A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nyugat-Pannónia – határon átnyúló együttműködések, és a as fejlesztési időszak előkészítése Készítette: Győrffy László Gábor.
Advertisements

Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
A Zöld Beruházási Rendszer és támogatásai
1 Éghajlatvédelem a kormányzatban Zágoni Miklós Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Delegációs terem, október 13.
Ecoflotta-ház® közösségi mikroerőmű klaszter Magyar Építésügyi Technológiai Platform mottó: „EGYNEK MINDEN NEHÉZ, SOKNAK SEMMI SEM LEHETETLEN” (GRÓF.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
A KLÍMAVÁLTOZÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI tudományos konferencia A VAHAVA JELENTÉS FONTOSABB JAVASLATAI Láng István – Csete László – Jolánkai Márton Budapest,
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Környezetvédelmi szempontok: Energiahatékonyság, hazai e-hulladékos fejlesztési tervek, Zöld Beruházási Rendszer Dióssy László szakállamtitkár, c. egyetemi.
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
ENERGIATAKARÉKOSSÁG A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN NEMZETI ENERGIAHATÉKONYSÁGI CSELEKVÉSI TERV Gergely Kálmán Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
A klíma összeköt bennünket Fórum az éghajlatvédelemről március 7. KLÍMAPOLITIKA MAGYARORSZÁGON Láng István ______________________________________.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Energia és környezet A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Környezeti szemléletformálás
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA,
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
I.Nemzetközi példák II.Magyar helyzet III.Klímatörvénnyel kapcsolatos elképzelések.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Energiahatékonysággal a vállalkozások költségcsökkentéséért Nagy Judit Külkapcsolati munkatárs Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
Lehatárolási irányok: Árvízvédelem Vízgazdálkodás Természetvédelem, Natura 2000 Energiahatékonyság növelése Megújuló energiaforrások alkalmazása Hulladékkezelés.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Klímaváltozás – alkalmazkodási stratégiák Bozó László
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram pályázat a szén-dioxid –kvóta bevételekből Március 10. Legény Árpád Projektmenedzser-asszisztens.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
ELENA Program – energetikai beruházások előkészítésének finanszírozási lehetősége Szabó Valéria Nemzetközi projektmenedzser.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
KEHOP azonosítószámú, „Veszprém Megyei Klímastratégia” című projekt bemutatása Takács Balázs Veszprém, április 25.
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Előadás másolata:

A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 19.

A hazai klímavédelmi cselekvés szükségessége, aktualitása A klímaváltozásra fel kell készülni, a káros hatásokat megelőzni - ez különösen érvényes a szélsőséges események (pl. árvizek, vízhiányos időszakok) gyakoriságára, intenzitására. A globális klímaváltozás kockázatának mérséklése érdekében Magyarországnak is arányos felelősséget kell vállalnia az érintett gázok légköri kibocsátásának csökkentésében. Egyúttal cél az energiaimport-függőségünk csökkentése is, és általában a kevésbé környezet-terhelő társadalmi- gazdasági fejlődés elősegítése.

Az EU klímapolitikája Az EU célja 2020-ra és ez EU-tagként Magyarország számára is kötelem Klíma- és energia csomag 20% kibocsátás-csökkentés 2020-ra, de a fejlett államok csoportjának 30% -os kibocsátás-csökkentési vállalást kellene tennie 20% megújuló energia 2020-ra 20% energiahatékonyság-növelés 2020-ra

Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia Stratégia a időszakra Területei: –kibocsátás-csökkentés (mitigáció), –alkalmazkodás (adaptáció), –szemléletformálás

Nemzeti Környezetvédelmi Program III. ( ) A 9 tematikus akcióprogram között: Éghajlatváltozás tematikus akcióprogramA 9 tematikus akcióprogram között: Éghajlatváltozás tematikus akcióprogram AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS KÁROS HATÁSAINAK MÉRSÉKLÉSE - életminőség (pl. egészség) - természeti értékek - élelmiszertermelés EMBERI TEVÉKENYSÉG Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése - energia szektor - közlekedés - mezőgazdaság - ipar Felkészülés az éghajlatváltozás hatásaira AZ ALKALMAZKODÓ-KÉPESSÉG JAVÍTÁSA - felkészülés - kárenyhítés - megelőzés

Konkrét cselekvési programok I. Nemzeti Éghajlatváltozási Program A Stratégia végrehajtása az első Program re elkészült A Stratégia felépítését követi: mindenekelőtt elő kell segíteni a kibocsátások visszafogását az energiahatékonyság és a megújulók arányának növelésével

Konkrét cselekvési programok II. KEOP: „klímabarát technológiák” Megújuló energia technológiai projektek támogatása (KEOP 4. tengely) Energiahatékonysági projektek támogatása (KEOP 5. tengely) Miért jobbak az új kiírások? A korábbi maximum 50%-os támogatási intenzitástól eltérően, most már akár 80-85%- os támogatást is el lehet érni. A pályázati feltétel és követelményrendszer pontosítása és egyértelművé tétele. A beadandó pályázati dokumentáció tevékenység, valamint projektnagyság szerinti egyszerűsítése. A KEOP pályázatok támogatást nyújtanak közintézményeknek, melyeknek KM régióra vonatkozó tükörpályázatai kerülnek kiírásra majd a ZBR keretében.

Konkrét cselekvési programok III. Zöld Beruházási Rendszer ZBR Klímabarát Otthon Panel Alprogram iparosított technológiával készült lakóépületek klímavédelmi célú felújítása jóváhagyott pályázatok >34ezer tCO2/év + értékelendők 76ezer tCO2/év ZBR Klímabarát Otthon Energiahatékonys ági Alprogram lakóépületek klímavédelmi célú felújítása, megújuló energiaforrások e pályázat jelenleg is nyitott

További feladatok EU Klíma- és energia csomag átültetése (2012 végéig) Az éghajlatváltozás stratégia végrehajtása, a klíma és az energia stratégia ellentmondásainak feloldása A nemzetközi és az EU-szintű tárgyalásokon a hazai álláspont határozott képviselete (pl. a kvóta-többletre vonatkozóan) A klímatörvény végrehajtásának segítése Együttműködés az érintett társadalmi csoportokkal Klímatudatosság erősítése Köszönöm a figyelmet!