EU Bővítése 4. előadás A déli bővítés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr. Kis-Benedek József c. egyetemi tanár
Advertisements

Változások a hazai kereskedelem szerkezetében 1945-től napjainkig
Az Európai Integráció története Politikai és gazdasági körülmények.
1 Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
A NATO és a Varsói Szerződés
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
A megosztott világ Szovjetunió↔nyugati tőkések tömbje
Az Európai Unió Általános áttekintés.
Gazdálkodási ismeretek és közgazdaságtan 12. osztály
 A közös vámpolitika  Külkereskedelem  Segélypolitika  Szankciópolitika  Stb.  Egyre fontosabbá tette a külpolitikai együttműködést.
Az Európai Integráció története Politikai és gazdasági körülmények
Az európai integráció alapjainak lerakása 2.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Európai Unió Valahol Európában…...
Közös Monetáris Politika
AZ EURÓPAI PÉNZÜGYI RENDSZER
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az európai integráció története 9. előadás. Tervek a 70-es évek elején – válsághangulat az évtized végén Kísérlet a politikai együttműködés elmélyítésére.
Az Európai Unió és Magyarország
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE
Az Európai Unió története
Regionális politika reformjai Görögország csatlakozása (1981) 1.Közösségi szinten nőtt a területi egyenlőtlenség 2.Görögország GDP-je a Közösség.
EU ISMERETEK BEVEZETŐ ELŐADÁS.
Az európai integráció története
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Földünk a második világháború után
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere
KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
EU II..
alkotmány – állam- és kormányformák
A détente időszaka.
Repedések a kétpólusú struktúrán
EU Bővítése 6. előadás. Finnország csatlakozása -Vesztes a II. vh.-ban, de nem szállták meg -Különleges viszony a SZU-val: finnlandizáció -1952, 1975.
Az EU kül- és biztonságpolitikája
Az együttm ű ködést ő l a két Németországig.  „hidegháború” (Walter Lippmann)  febr.9. Sztálin beszéde Az imperializmus ellen küzdeni kell IMF,
EFTA-tagállamok csatlakozása
Szövetség. A NATO fontosabb szervei és működésének jellemzői Készítette: Faludi Miklós.
TÖRÖKORSZÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ Készítette: Harcsa Henrietta.
Nyers Rezső, az „új mechanizmus” egyik legjelentősebb ösztönzője
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
Az Arab Liga és az Iszlám Tanács
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
Az Európai Unió.
Az Európai Unió.
Az európai integráció története 10. előadás. A nagykezdeményezések évtizede – a 80-as évek  Margaret Thatcher követelései  Európa új erőre kap – Jacques.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Szabadkereskedelmi társulások
Az Európai Unió bővítése Markovics Alexandra Földrajz Bsc 3. évfolyam
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Európai Uniós ismeretek Magyarország és az Európai Unió.

Az euró Előadó: Halm Tamás.
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
Az európai integráció története
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Európai Uniós ismeretek
Az Európai Unió 28. tagállama: Horvátország
Európai Uniós ismeretek
Lisszaboni Szerződés tükrében
A regionális gazdasági integrációk
Előadás másolata:

EU Bővítése 4. előadás A déli bővítés

Mélyítés

A politikai unió terve: 1954-ben az EVK kudarca miatt az EPK is elhalt 1962. FRA a Hatok elé terjeszti a Fouchet-tervet az európai politikai unióról: - közös külpolitika, - közös védelem és katonapolitika - szoros kulturális és tudományos együttműködés - kormányközi alap-> egyhangúan hozott döntésekkel és - a közösség egyetlen nukleáris hatalma, Franciaország vezetésével A terv megbukott a beépített francia vezető szerep miatt Egyúttal ellenezték a de gaulle-i „európai Európa” szerepet (66’-ban FRA kilép a NATO-ból), mert úgy gondolták Európa az USA nélkül nem lehet erős

A kis lépések politikája volt célravezető 1969. decemberi hágai csúcsértekezleten határozták el a tagállamok, hogy külügyminisztereik rendszeres konzultációkat tartsanak fontos külpolitikai döntések kialakítása előtt-> Európai Politikai Együttműködés (European Political Cooperation - EPC): - közös külpolitika laza koordinációja - biztonság- és védelempolitika lekerült a napirendről 1970 a Hatok külügyminisztereinek megbízására Etienne Davignon belga diplomata jelentése pontosította az Európai Politikai Együttműködés működési mechanizmusát: - fontos kérdésekben az álláspontokat évente kétszer egyeztetni - közös álláspont kialakítása: USA-val viszony, arab-izraeli háború, kelet-nyugati gazdasági kapcsolatok stb.

