Az alkatrészgyártás technológiai folyamatának modellezése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
DTFSZTIR Diszkrét termelési folyamatok számítógépes tervezése
DTFSZTIR Diszkrét termelési folyamatok számítógépes tervezése
A FORGÁCSOLÁSTECHNOLÓGIAI TERVEZŐRENDSZER (ATTR) FUNKCIONÁLIS STRUKTÚRÁJA.
Műszaki Alapozó és Gépészmérnöki szak Gépgyártástechnológiai Tanszék
Számítógéppel segített folyamattervezés (CAPP) helye és szerepe CIM rendszerben A tevékenységmodellekben a számítógéppel segített folyamat-tervezés egy.
Partner kiválasztási feladat modellezése Virtuális vállalat 8. gyakorlat Dr. Kulcsár Gyula.
2. Forgácsolás modellezése
Az integrált áramkörök (IC-k) tervezése
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi adjunktus.
Műszaki Alapozó és Gépészmérnöki szak Gépgyártástechnológiai Tanszék
Kalman-féle rendszer definíció
NC - CNC.
Algoritmizálás Göncziné Kapros Katalin humaninformatika.ektf.hu.
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Felületi minőség.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi adjunktus.
A digitális számítás elmélete
9. Előadás Gyártási folyamatok modellezése
Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar Forgácsolási technológia számítógépes tervezése 2. Előadás 2,5 tengelyű marási ciklusok.
Gyártási modellek Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 7. előadás.
Differenciál számítás
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Szélességi bejárás A szélességi bejárással egy irányított vagy irányítás nélküli véges gráfot járhatunk be a kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Alakos forgásfelületek megmunkálása
GYÁRTÁSI FOLYAMATOK ÉS RENDSZEREK
4.1. Megmunkálási módok és mozgásviszonyok
3. Külső hengeres felületek megmunkálása határozott élű szerszámokkal
4. A SZERELÉSI FOLYAMAT TERVEZÉSE
a forgácsleválasztás kinematikája mindkét esetben azonos
3.2. A munkadarabok felfogása és központosítása
Belső hengeres felületek (BHF) megmunkálása
3.3.Technológiai adatok meghatározása
Gépgyártástechnológia alapjai 3. gyakorlat
Megmunkálási eljárások II.
Gráf szélességi bejárása
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 1. előadás Bevezető a számítógépen.
Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar Forgácsolási technológia számítógépes tervezése 5. Előadás Fúrási és esztergálási.
Összefüggések modelleken belül Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév.
Számjegyvezérlésű forgácsoló megmunkálás tervezése CAD/CAM rendszerekben Dr. Horváth László.
Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar Forgácsolási technológia számítógépes tervezése 3. Előadás Felületek megmunkálásának.
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Fémporok gyártása és feldolgozása
KOVÁCSOLÁS.
Marás Marás Marógépek fajtái Szerszámok Megmunkálási eljárások.
Dörzsárazás.
Informatikai projektmenedzsment Oktató: Dr. Rutkovszky Edéné Tantárgykód: I3782 Előfeltétel: I2401 (Rendszerszervezés) Kredit: 4 Számonkérés: kollokvium.
Előadó: Nagy Sára Mesterséges intelligencia Kereső rendszerek.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Az elvben figyelembe veendő kapcsolási rendek számáról képet kaphatunk, ha felmérjük az adott N és M áramok és egy-egy fűtő- és hűtőközeg.
Szerszámpálya tervezés, NC programozás, hatékony CAM rendszerek
Programozás, programtervezés
FORGÁCSOLÁSI ELJÁRÁSOK
Horváth Bettina VZSRA6.  Célja: Az eljárás célja egy véges gráf összes csúcsának bejárása a kezdőcsúcstól való távolságuk szerinti növekvő sorrendben.
Forgácsolás technológia számítógépes tervezése II.
ADATBÁZIS- RENDSZEREK 12. rész: Konkurenciavezérlés.
Készítette: Mátyás István agrár mérnöktanár szakos hallgató,
Technológiai folyamatok tervezése I. 5. előadás
A szerszámanyagok kiválasztása
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
Projektirányítás – kifejtős kérdések Feladatsor. 1. Adja meg a PCM szakaszait!
LEGYEN A JÖVŐD TUDATOS VÁLASZTÁS!
Beépített függvények használata programozáskor
Számítógépes algoritmusok
A tervezés, anyag választás és a gyártás kapcsolata
Algoritmus készítés.
SZAKASZVEZÉRLÉS (HORONYMARÁSI FELADATOK VÉGREHAJTÁSA)
Előadás másolata:

