Možnosti a prax doplnenia živín v rastlinnej výrobe A növényi tápelempótlás gyakorlata és lehetőségei Mosonmagyaróvár 2011. november 25. Projekt : HUSK/0901/1.2.1/0010.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
Advertisements

Az oltalom alatt álló magyar termékek lehetőségei a kereskedelemben
TRUEFOOD szeminárium, november 12., Budapest, Magyarország A hagyományos élelmiszerek innovációival kapcsolatos fogyasztói viselkedés Margrethe Hersleth,
A fogyasztói orientáció és a piacok Magyarországon Dr. Sz ente Viktória Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Piacot.
A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tevékenysége Kiss Ágnes mb. igazgatóhelyettes MNVH Hatékonyság, Innováció, Szakmaiság HISZ-ünk benne! Budapest, november.
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
MEGŐRIZHETŐEK-E ELTŰNŐ FÉLBEN LÉVŐ TÁJFAJTÁK FALUSI KERTEKBEN?
Nemzeti cselekvési terv
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
Kereskedelem Szakmacsoport
A napenergia-piac jellemzői Magyarországon
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
Minőségköltségek.
Becslések szerint a felnőttek 70%-a nem fogyasztja a napi gyümölcs és zöldség mennyiséget, és a gyerekek 90% szintén nem fogyasztja el az ajánlott napi.
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
Öltözködés és kozmetikumok
08_12_03 kertbaratok.ppt MAGYAR AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDA EGYESÜLET
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
Értékesítési csatornák
Flavon max termékcsalád
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Zöld növényvédelem – m-learning a mezőgazdaságban M. Tóthová 2, Radics L. 1, S. Basile 3, Vörös I. 1, P. Tóth 2 1 Magyar Ökológiai Gazdálkodásért Egyesület.
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Minőségmenedzsment 1. előadás
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Konferencia projektu HUSK-0901/1.2.1/0010 Mossonmagyaróvár,
Nyugat-magyarországi Egyetem M M EZŐGAZDASÁG - és É LELMISZERTUDOMÁNYI K AR K É Alapképzési (BSc) szakok Alapképzési (BSc) szakok2010. Mosonmagyaróvár.
Nyugat-magyarországi Egyetem
Mosonmagyaróvár november 25.
HACCP az élelmiszer-higiéniában
Előnyök és alkalmazási területek
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Bioélelmiszerek Készítette: Simon Elizabet
Bioélelmiszerek Készítette: Csalló Rebeka Felkészítő tanár : Kulicsné Takács Erzsébet Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8400,
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Készítette: Mezei Anna Iskola: Ihász Gábor Általános Iskola 8542 Vaszar, Fő u. 9. Felkészítő tanár: Szakács Attiláné.
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
„Vegyszerezett világ” Növényvédő szerek Pál János, Levegő Munkacsoport.
TRUEFOOD szeminárium, november 12., Budapest, Magyarország A hagyományos élelmiszerekkel kapcsolatos fogyasztói érzékelés Margrethe Hersleth, Matforsk-NOFIMA.
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag A hagyományos élelmiszerekkel és azok innovációjával kapcsolatos fogyasztói vélemények Margrethe.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
Az EU élelmiszer- szabályozásának céljai Eu. Hosszú távú egészségkárosítás csökkentése Az élelmiszerben lévô egészségkárosító anyagok mennyiségének korlátozása.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
Mosonmagyaróvár november 25.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A TEJ ÚTJA A KERESZTÚRI MODELL SZÖVETKEZETI ALAPON Szávuly Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS 4. előadás
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Dr. Zsilinszky László Ez az előadás megtekinthető az Interneten is:
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Možnosti a prax doplnenia živín v rastlinnej výrobe A növényi tápelempótlás gyakorlata és lehetőségei Mosonmagyaróvár november 25. Projekt : HUSK/0901/1.2.1/0010 Az ökológiai gazdálkodás aktuális kérdései Doc. Ing. Stanislav Šilhár, CSc. Výskumný ústav potravinársky Bratislava Élelmiszerkutató Intézet Pozsony Biocentrum ModraSlovakia

Minőség /mint filozófiai kategória/: termék azon képessége, hogy megfeleljen a fogyasztók igényeinek és szükségleteinek Minőség /üzleti kategória/: minőségi az, ami a piacon jól eladható Minőség /kultúrális dimenzió - EU minőségpolitikája /: termék azon tulajdonsága, ami jellemző a régió, vagy a kultúra területén, a termesztésre és a termelésre, amely lehetővé teszi a hagyományőrzést és a vidéki életet – valami, ami kiállta az idő próbáját Kvalita - Minőség

Élelmiszer – melyek a fogyasztó elvárásai? Bezpečnosť / legyen biztonságos Nasýtiť / tápláljon Podporiť zdravie / egészségserkentő Cena / megfelelő árú Neohroziť životné prostredie / környezetbarát Potešiť a spájať / megörvendeztet, összeköt Mať svoju hrdosť – tradíciu – výnimočnosť büszkeség – hagyomány – különlegesség

Minőségpolitika négy termékkategóriája  Chránené zemepisné označenie Oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ)  Tradičná špecialita garantovanej kvality Hagyományos különleges termékek (HKT)  Produkty Ekologického poľnohospodárstva Ökológiai eredetű/előállítású termékek (OG)  Chránené označenie pôvodu Oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM)

