BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
jogorvoslati rendszere
Advertisements

Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
FEOSZ KONFERENCIA BUDAPEST Dékány László.
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
A pénzügyi felügyelés fő irányai a biztosítási szektorban. A jövő szabályozási kérdései és irányai Dr. Banyár József Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
FOGYASZTÓVÉDELMI ALAPISMERETEK
Közigazgatási alapismeretek
A fogyasztói jogviták rendezésének alternatív fórumai, a békéltető testületi eljárás jellegzetességei Dr. Baranovszky György elnök BKIK mellett működő.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
Dr. Bujdosó András Imre főosztályvezető
A fogyasztóvédelmi szabályozás rendszere Fogyasztóvédelmi törvény (1997. évi CLV. törvény) 10 fejezetből áll: pl.: -fogyasztók életének, egészségének,
Fogyasztóvédelem.
NAV ÁNTSZ OMMF Fogyasztóvédelem Jogszabályfigyelés
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A Ket. tervezett módosítása
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
A helyi önkormányzatok vagyongazdálkodásának törvényességi problémái
JEGYZŐI ÉRTEKEZLET Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Takács Zsófia október 17.
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot érintő vállalati önszabályozás perspektívái Verseny és Szabályozás MTA KRTK Közgazdaság-tudományi.
A VÁLLALKOZÁSOK SZEREPE A FOGYASZTÓVÉDELEMBEN Dr. Kohuth Viktor
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosítása A békéltető testületeket érintő tervezett változások Dr. Mozolai Mónika osztályvezető 2012.
Dr. Baranovszky György Budapest, Ki hogyan élte meg az elmúlt egy évet a fogyasztóvédelem területén?
A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek működésének tapasztalatai Dr. Eitmann Norbert, elnök Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület június.
HAGYOMÁNYOS ÉS ALTERNATÍV ÖSZTÖNZŐ ESZKÖZÖK AZ NFH TEVÉKENYSÉGÉBEN Pintér István főigazgató Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Országos Fogyasztóvédelmi.
Hatósági és civil fogyasztóvédelmi feladatok, merre tovább fogyasztóvédelem? Dr. Baranovszky György Gödöllő, április 22.
Munkahelyi egészség és biztonság
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
A Nemzeti Civil Alapprogram szervezeti felépítése, feladat- és hatáskörök Előadó: dr. Ugron Gáspár.
TÁMOP Fogyasztóvédelmi ismeretek az utazások területén Dr. Eitmann Norbert Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület október 6-8.
Lángfy Pál osztályvezető Magyar Energia Hivatal
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 19. A Fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
2005.évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésről
ÜNNEPÉLYES MEGYEI TANÉVNYITÓ
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
-Pécs- Készítette: Győri Zsuzsanna Magyar 4. évfolyam.
Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Kormányhivatal
Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”
Fogyasztóvédelem: 2006 a rádöbbenés éve volt Koszorús László,
Fogyasztóvédelmi jogviták rendezése a Pest Megyei Békéltető Testület gyakorlatában Egyszerűen - Gyorsan - Ingyenesen „Törökbálinti Ősz” – Vásár és Kiállítás.
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
A fogyasztóvédelmi felügyelőségek feladat-és hatásköreit megállapító legfontosabb jogszabályok -Fogyasztóvédelemről szóló törvény -Nemzeti Fogyasztóvédelmi.
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
1 FOGYASZTÓVÉDELMI FÓRUM Tatabánya, március 25.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Gazdik Judit Ápolásfejlesztő, intézményi szakoktató
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
Fogyasztóvédelem.
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
A fogyasztóvédelem célja, 2011 tapasztalatainak tükrében
Nagyobb biztonság vagy több adminisztráció? - Górcső alatt a GDPR
Előadás másolata:

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének lehetséges irányai Országos Fogyasztóvédelmi Konferencia, április 3. Előadó:Dr. Horváth Zsuzsanna felügyelőségvezető

I. Történeti kitekintés  Jogharmonizációs igények  A fogyasztóvédelemről szóló 1997.évi CLV. törvény megalkotása  A fogyasztóvédelem fogalmának és intézményrendszerének átfogó szabályozása Megkönnyítette a fogyasztóvédelem megismerhetőségét!

II. A fogyasztóvédelemről szóló törvény szerkezete  Első rész: általános és a fogyasztói érdekvédelmet biztosító rendelkezések szabályozása: - a törvény hatálya, értelmező rendelkezések; - a fogyasztók életének egészségének és biztonságának a védelme; - a fogyasztók vagyoni érdekeinek a védelme; - a fogyasztók tájékoztatása; - a fogyasztók oktatása; - a fogyasztói jogok érvényesítését segítő speciális jogérvényesítési rendszer.

II. A fogyasztóvédelemről szóló törvény szerkezete (folytatás)  Második rész: a fogyasztóvédelem állami, önkormányzati és érdekképviseleti intézményrendszerének, valamit a fogyasztóvédelmi felügyelőségek eljárási szabályainak szabályozása: - az állami fogyasztóvédelem intézményei; - az önkormányzatok fogyasztóvédelmi feladat-és hatásköre; - érdekképviseleti szervek jogköre; - Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és a területi felügyelőségek eljárási szabályai.  Harmadik rész: Záró rendelkezések.

III. A fogyasztói jogok érvényesítését segítő speciális jogérvényesítési rendszer  Békéltető Testület, mint alternatív vitarendező fórum  Feladata: - Egyezség létrehozásának megkísérlése. Ennek hiányában Döntés meghozatala  Döntések lehetnek: - Kötelezőek - Ajánlás jellegűek  A Tanács döntése elleni jogorvoslat - Fellebbezésnek nincs helye! (Érvénytelenítés kérhető a bíróságtól.)  A fogyasztóvédelmi hatóság egykori szerepe a döntések végrehajtásának ellenőrzésében.

IV. A békéltető testületi eljárások helyzete napjainkban  A békéltető testületi eljárás előnyei a fogyasztók szemszögéből: - térítésmentes - gyors - egyre több egyezség születikNépszerűsége terjed!  Jellemző problémák, melyek megnehezítik a fogyasztói jogok érvényre juttatását: - a fogyasztók még nem ismerik eléggé a BT eljárását - a vállalkozások együttműködési hajlandósága csekély - a fogyasztók nem jelzik a Testület felé, hogy a vállalkozás nem teljesítette az ajánlást  Mit tehet / mit tesz a fogyasztóvédelmi hatóság? BT ajánlása, népszerűsítése! Szóbeli, írásbeli tájékoztatások (BT űrlap megküldése, a kérelem megírása!)

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!