Az ökoiskolák lehetősége a helyi közösség fejlesztésében Szepsi Csombor Márton Általános „ÖKO” Iskola és Napköziotthonos Óvoda.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A könyvtárak és a könyvtárosok szerepváltozásai
Advertisements

SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért Szakmapolitikai irányelvek.
Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Add tovább! Fiatalokkal a települési közösségekért! – országos mozgalom A fiatalok részvételének fokozása a közjóért!
ATKE Aranygombos Többcélú Közhasznú Egyesület. Alapszabály – célok I. •Az egyesület az alábbi célokkal jön létre: •Javítja a Telkibányán és környékén.
A Gencsapáti Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér megvalósítása A Kezdőkör Egyesület pályázata IKSZT/2008/2.
1 KÖZÖSSÉGFEJELSZTŐK BÉKÉS MEGYEI EGYESÜLETE. 2 KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR - IBSEN HÁZ.
Készítette: Kiss András – Kerekes Tímea KEMAFI – Szabocs-Szatmár-Bereg megyei Civil Információs Centrum.
A koragyermekkori nevelésről
KÖZKÉZEN Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! Farkas Tamás tanácsadó.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
„A BAKONYÉRT” Egyesület fejlesztése a TÁMOP projekt keretében.
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése A társadalmi együttműködés útjai Önkormányzat - - Civil.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Családi vállalkozás.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
A vidéki tér sikertényezői
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Minőség menedzsment 6.előadás
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
Autonómia Alapítvány projektfejlesztő programja a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) „EU forrásokkal a romák integrációjáért” nemzetközi program.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A társadalmi felelősségvállalás civil példái – jó gyakorlatok a Nyugat-dunántúli és Észak- alföldi régióból Kóbor Krisztina 2010.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
A beiskolázás előkészítése
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Vágvölgyi Gusztáv - Pabló Inspi-Ráció Egyesület inspi-racio.hu Polyán Egyesület polyan.hu.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Nemzetközi ökoiskolai helyzetkép Varga Attila
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közoktatás-fejlesztési törekvései
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet AZ ÖKOISKOLA HÁLÓZAT HELYZETE ÉS TERVEI Varga Attila
Jó gyakorlatok egy somogyi faluban
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Hejőkeresztúr Község.  Komplex Instrukciós Program  Táblajáték Program  Generációk Közötti Párbeszéd Program  Tehetséggondozás (képzőművészet, zene,
Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben
„Út a munkához” program tapasztalatai
Tervezési folyamat.
Közösségfejlesztés - közösségszervezés
Közösségek jelentősége a többcélú intézményekben
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Előadás másolata:

Az ökoiskolák lehetősége a helyi közösség fejlesztésében Szepsi Csombor Márton Általános „ÖKO” Iskola és Napköziotthonos Óvoda

Ökoiskola és közösségfejlesztés A fenntarthatóság pedagógiájával való foglalkozás eredményeként eljutottunk a közösségfejlesztés igényéig, persze nem egy lépésben. … E „teremtési” folyamat mozaikjaiban az egyik kulcskérdés az iskola és a település falainak, kerítésének átjárhatósága, illetve lebontása volt. Ennek elengedhetetlen feltétele, velejárója volt a település lakosainak, elsősorban a szülőknek a bevonása. … A környezeti szemlélet beemelése, a fenntarthatóság pedagógiájának igénylése ugyan még előtte jár a jelenlegi társadalmi elvárásoknak, de a helyi közösségek működésének fenntartható gyakorlatához mégis ez vezethet el. A helyi társadalom tehát formálandó! … Ezt, a közösség jelenlegi elvárásait és felkészültségét meghaladó, előrelátó, a társadalom hosszú távú érdekeit szem előtt tartó hozzáállást nevezik társadalomorientált marketingnek. Feladata lényegében a csapatfogalom és - gyakorlat kiszélesítése egyre nagyobb közösségekre.

Ökoiskola Milyen is?Milyen is? Rendszerszerű, holisztikus szemléletű. Nem környezet- és természetvédelmi kiképző! Az iskola kerítésén túlra lépő, közösségformáló. Akkora mint közösségeinek holdudvara. A fenntartható társadalom része. Nem több, mint ami lehet bármelyik más jó iskola! bármelyik más jó iskola!Jövőirány.

Mit akarunk elérni egy ökoiskolában? Milyen az iskola tanulóról alkotott képe? (Milyen legyen az output gyerek?!) Mi az ehhez vezető út? Milyen lehetőségeink vannak a változtatásra?

