 2 Gráfalgoritmus S a b c d e
Algoritmikus gondolkodás és fejlesztésének lehetőségei
Algoritmizálás, adatmodellezés tanítása 8. előadás.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Mintavételes Eljárások.
Dijkstra-algoritmus. A Dijkstra-algoritmus egy mohó algoritmus, amivel irányított gráfokban lehet megkeresni a legrövidebb utakat egy adott csúcspontból.
Business Mathematics A legrövidebb út.
Algoritmus és adatszerkezet Tavaszi félév Tóth Norbert1 Floyd-Warshall-algoritmus Legrövidebb utak keresése.
Bellmann-Ford Algoritmus
A Függvény teljes kivizsgálása
Útkeresések.
előadások, konzultációk
Morvai Mária-Júlia F3D3D4.  Adott egy G=(V,E)élsúlyozott, irányított vagy irányítás nélküli, negatív élsúlyokat nem tartalmazó,véges gráf. Továbbá adott.
Készítette : Giligor Dávid Neptun : HSYGGS
INFOÉRA Gráfok, gráfalgoritmusok II. (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Dijkstra algoritmus. Az algoritmus működése  Kezdésnél a kezdő csúcson kívül minden csúcs távolsága legyen ∞, a kezdő csúcs távolsága 0.  Feltételes.
Ultrametrikus terek ELTE IK/Fraktálok - Varga Viktor.
Algoritmus DAG = irányított körmentes gráf. Először ezt a tulajdonságot ellenőrizzük (mélységi bejárással), aztán rendezzük: Q: Sor adatszerkezet, kezdetben.
HÁLÓZAT Maximális folyam, minimális vágás
TÁMOP /1-2F Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam Alapvető programozási tételek megvalósítása Czigléczky Gábor 2009.
A Dijkstra algoritmus.
HÁLÓZAT Maximális folyam, minimális vágás
Mediánok és rendezett minták
INFOÉRA Gráfok, gráfalgoritmusok II. (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) IDE KELL: prioritási sor kupaccal. Juhász.
Esettanulmány eredmények
A maximum kiválasztás algoritmusa
Rátz László Vándorgyűlés Győr, Munkácsy Katalin, ELTE TTK
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Dijkstra algoritmusa: legrövidebb utak
Dijkstra algoritmusa: legrövidebb utak
Dijkstra algoritmusa: legrövidebb utak
Előadás másolata:

A Dijkstra és a kritikus út algoritmusok kapcsolata és szemléletes tanítása Kiss László főiskolai docens OE RKK MKI 2010. augusztus 25.

Mottó „Másrészt: a tudományban nem a megoldás az érdekes (hiszen az sosem végleges, mindig újabb problémákat vet fel), hanem a problémáknak és a megoldásuk felé vezető útnak a felismerése. Kérdezni kell megtanítanunk tanítványainkat.” Karácsony Sándor

Hogyan melegít egy matematikus és egy fizikus vizet? Üres edény esete. Teli edény esete. Mit tudok? Mi történik?

Az „egylépcsős” és „kétlépcsős” algoritmus Valós számok legkisebbjei indexének meghatározása. MINMelyek? „kétlépcsős”, „matematikus megoldás” MIN, Hányszor fordult elő?, Melyek? „egylépcsős”, „fizikus megoldás”

A kettéválasztás elve Amelyek már megfelelnek valami tulajdonságnak, és amelyek még nem. Minimum, maximum keresés. „egylépcsős algoritmus”. Legrövidebb út algoritmus. Leghosszabb út algoritmus (kritikus út).

Új elem beválasztása a feltételeket kielégítő halmazba. Legrövidebb út esetén: olyat pontot választunk a maradékból, amelyikbe vezetett út, azaz nem „végtelen” a potenciálja, de már nem vezethet hozzá rövidebb út, azaz ezek között a potenciálja a legkisebb.

Új elem beválasztása a feltételeket kielégítő halmazba. Leghosszabb út esetén: olyat pontot választunk a maradékból, amelyikbe vezetett út, azaz nem (-1) a potenciálja, de már nem vezethet hozzá hosszabb út, azaz ezek közül olyan, amibe már nem vezet él. Kritikus út meghatározása esetén ez a pont egyszerűen a következő indexű!

Az alkalmazás Ctrl + Shift+D Ctrl + Shift+K Ctrl + Shift+L

Köszönöm a figyelmet! Kiss László főiskolai docens OE RKK MKI 2010. augusztus 25.