A terrorizmus elleni küzdelem, avagy a 22-es csapdája 7.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Ferov Réka November 9.
Advertisements

A szíriai menekültek és Magyarország- menekültügyi szemmel
Dupláz-e a Jobbik? Mérők Klubja, január 30. Előadó: Závecz Tibor.
Dr. Kis-Benedek József c. egyetemi tanár
A változó NATO  2009-ben volt 60 éves  Hogyan tudott fennmaradni ennyi ideig?
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Az arab változások és Izrael terrorfenyegetettsége
Határmenti együttmûködés az EU-ban Mit jelentenek a Régiók? Klaus Klipp Fõtitkár Európai Régiók Gyûlése, Strasbourg.
Az 1. világháború.
Az 1956-os forradalom.
Vigh György: Webes alkalmazások akadálymentesítése Kaposvár, oldal.
Az el nem kötelezettek.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A „Hidegháború” A megosztott világ
A NATO és a Varsói Szerződés
A megosztott világ Szovjetunió↔nyugati tőkések tömbje
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
HIDEGHÁBORÚ-II..
Zsidóság geopolitikája
A FRANCIA FORRADALOM.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
Nemzetközi kapcsolatok története
Vöröskeresztes tabló.
A délszláv válság.
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
BENKŐ PÉTER VANNAK-E KULTURÁLIS RÉGIÓINK?. -A méréseknél a KSH jelentéseit vesszük alapul. -Lehetséges mutatók: -a mezorégiók különböző fokú iskoláin.
Deli Zsófia, Pálfi Ágnes
Szentszék a Szentföldön Vallás és politika a Vatikán és a modernkori Izrael kapcsolatában a cionizmustól napjainkig.
Nemzetközi kapcsolatok és intézmények
Izrael.
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
Magyarország a II. világháborúban.
A Krími háború
 Camp David nem oldotta meg a palesztin kérdést  libanoni polgárháború Palesztin Felszabadítási Szervezet  jún-aug. „Békét Galileának”
Repedések a kétpólusú struktúrán
A terrorizmus elleni küzdelem, avagy a 22-es csapdája 6.
Polgárháború, ütközet Mogadishu-nál
Az együttm ű ködést ő l a két Németországig.  „hidegháború” (Walter Lippmann)  febr.9. Sztálin beszéde Az imperializmus ellen küzdeni kell IMF,
Arab-izraeli háborúk és stratégiai elméletek
A háború és a modern fegyveres erő
Észak Korea Dél Korea 조선민주주의인민공화국 대한 민국.
Életrajz Született: 1937 április 28.-án Suniban, Tikrit külvárosában. Apja „meghalt”, mostohaapja nevelte 10 éves koráig amikor a nagybátyához költözött.
A TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ II. FORDULÓJÁNAK FELADATAI Gratulálunk az első feladatsor megoldásaihoz, ügyesek voltatok! Most is rövid, maximum öt soros válaszokat.
Izrael születése -britek elleni terrorista akciók(Dávid Károly Hotel felrobbantása) novemberében az ENSZ döntése értelmében Palesztinát két részre.
Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA,
Egy kis ország nagy reményekkel 1956
Szeiman József A Közel-Kelet 2012-ben.
A II. világháború (2.) A keleti front
A mérsékelt és a radikális politikai iszlám a Közel-Keleten KIDMA, Itt a terror? Hol a terror? c. konferencia október 1. Csicsmann László, PhD egyetemi.
Magyarország a második világháborúban
Projekt eredményeinek disszeminációja – Általános projektbemutató ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
HÁBORÚS RÉSZVÉTEL.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 1. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. A katonai műveleteket az alábbiak szerint osztjuk fel: a, -Háborús szint alatti.
A szövetségesek győzelme
Közel-Kelet 1945 után.
 Bevezetés  India és közvetlen környezete  Arab-félsziget  Észak-Afrika  Kelet-Afrika  Egyéb afrikai területek.
Arab diktatúrák megdöntése Farkas Bertalan Politikai földrajz és globalizáció
Libanon Polgárháború és a 2006-os Izrael- Hezbolláh háború.
A második világháború kirobbanása.  Csehország  után  Lengyelország  Német követelések (március)  Danzig visszaadása, szföldi összeköttetés Kelet-Poroszo.-gal.
A szövetségesek győzelme Ki volt Wernher von Braun? Mi volt a Hannibal-hadművelet?
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Izrael vs. Hezbollah A 2006-os libanoni háború.
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
Közel-Kelet 1945 után.
A potsdami konferencia július 17-től augusztus 2-ig
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Előadás másolata:

A terrorizmus elleni küzdelem, avagy a 22-es csapdája 7. Entebbe, Libanon, Gáza

A libanoni háború 2006.07.12.- 2006.08.14.

