Minőségbiztosítás a szerelésben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

Anyagvizsgálatok Mechanikai vizsgálatok.
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Általános áruismeret Termékfelelősség
B2B-marketing – A szervezeti piacok
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
Vásárolt nyersanyagok Új (tartalék) nyersanyagok Gyártás Beépítendő termékek és részegységek Nyersanyagok Új termék Új termék (meglévő) készletből Új termék.
Váltóállítás egyedi inverterrel
Számítógéppel segített folyamattervezés (CAPP) helye és szerepe CIM rendszerben A tevékenységmodellekben a számítógéppel segített folyamat-tervezés egy.
AGMI Anyagvizsgáló és Minőségellenőrző Rt. Anyagvizsgálati Üzletág
MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
1.1. A gépipari termékek hierarchikus struktúrája
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi adjunktus.
GÉPKIVÁLASZTÁS.
Műszaki Alapozó és Gépészmérnöki szak Gépgyártástechnológiai Tanszék
Gondolatok a gépjármű- felújításokról
Validálás & verifikálás
Erőművek megbízhatósága
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Fenntartás, karbantartás
Termelés és szolgáltatás 8.előadás. Termelés Termelés: a rendelkezésre álló erőforrások egy részének felhasználása arra, hogy más erőforrásokon tartós.
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Járműfenntartás I. I. előadás
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
Jármű meghibásodások elemzése
Szabványosítás: Meghatározások 4.1 A 42 V-os fedélzeti hálózatban megengedett legnagyobb feszültségek meghatározása A 42 V-os fedélzeti hálózatban fellépő.
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
HACCP az élelmiszer-higiéniában
Előnyök és alkalmazási területek
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Gyártási modellek Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 7. előadás.
AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
Számítógéppel segített minőségbiztosítás (SPC és SQC)
NATO minőségbiztosítási követelmények a tervezésre, fejlesztésre és gyártásra Termék Műszaki kiszolgálás, karbantartás, javítás Csomagolás,
Adatfolyam modellezés az SSADM-ben
Szerszámanyagok A szerszámanyagokkal szemben támasztott követelmények
Települési vízgazdálkodás I. 13.előadás
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN
Vállalkozások elemzése
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
Kalkuláció.
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
A MINŐSÉG ÉRTELMEZÉSÉNEK ÉS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK FEJLŐDÉSE
A technológia megbízhatósága a gépesítés, automatizálás valódi célja In memoriam Dr. Brenner András.
Szerelés, javítás A gép összeszerelt alkatrészek sokaságából áll. Ezek műszaki állapota, esetleges hibája befolyásolja, illetve sokszor meghatározza a.
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
Információs rendszer fejlesztése 4. előadás
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
Minőségbiztosítási ismeretek
Megbízhatóság és biztonság tervezése
Közúti és Vasúti Járművek Tanszék. A ciklusidők meghatározása az elhasználódás folyamata alapján Az elhasználódás folyamata alapján kialakított ciklusrendhez.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Rekonstrukció Alapfogalmak. A felújítást - rekonstrukciót kiváltó okok Elhasználódás Meghibásodások Szállított közeg minősége Elavulás Költség csökkentés.
TERMÉKSZIMULÁCIÓ Modellek, szimuláció 3. hét február 18.
MEEI Kft. member of TÜV Rheinland Group 1 Megújuló energiaforrással működő készülékek vizsgálata A hőszivattyútól a tüzelőanyag-celláig. A megbízható napkollektor.
Kockázat és megbízhatóság Megbízhatóság alapú kapacitás- és költségtervezés Dr. Kövesi János.
20. Mutassa be a minőségbiztosítás szerepét a laboratóriumi munkában! Ismertesse a szabványok fajtáit, jelentőségét, használatát a laboratóriumi munkában!
Karbantartás.
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
7. előadás Gépkocsi vizsgálati műveletek fogalma, fajtái és módszerei.
Szakítóvizsgálatok Speciális rész-szakképesítés HEMI Villamos - műszaki munkaközösség Dombóvár, 2016.
Járműfenntartás I. I. előadás
MINŐSÉG BS 4778 "Egy termék vagy szolgáltatás jellemzőinek és sajátosságainak összessége, amelyek együttesen egy adott szükséglet kielégítésére képesek".
Csuklós munkadarab-befogó készülék koncepcionális tervezése
Gondolatok a gépjármű- felújításokról
Előadás másolata:

