A Unix operációs rendszer Előadást tarja: Lázár András.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
Grafikus felhasználó felületek Linux-on
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
Operációs Rendszerek II. 5. előadás március 05.
Az operációs rendszer.
Operációs rendszerek 1. Takács Béla
OPERÁCIÓS RENDSZER. Az operációs rendszer egy olyan programozási rendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli, így pl.
13.a CAD-CAM informatikus
Szoftevrismeret Operációs rendszerek.
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
Készítette: Martis Zsombor
BE KI Perifériák Számítógép.
UNIX operációs rendszer. UNIX op. rsz. Elsõ változatát 1969-ben készítette Ken Thomson és Dennis Ritchie a AT&T Bell Labratóriumában. A rendszer magját.
Az operációs rendszerek
A szoftver. A SZOFTVER -Azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így -amelyekben kihasználhatjuk a hardverben rejlő -teljesítményt.
Doros Roland Mérnök-informatikus hallgató BMF-Nik
Az operációs rendszer.
1 Operációs rendszerek Az NT folyamatok kezelése.
1 Operációs rendszerek Signal kezelés. 2 SIGNAL kezelés Egyszerű folyamatok közötti kommunikációs (IPC – Inter Process Communication) megoldás. A signal.
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Operációs Rendszerek II.
Operációs Rendszerek II. Első előadás. Mai alkalom.
Operációs Rendszerek 2. Második előadás. Közlemény Jövő héten az óra elején külsős előadás kooperatív képzéssel kapcsolatban Kb. 10 perc Ha lehet, minél.
Számítógépes üzemmódok
Az operációs rendszereK
Operációs rendszer.
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK - 4
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
Bevezetés az informatikába 4. előadás
Szoftverek.
Az operációs rendszer.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
Szoftverek.
Az operációs rendszer feladata
Windows XP SZRT. Windows XP fő jellemzői Windows XP fő jellemzői Kezelőfelület Kezelőfelület Jogosultságok, hozzáférések Jogosultságok, hozzáférések Alapműveletek.
Bevezetés az operációs rendszerek világába
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
A Windows Server 2003 termékcsalád A Windows Server 2003 termékcsaládnak 4 tagja van: Windows Server 2003, Standard Edition Windows Server 2003, Enterprise.
Bevezetés az informatikába 5. előadás
2. Operációs rendszerek.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
A számítógép részei Hardver és szoftver elemek
Szoftverek csoportosítása
A Linux operációs rendszer A Linux felépítése. A UNIX önálló változata. Forráskódja szabadon hozzáférhető->gyors terjedés Szabad szoftver de nem nyilvános.
Operációs rendszerek Fogalommeghatározás. Az operációs rendszer fogalma ???
3. Fejlődéstörténet Összeállította: Devecz Ferenc Operációs rendszerek.
Operációs rendszerek Az operációs rendszerek működésének alapfogalmai.
Az operációs rendszer.
Számítógépes alapismeretek
Párhuzamos programozás
Fájlrendszerek.
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Integrált Dokumentum Menedzsment
Operációs rendszerek.
Az operációs rendszerek
Integrált Dokumentum Menedzsment
Kisvállalati hálózat kialakítása raspberry szerverrel
Előadás másolata:

A Unix operációs rendszer Előadást tarja: Lázár András

Bevezető, töténet (Dióhéjban) 1965 Bell Telephone Laboratories – többfelhasználós (Multics) operációsrendszer 1965 Bell Telephone Laboratories – többfelhasználós (Multics) operációsrendszer 1971 szövegfeldolgozási feladatok 1971 szövegfeldolgozási feladatok 1973 Assembly helyett C-ben írták meg a kernelt 1973 Assembly helyett C-ben írták meg a kernelt Sok Unix változat Sok Unix változat 1998-tól, Win NT óta felgyorsult az egységesítési törekvések 1998-tól, Win NT óta felgyorsult az egységesítési törekvések

