BESZÉLJÜNK A BIOBORRÓL…

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Advertisements

Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
Kommunális szennyvíziszapból tápanyag gazdálkodásra alkalmas termék
A bio élelmiszerek olyan növényi vagy állati eredetű élelmiszerek, amelyeket az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő.
A leggyakoribb borkészítési technológia elemzése.
Az ökológiai gazdálkodás előírásai és a feldolgozás
BÉKÉS ÉS KÖRNYÉKE BIOKULTÚRA EGYESÜLET TEVÉKENYSÉGE Csarnai Erzsébet Biotermelők együttműködési lehetőségeinek szélesítése a magyar román határ mentén.
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Öltözködés és kozmetikumok
2011 óta az emberekért, akik korlátok nélkül akarnak élni
Tisztítás, fertőtlenítés
Szintetikus mosószerek Eutrofizáció
Víztisztítás ultraszűrésel
Vízminőségi jellemzők
CITROMSAV FELDOLGOZÁSA
NH4OH Szalmiákszesz Ammónium-hidroxid
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc
A KÉMIAI REAKCIÓ.
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Dr. Mikulás Ildikó november 3. A borpiaci helyzet és a borpiaci rendtartás várható reformja.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Biogazdálkodás. Maga az elnevezés országonként változik (organikus, ill. szerves, biológiai, ökológiai stb.), lényegében azonban ugyanazt jelenti: olyan.
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Készítette: Mezei Anna Iskola: Ihász Gábor Általános Iskola 8542 Vaszar, Fő u. 9. Felkészítő tanár: Szakács Attiláné.
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
Alkohol előállítása.
Tápelemek hiánytünetei
Boripar.
A talajtermékenység növelésének új, lehetőségei napjainkban Dr. Biró Borbála 1, P. Angerer Ildikó 1 Magyar Tudományos Akadémia, Talajtani és Agrokémiai.
Nemzetközi összefogás az ökológiai gazdálkodás e-learning oktatásáért
Talajvédelem jogszabályi háttere Törvények, rendeletek, szabványok
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Felszíni vizek minősége
Koaguláció. Kolloid részecske és elektrosztatikus mezője Nyírási sík (shear plane): ezen belül a víz a részecskével együtt mozog Zéta-potenciál: a nyírási.
Koaguláció.
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
B I O F A R M Integrált ökogazdálkodási K+F EU programok, állatbarát lovarda és regionális nagytestű állatkórház
Agrár-környezetvédelem IX.
Levegőtisztaság védelme
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
Szőlészet, borászat szabályozása
Tudomány – „természetesen” – a Belvárban! TÁMOP / azonosító számú projekt Bevezetés a kémia „rejtelmeibe” Lennert József szaktanár Szakmai.
Az ökológiai gazdálkodás helyzete Magyarországon
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének Küldöttgyűlése 2006.November 20.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Felszíni vizek minősége
Kereskedelemtan 7 Biotermékek
Villány, május 7. Mester Zoltán
See-Reuse Tananyagok. P1. OKJ-s technikus tananyag Megújulóenergetikai technikus képzés szakmai tananyagának kidolgozása –Szakképesítés megnevezése: Megújulóenergetikai.
Tények, érvek és félelmek a gázok használatában
Optikai üveggyártás.
„Vannak akik megélik az esőt, mások csak vizesek lesznek”
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,
VÍZOLDHATÓ MŰTRÁGYÁK ITALPOLLINA Kizárólagos magyarországi importőr: ZFW HORTISERVICE Kft.
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
Agrár-környezetgazdálkodás Állattenyésztés környezeti hatásai.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Szántóföldi melléktermékek értéke Dr. Tóth Zoltán egyetemi docens Pannon Egyetem Georgikon Kar Növénytermesztéstani és Talajtani Tanszék.
Bemutatkozik az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
NÖVÉNYI TÁPANYAGOT TARTALMAZÓ SZENNYVIZEK
Előadás másolata:

BESZÉLJÜNK A BIOBORRÓL… Nyitrainé Sárdy Diána tanszéki mérnök Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszék

Alternatív termesztési technológiák Integrált termesztés Ökológiai gazdálkodás Szerves-biológiai (bio, öko, organikus) Biodinamikus

Integrált termesztés Az integrált növényvédelem olyan optimalizált növényvédelem, mely során előtérbe kerül az ökológiai egyensúly, környezetünk megóvása a rejtett tartalékok felhasználása. Az integrált termelés során léteznek alapelvek, szabályok, melyek betartása szükséges ahhoz, hogy a termék az integrált termék jelölést megkaphassa.

Biodinmikus termesztés A biodinamikus termesztés sajátságos felfogást képvisel. Rudolf Steiner nevéhez fűződik e gazdálkodási mód. STEINER (1999) előadásaiban foglalta össze a biodinamikus szemlélet alapjait.

Biotermesztés-ökológiai gazdálkodás E gazdálkodási mód elterjedése a 30-as évekre tehető, Hans Müller svájci parlamenti képviselő nevéhez kapcsolódik. „Az ökológiai gazdálkodás olyan fenntartható, változatos, kiegyenlített, környezetóvó, jövedelmező mezőgazdasági rendszerek létrehozására törekszik, amelyek értékes táplálékot állítanak elő”. Alapelvei az alábbi pontokban foglalhatók össze: -Környezetszennyező technológia mellőzése -Talaj természetes termékenységének fenntartása, javítása -A meg nem újuló energiaforrások legkisebb mennyiségben történő felhasználása, illetve a megújuló energiaforrások nagyobb mértékben történő felhasználása. -Egyes fajok, fajták természetes igényeit elégítse ki (SOLTI, 2000).

