Adatbáziskezelés Delphi 5 alatt

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tananyag: konzultáció
Advertisements

Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
© Kozsik Tamás Adatbáziskezelés •Relációs adatbáziskezelők •Noha a Java objektum-elvű, egyelőre nem az objektum-elvű adatbáziskezelőket támogatja.
MICROSOFT OFFICE ACCESS 2003.
Microsoft Access Általános ismeretek.
Felhasználói felületek és üzleti logika Bollobás Dávid ASP.NET
C++ programozási nyelv Gyakorlat hét
Adatbázisok SQL. TARTALOM Szijártó M.2 Témakörök  Az SQL tulajdonságai  A műveletek fajtái  Objektum-műveletek  Lekérdezések Tulajdonságok és műveletek.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis I. Alapfogalmak.
Adatbázisokat és Adattáblákat kezelő FoxPro parancsok és utasítások Páll Boglárka
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
Az MVC tervezési minta 2. előadás.
megismerése, mintaadatbázis létrehozása
Adatbázis-kezelés.
16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,
Készítette: Sárközi Anikó
az MSAccess programmal
2006. október 2.Markó Tamás, PTE TTK1 Az Oracle SQL 5. Nézettáblák létrehozása, módosítása és törlése.
Adatbázis-kezelés Papp-Varga Zsuzsanna. Elérhetőségek    as.
Ferenci László És Viniczai Zsófia Előadásában.  A vizsgázónak tisztában kell lennie az adatbázis-kezeléssel kapcsolatos legfontosabb fogalmakkal, és.
Delphi programozás alapjai
Adatbázis kezelés Delphiben
Delphi programozás alapjai
Delphi programozás 8. ELŐADÁS ADO ActiveX Data Objects.
Delphi programozás alapjai Nagyváradi Anett PTE PMMK MIT.
Nézettáblák létrehozása, módosítása és törlése
WEB Technológiák ISAPI ME Általános Informatikai Tsz. dr. Kovács László.
Microsoft Access Űrlapok.
Microsoft BI technológiák az eszközmenedzsment szolgálatában
SQL, Relációs adatmodell
Objektumorientált adatbázisok és szabványok Ispány Márton.
Access XP Kifejezés-szerkesztő Összehasonlító operátorok:
Térkép. Mi az adat? Minden információ, amit tárolni kell. Minden információ, amit tárolni kell.  szám  szöveg  dátum  hang  kép, stb.
Statisztika, kutatásmódszertan I.
Felhasználók azonosítása és jogosultságai, személyre szabás Borsi Katalin és Fóti Marcell NetAcademia Oktatóközpont.
Dr. Krauszné Dr. Princz Mária Adatbázis rendszerek I.
Adattáblák kezelésére létrehozott automatikus formok Páll Éva Boglárka.
Készítette: Tóth Ervin
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
Fejlesztés PHP-NUKE portál rendszerre Horváth Zoltán Második Magyarországi PHP Konferencia március 27. Copyright PHP Konferencia,
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
APEX BMF, II. félév.
1 Verseny 2000 gyakorlat ODBC Adatforrás létrehozása.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis rendszerek I Relációs adatmodell strukturális része Általános Informatikai Tsz. Dr. Kovács László.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
1 Sramó András Adatbázis-technológia V. előadás Adatbázis-technológia 5. előadás Az SQL.
Tarcsi Ádám, Adatbázis gyakorlat – Adattáblák – Tarcsi Ádám, január.
Adatbázis alapfogalmak
Webprogramozó tanfolyam
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
1 Verseny 2000 gyakorlat SQL 2000 Server Portál adatbázis létrehozása.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
1 Copyright © 2004, Oracle. All rights reserved. Bevezetés.
Adatbázis-kezelés 1-2. adatbázis-kezelő rendszer 1.új adatbázisokat hozhassanak (adat definició 2.lekérdezések és módosítások (adat manipuláció) 3.Támogassa.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Microstation 7 adatbázis kezelés. Működése (Oracle, XBase)  Oracle  XBase MS Oracle DB MS MS SQL Interpreter DB SQL.
ACCESS ALAPOK Alapfogalmak
Programozás III JPA.
Bevezetés Adatbázisok használata. Mi is az adatbázis? Az adatbázisok ma már az élet számos területén alapvető fontossággal bírnak (Google, Amazon, Flickr,
A jövő HR megoldása Fejér Tamás. perbit.insight Munkavállaló kezelő Munkakör kezelő Toborzás kezelő Továbbképzés kezelő.
Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,
Táblák létrehozása és feltöltése adatokkal Rendezés Szűrés.
Készítette: Kiss András
Jelentések Jelentést akkor használunk, ha az adatbázisban letárolt adatokat szeretnénk kinyomtatni. A jelentésben szereplő adatok alapja egy tábla vagy.
Hibernate / EclipseLink / OpenJPA összehasonlítás
Adatbáziskezelés.
Logisztikai projekt - gyakorlat Adatbázis-elmélet
Adatbázis-kezelés.
Előadás másolata:

