Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LEADER  LEADER (francia betűszó: Liaison Entre Actions pour le Developpement de l’Economie Rurale) = Közösségi kezdeményezés a vidéki gazdaság fejlesztéséért.
Advertisements

LEADER Szeged LEADER pályázatok
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
HELYI ÉRTÉKET! A Vidékfejlesztési Terv Intézkedéseinek bemutatása.
A helyi termék szerepe és lehet ő sége Zala megyében Kovács Tünde, projektszakért ő Kerka völgy aranya, a méz - a helyi termékekért Zalamerenye, 2010.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
A Helyi LEADER Akciócsoportok szerepe a vidék turizmusában
Budapest, március 5. Az MNVH és a NAKVI szerepe az IKSZT program lebonyolításában Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató.
Záhony térsége gazdaságfejlesztési „zászlós program” Kálnoki Kis Sándor miniszterelnöki megbízott.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
Projektzárás „Komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósítása Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál” ÁROP-1.A.2/B
LEADER II. pályázati forduló. A 2. pályázati forduló célja  Azoknak a helyi akciócsoportoknak a kiválasztása, melyek az 1. fordulón sikeresen túljutottak.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
LEADER nemzetközi együttműködés „A projekt útja” Parizán Anna Tanácsos Vidékfejlesztési Minisztérium Szeptember 26.
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
LEADER nemzetközi együttműködés „A projekt útja” Parizán Anna Tanácsos Vidékfejlesztési Minisztérium Szeptember 26.
TÁMOP /2/B PROJEKT Network-Együttműködés-Tudástár szakmai támogató hálózat kiépítése a Dél-Dunántúli Régióban Szénássy Gábor projektmenedzser 2010.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Integrált területi beruházás és Közösségvezérelt helyi fejlesztés a as programozási időszakban Zsolt SZOKOLAI C.2 Urban development, territorial.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
Tájékoztatás az ÚMVP TS keret felhasználásáról Szarvas, december 11.
Az ÚMVP intézményrendszere
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Köszöntöm a tisztelt résztvevőket! Vidékfejlesztés a LEADER programokon keresztül az észak-alföldi régióban Berecz Mihály kistérségi koordinátor.
„New Hungary” Rural Development Programme Győr, április 27–28. Gönczi Zsolt Ügyvezető igazgató A vidék fejlesztésének titka – a civil szerveződés.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG LEADER Program a sikeres magyar vidékért Közösség, Összefogás, Tudás.
Integrált közösségi szolgáltató terek
Bikal, október 18. Közösségi alapú tervezés az uniós finanszírozású területfejlesztésben Péti Márton NTH Október 28.
„A BAKONYÉRT” Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület bemutatása
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely intézkedései 1. Mikrovállalkozások létrehozásának.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Pályázatírás módszertana
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Dr. Nagy József elnök Bükk-Térségi LEADER Egyesület Tibolddaróc, január 30.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
AGRÁRINNOVÁCIÓS MŰHELY A RÓNA – JUH Klaszter innovációs hatékonyságának növelése ÉAOP
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
A BÁCSALMÁSI ÖNKORMÁNYZATI KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT
Előadás másolata:

Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester

A LEADER PROGRAM Az Európai Unió LEADER programjának alapgondolata: „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” Az Európai Unió LEADER programjának alapgondolata: „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” A LEADER, az EU vidékfejlesztési politikájának része, amely a Közös Agrárpolitika második pillérét alkotja. A LEADER, az EU vidékfejlesztési politikájának része, amely a Közös Agrárpolitika második pillérét alkotja. Célja a vidéken élők ösztönzése és támogatása annak érdekében, hogy térségük hosszabb távú fejlesztési lehetőségeit közösen feltárva, olyan integrált, újszerű megoldásokat magukban foglaló stratégiákat alakítsanak ki, amelyek megvalósítása biztosítja a térség fenntartható fejlődését, különösen az alábbi kulcsterületeken: Célja a vidéken élők ösztönzése és támogatása annak érdekében, hogy térségük hosszabb távú fejlesztési lehetőségeit közösen feltárva, olyan integrált, újszerű megoldásokat magukban foglaló stratégiákat alakítsanak ki, amelyek megvalósítása biztosítja a térség fenntartható fejlődését, különösen az alábbi kulcsterületeken: a természeti és a kulturális adottságok gazdagítása, a természeti és a kulturális adottságok gazdagítása, a gazdasági környezet megerősítése, a gazdasági környezet megerősítése, a közösségek önszervező képességének javítása, a közösségek önszervező képességének javítása, az együttműködések ösztönzése. az együttműködések ösztönzése.