Minőségbiztosítás a szerelésben

Minőségbiztosítás a szerelésben A szerelés minőségének biztosítása A szerelés technológiai folyamatának feladata, hogy a működési feltételekben megadott és a műszaki, konstrukciós és technológiai előírásokban rögzített minőségi követelményeket minden tekintetben kielégítő gépet, terméket, szerelési egységet, stb. hozzon létre. A gyártmány minősége tehát azon tulajdonságok, jellemzők összességét jelenti, melyek arra utalnak, hogy a termék működési, mechanikai, üzembiztonsági, élettartamra vonatkozó, stb. követelményeknek az adott határok között megfelel. Ennek megfelelően a minőség gyűjtőfogalom, mivel magában foglalja azt a kritériumot is, hogy a megfelelés a termék elemeiként megjelenő valamennyi összetevőre (alkatrész, szerelési részegység, szerelési egység, stb.) is vonatkozik.

1. A gyártási folyamat minőségbiztosításának általános jellegzetességei Előgyártás, illetve alkatrészgyártás jellegzetességei: túlnyomó részben egyedi elemeket kell ellenőrizni; nincs működés közbeni ellenőrzés; összetettség és elemek közötti kölcsönös kapcsolat és kölcsönhatás nem jellemző. Szerelés jellegzetességei: összetett egységeket kell ellenőrizni; az elemek közötti kölcsönös kapcsolatok és kölcsönhatások minden esetben fennállnak; működés és terhelés közben is ellenőrizni kell; az előző gyártási folyamatszakaszok rejtett hibái halmozottan, a szerelés során jelentkeznek.

1. A gyártási folyamat minőségbiztosításának általános jellegzetességei Mindezek alapján kényszerű visszacsatolásokat kell megvalósítani az alkatrészgyártás, az előgyártás és a konstrukció felé! Konstrukció Előgyártás Alkatrészgyártás Szerelés

2. A szerelési technológiai folyamat minőségbiztosításának jellegzetességei a) Egyrészt a szerelési technológiai folyamatban a szerelési műveletek közötti mérési és ellenőrzési feladatok egy része alapjaiban megegyezik a gyártási folyamat egyéb szakaszaiban alkalmazott mérési és ellenőrzési módszerekkel. b) Másrészt minőségi különbség van az elemek közötti kölcsönös kapcsolat, a működés közbeni ellenőrzés és a rejtett hibák halmozódása miatt, mivel összetett alakzatokra; működő alegységekre; működő részegységekre; működő szerelési egységekre; működő gépre kell az ellenőrzéseket és méréseket elvégezni. Ebből következően a normál mérőeszközökön, készülékeken kívül próbaállás, próbapad, hőmennyiség, ellenállás-, zajszint-, teljesítmény-, fordulatszám-, stb. mérőberendezéseket is alkalmazni kell az igényeknek megfelelően.

2. A szerelési technológiai folyamat minőségbiztosításának jellegzetességei A részegységek ellenőrzéséhez alkalmazhatók olyan eszközök, melyek a csatlakozások, kapcsolódások minősítését segítik elő. Ilyenek pl.: az etalonok (részegységekhez kapcsolódó felületegyütteseket testesítik meg), a „fantomok” (az üzemszerűen kapcsolódó felületkomplexumokba ágyazva a kapcsolódó szerkezetek működését utánozzák, e szimuláció keretében olyan körülményeket teremtenek, amelyek megfelelnek a vizsgált részegységnek a gyártmányban a beépítési helyén fellépő tényleges igénybevételeinek). c) Szükséges az elemek számának biztosítása, nyilvántartása, számolása, raktározása, specifikálása s ezen tevékenységek az előzőekkel egyenrangú feladatokat jelentenek.