Biogazdálkodás szabályozása IFOAM – Interantional Federation of Organic Agriculture Movements EGK Tanácsi szabályzata 2092/91 (VI.24.) Biokultúra Egyesület szabályzata Biokontroll Kht.

Bioszőlő-termesztése -tilos műtrágya alkalmazása, helyette szerves trágya adagolás megfelelő előzetes mérések alapján -talaj tápanyag-utánpótlása érdekében kizárólag természetes anyagokkal lehetséges Elemi réz és kéntartalmú permetező szerek alkalmazása lehetséges a növényvédelem során (SÁRKÖZY, SZŐNYI, 2000) REZISZTENS SZŐLŐFAJTÁK-VILÁGFAJTÁK?

Ajánlott és engedélyezett az alábbi eljárások és anyagok alkalmazása I szeparálás és szűrés a megfelelő eszközökkel, hőkezelés: problematikus szőlőtermés esetén, mustpasztörizálás, cefre- és mustmelegítés 30 ill. 60 °C-ra, rövid idejű magas hőmérsékletre hevítés, főleg édestartalék készítésnél ill. szőlőlé előállításnál, hidegkezelés stabilizáló eljárásként, a must levegőztetése (hiperoxidáció) stabilizálási célból, széndioxid és nitrogén használata, mint reduktivitást elősegítő anyag, korlátozott mennyiségben kén-dioxid ill. kálium-metabilszulfit (borkén), erjesztéshez szárított élesztő és friss, hígítatlan élesztő starterkultúra,

Ajánlott és engedélyezett az alábbi eljárások és anyagok alkalmazása II.: -a jobb élesztőszaporodás érdekében thiamin, mint vitamin használata a technológiailag szükséges mennyiségben, -gyengébb mustok feljavításához szacharóz (kristályos répacukor) és bioszőlőből előállított szőlőmust-koncentrátum a bortörvények szabta keretek között, -savszabályozáshoz: tejsavbaktériumok, kálcium-karbonát (szénsavas mész), borkősav felhasználása, -a borok derítéséhez étkezési zselatin, vizahólyag, kazein és kálium-kazeinát, tojásfehérje, alacsony vastartalmú bentonit, kolloid oldatban lévő vagy gél formájú szilicium-dioxid (kovasav-szól) alkalmazása, -a borok ízjavításához tannin, aktívszén, citromsav (a törvények szabta határon belül) és olyan pektolitikus enzimek használata, amelyek depszidáz mentesek, -tisztítási és fertőtlenítési célokra környezetet nem terhelő mennyiségben perecetsav, citromsav, borkősav, hidrogén-peroxid; hordófertőtlenítéshez kén-dioxid, ózon(?), nátronlúg és kenőszappan használata.

Tilos az alkalmazása biobor készítés során vagy bio-szőlőlé és pezsgő előállításánál az alábbi eljárásoknak ill. anyagoknak: géntechnikailag átalakított mikroorganizmusok alkalmazása, az édestartalék feljavítása és kéntelenítése, kékderítés (sárgavérlúgsó) alkalmazása, réz-szulfát felhasználása, aszkorbinsav (C vitamin) és szorbinsav (kálium-szorbát) használata, PVPP (polivinil-polipirrolidon), mint szűrési segédanyag alkalmazása, azbeszttartalmú szűrőlapok használata mélységi szűrésnél, ón- és ólomtartalmú kapszulák használata palackozásnál, klórozott parafa dugók alkalmazása palackozásnál, a csomagolásnál stiropor-dobozok és pvc ragasztószalag használata (SZŐKE, 1994, 2004).

FŐBB KÜLÖNBSÉGEK A BIOBOR KÉSZTÉSE SORÁN Ajánlott eljárások: Csökkentett kénessavadagolás hőkezelés: problematikus szőlőtermés esetén, mustpasztörizálás, cefre- és mustmelegítés 30 ill. 60 °C-ra, rövid idejű magas hőmérsékletre hevítés, főleg édestartalék készítésnél ill. szőlőlé előállításnál, Tiltott eljárások: kékderítés (sárgavérlúgsó) alkalmazása, réz-szulfát felhasználása, aszkorbinsav (C vitamin) és szorbinsav (kálium-szorbát) használata.

A biobor ökológiai szőlőtermesztésből származó szőlő mustjából, -a hagyományos technológiához képest- szigorúbb szabályok, előírások alapján készített bor.

hisztamin – allergén hatás szerotonin – antidepresszáns hatás Egészségre előnyösebb hatással rendelkezik-e a biobor a hagyományos technológiával készített borhoz képest? Biogénamin-tartalom hisztamin – allergén hatás szerotonin – antidepresszáns hatás Polifenol-tartalom antioxidáns hatás -Rezveratrol-tartalom szív és érrendszeri megbetegedések elleni védelem Ásványianyag-tartalom Kalcium, Magnézium, Natrium, Kálium

ÖSSZEFOGLALÁS A szőlőtermesztés és borkészítés során lehetőségünk nyílik legalább olyan jó paraméterekkel rendelkező borokat készíteni, mint a hagyományos technológiával. Tehát a biotermelés nem elvetendő lehetőség a jövő borászai számára….