Gazdasági reformok Az 1960-70-es évek fordulóján kedvezőtlen nemzetközi gazdasági hatások: - Az ún. Bretton Woods-i, nemzetközi pénzügyi rendszer 1971. augusztusi összeomlása - 1973-74 olajválság Pénzügyi krízis és gazdasági válság GMU terve (Pierre Werner) megbukik, euroszklerózis Szükség a gazdasági szerkezet átalakítására

Tagállami valuták is bajban, ezért megoldási kísérletek 1973-tól valutakígyó (1974-ben vonták vissza): közösségi valuták egymás közötti kötött, de kifelé szabad lebegtetése 1979: Európai Monetáris Rendszer (Eurpean Monetary System-EMS)-> három alkotóeleme: - ECU (European Currency Unit) - európai árfolyam-mechanizmus - Európai Monetáris Együttműködési Alap 1974-től EiT, 1979-től közvetlenül választott EP Kölcsönös elismerése elve Kereskedelmi megállapodás az EFTA-tagállamokkal

Európai Egységes Okmány Jacques Delors a Bizottság elnöke a tagállamok elé terjesztette a belső piaci Fehér K6nyvet amely azonosította azokat a problémákat és hiányosságokat, amelyek a közös piac kialakítását akadályozták (300 irányelv-javaslat) Ennek és a Dooge- és Adonino-jelentés nyomán 1986-ban aláírták az Egységes Európai Okmányt (1987-ben lépett életbe)

Az alapító szerződések módosítása, átfogó reformja; jogharmonizációs menetrend Minősített többségi szavazások az egyhangú helyett Belső piac kiépítésére konkrét lépések Gazdasági és társadalmi kohézió elve EP szerepének erősítése Közös kül-és biztonságpolitika felvevése a szerződésekbe (Common Foreign and Security Policy-CFSP)

Bővítés

Görögország csatlakozása 1946-49 polgárháború, környező országok is beleavatkoznak Amerikai segélyek (Marshall-segély is), 1952-től a NATO-ba felveszik Törökországgal 1961.júl.9. Athénban aláírják az EGK-val a társulási egyezményt: kereskedelem liberalizálása, előnyös hitel 1967: a hadsereg puccsa-> „fekete ezredesek” uralma

A katonai diktatúra idején befagyasztja az EGK a politikai kapcsolatokat 1974-ben a ciprusi konfliktus miatt megbukik a vezetés, így Karamnalisz vezetésével demokratikus építkezés 1974-ben újraélesztik a társulási egyezményt 1975-ben benyújtják a csatlakozási kérelmet 1977-től tárgyalások 1979-ben írják alá 1981-ben lép be Nem határos földrajzilag, konfliktus Törökországgal, más vallás és kultúra („másik Európa”), elmaradottabb, viszont a demokrácia bölcsője, sok megművelhető föld

Spanyolország csatlakozása Nem vesz részt a II.vh-ban de elszigeteltség Marshall-segélyt nem kapta meg és csak 1955-ben vették fel az ENSZ-be (HUN, ITA, POR társaságában) EGK létrejötte-> a fő kereskedelmi partnerek irányába nőnek a vámok - 1962-ben kérés a társulásra-> EGK kitér (Franco-diktatúra)

1970-ben preferenciálsi kereskedelmi megállapodás az EGK-val 1975-ben meghal Franco, I. János Károly veszi át a hatalmat-> alkotmányos monarchia 1977-ben benyújtja a csatlakozási kérelmet 1978-ban a Bizottság támogatóan nyilatkozik 1979-ben megkezdődnek a tárgyalások 1980-tól csatlakozás előtti segélyt kap A mélyítési reformok elkészítése késlelteti a csatlakozást 1985-ben aláírják Madridban a csatlakozási szerződést 1986-ban belép

Portugália csatlakozása EFTA alapítója 60’-as évektől a gyarmati rendszer felbomlása (1974-ben a „szegfűk forradalma” után szakadnak el az utolsó gyarmatok) 1977-ben nyújtja be a csatlakozási kérelmet 1980-tól csatlakozás előtti segély Megállapodás csatlakozás után mg-i segély kap 1985-ben aláírják a csatlakozási szerzdést 1986-ban belép

Csatlakozás összegzése Tizenkettek Európája Mediterrán tengerpart, halászat, hajózás Mediterrán mezőgazdaság csatlakozása a kontinentális gazdaságokhoz Kohéziós támogatásokra van szükségük