Németh Zsolt: A GYERMEKBÁNTALMAZÁS MEGELŐZÉSÉNEK ÉS KEZELÉSÉNEK RENDÉSZETI PROBLÉMÁI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Dr. Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos
GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
Csecsemő és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégiumi ülés
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Az iskolai szociálismunka
Szociálpedagógia szak (BA). A képzés célja: • olyan szociálpedagógusok képzése, • akik képesek a gyermek és ifjúsági korosztály • tanulási, szociális.
Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek szerepe
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Törvényi változások a gyermekvédelemben (T/9318)
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Sose rázd a kisbabádat Dr. Kovács Zsuzsanna április 30.
A közrend és közbiztonság helyzete, a Komárom - Esztergom Megyei Rendőr - főkapitányság évi tevékenysége.
Mészáros Attila Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
Az áldozatsegítés szolgáltatásainak kiszélesítése – hétvégi ügyelet, speciális programok, különleges esetek kezelése.
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
A mai magyar gyermekvédelmi rendszer
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Ajánlás a felkészítések (gyakorlás, munkaműhely) tartalmára és módszerére A gyakorlat bemutatása A gyakorlat célja az etilén termékvezetékek sérülése következtében.
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés
Dr. Kovács Zsuzsanna, Dr. Scheiber Dóra, Toma Andrea
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
BIZTONSÁGOS MÓRAHALOMÉRT Főpályázó: Mórahalom Város Önkormányzata.
A BŰNÖZÉS KIHÍVÁSAI Dr. Bencze József országos rendőrfőkapitány
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Forrás: X. Konszenzus füzet Fontos  a megelőzés  a hatékony prevenció érdekében szükséges az összehangolt együttműködés az országos és helyi.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Válságkezelő rendszere
gyermek- és ifjúságvédelmi koordinátor
Személyi szabadságot korlátozó intézkedések
Fogalmak tisztázása Távoltartás –Szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény gyanúja esetén, akkor rendelhető el, ha a terhelt előzetes letartóztatása.
A HOZZÁTARTOZÓK KÖZÖTTI ERŐSZAK MEGELŐZÉSÉVEL ÉS MEGSZŰNTETÉSÉVEL KAPCSOLATOS EGYÜTTMŰKÖDÉSRŐL Horváthné Kecskés Diána intézményvezető VMJV Családsegítő.
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Hogyan segíthet a rendszer?
Önálló és rendőrrel közös polgárőri tevékenység és ehhez kapcsolódó rendőri karjelzések ismertetése +
Speciális gyermekvédelem
NOTES.
VÉDŐNŐK A CSALÁDOK SZOLGÁLATÁBAN
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet.
A családon belüli erőszak sértettjeinek jogi védelme
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért.
Tájékoztatás a gyermekkori és fiatalkori bűnelkövetés megyei helyzetéről a jegyzők és a gyermekjóléti szolgálatok adatszolgáltatása tükrében. Vajdáné Kovács.
A Magyar Köztársaság kormánya. REND ÉS BIZTONSÁG a rendteremés programja (elszámolás) Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
1 FOGYASZTÓVÉDELMI FÓRUM Tatabánya, március 25.
Járási jelzőrendszeri tanácsadó feladatai és tapasztalatai 2016
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG SZÓBELI KIEGÉSZÍTÉS
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Család – és Gyermekjóléti Központ
ÉVES GYERMEKVÉDELMI TANÁCSKOZÁS
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Németh Zsolt: A GYERMEKBÁNTALMAZÁS MEGELŐZÉSÉNEK ÉS KEZELÉSÉNEK RENDÉSZETI PROBLÉMÁI

„Nem való szemétvödörbe dobni az újszülöttet. Helytelen éheztetni a csecsemőt. Ha beteg, orvost kell hívni hozzá. Nem tanácsos kikötni, forró kályhára ültetni, hideg kamrába zárni, ujját konnektorba dugni, nadrágszíjjal, gyúrófával, szárítókötéllel, fakanállal, széklábbal, porolóval, cipősarokkal fenyíteni. Ne fenyegessük szolgálati fegyverünkkel, ne felejtsük a vonaton, ne csapjuk be, ne nevessük ki, ne ordítozzunk rá, ne szégyenítsük meg, szóval, amennyire lehet, tartsuk tiszteletben kezdődő és bűntelen életét.” Konrád György: A látogató

A KÖZBIZTONSÁG egyensúlyi állapot (a társadalom és az egyének nyugalma, biztonsága, sérthetetlenségének szavatolása valamint ezen értékeket veszélyeztetõ hatások között) folyamatosan változó egyensúlyi állapot kollektív társadalmi termék

MEGVALÓSULÁSA: rendészeti igazgatás az egyének önvédelmi reakciói közösségek összefogása piacon megvásárolható biztonság

A BIZTONSÁG “TERMELÉSE” folyamatos társadalmi igény - mert a közbiztonságot folyton fenyegetik a jogellenes emberi magatartások (szükséglet kielégítés, konfliktus megoldás normasértő módon)

RENDÉSZETI FUNKCIÓK: ŐRKÖDÉS VESZÉLY ELHÁRÍTÁSA - (készülődő baj, fenyegető konfliktus) BEKÖVETKEZETT VESZÉLY nyomán –(be kell avatkozni, legitim fizikai erőszakkal esetleg) ELMÚLT A VESZÉLYHELYZET már - (helyre kell állítani a közrendet: felderítés, bizonyítás) - (vajon az elkövető megbüntetése révén a megsértett jogrendet helyre tudjuk-e állítani?)

