Elmélettörténet Az osztrák iskola.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Piaci tökéletlenségek
Advertisements

Makroökonómia gyakorlat
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Makroökonómia gyakorlat
Közgazdaságtan 5. hét.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
A turizmus rendszer környezete
Változások a hazai kereskedelem szerkezetében 1945-től napjainkig
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
A munkapiac és az összkereslet
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
Makroökonómia 3.előadás.
Műszaki haladás közgazdasági szempontból Meyer Dietmar március 3.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
Rövid távú modell IV. Aggregált kínálat.
Gazdasági előrejelzések és elemzések
Az infláció és az inflációs folyamatok
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 8. előadás 1/11 DátumTémakörElőadó február 6.Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13.A.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 DátumTémakör szeptember.
A ppt fájlokat a GTK honlapján…
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
Elmélettörténet Bevezetés.
Elmélettörténet Posztkeynesizmus. A kezdetek Elnevezés: Eichner és Kregel 1975 Cambridge Journal of Economics 1977 R. Goodwin, L. Pasinetti, J. Robinson.
Neoklasszikus szintézis
Új klasszikus makroökonómia
Elmélettörténet A neokeynesiánus válasz. Tobin álláspontja A neokeynesiánusok a monetarista kritika több elemét beépítették Tobin: a megnövekedett pénzmennyiség.
Elmélettörténet John Maynard Keynes.
Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon
Közgazdaság: tudomány vagy tan? A "modern elmélet" a válság tükrében.
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A fogyasztó optimális választása
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
2. előadás Az állam allokációs céljai és a közjavak elmélete
Közgazdasági elméletek története 4. Előadás október 10. A marginalista forradalom.
Közgazdasági elméletek története
A neoklasszikus iskola
Elmélettörténet Heterodox irányzatok.
Keynes Keynes előzményei és utóhatása
Elmélettörténet Monetarizmus.
Modern monetarizmus Új klasszikus makroökonómia
Makroökonómia 1. ea..
Közgazdaságtan 4..
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
Kereslet-rugalmassági számítások
Thomas Piketty Paris School of Economics
A gazdasági élet problémái
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
A gazdasági élet problémái
Makroökonómia II. ea. Munkakereslet és munkakínálat. Munkapiac a neoklasszikus modellben. Neoklasszikus árupiac.
Mikroökonómia gyakorlat
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
Makroökonómia Keynesiánus modell összefoglalása.
MIKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban Dr. Szigeti Cecília.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A piac és a piacgazdaság
Közgazdasági elmélettörténet 2.
A munkaerőpiac áttekintése
A kereslet.
Környezetgazdaságtan 3. előadás Mikroökonómiai problémák
Előadás másolata:

Elmélettörténet Az osztrák iskola

Az osztrák iskola születése Carl Menger Grudsätze der Volkswirtschaftslehre (1871) Hasznosságra épülő szubjektív értékelmélet Kapcsolatkeresés a német iskolával – az „osztrák” mint pejoratív jelző Methodenstreit Menger és Schmoller között

Az osztrák iskola sajátosságai A matematizálás elvetése, diszkrét változók A határhaszon nem a pszichológiai élvezetre, hanem annak az ordinális határértékelésére vonatkozik A hasznosság az érték egyedüli meghatározója, a kínálati oldalt is erre vezetik vissza Kezdettől elosztási elméletet is alkot

A régi osztrák iskola: Eugen Böhm-Bawerk Értékelmélete: a határpárok Vevő Eladó A1 280 B1 110 A2 260 B2 150 A3 240 B3 170 A4 220 B4 200 A5 210 B5 215 A6 200 B6 250 Az ár 215 és 210 közé esik Kamatelmélete: termelési kerülőút (technológiai), időpreferencia (fogyasztói értékítélet)

A régi osztrák iskola Friedrich von Wieser: a gazdasági beszámítás, haszonáldozat – opportunity cost Angol fordítások 1890-től Az osztrák iskola szembenállása a marxizmussal

Az osztrák iskola a két világháború között Ludwig von Mises: választáselmélet – praxeológia, a priori tételekből indul ki A cselekvés racionális oldalát magyarázza A közgazdaságtudomány mint a praxeológia egyik ága Az emberi cselekvés nem racionális oldalát a megértő tudományok (pl. pszichológia, történelemtudomány) vizsgálják felhasználva az a priori tudományok (logika, matematika, praxeológia) empirikus természettudományok

Ludwig von Mises A szabad piacgazdaság működésének hatékonysága szemben a szocialista gazdasággal A szakszervezetek kárt okoznak a munkapiacon (munkanélküliség) Az áruk piacán a monopóliumok a fogyasztókat károsítják

Friedrich August von Hayek Munkásságának középpontjában az állami beavatkozástól mentes, szabad piacgazdaság optimális működésének bemutatása áll „Út a szolgasághoz” „Végzetes önhittség”

Hayek cikluselmélete Ha nő az önkéntes megtakarítás, nő a tőkejavak kereslete, termelésük profitja nő. A kínálat növekedésével a termelési kerülőút magasabb fázisaiban az árak és a profit csökken. A termelési kerülőút egyes fázisaiban a profit kiegyenlítődik. A beruházások beérésével nő a munka határtermelékenysége, ezzel a reáljövedelem. Mind a fogyasztás, mind a megtakarítás nőhet az egyensúly fennmaradásához szükséges szinthez.

Hayek cikluselmélete Az egyensúly megbomlása: a bankok az önkéntes megtakarításon túl is bocsátanak ki hitelt. Az árarányok megváltoznak a tőkejavak javára, a fogyasztási javak kereslete nem csökken. Mindkét jószág ára nő, a fogyasztók jövedelme lassabban nő, mint a fogyasztási javak árszínvonala, meg kell szorítani a fogyasztásukat.

Hayek cikluselmélete Az önkéntes megtakarítást meghaladó beruházás csak kényszer-megtakarítás révén lehetséges. Az infláció veszélye miatt visszafogják a hitelkínálatot, átmenetileg munkanélküliség, tőkefelesleg keletkezik. A kormányzati beavatkozás fogyasztási javaktól von el termelési tényezőket, a következmény kényszer-megtakarítás.

Magyarországi hatás Földes Béla (német és osztrák iskola) Heller Farkas érték- és árelmélet Navratil Ákos határhaszon, határpárok elmélete

Az osztrák iskola közös pontjai a két világháború között Módszertani individualizmus Módszertani szubjektivizmus Marginalizmus A hasznosság hatása a keresletre és a piaci árakra Opportunity cost A fogyasztás és termelés időstruktúrája

Az osztrák iskola közös pontjai a két világháború között A piac működése mint tanulási és felfedezési folyamat (a funkcionális árelmélet helyett genetikus-okozati módszer) A döntések nem a tökéletes informáltság, hanem az alapvető bizonytalanság kontextusában születnek

Az osztrák iskola ma Történeti fogalom Böhm-Bawerk tőke és kamatelméletének újjáéledése A libertariánus közgazdasági iskolával azonosítják Mises és Hayek hatása, a piac mint ismeretfeltárási folyamat, a matematizálás elutasítása A radikális bizonytalanság előtérbe helyezése