Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
Advertisements

2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Budapest, március 5. Az MNVH és a NAKVI szerepe az IKSZT program lebonyolításában Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató.
Leader subcommittee – 28/04/2009 Az Európai Vidékfejlesztési Hálózat (EVH) első évi tevékenységének áttekintése [2008. július – június] AGRI/G.3.
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
TÁMOP projekt 4S együttműködés a minőségi szolgáltatások érdekében.
KAPCSOLÓDÁS A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAMHOZ MEGYEI PROGRAMFEJLESZTÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS Kormos Dénes fejlesztő-kutató szakpedagógus.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
1 A Nemzeti Vidéki-és Regionális Hálózatok felmérésének eredményei Leader Albizottság, Brüsszel, Április 28. Martin Law EVH Tájékoztatási Központ.
Megújuló energia előállítás marginális területeken Az M2RES projekt Kéri Zsuzsanna REC for CEE március 21.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület 1063 Budapest, Munkácsy M. u. 16.  Tel/Fax: , web: 
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
A munkaügyi központok szerepe a fogvatartottak reintegrációjában Janovics Lászó főigazgató Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Környezeti szemléletformálás
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK ÚTRAVALÓ A NEMZETI VIDÉKI HÁLÓZAT LEADER SZAKOSZTÁLYÁTÓL.. Budapest, szeptember 26. TNC Start Up Fórum Páliné Keller Csilla,
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
NELI-projekt bemutatása
Integrált területi beruházás és Közösségvezérelt helyi fejlesztés a as programozási időszakban Zsolt SZOKOLAI C.2 Urban development, territorial.
Tájékoztatás az ÚMVP TS keret felhasználásáról Szarvas, december 11.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
Az ÚMVP intézményrendszere
Széchenyi István Egyetem, Győr
Besenyi Sándor Regionális szakmai munkatárs Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Régiós szakmai műhely - Szeged A „FoglalkoztaTárs.
„New Hungary” Rural Development Programme Győr, április 27–28. Gönczi Zsolt Ügyvezető igazgató A vidék fejlesztésének titka – a civil szerveződés.
Pályáztatás, projektmenedzselés az EU operatív programjaiban, gyakorlati tapasztalatok, problémák és megoldások -HEFOP ESZA Kht -
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
„New Hungary” Rural Development Programme „A nemzetközi gazdasági válság hatásainak a vidéki térségekben történő kommunikációja” című Komárom-Esztergom.
Iskolák határok nélküli együttműködése.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.

„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Tervezett témák Hazai együttműködés Nemzetközi együttműködések támogatás A HACS Feladatai Közösség és vidékfejlesztés KSZ feladatok Finanszírozás Decentralizáció.
OFA HÁLÓZAT KOOPERÁCIÓ KIEMELT PROJEKT (TÁMOP-2.4.3/B/1-09/1) – Szociális szövetkezetek részére nyújtható térítésmentes szakmai.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek Klubja Egyesület Nyilvántartásba.
TÁMOP KÖZNEVELÉSI REFORMOK OPERATÍV MEGVALÓSÍTÁSA
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet térségi tevékenysége Budapest, november 30. Hálózatépítés - kapacitásbővítés – OFI-Pontok /távmunka/
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
Kétoldalú partnerségi együttműködések előkészítésének segítése Szaló Zsófia, NFÜ ROP IH december 13.
Fedezzük fel az európai lehetőségeket!. Információra van szükségem.. Merre induljak??
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
Az EQUAL program és sajátosságai TE IS + ÉN IS = MI IS PÉCS 2007 május 09.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
KEHOP azonosítószámú, „Veszprém Megyei Klímastratégia” című projekt bemutatása Takács Balázs Veszprém, április 25.
A köznevelési intézmények művészetpedagógiai módszertani megújítása
Szpi működése 2011-ben létrejött a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. a Promei Nonprofit Kft. jogutódjaként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tulajdonosi.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
A széchenyi Programiroda szerepe a régióban
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője Leader Albizottság Brüsszel 2009 Április 28

Az előadás szerkezete  A tartalom:  Az NVH-k és a HACS- ok igényeinek megértése  Az EVH Tájékoztatási Központjának központi funkciói  Az EVH Tájékoztatási Központ jövőbeli munkája:  A nemzetközi együttműködések támogatásának szolgáltatásai/ eszközei  Speciális adatbázisok  A NVH-k bevonásának és támogatásának tevékenységei  Összefoglaló megjegyzések:  hogy tud az EVH és a Nemzeti Hálózatok az igényekre legjobban válaszolni?

