Cím Petz Raymund, kutatásvezető 2010. december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

A statisztika rejtelmei
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
A magyar vállalkozások üzleti helyzete területi metszetben és a válságra adott reakciók Czibik Ágnes (GVI) MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató.
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Rövidtávú munkaerő-piaci előrejelzés 2013 Összefoglaló Sajtótájékoztató Nemzetgazdasági Minisztérium, Budapest V. ker. Kálmán Imre út 2., január.
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
Kvantitatív módszerek
A gazdaság helyzete – kampányban
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
A lakosság megtakarítási, ingatlan- és autóvásárlási szándékának változásai az elmúlt két évtizedben Mérők Klubja február 27. Horváth Gábor Kutatásvezető.
Nemzetközi gazdaságstatisztika
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
GKI Zrt., A gazdaság helyzete – kampány előtt és után (Tények, várakozások és előrejelzés) Mérők Klubja Budapest, április 24. Dr. Karsai.
A befektetési környezet
Idegenforgalmi statisztika
A gazdasági fejlettség mutatói
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
Gazdasági előrejelzések és elemzések
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Gazdaságstatisztika Jogász képzés. Néhány fontos makrogazdasági index GDP volumenindexe Ipari termelői index Mezőgazdasági felvásárlási és termelői árindexek.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Helyzetértékelés és kérdésfelvetések dr. Oszkó Péter november 14.
Vállalati pénzügyek Nemzetgazdasági információk, adatok gyűjtése.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
A belső kereslet szerepe a kilábalásban
Konjunktúrajelentés 2008 Magyarországi befektetési környezet befektetői szemmel június 27. Dirk Wölfer Kommunikációs osztályvezető Német-Magyar Ipari.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona
GKI Zrt., Bizalom és beruházás Budapest, május 19. Akar László csoport-vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt.
Cementipari észrevételek és javaslat november 20. a es időszak tervezett CO 2 kvóta kiosztásával kapcsolatban MAGYAR CEMENTIPARI SZÖVETSÉG.
A LAKOSSÁG UTAZÁSI SZOKÁSAI (LUSZ)
Bauer-Berács: Marketing, 5. fejezet 1 Piacok megismerése l Kultúrális trendek begubódzkodás, kis-luxus l A kereslet hosszú távú alakulása fogyasztási szerkezet.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
Akkor és most – Az EU-hoz kapcsolódó üzleti várakozások hazánkban Petz Raymund GKI Gazdaságkutató Zrt.
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
Internetes bankok piacformáló hatása
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Varga Mihály március március 27. Egyensúly és felzárkózás.
Jankuné Kürthy Gyöngyi AKI, Élelmiszerlánc Elemzési Osztály
Kismértékben javuló kilátások A magyar vállalkozások üzleti helyzete és várakozásai Az MKIK GVI áprilisi vállalati konjunktúra felvételének eredményei.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, július 16. Kopint-Tárki.
A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACI HELYZETE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A DIPLOMÁSOK ELHELYEZKEDÉSÉRE SOPRON, december 11.
Fordulópont? Növekvő bizonytalanság és romló üzleti helyzet Az MKIK GVI 2003 áprilisi vállalati konjunktúra felvétel eredményei MKIK GVI Magyar.
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
1 Javuló várakozások – tovább bővülő foglalkoztatás Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
GKI Zrt., A gépipar kilátásai, fejlődése ban Budapest, május 23. GÉPIPARI ÁGAZATI PÁRBESZÉD BIZOTTSÁG Némethné dr. Pál Katalin.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Gazdasági prognózisok MTA-STAB 2016 február 4
Pogány András stratégiai igazgató
Heves megye munkaerő-piaci helyzete
VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK
A marketinginformációs rendszer
Általános iskolások pályaválasztása 2014
Előadás másolata:

Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok

A prezentáció vázlata Bevezetés Nemzetközi példák A hazai gyakorlat A GKI üzleti és lakossági felmérései A sentiment indexek fogadtatása

Bevezetés Stockholmi iskola (Anderson, Bauer, Führer, Petersen): a várakozások szerepe a konjunktúra-ciklus alakításában G. M. Keynes: „state of confidence” Reprezentatív minták Minőségi kérdések Gyors kitölthetőség, gyors adatgyűjtés és adatfeldolgozás Pótlólagos információk – például várakozások, kapacitás- kihasználtság, termelési korlátok Információs közösség Beszerzési menedzser indexek – bizalmi indexek Kompozit indikátorok: együttmozgó, előrejelző CIRET, EC ECFIN

European Commission Economic and Financial Affairs

A hazai gyakorlat KOPINT-TÁRKI (negyedévente): feldolgozóipari barométer (1987-) MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (félévente): GVI konjunktúra mutató (1998-) Eurochambres ECOSTAT konjunktúra-indexek (negyedévente): Top100 (1999-), KKV (2001-), lakossági (2001-) GKI Gazdaságkutató Zrt. (havonta): ipari, építőipari, kereskedelmi (1996-), szolgáltatás (1998-), fogyasztói (1993-)