A LEADER fő szempontjai 1. Területalapú megközelítés 2. Helyi kezdeményezések 3. Partnerség és Helyi Akciócsoport 4. Innováció 5. Integrált megközelítés 6. Hálózat és együttműködés 7. Helyi finanszírozás és menedzsment

Akciócsoport A LEADER a helyi akciócsoportok – helyi szinten működő aktív partnerség – által kidolgozott integrált vidékfejlesztési programokat támogatja. A LEADER a helyi akciócsoportok – helyi szinten működő aktív partnerség – által kidolgozott integrált vidékfejlesztési programokat támogatja. A helyi akciócsoportok felelősek a helyi vidékfejlesztési terv elkészítéséért, a helyi pályázati rendszer működtetéséért a terv megvalósítása érdekében. A helyi akciócsoportok felelősek a helyi vidékfejlesztési terv elkészítéséért, a helyi pályázati rendszer működtetéséért a terv megvalósítása érdekében. A LEADER nagy hangsúlyt fektet a partnerségre és a helyi akciócsoportokat összekapcsoló hálózat működtetésére. A LEADER nagy hangsúlyt fektet a partnerségre és a helyi akciócsoportokat összekapcsoló hálózat működtetésére. A helyi akciócsoport tagjai a térségben élők, a térségben működő vállalkozások, társadalmi szervezetek és önkormányzatok. A helyi akciócsoport tagjai a térségben élők, a térségben működő vállalkozások, társadalmi szervezetek és önkormányzatok. A helyi akciócsoportok működésének alapja a partnerség, amelynek keretén belül az egyes partnerek között egyértelműen meghatározottak a jogkörök, feladatok és felelősségi körök. A helyi akciócsoportok működésének alapja a partnerség, amelynek keretén belül az egyes partnerek között egyértelműen meghatározottak a jogkörök, feladatok és felelősségi körök.

Az Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport bemutatása - 10 település - Hasonló termelési tradíciók - Csaknem minden család érintett a mezőgazdaság által - Értékesítési nehézségek - Együttműködési készség alacsony - Hiányos piaci ismeretek Alsó-Tisza Menti PritavitCa Vidékfejlesztési Terve

Helyi Vidékfejlesztési Terv Intézkedések: 1. Oktatás, képzés 2. Marketing 3. Termékszerkezet tervezése, alapanyag ellátás 4. Minőségbiztosítási rendszer kialakítása 5. HACCP kialakítása 6. Ellenőrzési és szaktanácsadási rendszer kialakítása és működtetése 7. Elő-feldolgozás, hűtés, raktározás 8. Feldolgozás (megvalósíthatósági tanulmány) 9. Logisztika 10. Falusi programok előkészítése

A megvalósításban résztvevő szervezetek  A tíz település polgármesterei, illetve a saját településükön elfogadott természetes személyek, őstermelők alkották a helyi akciócsoportot.  A pályázatok elbírálását az akciócsoport tagjai közül választott Helyi Bíráló és Monitoring Bizottság (HBMB) végezte. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) segítette a munkát.  Az MVH ellenőrizte a program előírások szerint történő végrehajtását, szerződéseket megkötését.  A helyi akciócsoport vezető szervezete: Mindszent Város Önkormányzata  A helyi akciócsoport gesztor szervezete: Csanytelek Község Önkormányzata, a gesztorszervezet végezte a szervező és adminisztratív feladatokat, szoros együttműködésben az akciócsoporttal, az MVH-val és a programban résztvevőkkel

Az intézkedések bemutatása 1. Oktatás, képzés  Korszerű termelési ismeretek elsajátítása  Minőségbiztosítás, HACCP megismertetése  Marketing ismeretek 2. Marketing  Piackutatás révén a keresett fajták megismerése  Potenciális partnerek (felvásárlók) felkutatása  Várható mennyiségi és minőségi igény megismerése  Reklámtevékenység

3. Termékszerkezet tervezése, alapanyag ellátás  a programban résztvevő termelők ellátása a piaci igényeknek megfelelő fajtájú, egységes mennyiségű és minőségi palántákkal 4. Minőségbiztosítási rendszer kialakítása  MSZ EN ISO 9000 szabványsor szerinti minőségbiztosítási rendszer tervezése, tanúsíttatása  termékazonosító rendszer beállítása  termelői körzetre vonatkozó védjegy bevezetése

5. HACCP kialakítása  HACCP rendszer bevezetése a termelőknél  talajvizsgálat  vízvizsgálat  talaj feltöltési utasítás 6. Ellenőrzés és szaktanácsadási rendszer  növénytermesztési ismeretek  növényvédelmi ismeretek  minőségbiztosítási rendszer működésével és az előírások betartásával kapcsolatos tanácsadás  Ellenőrzés

7. Elő-feldolgozás, hűtés, raktározás  áru tisztítása, aprítása,csomagolása  hűtés, raktározás 8. Feldolgozás (megvalósíthatósági tanulmány)  Piaci információk alapján feldolgozó üzem megvalósíthatósági tanulmányának elkészítése  Megtermelt helyi termékek – elsősorban nem élelmiszeripari célú - feldolgozása

9. Logisztika  megtermelt áru összegyűjtése és elszállítása a termelőktől 10. Falusi programok előkészítése  az akcióterületen a helyi értékek feltárása  programtervek elkészítése  tájékoztató anyagok  fórumok

A program eredményei  A 10 településről 80 termelő csatlakozott  Pritamin, kápia és fehérpaprikát termelnek  Együtt előnyösebb piaci pozíciót sikerült kivívniuk  decemberében megalakult a PritavitCa Szövetkezetet  Készülnek az EMVA forrásaiból megvalósuló pályázatokra

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!