Összehasonlító gazdaságtan

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Náray-Szabó Gábor Fenntarthatatlan fejlődés
Advertisements

A befektetési bank helye a bankrendszerben
Központi bankok kialakulása, hazai fejlődés és hatályos szabályozás
Változások a hazai kereskedelem szerkezetében 1945-től napjainkig
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
EU és az örökségvédelem – tévhitek és lehetőségek Dr. Váczi Piroska.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Összehasonlító gazdaságtan
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
Költségvetési (fiskális) politika
Regionális politika reformjai Görögország csatlakozása (1981) 1.Közösségi szinten nőtt a területi egyenlőtlenség 2.Görögország GDP-je a Közösség.
1)A SZÖVETSÉGI ÁLLAMBERENDEZÉS ORSZÁGUNKBAN V.rész A LEGÚJABB KORI HAZAI ALKOTMÁNYOSSÁG ÉS ÁLLAMISÁG TÖRTÉNETE.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az EU USA-hoz viszonyított gazdasági versenyképességéről Rácz Margit kutatási igazgató MTA Világgazdasági Kutatóintézet Budapest Országház u. 30.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Gazdaságpolitikai dilemmák: Felzárkózásvagylemaradás Mádi László Mádi László Közgazdász Vándorgyűlés,
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Gazdaságpolitika 2014 tavasz
1 © kurtán sándor 2011 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban munkavállalói szervezetek.
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
1 Prof. Dr. Kocziszky György Társadalmi és gazdasági helyzet változása az EU-ban a Római Szerződéstől napjainkig A társadalmi és gazdasági kohézió célkitűzései.
A magyar gazdaság várható helyzete
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
A rendszerváltozás és a tranzíciós gazdaság
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Gazdasági és társadalmi kohézió az Európai Unióban Dr. Kocziszky György egyetemi tanár intézeti igazgató Salgótarján Miskolci Egyetem, Európa Gazdaságtana.
Migráció Európában.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Thomas Piketty Paris School of Economics
A politikai gazdaságtan nemzeti rendszerei
Magyarország külkapcsolati rendszere Szabó Zsolt március 20.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Hibák és tévedések a forrásteremtésben A szűkösség anatómiája A Magyar Kórházszövetség XVII. Kongresszusa Debrecen Dr. Szepesi András.
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Bulgária az EU csatlakozás küszöbén Készítette: Miklovicz Katalin.
LEV. GAZDASÁGPOLITIKA II.. A GAZDASÁGPOLITIKA TÍPUSAI 1. ORSZÁG SZINTŰ – REGIONÁLIS – INTEGRÁCIÓS (EU) 2. POZITÍV (LEÍRÓ) – NORMATÍV (ELEMZŐ, TANÁCSADÓ)
SZTE Gazdaságtudományi Kar Differenciált integráció – kiútkeresés az Európai Unió válságából Budapesti Corvinus Egyetem április 29. Farkas Beáta.
Gazdaságpolitikai fogalma, szerepe. Gazdaságpolitikai irányzatok Jóléti állam (skandináv orsz.) Neoliberalizmus (angolszász orsz.) Szociális piacgazdaság.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Európai Uniós ismeretek
22. Magyar gazdaságpolitika
II. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. Marinovich Endre .
Németország Alfred Müller-Armack „Annyi piac, amennyi lehetséges,
12. A világgazdasági válság
Európai Uniós ismeretek
21. (14.) tétel Gazdaságpolitikai fogalma, szerepe
Európai Uniós ismeretek
Gazdaságpolitika 8. ea. Felemelkedést eredményező gazdaságpolitikák I.
Gazdaságpolitika 13/b. ea.
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Összehasonlító gazdaságtan A szociális piacgazdaság

A szociális piacgazdaság elméleti háttere Az elnevezés eredete: Alfred Müller-Armack ’30-as évek freiburgi kör (Freiburg im Breisgau, Németország) Walter Eucken és Alexander Rüstow neoliberalizmus felfogása a kollektivizmus és a manchesteri kapitalizmus között Wilhelm Röpke: A jelenkor társadalmi válsága 1942 (magyarul: A harmadik út) Emigráció Rüstow-val az isztambuli egyetemen

A szociális piacgazdaság elméleti háttere A gazdaság mint alrendszer önállósága relatív, társadalomba ágyazottan kell vizsgálni, az erkölcsi értékrendtől nem függetleníthető A piaci rendszer, a verseny fenntartása az állam szabályozását igényli Piackonform beavatkozás, ordoliberalizmus Az árstabilitás elsődlegessége A piaci mechanizmus korrekciója rászorultsági alapon A társadalom a családra, a helyi közösségekre épül, Hilfe zur Selbsthilfe, szubszidiaritás (Rerum novarum-tól a Maastrichti Szerződésig)

A szociális piacgazdaság kialakulása 1947 ahleni program (keresztényszocialista hátterű, széleskörű állami beavatkozást és állami tulajdont javasol) 1949 düsseldorfi irányelvek – Kereszténydemokrata Unió (CDU) neoliberális alapokon

A szociális piacgazdaság kialakulása Ludwig Erhard gazdasági miniszter, a szociális piacgazdaság gyakorlati megvalósítása Valutareform 1948 Monopólium ellenes törvényhozás A gazdaság gyors liberalizálása, az árak felszabadítása, rögzített bérek

A szociális piacgazdaság a gyakorlatban A magántulajdon dominál A foglalkoztatottak egyharmada az állami szektorban dolgozik Aktív piacszabályozás, de a keynesista anticiklikus költségvetési és monetáris politika nem jellemző A társadalmi érdekegyeztetés, Mitbestimmung A jóléti rendszer: társadalombiztosítás

A német fejlődés szakaszai A háború utáni helyreállítás periódus 1945-1960, a német csoda, átlagosan évi 8 %-os növekedés Fokozatos liberalizálás, államosítási hullám elkerülte ’60-as évekre munkaerőhiány A normalizálódott növekedés 1960-1990, a világgazdaság élvonalában ’80-as évek eleje neoliberális hullám nem angolszász értelemben, hanem visszatérés a szociális piacgazdaság eredeti elgondolásaihoz A német egyesítés 1990-től Elmulasztott reformok, stagnáló gazdaság, az európai lokomotívból Európa beteg embere

Az egyesítés utáni helyzet A vártnál sokkal lassabb felzárkóztatás, a bérszínvonal a nyugati tartományok átlagának 78 %-a, a termelékenység 30 % A nyugati tartományok GDP-jének 4 %-a keletre áramlik, ami az ottani 34 %-át teszi ki Egyesítéstől független problémák: merev munkapiaci szabályozás, fenntarthatatlan szociális rendszer (demográfiai okok) Népszerűtlen reformok után 2006/2007-től a remény jelei: erősödő gazdasági növekedés, csökkenő munkanélküliség

A szociális piacgazdaság mint az EU gazdasági-társadalmi modellje A 80-as évektől az Európai Közösség teret veszít a világgazdaságban Megkérdőjeleződik az addigi európai fejlődési modell versenyképessége A Maastrichti Szerződésben (1992) megerősítik a versenyképesség és a társadalmi-gazdasági kohézió együttes céljának a fenntartását, a szociális piacgazdaság modelljét

Van-e egységes európai modell? Az 1995-ös bővítés óta egyre szembetűnőbb, hogy az EU tagállamok teljesítményei között nagy különbségek vannak, és ezeket különböző intézményi berendezkedés mellett érik el.

A szociális piacgazdaság mint az EU gazdasági-társadalmi modellje