A GKI konjunktúra (sentiment) indexe Fogyasztó bizalmi index Üzleti bizalmi index Feldolgozóipari bizalmi index Építőipari bizalmi index Kereskedelmi bizalmi index Szolgáltatói bizalmi index

Havonta feltett kérdések a feldolgozóiparban Termelési helyzet az elmúlt 3 hónapban A rendelésállomány megítélése Az export rendelésállomány megítélése A saját termelésű készletek megítélése (*(-1)) Termelési várakozás a következő 3 hónapra Várható értékesítési árak a következő 3 hónapban Foglalkoztatási várakozás a következő 3 hónapra A magyar gazdaság várható helyzete a következő 3 hónapban

Negyedévente feltett kérdések a feldolgozóiparban A meghatározó kapacitások kihasználtsága A szerződésekkel biztosított termelési periódus A versenyképesség alakulása (belföld, export) A termelés bővítésének korlátozó tényezői A kapacitások megítélése a kereslethez képest A következő három hónapban várható export- kereslet

Kérdések az építőiparban Termelési helyzet az elmúlt 3 hónapban A rendelésállomány megítélése Foglalkoztatási várakozás a következő 3 hónapra Várható értékesítési árak a következő 3 hónapban A termelés bővítésének korlátozó tényezői A magyar gazdaság várható helyzete a következő 3 hónapban A szerződésekkel biztosított termelési periódus (negyedévente)

Kérdések a kereskedelemben Eladási pozíció az elmúlt 3 hónapban A készletek megítélése (*(-1)) A rendelések várható alakulása a következő 3 hónapban Várható üzleti lehetőségek a következő 3 hónapban Foglalkoztatási várakozás a következő 3 hónapra Várható értékesítési árak a következő 3 hónapban A magyar gazdaság várható helyzete a következő 3 hónapban

Kérdések a szolgáltatások terén Üzleti pozíció az elmúlt 3 hónapban A forgalom alakulása az elmúlt 3 hónapban Forgalmi várakozás a következő 3 hónapban A létszám változása az elmúlt 3 hónapban Foglalkoztatási várakozás a következő 3 hónapra Várható értékesítési árak a következő 3 hónapban A magyar gazdaság várható helyzete a következő 3 hónapban Az üzleti tevékenység bővítésének korlátozó tényezői (negyedévente) A rendelkezésre álló kapacitások megítélése (negyedévente)

Az üzleti bizalmi index és a magyar gazdaság helyzetére vonatkozó várakozás Forrás: a GKI felmérései egyenleg-mutató

Feldolgozóipari bizalmi indexek (három havi mozgó átlagok) Forrás: ECFIN egyenleg-mutató

Feldolgozóipari bizalmi indexek a kelet-közép-európai régióban (három havi mozgó átlagok) Forrás: ECFIN egyenleg-mutató

A feldolgozóipari termelés volumenindexe és a feldolgozóipari bizalmi index Forrás: KSH, GKI felmérései egyenleg-mutató Volumenindex, előző év azonos hó=100

Havonta feltett lakossági kérdések A pénzügyi helyzet megítélése (-12 hó) A pénzügyi helyzetre vonatkozó várakozás (+12 hó) Az ország gazdasági helyzete (-12 hó) Az ország gazdasági helyzetére von. várakozás (+12 hó) Fogyasztói árak alakulása (-12 hó) Várakozás a fogyasztói árakra (+12 hó) Munkanélküliségi várakozás (+12 hó) Nagy értékű fogyasztási cikk vásárlása (jelenleg) Nagy értékű fogyasztási cikk vásárlása (+12 hó) Jelenleg a megtakarítás Képes lesz-e megtakarítani a következő 12 hóban? A háztartás jelenlegi anyagi helyzete (eladósodás- megtakarítás)

Negyedévente feltett lakossági kérdések Személygépkocsi vásárlás a következő 12 hónapban Lakás építése vagy vásárlása a következő 12 hónapban Lakásfelújítás vagy korszerűsítés a következő 12 hónapban

Fogyasztói bizalmi indexek Forrás: ECFIN egyenleg-mutató

A fogyasztási kiadások volumenindexe és a fogyasztói bizalmi index Forrás: KSH, GKI felmérései egyenleg-mutatóVolumenindex, előző év azonos időszaka =100

A GDP volumenindexe és a GKI konjunktúra indexe Forrás: KSH, GKI felmérései egyenleg-mutatóVolumenindex, előző év azonos időszaka=100

Egy példa a hivatalos statisztika által nem gyűjtött információra: a termelés bővítésének korlátai az építőiparban (említési gyakoriság, %) Forrás: a GKI felmérései

Milyen információforrásokból tájékozódik? (említési gyakoriság, % - a GKI üzleti felméréseinek válaszadói körében) Forrás: a GKI felmérése

Milyen információforrásokból tájékozódik? (említési gyakoriság, % - a gazdasági, pénzügyi elemzők körében) Forrás: a GKI felmérése

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!