Magyarország a II. világháborúban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
II. Világ Háború Fegyverei és csatái
Advertisements

II. Világ Háború Fegyverei és csatái.
Az 1. világháború.
Az 1956-os forradalom.
Hazánk német megszállása és a nyilas uralom
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Grassalkovich-kastély kertje, Gödöllő
Sztálingrádi csata.
Klauzál Gábor élete és kora
A semlegességtől a doni katasztrófáig
A II. világháború és az azt lezáró békerendszerek
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
Az I. Világháború Békekötések.
Új-Zéland történelme Új-Zéland történelme mintegy 1000 évet ölel fel, melynek első részében a sziget lakói (a maorik) teljes elszigeteltségben éltek, majd.
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
Középszint Írásos források, térképek, képek és filmrészletek alapján a világháborús magyar katonai részvétel elemzése: a háborúba való belépés körülményei,
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
Call of duty 2.
Az ellenforradalom és Horthy hatalomra jutása
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
A 2. világháború Fegyverei
Az európai integráció története
A nácizmus Németországban. ( )
AZ OVERLORD-HADITERV.
1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery
A délszláv válság.
1. Magyarország államformája 1918-ig
Március 13.- ai budapesti kirándulás
Az együttm ű ködést ő l a két Németországig.  „hidegháború” (Walter Lippmann)  febr.9. Sztálin beszéde Az imperializmus ellen küzdeni kell IMF,
A terrorizmus elleni küzdelem, avagy a 22-es csapdája 7.
Életrajz Született: 1937 április 28.-án Suniban, Tikrit külvárosában. Apja „meghalt”, mostohaapja nevelte 10 éves koráig amikor a nagybátyához költözött.
Ellenforradalom és konszolidáció
Pető Iván – Szakács Sándor A hazai gazdaság négy évtizedének története I. Az újjáépítés és a tervutasításos gazdálkodás időszaka A háborús.
Németország bukása 1945.
A II. világháború (2.) A keleti front
Horthy Miklós (Kenderes, 1868 – Estoril, Portugália 1957)
Magyarország a második világháborúban
A második világháború kitörése
A háború és következményei Magyarországon
Az i. Világháború hatása Szegedre
Békéscsaba és a frontokon harcoló katonák az I. Világháborúban
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM 1918
Kecskemét az első világháború éveiben
HÁBORÚS RÉSZVÉTEL.
2. magyar hadsereg ..
Szeged az első világháborúban
A háború előtt Gazdasági-politikai összetűzések az országcsoportok között Csanád megye és Makó a Ferenc Ferdinánd által vezetett hadgyakorlaton sejthetett.
A 2. világháború (1939. szept.1—1945. szept. 2.)
Teleki Pál
TÉMAKÖR: A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ: szeptember szeptember 2.
Magyarország tragédiája. A Kállay-kormány  Hivatalba lép a Kállay-kormány  Belpolitika  fellép az ellenzék ellen  háborúellenes.
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
A második világháború kirobbanása.  Csehország  után  Lengyelország  Német követelések (március)  Danzig visszaadása, szföldi összeköttetés Kelet-Poroszo.-gal.
A tengelyhatalmak térnyerése. Az angliai csata Az USA a Monroe-elvet képviseli Hitler szeretne megállapodni a britekkel a germán rokonságra hivatkozva,
A szövetségesek győzelme Ki volt Wernher von Braun? Mi volt a Hannibal-hadművelet?
A forradalom és szabadságharc bukása, a Kádár-rendszer születése Kádár akkor és a ’70-es években.
A világháború kezdete július 28. – november 11.
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
A „népek tavasza” Forradalmak ben
MEGTELEPEDÉS ÉS KALANDOZÁSOK
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
A szabadság hősei Magyarország története a forradalom idején
A SEMLEGESSÉGTŐL A DONI KATASZTRÓFÁIG
A szövetségesek felülkerekedése
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
Készítette: Fertig Dávid
A II. világháború (1.) A háború első szakasza
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
Előadás másolata:

Magyarország a II. világháborúban

Jóllehet Magyarország már a Jugoszlávia elleni 1941 Jóllehet Magyarország már a Jugoszlávia elleni 1941. áprilisi támadásban is részt vett, hadviselő féllé csak a Szovjetunió elleni hadjárathoz való 1941. jún. 27-i csatlakozással vált. Erre a Kassát ért június 26-i légitámadás szolgáltatta az ürügyet, amelyet Horthy és környezete szovjet provokációként értékelt.

A német vezetés hivatalosan nem kért magyar katonai támogatást, így a döntés elsietettnek tekinthető. A keleti frontra vezényelt magyar haderő kezdetben mintegy 40 ezer főből állt. Német követelésre 1942 tavaszán és nyarán a keleti frontra vezényelték a 2. magyar hadsereget. Ez a Don partján elhelyezkedő haderő 1943. januárjában katasztrofális vereséget szenvedett.

A 200 ezer fős had­seregből 40 ezren meghaltak, 35 ezren megsebesültek, 60 ezren fogságba estek. A veszteségek akkorák voltak, hogy azokat többé nem sikerült pótolni.

A tengelyhatalmak 1942–1943-as stratégiai jelentőségű vereségeinek hatására a magyar kormány 1943 nyarán előzetes fegyverszüneti tárgyalásokba kezdett a nyugati szövetségesekkel. Válaszul a német hadsereg – a kormányzó beleegyezésével – 1944. márc. 19-én megszállta Magyarországot.

A Sztójay Döme által vezetett új bábkormány fokozta Magyarország háborús erőfeszítéseit, letartóztatta az ellenzéki politikusokat, és pártjaikat betiltotta. Megkezdődött a zsidóság deportálása is.

M I K L O S H O R T Y Horthy és környezete 1944. okt. 15-én sikertelen kiugrási kísérletet hajtott végre, ami után a nyilasok kezébe került a hatalom. A szovjet hadsereg közben elérte Magyarországot, és 1945 ápr. közepére az utolsó német alakulatot is kiszorította az ország területéről. A fegyverszünetet az új (debreceni) kormány képviselői írták alá 1945. jan. 20-án Moszkvában.

A Don-kanyar

A 2. magyar hadsereg a Magyar Királyi Honvédség az 1941/1942-ben érvényes hadrendben nem szereplő alakulata volt, amelyet 1942-ben állították fel, és a keleti hadszintérre küldték harcolni. A hadsereg 1943. januárjában a Sztálingrád körzetében vívott harcok során rendkívül súlyos, megsemmisítő veszteségeket szenvedett.

A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak: a megfelelő fegyverzet, felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek és vesztek oda értelmetlenül a -40 fokos orosz télben.

VÉGE