Étkezési szokások az ókori Hellászban
Az ókori Hellász elhelyezkedése
Az étkezések reggeli: borba mártott kenyérből vagy péksüteményből állt ebéd: gyümölcsöt, sajtot és édes tésztaféléket ettek, hozzá bort ittak vacsora: ez volt a legtöbb fogásból álló, legbőségesebb étkezés
Általános ételek
Kenyér 72 féle kenyeret ismertek péksüteményeket is készítettek kedvencük a kovásztalan pogácsa volt, ezt „nasiként” is fogyasztották
Gyümölcsök legkedveltebb a füge, a szőlő, a datolya és a gránátalma volt frissen, borba áztatva, sütve és aszalva is fogyasztották kedvelték a csonthéjasokat is
Zöldségek sok hagymát, fokhagymát fogyasztottak ezenkívül: káposzta, lencse, borsó, spárga zöldbab, tök, uborka és gomba salátaként, levesben, pürésítve vagy főzve ették
Húsfélék legkedveltebb hús a marha volt ezenkívül ettek juhot és bárányt is kedvelték a szárnyasokat (tyúk, liba) is disznóhúst csak ritkán ettek
A tenger gyümölcsei sok halat fogyasztottak legkedveltebb a polip, az angolna és a kagyló volt legolcsóbb a papagájhal, legdrágább a kékúszójú tonhal volt halásztak még: vörös márnát, tokhalat, kardhalat, osztrigát és polipot
Italok először kizárólag tejet és vizet ittak később megjelent a bor is ismerték a külön fehér- és vörösbort, illetve a rosét is a bort krátérben higították