Az alkatrészgyártás technológiai folyamatának modellezése Megmunkálás során az alkatrész állapotváltozások sorozatán megy át. Egy-egy állapothoz minőségi paraméterek tartoznak. Egy valamilyen (közbenső) állapotra felírható: alakpontosság ráhagyás következő megmunkálásra i. közbenső állapot méretpontosság érdesség helyzetpontosság felületállapot (hőkezeltség, keménység)

Az előgyártmány (nyers) állapotból egyre finomabb közbenső állapotokon keresztül jutunk el az előírt kész állapotig: nyers állapot kész állapot Az alkatrészre és annak egyes felületpontjaira is érvényes: lehetséges (elméleti) legdurvább állapot megmunkálási igény lehetséges (elméleti) legfinomabb állapot

Egy adott állapot a megmunkálások egy adott sorozatával állítható elő. megmunkálási módok sorozata a kiindulásiból a Ci állapot előállításához. egy felületcsoport többféle megmunkálási móddal előállítható (egy furat felfúrható, süllyeszthető vagy marható stb.) egy megmunkálási mód alkalmazható különböző típusú felületcsoportok állapotának megváltoztatására, (marás ujjmaróval: horony marása, lépcső és sík marása, furat marása stb.) egy megmunkálási mód különféle gyártóberendezéseken végrehajtható. Fúrni lehet esztergán, eszterga-központon, fúró- maró gépen, oszlopos és radiál fúrógépen stb. egy gyártóberendezésen többféle megmunkálási mód (fúrás, marás stb.) hajtható végre.

Tehát: meghatározott kapcsolat van: a felületcsoport állapota a lehetséges megmunkálási módok az alkalmazható gyártóberendezések között. E kapcsolat táblázatos formában szemléltethető, amit ÁLLAPOTVÁLTOZÁSI fázistáblának hívunk. Ez egy-egy felületcsoport-típusra készül. FÁZISTÁBLA = Állapotjellemzők, megmunkálási módok és gyártóberendezések összerendelése

„A” típusú felületcsoport ÁLLAPOTVÁLTOZÁSI FÁZISTÁBLA Állapot sorszám Minőségi jellemzők Megmunkálási módok IT Ra síkhűség … Ráhagyás 1. 2. 3. megmun-kálási igény 0. M11 M12 M13 M23 M33 . Gyártóberendezés Megmunkálási módok 1. M11 M12 2. M13 3. M23 4. M33 .

Megmunkálási mód: az alkatrész előállítására irányuló gyártási folyamat egy szakasza, melyet jellemez: a megmunkálható felületcsoport típusa (i), a pontosbítási fokozat: milyen állapotból milyet képes előállítani, a felületcsoport méretkategóriája, felületcsoportot hordozó alkatrész méretkategóriája. Megmunkálási mód:  egy vagy több műveletelem Pl.: külső lépcsős felületek nagyoló esztergálása lépcső  dmin, dmax, lmin, lmax nyersdarab  Demin, Demax, L/Dmin , L/Dmax ITe , Rae , … ITa , Raa , … nagyoló hossz- vagy keresztesztergálás

Az alkatrész megmunkálásakor a felületcsoportok megmunkálási elemi sorrendje a megmunkálási szakaszokba beépülve a szakaszok szerinti részekre tagozódik: előnagyolás nagyolás . befejező megmunkálás. Az alakítási folyamatok közé beépülhetnek olyan műveletek, mint: hőkezelés minőség-ellenőrzés tisztítás stb.

A megmunkálási sorrend kialakításánál ökölszabályok a bázisfelületek megmunkálása megelőzi a többi felületét, a hordozófelület megmunkálása megelőzi a hordozottét, nagy kiterjedésű felületek megmunkálása megelőzi a kicsikét, durva megmunkálás megelőzi a finomat, (A teljes alkatrészre értelmezve, azaz a simítás az alkatrész valamennyi felületének nagyolását követi.) Egyéb esetekben: invariáns a sorrendet tekintve.

A felületcsoportok állapotváltozási folyamataiból az alkatrész állapotváltozási folyamatának képzését rögzítő szabályok ugyancsak megfogalmazhatók táblázatos formában. A sorrendtervezési vezérlőtábla (TANLÓ) adott alkatrészcsaládra (pl.: forgástestek) rögzíti, hogy az egyes felületcsoport-típusok állapotváltozási folyamatainak mely részei, mely megmunkálási szakaszokban (előnagyolás, nagyolás, stb.) hajtandók végre (ha ilyen felületcsoportok egyáltalán léteznek a konkrét alkatrészen) és milyen relatív sorrendi kötöttség mellett.