Az alapok tisztázása Mit értsünk közösségen? Lokalitás – község / közösség. Munkára alkalmas lépték – fenntarthatósága elképzelhető.

Roland R. Warren – közösség és funkcionalitás Szocializáció – értékek beoltásaSzocializáció – értékek beoltása Gazdasági boldogulás – megélhetésGazdasági boldogulás – megélhetés Társadalmi részvétel – társasági, társadalmi igényTársadalmi részvétel – társasági, társadalmi igény Társadalmi kontroll – közösségi értékek betartásaTársadalmi kontroll – közösségi értékek betartása Kölcsönös támogatás – ami egyedül úgysem megyKölcsönös támogatás – ami egyedül úgysem megy

2 – 3 millió Mi az a két dolog, amelyre elköltené, ha szervezete szabad felhasználásra megkapná a következő évre?Mi az a két dolog, amelyre elköltené, ha szervezete szabad felhasználásra megkapná a következő évre?

„ a fejlődés nem a javakkal kezdődik, hanem az emberekkel, az emberek tanultságával, szervezettségével és fegyelmével. E három nélkül minden erőforrás rejtett, kiaknázatlan, puszta lehetőség marad.” (Schumacher – 1966.) És a társadalmi tőke… Kapcsolatok – kölcsönösség - bizalom

Közösségfejlesztés A közösség önmaga általi fejlesztése.A közösség önmaga általi fejlesztése. Kezdeményezés, véleményezés Cselekvés, részvétel Közösségi kommunikáció Helyire alapozás Nyilvánosság

Állomások Új mozgások létrehozásaÚj mozgások létrehozása Helyzet feltárása – társadalmi, gazdasági diagnózisHelyzet feltárása – társadalmi, gazdasági diagnózis Vélemények, cselekvési potenciál és problémák összerendezéseVélemények, cselekvési potenciál és problémák összerendezése Feladatok rangsorolása, cselekvési tervekFeladatok rangsorolása, cselekvési tervek Intézményépítés, tudásbevitel, attitűd formálás. Partnerek aktivizálása. Értékelés, továbblendítés, koordinálás. VALÓJÁBAN MIVEL JÁR?

Hogyan kezdtük, mit csináltunk? Véleményformálók!Véleményformálók! Nyilvánosság!!!!Nyilvánosság!!!! Teaházi közösségfejlesztő estekTeaházi közösségfejlesztő estek MunkacsoportokMunkacsoportok FelelősökFelelősök Kistérségi kapcsolatKistérségi kapcsolat Dialóg támogatásDialóg támogatás Önkormányzati támogatás – partnerség – Kell(ene)!Önkormányzati támogatás – partnerség – Kell(ene)!

ATKE CÉLOK Javítja a Telkibányán és környékén élők életkörülményeit, elősegíti a közösségi élet fejlődését, a történelmi kultúrkörnyezet megőrzését, ösztönzi a lokálpatriotizmus erősödését, a távlatos gondolkodás (a fenntarthatóság) elveit és gyakorlatát alkalmazva.Javítja a Telkibányán és környékén élők életkörülményeit, elősegíti a közösségi élet fejlődését, a történelmi kultúrkörnyezet megőrzését, ösztönzi a lokálpatriotizmus erősödését, a távlatos gondolkodás (a fenntarthatóság) elveit és gyakorlatát alkalmazva. Ha a folyamat sodrásba jön, kell egy civil szervezet

Merre tovább?! A hét település alkotta közösségfejlesztési folyamatok felvetik egy integrált közösségi központ kialakításának igényét. Ennek a szükségletre válaszoló jövőorientált kérésnek az egyik lehetséges megválaszolását látjuk a telkibányai iskolára épülő közösségi tudásközpont fejlesztésében.

Közösségi iskola – a közösség iskolája? A Kárpátok Alapítvány - Magyarország egy új adományozói programot indít Az alap 2008-ban indul útjára, elsődleges célja a vidéki területeken működő általános- és középiskolák közösségépítő, és közösségfejlesztő tevékenységeinek támogatása… A program hosszú távú célja hogy a helyi iskolák kezdeményezéseként fenntartható közösségi központok alakuljanak ki, …

Mottó: Vannak elképzelések, amelyek nem arra épülnek, hogy az embereknek - személyiségük megtartása mellett - közös célok érdekében együttesen és tudatosan meg kellene változniuk. Mi nem ilyen elképzelésekre alapozzuk a jövőt!

Csak az egészség meglegyen! SZÉP ERDŐT, MEZŐT, EGÉSZSÉGES KÖZÖSSÉGET KÍVÁNUNK MINDENKINEK!