A hazai makrogazdasági statisztikák minőségéről felhasználói szemmel Oblath Gábor MTA Statisztikai Bizottság 2009. december 16.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
3.tétel GDP,GNI.
KILÁBALÁS - NÖVEKEDÉS október VARGA MIHÁLY.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
A nemzetgazdasági Teljesítmény mérése
Makroökonómia.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A gazdasági fejlettség mutatói
1 Bérezési tanulmány  Munkaerőköltségek és nemzetközi versenyképesség Dirk Wölfer december 11.
Exportárszintek, fajlagos bérköltség-szintek és exportteljesítmény A hazai exporttöbblet és kísérőjelenségei (egy mellékhatás mellékhatásai) Oblath Gábor.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Energiatervezési fogalmak
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
Makroökonómia Feladatmegoldás.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
A nemzeti számlák rendszere
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Külső adósság – Kockázatok és mellékhatások… Antal Judit MNB, Pénzügyi elemzések 2006 február 28. MNB-klub.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
Módszertani változások a fizetésimérleg-statisztikában szeptember Durucskó Mihály vezető statisztikai tanácsadó Fizetésimérleg-statisztika
Konjunktúrajelentés 2008 Magyarországi befektetési környezet befektetői szemmel június 27. Dirk Wölfer Kommunikációs osztályvezető Német-Magyar Ipari.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
Controlling a gyakorlatban Nemzetgazdasági controlling, Eger és Kelet-Magyarország szerepe a nemzetgazdaság fejlődésében dr.Bamberger Anna Magyar Controlling.
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Gondolatok a makrogazdasági stabilizációról és a versenyképességről egy évtizeddel az évi stabilizációs program után Oblath Gábor MNB Monetáris Tanács.
Makrogazdasági folyamatok és versenyképesség Csillag István Budapest, március 4.
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
Exporttöbblet, tőkekiáramlás és gazdasági stagnálás Magyarországon
Államadósság A GDP arányos maastrichti államháztartási adósság alakulása % várható Forrás: EDP jelentés.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Energiatervezés | © 2014 ENERGIATERVEZÉSI FOGALMAK Idősor elemzések Statisztikai jellemzők.
Áttekintés a gazdaság állapotáról Prof. Bod Péter Ákos Budapest, március 27.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
MBA Akadémia 1 A bővülés éve 2008?? Palócz Éva KOPINT-TARKI MBA Akadémia április26.
Fizetési mérleg jelentés
Makrogazdasági kilátások, december Magyar Nemzeti Bank Pellényi Gábor december 18.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
Nemzetközi gazdaságtan – feladatmegoldások
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
GKI Zrt., A gépipar kilátásai, fejlődése ban Budapest, május 23. GÉPIPARI ÁGAZATI PÁRBESZÉD BIZOTTSÁG Némethné dr. Pál Katalin.
Gazdasági prognózisok MTA-STAB 2016 február 4
Az árindexek helye, szerepe a Nemzeti számlákban
A nemzeti kibocsátás mérése
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
Oblath Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet és KOPINT-TÁRKI
MTA Statisztikai Bizottsága, július 2.
Az árindexek helye, szerepe a Nemzeti számlákban
GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS, 2015’
= CI P= CI+C+I S I Társadalom egésze Teljes kibocsátás (termelés)
Előadás másolata:

A hazai makrogazdasági statisztikák minőségéről felhasználói szemmel Oblath Gábor MTA Statisztikai Bizottság december 16.

Témakörök A minőség „termelő-felhasználói” nézőpontból : mit jelent a minőség (nem csak megbízhatóság, hanem pl. források közötti konzisztencia, de nem minden áron) A fejlődés érzékeltetése: 2001, 2008 közepe, 2009 vége Nemzeti számlák legutóbbi fejlesztése/revíziója – termelő-felhasználói szemmel Negyedéves GDP-adatok: (megértéséhez több segítség – minőséget javítana) Árindexek (külső-belső, külker árindexek összehasonlítása) Államháztartási statisztikák (költségvetési adatok és NSZ – kormányzati számlák közötti „fordítóprogram”)

1. A statisztika minősége „termelő- felhasználói” szempontból „Végső” vs. „termelő” (közbülső) felhasználó Nem csak pontosság, megbízhatóság számít, hanem –Nemzeti számlarendszert alkotó statisztikai források közötti összhang (-hiány) –Mi a magyarázat az összhang hiányára, ha a források azonosak? Pl. export, import, folyó külső mérleg a GDP-ben és a FM- ben Ez más kérdés, mint a GDP-ből („felülről”) és a PSZ-ból („alulról”) adódó nettó egyenleg (NL) eltérése – itt az információs források különböznek

A termelő felhasználók igénylik a konzisztenciát… A makro-adatokat – makrogazdasági azonosságokon alapuló – elemzési keretbe igyekeznek illeszteni  Ha lyukak/inkonzisztenciák vannak, maguk igyekeznek betömni/feloldani –Pl. háztartások rendelkezésre álló jövedelme  nettó pü. megtakarítás (PSZ) + beruházás (GDP) + fogyasztás (GDP)  jövedelem-arányos fogyasztási/megtakarítási ráta (Jó, ha a statisztikusok tudnak erről – ha nagyon nem értenek egyet, szólniuk kell)

A jövedelemelosztás egyes metszetei és a belső, illetve külső egyensúly (-hiány) közötti mérlegösszefüggések

… de nem minden áron az adatok elemzői számára egyértelműen jobb egy részeit tekintve konzisztens, de egészében integrálatlan, mint egy formálisan/mesterségesen integrált, de részeit tekintve megbízhatatlan információs rendszer.