Adatbáziskezelés Delphi 5 alatt Bese Antal 2006. http://toni.web.elte.hu/delphi

1. Bevezetés Számítógépes adattárolás fájlokban. Az egész adatbázist egy fájlban (Pl.: Access, Interbase,és a legtöbb SQL adatkiszolgáló) Az adatbázis felbontva táblákra, indexekre, ... (Pl.: Paradox, dBase) adatbázis könyvtárak táblák fájlok

Bevezetés folyt. A Delphi adatbázis-alkalmazások nem közvetlenül kommunikálnak az adatbázisokkal, hanem valamilyen adatbázismotoron keresztül érik el az adatbázist. Delphi alatt a Borland Database Engine (BDE), és a Microsoft ActiveX Data Objects (ADO) használata terjedt el.

2. BDE (Borland Database Engine) Számos adatforrást kezel, elérésüket közvetlen módon valósítja meg. pl. dBase, FoxPro, Access, ... Kapcsolatot tud létesíteni olyan adatbázis-kiszolgálókkal, mint az Oracle, DB2, Sybase, sőt kapcsolatba tud lépni ODBC meghajtókkal is (ekkor inkább az ADO-t használjuk). Kifinomult cache-kezelés, stb..

3. Ado (Microsoft ActiveX Data Objets) Microsoft fejlesztés... A MS OLE Db adatelérési technológián alapul, amely elérést biztosít relációs és nem-relációs adatbázisokhoz, levelezési és fájlrendszerekhez, és egyedi üzleti objektumokhoz. Nem igényli a BDE könyvtárait, de szükségesek hozzá az ADO/OLE DB futás idejű csomagjai (Windows 2000-től felfelé).

4. Hordozhatóság Ha a BDE-megközelítést választjuk az adatbázis eléréséhez, akkor mindenkféleképpen telepítenünk kell a már megírt adatbázis-kezelő alkalmazásunk mellé a BDE-t is. Éppen ezért érdemes valamilyen telepítés-előkészítő programot használnunk (Pl.: InstallShield, Inno Setup, ...).

Hordozhatóság folyt. Ezek a programok könnyen konfigurálhatóak, segítségükkel a felhasználó zökkenőmentesen telepítheti a BDE-t A Delphi különféle licenszei foglalkoznaka BDE terjeszthetőségével - "elvileg" szabadon terjeszthető). Az ADO ehhez képest nem igényel semmilyen új telepítést.

5. Az adatbázis létrehozása Az adatbázis létrehozásának legegyszerűbb módja a Delphi 5-el szállított Database Desktop utility használata. Első lépésként egy alias (másodlagos) nevet kell létrehoznunk, ami egy elérési utat jelent Második lépésként pedig az adatbázisunkhoz tartozó táblákat kell megkonstruálnunk.

6. A Delphi adatbázis-komponensei A komponenspaletta Data Acces (Adatelérés) lapján találhatóak azok az összetevők, amelyekkel a BDE-központú adatbázisokat használhatjuk. Legtöbbjük nem látható komponens (adatkapcsolatok, táblák, lekérdezések, ...). Az adatok megjelenítésére szolgáló komponenseket a Data Controls lapon találjuk.

7. Adatelérés a Delphiben Az adatbázis eléréséhez mindenféleképpen szükségünk van egy adatforrásra, melyet a DataSource kompomenssel adhatunk meg. A DataSource nem közvetlenül az adatbázisra, hanem egy DataSet (Adatkészlet) nevű komponensre hivatkozik (pl. egy tábla, lekérdezés, tárolt eljárás, … , ADO, InterBase vagy más egyéni adatkészlet).