A Rendszer funkciói Felhasználói szempontok Egyszerű interfész Egyszerű interfész Parancsok egyszerűek, logikusan paraméterezhetőek Parancsok egyszerűek, logikusan paraméterezhetőek Perifériák kezelése azonos, ezért könnyű Perifériák kezelése azonos, ezért könnyű Biztonsági rendszer véd Biztonsági rendszer véd Fejlesztői szempontok Fájlkezelés egységes Fájlkezelés egységes „Bájtfolyam” Hierarchikus fájlrendszer Hierarchikus fájlrendszer Fájlvédelem Fájlvédelem Periféria is egy „fájl” Periféria is egy „fájl”

Operációs rendszerek és a Unix Hordozhatóság Hordozhatóság Többfelhasználós Többfelhasználós Teljesen védett fájlrendszer Teljesen védett fájlrendszer Nem tud hozzáférni más a fájlaimhoz Nem tud hozzáférni más a fájlaimhoz Nem tudja 1 ember kisajátítani magának a rendszert Nem tudja 1 ember kisajátítani magának a rendszert Egyszerű periféria és fájlkezelés Egyszerű periféria és fájlkezelés Megosztási kérdések Megosztási kérdések

A Unix High-Level Struktúrája

Rendszerszolgáltatások, Processek Teljesen lefedett memóriahasználat Teljesen lefedett memóriahasználat Külön címtérben futó processek Külön címtérben futó processek Gyakorlatilag korlátlan számú futhat Gyakorlatilag korlátlan számú futhat Kernel feladata a szinkronizálás, a process-közti kommunkiáció Kernel feladata a szinkronizálás, a process-közti kommunkiáció Építőkocka elv Építőkocka elv Inkább több kisebb process, mint egy új Inkább több kisebb process, mint egy új Pipe-line feldolgozás Pipe-line feldolgozás

Belső arhitektúra, a KERNEL Elfedi a hardvert (virtuális számítógép) Elfedi a hardvert (virtuális számítógép) Rendszerhívás magas szinten történik, C nyelven Rendszerhívás magas szinten történik, C nyelven Nem regiszter, hanem verem Nem regiszter, hanem verem Több rétegű Több rétegű

Belső arhitektúra, a KERNEL 2

Kernel 3 Alrendszerekbő áll Alrendszerekbő áll Legalsó réteg- Kapcsolattartás a hardverrel Legalsó réteg- Kapcsolattartás a hardverrel Közbülső réteg Közbülső réteg File alrendszer File alrendszer Karakterorientált művelet Karakterorientált művelet Blokkorientált művelet Blokkorientált művelet Process alrendszer Process alrendszer

Erőforráskezelés, Processzorkezelés 1 processzoros rendszernél: várakozás- végrehajtás 1 processzoros rendszernél: várakozás- végrehajtás Több processzor –párhuzamos Több processzor –párhuzamos Kernel kezeli Kernel kezeli Rendszerhívás alkalmával kérhetnek rendszer-műveleteket Rendszerhívás alkalmával kérhetnek rendszer-műveleteket Processek Processek User mode (korlátozott) User mode (korlátozott) Kernel mód (teljes hozzáférés) Kernel mód (teljes hozzáférés)

Összefoglalás Mi az a Unix Mi az a Unix Hova tart a fejlesztés? Hova tart a fejlesztés? „Filozófiai” kérdések: „Filozófiai” kérdések: Sok hardver, hol legyenek az illesztőprogramjaik?? Sok hardver, hol legyenek az illesztőprogramjaik?? Sikerül-e az egységes Unix? Sikerül-e az egységes Unix? Hogyan lehet túlszárnyalni a Windows-t? Hogyan lehet túlszárnyalni a Windows-t? Vagy már sikerült? Vagy már sikerült?

Vége Köszönöm a figyelmet Felhasznált irodalom: Bringye Zsolt Web: Keressetek rá Google-ben a Unix erőforráskezelés szavakra