A TANLÓ az alábbiak szerinti adatsor szekvenciális sorozata: a b c … az adatsor sorszáma az állapotváltozási fázistábla irányítótáblájának (a felületcsoportot és a megfelelő fázistáblát összerendelő táblának) a kódja fázistábla kódja a fázistáblából az adott megmunkálási szakaszhoz rendelt KEZDŐ (bemenő) VÉGSŐ (kimenő) fázis sorszáma a megmunkálási szakasz (előnagyolás, nagyolás,…) sorszáma sorszám az adott megmunkálási szakaszon belül relatív sorrendi kötöttség: az adott megmunkálási szakaszon belül az előbb elvégzendő sorok sorszámai. .

Egy konkrét alkatrész esetében, ha megnézzük, hogy a TANLO egyes soraihoz tartozó felületcsoportok az alkatrészen léteznek-e, s ha igen, akkor a megmunkálási igényük szerinti fázisok mely megmunkálási szakaszokban hajtandók végre (a TANLO szerint), akkor megkapjuk az alkatrész állapotváltozási folyamatát, melyet ATTR-ben PRIMÉR SORREND-nek szokás nevezni. A primér sorrend: leírja az alkatrész állapotváltozási folyamatát, besorolja a felületcsoportok állapotváltozásait (megfelelő részekre tagolva) a megmunkálási szakaszokba, a relatív sorrendi kötöttségek (előzési feltételek) feltüntetésével valamennyi lehetséges sorrend-változatot tartalmazza, a megmunkálási módokat, gyártóberendezéseket csak implicit formában tartalmazza (a fázistáblákon keresztül), így viszont valamennyi szóba jöhet.

A primér sorrendből megfelelő gépválasztási stratégiák (műveletkoncentráció, egyenletes gépterhelés, stb.) érvényesítésével képezhetők műveleti sorrendtervek, melyek már tartalmazzák: a megmunkáláshoz szükséges gyártóberendezéseket az egyes gépeken végrehajtandó megmunkálási feladatokat és az azokhoz rendelt megmunkálási módokat, azaz a műveleteket és azok végrehajtási sorrendjét, valamint a megmunkálás fajlagos adatai alapján számított idő- és költségadatokat.

Megmunkálási folyamat A megmunkálási folyamatban a fő- és segédelemek egymást váltogatják. Mindkettőnek van idő- és költségvonzata, amit optimálásnál figyelembe kell venni. Technológiai gráf: az alkatrész állapotváltozási (megmunkálási) folyamatának leírása Fő megmunkálási elemek:  változtatják az alkatrész tulajdonságát. Mellékelemek (segédelemek): a főelemek végrehajtásához szükségesek (alkatrész ki- és befogás, szerszámcsere, pozícionálás, stb.)

Bi,…= állapotok Di,…= megmunkálási fő- és segédelemek Irányított gráf: ha egy állapotot valamilyen megmunkálási móddal már elértünk, akkor ugyanaz az állapot más megmunkálási móddal már nem érhető el. Elméleti gráf: elméleti feltételekre épül. Gond: terjedelmes, az adott gyártórendszeren nem feltétlenül megvalósítható megoldásokat alkalmaz. Valós gráf: figyelembe veszi a konkrét gyártórendszer lehetőségeit és korlátait, csak az adott gyártórendszeren megvalósítható technológiai változatokat tartalmazza.

Optimálási lehetőség: a gráf íveihez ( a megmunkált elemekhez) mennyiségi paraméterek (idő, költség) rendelhetők. Célfüggvény: megmunkálás idő-, vagy költségadata k: csúcsok (állapotok) száma Ki, nj: az i csúcsba futó nj-ik ív idő-, vagy költségadata (megmunkálási fő-, vagy segédelem ideje vagy költsége)

A technológiai tervezés során a magasabb tervezési szinttől az alacsonyabb felé haladva a technológiai gráf egyre pontosabban tükrözi az alkatrész megmunkálási folyamatát, az idő- és költségadatok is egyre pontosabbá válnak: műveleti sorrendtervezés szintjén becsült (fajlagos adatok alapján számított) idő-, és költségadatok, műveletelem- tervezés szintjén, normaidők és azokra alapozott költségadatok. A technológiai gráf alkalmazhatósága ATTR-ekben: nem igazán sikeres. A gráf megoldása „Utazó ügynök” problémára visszavezethető tervezési feladat.