Minőségpolitika háttere és célkitűzései  a fogyasztó növekvő érdeklődése  a környezetvédelem és a termelés sokszínűsége  az "élet" megőrzése a vidéki területeken és a gazdaságilag gyengébb régiók elősegítése  az ökológiai termékek iránti- és a hagyományos élelmiszerek garantált minősége iránti bizalom visszaélés megakadályozása  a fogyasztó védelme - jobb tájékoztatás és határozott címkézés  garantált minőség az egységes minőségbiztosítási rendszerrel - élelmiszer értékelése, ellenőrzése és bejegyzése "A gyártó védelmétől a fogyasztóvédelméhez"

Ökológiai gazdálkodás új logója: a termék összetevőinek legalább 95%-a ökológiai gazdálkodásból származik a termék megfelel a hivatalos ellenőrzési rendszer szabályainak a termék lezárt csomagolásban érkezett közvetlenül a termelőtől, vagy a feldolgozótól a terméken rajta van a termelő, a feldolgozó vagy a kereskedő neve, valamint az ellenőrző szervezet neve, vagy kódja

A bio-élelmiszerek minősége meg kell hogy feleljen az élelmiszerjog követelményeinek, úgy mint az összes többi élelmiszernél + kevesebb nitrát- és nehézfémtartalom (műtrágyából eredőek) + a növényvédőszer-maradványok hiánya + a peszticidek bomlástermékek hiánya - esetleges terhelés mikotoxinokkal - lehetséges mikrobiológiai szennyezés A biotermékek minősége – élelmiszerbiztonsági nézőpont

A biotermékeknél Magasabb a szilárdanyag-tartalom Magasabb a fehérjetartalom Magasabb a szénhidrát-tartalom A biotermékek minősége – táplálkozási igények szemszögéből

A biotermékek másodlagos metabolit-tartalma általában magasabb. Ezek tevékenykednek a rák megelőzésében, serkentik az immunrendszert, szabályozzák a vérnyomást, antioxidáns és vírusölő hatással bírnak. Az antioxidáns és immunmoduláns hatással bíró flavonoidok, antocianinok, karotinoidok, betalaine és speciális poliszaccharidok tartalma 10-50%-kal magasabb, mint a hagyományos termelésnél. A BIO hús és tej gazdag a konjugált linolsavban (CLA), omega-3 zsírsavakban és izo-zsírsavakban, amelyek bizonyítottan csökkentik a rák előfordulási gyakoriságát, az érelmeszesedést és hatékonyan szabályozzák a zsíranyagcserét. Azon állatok tejében, amelyek nem az istállóban éltek és nem szilázzsal táplálkoztak, 3-szor több a CLA, és a húsukban 4- szer több a omega-3 zsírsavak tartalma. A biotermékek minősége – egészségserkentő szempontból

Főleg a bio-élelmiszerekkel táplálkozó nők tejében bizonyítottan nagyobb az omega-3 zsírsavak és a CLA tartalma A bio-élelmiszerekkel táplálkozó férfiaknál akár 30%-kal magasabb a spermiumok koncentrációja A biotermékek minősége – egészségserkentő szempontból

A bio-zöldségek /káposzta, paradicsom, paprika/ 10-30%-kal több C-vitamint tartalmaznak A bio-sárgarépa átlagosan 12%-kal több béta- karotint tartalmaz A bio-gabona esszenciális aminosavak tartalma nagyobb Ökológiai termeléssel előállított növények esszenciális fém-tartalma nagyobb A bio-élelmiszerek /E-/ adalékanyagainak tartalma általában alacsonyabb A biotermékek minősége – egészségserkentő szempontból

Megvitatás Ezek az állítások több, mint 300 tudományos dolgozat és tanulmány eredményein alapulnak. A kémiai elemzés interpretált eredményei az átlagos értékeken alapszanak. Más, különösen kérdőíves eredmények értelmezése nehéz. A „jól-lét” és az egészség nem csak egyedül az ételtől függ. Bio- ételekkel is lehet kiegyensúlyozatlanul táplálkozni, vagy túlenni magunkat, ami úgyszintén káros az emberi egészségre. A legtöbb vizsgálat azt mutatja, hogy az étrend minőségi változtatása bio-élelmiszerekre pozitívan járul hozzá az egészséghez. Egy brit tanulmány (2009) azzal érvvel, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a bio-élelmiszerek egészségesebbek lennének, mint a hagyományos élelmiszerek. A biológiailag értékes anyagok ára a biotermékekben még ezidáig mindig nagyobb, mint a hagyományos élelmiszereknél, még ha több is van bennük.

A fogyasztó /a vevő/ Szlovákiában a válaszadók több, mint 40%-a állítja, hogy inkább a bio- élelmiszereket helyezi előtérbe A kereskedelmi hálózatban csak 2-4% a bio-élelmiszerek eladási aránya. Ennek oka - az ár? - a szűk körű kínálat? - a bizalom hiánya?

Mi a következő lépés? A bio-élelmiszer árainak csökkentése az üzletek pultjain - a termelési költségek csökkentése - a hozzáadott érték csökkentése Nagyobb árúkínálat, a termékskála bővítése – a biotermékek növekvő mértékű feldolgozása A kínált árúnak megszemélyesítése és a konkrét bio-minőségi garancia A gyártók általi közvetlen eladások kiterjesztése

Köszönöm a figyelmüket! Ďakujem za pozornosť Mosonmagyaróvár november 25. Projekt : HUSK/0901/1.2.1/0010 Az ökológiai gazdálkodás aktuális kérdései