8. Megvalósítás Amint elhelyeztünk egy adatkészletet a formon, a DataSource komponens DataSet tulajdonságával hivatkozhatunk rá. Segítség: az Object Inspector megadja az elérhető adatkészletek listáját.

9. A „Table” komponens Az egyik legegyszerűbb módszer, hogy egy már meglévő adattáblánk tartalmát elérjük. A komponens DatabaseName tulajdonságával kapcsolhatjuk össze az adatbázisunkkal. Egy elérési utat, vagy egy fiktív alias nevet (másodnév) kell megadnunk Az elérhető adatbázisokat szintén megjeleníti az Object Inspector. A TableName tulajdonságban adhatjuk meg a megjeleníteni kívánt adattábla nevét.

10. A „Query” komponens Nagyon hasonló a Table-höz Az SQL nyelven alapuló lekérdezések megvalósításra használhatjuk. A Table komponenssel ellentétben, csak a Database tulajdonságát kell állítanunk (a Tablename tulajdonságnak itt nem is lenne értelme).

11. Lekérdezések használata - a Query komponens A lekérdezést a Query komponens Sql tulajdonságában tudjuk definiálni. Query1.Sql.Add('SELECT * FROM tabla;'); A beírt lekérdezést letörölhetjük: Query1.Clear; Lekérdezés lefuttatása Query1.Open; Lekérdezés lezárása Query1.Close;

12. Az adatkészlet Az adatkészletünknek többféle állapotai lehetnek, attól függően, hogy éppen milyen műveletet hajt(ott)unk rajta végre. Az éppen aktuálisat a State tulajdonság jelöli, érdekesebb példák: dsBrowse - az adatkészlet normál böngésző üzemmódban van, dsEdit - az adatkészelt szerkesztő üzemmódban van, dsInsert - új rekordot készülünk beszúrni (pl. az insert metódussal), dsInactive - az adatkészlet le van zárva.

13. Összefoglalás - adatok elérése Adatbázis létrehozása Tervezési időben Futási időben Adatforrás összekapcsolása az adatbázissal DataSource DataSet Adatbázis komponensek Databasename + Tablename

14. Adatok megjelenítése A megszokott Windows-os adatkezelő komponensek nagy részének létezik olyan megfelelője, mely valamilyen módon kapcsolatban áll egy adatbázissal. Érdemes áttanulmányozni a komponenspaletta Data Controls (Adatvezérlők) lapját. Ezeket a komponenseket találhatjuk ott: DBGrid, DBNavigator, DBText, DBEdit, DBMemo, DBImage, DBListBox, DBComboBox, DBCheckBox, DBRadioGroup, DBRichEdit,DBCtrlGrid, DBChart.

Adatok megjelenítése folyt. Egy új vezérlő elem. DBNavigator - egy olyan gombgyűjtemény, amellyel könnyen mozoghatunk az adataink között, és adhatunk ki rájuk vonatkozó utasításokat (szerkesztés - edit, mentés - post, stb).

15. Adatmezők elérése Field komponens (TField osztály egy példánya) a Delphi a adatfüggő vezérlői közvetlenül az adatbázis mezőire vonatkozó Field obejktumokhoz kapcsolódnak. Amikor adatkészletet nyitunk meg, akkor a Delphi automatikusan létrehozza őket már futási időben. A táblák és lekérdezések ezeket a mezőket a Fields tulajdonságban tárolják (lényegében egy tömbben).

Adatmezők elérése folyt. Pl. az elérésre: Table1.Fields[0].AsString Table1.FieldByName('mezo_neve').AsString Table1.['mezo_neve'].AsString

16. Tervezési tipp - az Adatmodul használata Eddig egy adatbáziskezelő program fejlesztése során az adatelérési és adatfüggő vezérlőket is felpakoltuk a formra. Ez egy egyszerű program esetén elég, DE egy összetettebb/bonyolultabb feladatnál nagyon bonyolítja a dolgunkat (konzisztens tárolás, ...) Ötlet: a nem látható vezérlőket tegyük egy tárolóba - adatmodul (TDataModul osztály).

Tervezési tipp - az Adatmodul használata folyt. Csak tervezési időben létezik. Fő felhasználási területe - adatelérési komponensek több form közötti megosztása. Létezik egy ún. adatdiagram nézete, ahol alapvető UML-elemekkel találkozhatunk.

vége.