Megelőző biztosítás a konstrukció, az alkatrészgyártás, a raktározás 3. A szerelés minőségére kiható minőségbiztosítási feladatok 3.1. Megelőző biztosítás Megelőző biztosítás a konstrukció, az alkatrészgyártás, a raktározás tervezése, kivitelezése terén (pl. méretlánc vizsgálatok, statisztikai hibaelemzés, stb.). A méretláncok megoldásáról korábban már volt szó, így azokra nem térünk ki ismételten. (Csak emlékeztetőül: ötféle méretlánc megoldási módszert alkalmazhatunk a szerelés minőségbiztosítására).

statikus és dinamikus kiegyensúlyozások, zaj és rezgésmérések, stb. 3. A szerelés minőségére kiható minőségbiztosítási feladatok 3.2. Minősítő és ellenőrző mérések a szerelési műveletek között geometriai mérések, statikus és dinamikus kiegyensúlyozások, zaj és rezgésmérések, stb. végzésére kerül sor. 3.3. Speciális gépátvételi vizsgálatok minden gépre előírt specifikus jellemzők ellenőrzése (pl. szerszámgépeknél a statikus és a dinamikus pontossági - másnéven merevségi - vizsgálatok mérései), a szavatolt üzemi paraméterek gyors ellenőrzése.

Feszített, vagy prototípus vizsgálat 3. A szerelés minőségére kiható minőségbiztosítási feladatok 3.4. Élettartam vizsgálatok Feszített, vagy prototípus vizsgálat Új termékek működési „nyúzópróbái”-t értjük alatta, „törésig” viszik a próbát. Elvi alapja: a szélsőséges hibák a túlterhelés mellett igen korán jelentkeznek, a rejtett hibák pedig az élettartam kezdeti szakaszában nagy valószínűséggel jelentkeznek (pl. villamos elemek un. „kiégetése”). A vizsgálatok célja :a konstrukció egészéről információk nyerése Ennek keretében a vizsgálatokat tartós és feszített terhelések mellett meghatározott ideig és közbenső megszakításokkal végzik. A megszakítási szakaszban a gyártmány szétszerelése után ellenőrző méréseket kell végezni, regisztrálni a konstrukciós és technológiai változásokat, az alkatrészek működő felületeinek kopását illetve az elhasználódás trendjét, a beépített elemek anyagának változásait, stb. Ezek ismeretében meghatározhatók a szükséges változások úgy a konstrukcióra, mint a gyártásra illetve a szerelésre vonatkozóan.

3. A szerelés minőségére kiható minőségbiztosítási feladatok 3.5. „Félüzemi” tartóssági próba Nullszériákon, esetenként minden darabon végzik (pl. fékpadi vizsgálat). Ezzel a próbával a technológia is vizsgázik! Célja a konstrukció tartós és időszakos (indítás, leállítás) üzemeltetési körülményeknek megfelelő feltételek közötti ellenőrzése (pl. teljesítmény, fogyasztás, pontosság, stb. alapján). 3.6. Normál üzemi élettartam vizsgálat Értékelése a piac- és a szervízhálózat javítási és üzemeltetési adatainak alapos feldolgozása és értékelése alapján végezhető el. A vizsgálat eredményei alapján visszacsatolás történik a gyártásra, szerelésre. Az élenjáró gyártócégek a konkurencia termékeit is vizsgálják, minősítik s ezek eredményeit is hasznosítják a saját konstrukcióik fejlesztéséhez. A 2. pontban szereplő minőségbiztosítási feladatok közül a geometriai mérések illetve a statikus és dinamikus kiegyensúlyozások elvi vázlatát mutatja a következő oldalon mellékelt ábra.

Példák a mérési feladatokra 1.

Példák a mérési feladatokra 2.