2. A makrogazdasági statisztikák minősége – a fejlődés íve (szubjektív érzékelés) 2001 (MST): –Szezonális kiigazítás a GDP komponensekre –ÁHT és külföld hiányzik a NSZ-ból –Makrogazdasági azonosságok (pl. S-I=CA) nem rekonstruálhatók NSZ-adatokból 2008 közepe (Stat. Szemle 2008/7-8): –Makrogazdasági azonosságok túlságosan sokféleképpen rekonstruálhatók ( : GDP-FM-PSZ) –Nincs „külföld” számla (csak X, M, néhány ) –Bizonytalanság makro-elemzés szempontjából 2009: –Jelentős előrelépés: Integrált számlák ki vannak töltve (95-07) –Korábbi inkonzisztenciák jelentősen csökkentek –(De maradtak furcsaságok)

3. Legutóbbi revízió: Az információk sokkal teljesebbek és konzisztensebbek [példa: NL „felülről” és „alulról” (PSZ) közelebb állnak] Mégis: maradtak „belső” és „külső” (= alul- felüli) inkonzisztenciák – ezek technikai és tartalmi magyarázata javítaná a statisztikák jelentős eredmények minőségét a felhasználók számára Példák:

A nemzetgazdaság nettó hitelnyújtása „felülről” (CA+KA) és „alulról” (PSZ) (a GDP%-ában) Korábbi Friss

Nettó hitelnyújtás – nemzetgazdaság (a GDP%-ában)

Nettó hitelnyújtás (nettó pénzügyi megtakarítás) – háztartások (a GDP%-ában)

Nettó hitelnyújtás – kormányzat (a GDP%-ában)

Nettó hitelnyújtás – pü. vállalatok (a GDP%-ában)

Nettó hitelnyújtás – nem pü. vállalatok (a GDP%-ában)

A folyó külső egyenleg „külföld” és FM (a GDP%-ában)

Nettó export: GDP és FM (a GDP%-ában)

A GDP és a FM hibája

4. Negyedéves GDP-statisztikák Láncindexálás: közvetlenül nem érzékelhető a kapcsolat a komponensek és a GDP változása között –Az elemzőket általában a komponensek hozzájárulása érdekli (pl. fontos info: stat. eltérés hozzájárulása ─ közvetlenül reprodukálhatatlan) –Rövid bázisú indexek: miért esik kívül a GDP változása a komponensek változásán? A statisztika minőségét javítaná, ha pl. a szöveges közlemény ezekben a kérdésekben adna támpontokat A minőséget nem rontaná, ha fölösleges információk (n.é. előző év átlagárain) elmaradnának

Előző évi folyó áras adatokból és volumenindexekből számított hozzájárulások [2009 I-III. né.; %-pont, ill. %-os változás (GDP)]

Negyedéves GDP: egy példa (Csehországból)*/ In Q3 individual demand components showed rather different contribution to the q-o-q and y-o-y development of economy: –A 2.6% increase of final consumption expenditure contributed positively by 1.8 percentage point (p.p.) to GDP… –Real general government expenditure classified in final consumption expenditure increased by significant 5.3% compared to Q3 2008… –Gross capital formation continued to decline y-o-y (-23.8%) and was similar to the development in the previous quarter. Negative contribution of this expenditure component to GDP development then stood at 5.7 p.p. … –….Real exports fell by 7.0 % and imports by 7.5 %. The contribution of net exports to GDP was basically neutral. */CSU: 9 December 2009 News Release

Friss példa termelési oldal: A bruttó hazai termék termelése szezonálisan és naptári hatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok, volumenindexek, előző negyedév=100,0* Miért kisebb a GDP növekedése, mint a komponenseké??? - termékadók/támogatások? - szezonális kiigazítás furcsasága? * A évre visszaláncolt adatokból számítva, lásd a módszertant. „A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2009 III. negyedévében a gazdasági teljesítmény az előző negyedévhez képest 1,8%-kal csökkent. Ebből a mezőgazdaság stagnált, az ipar 1,3%-os növekedést, az építőipar pedig 1,3%-os csökkenést mutatott. A szolgáltatások összességében 0,6%-kal estek vissza.” Nem kéne megmagyarázni?

Példa a fölösleges információra A bruttó hazai termék végső felhasználása, (előző évi átlagáron, millió forint)

Összefoglalva Az elmúlt években igen sokat javult a hazai makrogazdasági statisztikák minősége Több segítség, magyarázat a felhasználóknak: az adatok használhatóságát javítaná – a statisztika minőségéhez ez is hozzátartozik

A nagy talány: feldolgozóipar deflátorok és exportárindexek (euróban) (2000=100)

Magyar ipari termelői és értékesítési árindexek forintban és euróban (2000=100)

Belföldi vs. export-árindexek nemzetközi összehasonlításban Ez a különbség példátlan – miért? –Példátlan szerkezeti különbség vagy transzfer-árak?

Feldolgozóipar: belföldi és külföldi értékesítési árindexek euróban és a kettő aránya: EU, CZ, HU, PL (2000=100) Belföldi Külföldi Belföldi/külföldi

Ipar: belföldi és külföldi értékesítési árindexek euróban és a kettő aránya: EU, CZ, HU, PL (2000=100) Belföldi Külföldi Belföldi/külföldi Erre a nagy különbségre nincs jó magyarázat -Ennyire más a szerkezet? -Ilyen mérvű transzfer-árazás?