KOMPETENCIA ALAPÚ MODULÁRIS KÉPZÉS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Együttműködő tanulás/ az együttműködés tanulása és stratégiai tervezés a felnőttképzésben Kihívások - megoldások.
Advertisements

A kompetencia alapú képzés
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
A képzett szakemberekért A HEFOP és programok szinergikus eredményei Budapest május 20.
A tanári munka értékelése
A TÁMOP projekt hasznosulása egy tagiskolában Kazincbarcika, TÁMOP / Országos Egyházi TISZK.
A kompetencia alapú moduláris szakképzés oktatási dokumentumai Tóth Lászlóné 2008.
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
Tanfolyam megszervezése Képzés módszerei SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
A megismerésről másként – konstruktivista pedagógia
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Fontosabb fogalmak Képesség :
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Balassagyarmat, december 12. Stratégiai kérdések a magyar szakképzésben.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 3. előadás
A CSALÁDI NAPKÖZI GONDOZÁS
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
E-learninges tananyagfejlesztés módszerei a felsőoktatásban
E-learning kompetenciák a mérnöktanár képzés számára
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Hátrányos helyzetűek reintegrációja.
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
TÁMOP /1-2F „Mércénk az ember” Oktatásfejlesztési munkacsoport.
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Juhászné Víg Éva programvezető május 26.
Székely István fejlesztési tanácsadó
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
A szakképzés tartalmi szabályozása - Moduláris, kompetencialapú szakképzés -
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Kompetencia alapú új moduláris képzés
Kompetenciamérés a szakmai vizsgán - mérőeszközök Ujfalvy Andrásné Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet április 27.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Informatikai fejlesztés a Somogy megyei TISZK részére Karsai László Commitment Zrt.
OKJ A szakmai vizsgák. Szakmai vizsga I. Fogalmak II. A szakmai vizsga időtartama és keretei III. A szakmai vizsga feladatai, tevékenységei, és.
Modularizáció, vizsgaközpont kialakítása
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
II. Calderoni Kompetencia Kerekasztal Konferencia
Önértékelés - életpálya - változó kompetenciák
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
Hegesztő munkacsoport Szakmai nap Beszámoló április 10. TÁMOP B-12/1 „Szakképző intézmények felkészülésének támogatása a rövidebb idejű szakképzés.
Tájékoztató fórum Szakiskolai fejlesztési program C komponens iskolái számára KOMPONENS C Miskolc május 5. Nagy Zoltán komponensvezető
Gépgyártástechnológus technikus modulrendszerű képzésének BEMUTATÁSA Gépipari, Közlekedési Szakközép- és Szakiskola Jendrassik György Tagintézmény SZOLNOK.
Hátrányos helyzetűek reintegrációja KOMPONENS C. A szakiskolák helyzetének alapvető problémái I. a gazdaság igényei korlátozottan jutnak érvényre és a.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
MODULÁRIS OKTATÁS A TANULÁS TANÍTÁSA Megvalósító: Kisné Takács Ágnes
A foglalkozás –munkakör elemzésének módszere
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
moduláris szakképzési szerkezet
Szent László Középiskola Szekszárd
Előadás másolata:

KOMPETENCIA ALAPÚ MODULÁRIS KÉPZÉS Szerkesztette: Géczi József 2004. szept. 30. KOMPETENCIA ALAPÚ MODULÁRIS KÉPZÉS 2004.szept.30. GjDzsozi GjDzsozi

2004.szept.30. GjDzsozi

Mi a kompetencia? A szakképzett dolgozótól elvárt ismeretek, képességek és attitűdök összessége, mely által képes lesz a szakmai feladatok eredményes elvégzésére. (attitűd: viselkedés, hozzáállás, magatartás). 2004.szept.30. GjDzsozi

Mi a modul? Önálló tananyagegység, amely formailag egységes és tartalmilag meghatározott. A modulokból rugalmasan állíthatók össze a különböző képzési programok. A modulok egy vagy több kompetenciát tartalmaznak. A modul magában foglalja a belépő szintet és az elérendő végcélt. A modul tartalmazza az oktatási, tanulási stratégiákat, módszereket, eszközöket, az értékelés módját és szempontjait. Minden modul egy előre meghatározott szintre juttatja a tanulót. 2004.szept.30. GjDzsozi

Miből áll a kompetencia alapú képzés? A SCID tananyagfejlesztés alapja a kompetencia alapú képzési módszer (CBE). Szokták teljesítmény alapú képzésnek is nevezni (PBE). Pontosan meghatározottak és egyértelműen megfogalmazottak a célok, a kompetenciák. A képzés kimenetszabályozott. Ismertek az elvárások, amellyel a tanulói teljesítményt értékelik. Individualizált módon ad lehetőséget minden tanulónak mindegyik kompetencia elsajátítására. Épít a tanulók aktivitására, motiváltságára és az önálló ismeretszerzésre. A tanár tanulásmenedzserré és forrásszeméllyé válik. A teljesítmény mérése figyelembe veszi a tanuló ismereteit és attitűdjét. A képzés nagy súlyt helyez a szakmai gyakorlatokra, valóságos munkakörnyezetben. A képzési program gondosan előre tervezett és szisztematikus. A képzés során a tanulók saját ütemük szerint haladhatnak a képzési anyag elsajátításában. A képzés alatt mindvégig érvényesül a gyakori visszajelzés (feedback). Az elméleti ismeretekből annyit szükséges elsajátítani, amennyi a kompetenciák elsajátításához szükséges. Az oktatás moduláris. A kompetenciá(k)ból sikeres teljesítményszint-mérő vizsgát tesznek. 2004.szept.30. GjDzsozi

Mia DACUM? (Developing A CurriculUM) A DACUM módszer lényege, hogy a szakmát gyakorló szakemberek műhelymunka során összeállítanak egy szakmai feladatokból, illetve tevékenységekből álló DACUM- táblázatot. Ez a tevékenységtáblázat képezi a további tantervfejlesztés alapját, és egyben biztosítja a képzés során a szükséges szakmai képességek elsajátítását, a gyakorlatorientált képzést. A táblázat alapján összeállítható az oktatáshoz szükséges eszközlista is. 2004.szept.30. GjDzsozi

Mi a SCID? (Systematic Curriculum and Instructional Development) A CID egy hatékony szisztematikus tananyag- és oktatásfejlesztés. Öt fő fázisból és huszonhárom komponensből álló, tananyag-fejlesztési módszer. A fejlesztés legfontosabb feladatai: a szakmai feladatok kiválasztása, a kompetenciaprofil elkészítése, a képzési terv kidolgozása, a modulok meghatározása, a képzési módszerek meghatározása, valamint a tanulási útmutatók elkészítése. Fontos a DACUM tábla alapján készített kompetenciaprofil. A későbbiekben ennek alapján állapíthatók meg a modulok. 2004.szept.30. GjDzsozi

A SCID fázisai 2004.szept.30. GjDzsozi

Az elkészült DACUM-tábla részlete 2004.szept.30. GjDzsozi

Listák 2004.szept.30. GjDzsozi

2004.szept.30. GjDzsozi

Szabványos feladatelemzés 2004.szept.30. GjDzsozi

Kompetenciaprofil 2004.szept.30. GjDzsozi

Modultérkép 2004.szept.30. GjDzsozi