I. előzmények 1968-tól Libanonból támad a PFSZ 1982-ben Izrael megszállja D-Libanont és elűzi a PFSZ-t 1982-től 2000-ig felügyelete alatt a dél-libanoni hadsereg 1985-ben megalakul a Hezbollah (Isten pártja) siíta politikain és félkatonai szervezet, melynek célja az izraeli megszállás megszűntetése 2000-ben összeomlik a dél-libanoni hadsereg és a Hezbollah veszi át a hatalmat (szíriai és iráni támogatás) Hezbollah rakétatámadásai (maradt még megszállt terület) és sikertelen „emberrabló akciói”- cél a fogolycsere

II. A háború lefolyása 2006. júl. 12.: határtelepülések lövése elterelésnek, két harckocsi megtámadása (8 katona meghal)-> 2 katonát elrabolnak fogolycsere céljával Izrael megkezdi légicsapásait D-Libanon ellen, amit tengeri és gyalogos egységek támogatnak Légi és tengeri blokád, Hezbollah katonai központjainak, rakéta kilövő állomásainak támadása Hezbollah közben É-Izraelt lövi, plusz gerilla-taktika 2006. aug. 11. ENSZ BT 1701. számú (2006) határozata a fegyverszünetről, amit mindkét kormány elfogad: - Hezbollah leszerelése - Izrael kivonulása - libanoni haderő délen - UNIFIL mandátumának kiterjesztése

III. A háború elemzése Furcsa háború: nem két állam között történik, nem is polgárháború, hanem egy állam területén lévő terrorszervezet ellen A libanoni haderő nem avatkozott bele a konfliktusba; a libanoni miniszterelnök Fuád Sziniora diplomáciai megoldást keres Áldozatok száma; nagyon sok a civil halott; a civil infrastruktúra lerombolása Dél-Libanonban Vádak, hogy mindkét fél nemzetközi humanitárius jogot sértett (megkülönböztetés, arányosság, emberiesség és szükségesség elve) Nemzetközi közvélemény megoszló támogatása Vinográd Bizottság jelentése Hezbollah újra erősödik (UNIFIL?)

A gázai háború 2008.12.27- 2009.01.18.

I. előzmények 2006-os választások után a Hamasz alakít kormányt Palesztinában Mahmúd Abbász feloszlatja; polgárháború 2007-re a Hamasz a Gázai-övezetbe szorul, a Fatah-é a Nyugati-Part (Cisz-Jordánia) Izrael blokád alá vonja a Gázai-övezetet 2005-2008: folyamatos rakétatámadások a Gázai-övezetből D-Izrael ellen (Izrael válaszol) 2008. jún.19. Egyiptom közvetítésével fegyverszünet, amit egyik fél sem tart be

II. A háború lefolyása 2008. dec. 27. légi csapások Dec. 28. beszáll a flotta 2009. jan. 3. gyalogos invázió Hamasz rakéta támadásai és gerilla akciói Izrael átfogó katonai offenzívát tervez, de nemzetközi nyomásra jan.17-én egyoldalúan bejelenti a fegyverszünetet

III. A háború elemzése áldozatok száma Éhínség és járványok Sok civil halott a Hamasz-taktika miatt Az ipari és mezőgazdasági infrastruktúra megrongálódott, Gáza segélyek nélkül nem tud talpon maradni Izrael katonai győzelme, de nem tudott véget vetni a konfliktusnak, további terrorakciók (nyár)

A három konfliktus elemzése Entebbe: lehet-e állampolgárok védelme érdekében erőszakot alkalmazni egy harmadik állam területén? Libanon: betudhatóság?- Hezbollahot nem tudta felügyelni Gáza: betudhatóság?- Gáza szuverén-e?