Az EVH Tájékoztatási Központjának legfontosabb feladatai és eszközei 1.A Koordinációs Bizottság-, Leader albizottság- és a Tematikus Munka Csoportok támogatása 2.Nemzetközi együttműködések támogatása 3.Információcsere és koordináció a Nemzeti Vidéki Hálózatokkal 4.Népszerűsítés és képviselet 5.Információs vonal 6.A programok elemzésének és monitoring indikátorainak segítése 7.Fontos tapasztalatok (“jó gyakorlatok”)  Az eszközök széles skáláját használva (honlap, publikációk, szemináriumok, stb.) az EVH- n keresztül a hálózatépítés támogatására... ... Hogy platformok alakuljanak ahhoz, hogy az EVH- ban mindenki hasznosíthassa pl. a nemzetközi együttműködésre, hasznos tapasztalatok cseréjére, stb.

Nemzetközi együttműködés szolgáltatásai/ eszközei  Válasz az NVH-k és a HACS-ok által azonosított igények- és prioritásokra:  A szabályok és eljárások megértése  A megfelelő partnerek azonosítása  Együttműködések koordinációja és irányítása  A Leader és más érintettek támogatása:  Leader Együttműködések:  Nemzetközi Együttműködések (NE)  Térségközi Együttműködések (TE)  Szélesebb körű együttműködések (Leader és “Nem-Leader”):  Intenzív hálózati tevékenység, pl. tapasztalatcsere  Különböző forrású projektek

Nemzetközi együttműködés szolgáltatásai/ eszközei Nemzetközi Együttműködés Útmutatója:  Egyesített Európai Útmutató:  Honlap alapú útmutató, példákkal összekötve, források,  Az első verzió előkészítése 46 kapcsolódó útmutató átvilágításával elkezdődött  Következő évben kiegészítendő:  Projekt befogadási eljárások az összes tagországban  A vidéki szereplők közötti együttműködések jó gyakorlatai  Későbbiekben kiterjeszthető:  A Leaderen kívüli együttműködések lefedése

TNC támogatási tevékenységek:  Együttműködéssel kapcsolatos nagy rendezvények  Együttműködések ösztönzése és lehetővé tétele általános- és új együttműködések tekintetében  Magában foglalhat NVH-k közötti, vagy az NVH-k kisebb csoportjai közötti “twinning” projektek támogatását is  Együttműködési műhelymunkák  A potenciális partnerek támogatása a projektek különböző ciklusaiban, mint pl. első lépések az együttműködési projektek előkészítésében; partnerség koordinációja; kapcsolt projekt értékelés  E-Learning Platform tapasztalatcsere és képzés a nemzetközi együttműködések területén Nemzetközi együttműködés szolgáltatásai/ eszközei

Adatbázisok a Leader- rel kapcsolatban  A Leader általános adatbázisa:  Helyi Akciócsoportok  Példák a lényeges tapasztalatokra (“jó” gyakorlat)  Adminisztratív anyagok  Az együttműködés speciális adatbázisa:  Partner Kersekő Eszköz (PKE)  Elfogadás alatti együttműködési projektek  Efogadott együttműködési projektek

Az NVH-k speciális igényeit támogató tevékenységek  Rendszeres munka- találkozók a Nemzeti Irányító Egységekkel  Évente 4-6 alkalommal: az információk és tapasztalatok közvetlen cseréje az EVH (Tájékoztatási Központ) és az NVH-k között, illetve a az NVH-k egymás között  Műhelymunkák a nemzeti és regionális szintű érintettek részére  Közös érdeklődési témákról az NVH-nak, válasz speciális képzési igényekre, pl. a HACS-ok kialakításáról, projekt irányításról, projekt finanszírozásról, stb  Gyakorlati segítség a honlap alapú eszközök és útmutatók/ kézikönyvek, stb. használatához.  Helyszíni látogatások az NVH-knál  Fenntartani és tovább fokozni az információcserét továbbá bevonni az NVH- kat az EVH tevékenységeinek és eszközeinek fejlesztésébe  Tanácsadás és segítségnyújtás az NVH-k részére igény szerint

Az igények megértése és válaszok  Hogyan kellene az EVH- és a NVH-knak válaszolnia az igényekre?  Mik a hálózati tevékenység és együttműködés legjobb támogató eszközei?  Kik a nemzetközi együttműködés célcsoportjai?  Milyen mértékűnek kell lennie a nemzetközi együttműködések direkt és indirekt támogatásának egyensúlya?  Milyen hamar és mennyire szükséges a Leaderen kívüli együttműködés támogatását kiszélesíteni?  Mik a kiegészítő kulcsterületek az EVH és az NVH-k között?

Tapasztalatok és hasznok a Leader- ből  A Leader megközelítés jelentős mértékben járul hozzá a vidékfejlesztési elvek céljainak eléréséhez?  A célok összetétele: Vidékfejlesztési programok – HACS stratégia – projektek (?)  Milyen mértékben alkalmazható a Leader megközelítés a vidékfejlesztési programok más területeinek megvalósításában?  Egy “Leader II módszertan” kialakítása a szélesebb alkalmazáshoz?

Outline of indicative ideas Thank your for your attention