GYERMEKBÁNTALMAZÓK: Az intézmények (benne a rendőrség is) A gyermekek egymást A felnőttek általában A tömegkommunikáció A gyermek saját családja

LEHETŐSÉGEK A JOGALKALMAZÁSBAN: Gyors és hatékony rendőri intézkedés a jogsértésben megnyilvánuló családi erőszak jelenségeire Gyors és eredményes nyomozás A cselekmények súlyát reflektáló ítélkezési gyakorlat Áldozatbarát jellegű hatósági működés (jog)védelem a már sérelmet szenvedett áldozatok számára

45/2003. (IV. 16.) OGY határozat a családon belüli erőszak megelőzésére és hatékony kezelésére irányuló nemzeti stratégia kialakításáról soron kívüli, gyorsított eljárások hatékony tanúvédelem biztonságos menedékházak hálózata kríziskezelő központok a menekülő nőknek és gyermekeknek a bántalmazott családtagok biztonságát biztosítani jogi képviseletet a bántalmazottaknak országos cselekvési program a represszív intézkedések mellett (terápia és védelem)

A RENDŐRSÉG ELSZÁNT LÉPÉSE FORDULÓPONT: az országos rendőrfőkapitány 13/2003. (III. 27.) intézkedése a családon belüli erőszak kezelésével és a kiskorúak védelmével kapcsolatos rendőri feladatok végrehajtására fokozottan kiszolgáltatott helyzetű sértettek, problematikus, nehéz rendőri intézkedések a civil szervezetek nyomására született a rendőri szabályozás a rendőrség működése proaktív jellegű legyen és áldozatközpontú járulékosan a gyermekvédelmi törvény rendőrségi feladatai is teljesüljenek

A közbiztonsági szolgálat feladatai: szociális közeltérben történt személy elleni erőszakos cselekményre vonatkozó bejelentés nyomán haladéktalanul megjelenni a helyszínen a jogellenes állapot, magatartás megszakítása, a továbbiak megelőzése, az indulatok lecsillapítása, a törvényes rend helyreállítása a sérültek elszállíttatása a mögöttes konfliktus megismerése (a megoldással való kísérletezéstől tartózkodva) tájékoztatás jogokról, lehetőségekről, felelősségről (menedékház, anyaotthon, stb.) az intézkedést a rendőr elfogulatlansága és pártatlansága jellemezze a bizonyítás érdekében: meghallgatások (szeparáltan), a helyszíni körülmények áttekintése, adatgyűjtés, tanúkutatás ha a feltételek fennállnak: előállítás, őrizetbe vétel (szabadítás esetén az áldozat értesítése, számára tanácsadás a fellépő veszélyhelyzetre)

A körzeti megbízott feladatai: a családi erőszak vonatkozásában problematikus családok feltérképezése a területén gyermeket veszélyeztető helyzetről haladéktalanul értesíteni a gyermekjóléti szolgálatot folyamatos munkakapcsolat a gyermekjóléti szolgálat és a családsegítő munkatársaival félévente jelenteni a család-, gyermek- és ifjúságvédelmi tevékenységét (beleértve a családi erőszak megelőzésére vonatkozó aktivitását)

A bűnügyi szolgálat feladatai: a feltételek fennállása esetén a nyomozás haladéktalan elrendelése (ezt megelőzően, ha szükséges, a titkos információgyűjtés eszközeit és módszereit alkalmazni) helyszíni szemle megtartása (ennek során videó felvétel készítése) az eljáró a témában elméleti tudással és gyakorlati jártassággal rendelkező legyen, erős empátiával az áldozatot az eljárás során messzemenően kímélni kell (a traumatizált áldozat tanúvallomásáról videofelvétel készüljön) gyermeksértettet mindig speciális kihallgató szobában kérdezzék ki a jelzőrendszer tagjaival (ld. Gyermekvédelmi törvényt) tartsanak eseti megbeszéléséket az áldozatvédelmi szabályzatokat aggályosan betartani (tájékoztatás, biztonság, kárenyhítés) valamennyi személy elleni erőszakos elkövetőt megvizsgálni, hogy hozzátartozóival szemben családi erőszak körébe tartozó magatartás nem állapítható-e meg (megfelelő információk beszerzése)

A bűnmegelőzési feladatok: minden gyermekeltűnést jelenteni a gyermekjóléti szolgálatnak megvizsgálni, hogy az eltűnés oka nem családi erőszakban található-e a megkerült gyermeket erre vonatkozóan külön kikérdezni tájékoztató és propaganda előadások a családi erőszak jogi és viktimológiai sajátosságairól gyermekeket abban segíteni, hogy felismerjék és jelezzék családi erőszakkal terhes helyzetüket erősíteni az együttműködést a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjaival valamint a civilszervezetekkel, velük együttműködési megállapodások kötése együttműködési megállapodások a jegyzővel és a gyámhivatallal (ezek egy példányát megküldeni a megyei bűnmegelőzési osztálynak) a családi erőszak valamint a gyermek veszélyeztetettséggel kapcsolatos rendőri hiányosságok (intézkedés elmaradása, szakszerűtlen avagy törvénytelen intézkedés) miatti panaszokat a rendőrségi vezető soron kívül vizsgálja ki

„Nem a legjobb megoldás, ha az állam erőszakkal válaszol az erőszakra, a hangsúlyt a konfliktuskezelésre, a mediációra érdemesebb volna helyezni” Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter

"A közösségi rendőrség az nem folytonosan harcban áll az egyénekkel, hanem folyamatosan előmozdítja az egyének jólétét!" Eötvös Károly képviselő (1881)

„A házastársak szolgálják egymást. Emeljék fel, segítsék, erősítsék egymást, de mindenekfelett: szolgálják. Neveljék el gyermekeiket becsülettel, szertőn és távolságot tartva. A gyermek vendég a házban, akit szeretni és tisztelni kell – sohasem birtokolni, hiszen ő istené.” (a Védantából)