Mérnök informatika szak BSc.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

To protect the confidential and proprietary information included in this material, it may not be disclosed or provided to any third parties without the.
Kultúra-gazdaságtan Takács Dávid
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatika szerepe a vállalati kultúra és versenyképesség javításában Dr. Kornai Gábor AAM Tanácsadó.
MAKROÖKONÓMIA „Lehetetlen a részeket az egész nélkül megismerni, és nem ismerjük az egészet addig, amíg minden részt egyenként meg nem ismertünk.” Pascal.
* C * A A közgazdaságtan tárgya és az alapfogalmai
Technical University of Budapest
Közgazdasági elméletek története 7. Előadás november 7. Neoklasszikus ortodoxia a két világháború között.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
A tudományos élet színterei I. Kutatási projekt I október 18.
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
17. fejezet A vállalati hitelfelvételi politika jelentősége
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Energetika I-II. energetikai BSc.
Energetika II. energetikai BSc szak (energetikai mérnök szak)
Műszaki haladás közgazdasági szempontból Meyer Dietmar március 3.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA I.
A kurzus programja Dátum Témakör december Piaci elégtelenségek
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA Előadás: szerda óra, Laky Dezső terem (GO3) Előadó:
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 10. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Elmélettörténet Bevezetés.
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
Hő- és Áramlástan II. Termodinamika és Hőközlés (NGB_AG004_2)
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Bevezetés az összehasonlító gazdaságtanba
* C * A A közgazdaságtan tárgya és az alapfogalmai
Elméleti közgazdaságtan
Általános Géptan (AG0001_1)
Pénzügytan II. 2010/2011. II. félév
Kurt Wenner, a világ kevés utcafestőinek egyike eredeti festményeit élőben, közönség előtt készíti. Gazdagon díszített, kézzel festett pasztellképein klasszikus.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék
Kultúra-gazdaságtan Takács Dávid
Közgazdasági elméletek története 2. Előadás szeptember 26. Adam Smith
Költségvetés tervezése
© 2005 The Gallup Organization T HE G ALLUP O RGANIZATION Országos Kreditmonitoring vizsgálat az oktatók körében - ábrasor
Vállalati környezeti jelentések Zsugyel János PhD Heller Farkas Főiskola.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Emelt- vagy középszintű felkészítés? Szülői értekezlet Lovassy László Gimnázium március 1.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Architecture Dialogues Positions – Concepts – Visions Marcel MEILI, Markus PETER Marcel Meili, Markus Peters Architekten pp “Our driving force.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK
1.3 A kis- és közepes vállalkozások sajátosságai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
2. Előadás Tervezés, Tényezőkre bontás
BUDAPESTI SZKEPTIKUS KONFERENCIA Az ORTT állásfoglalása: „A Panaszbizottság egyhangú megítélése szerint a tudomány kontra ezotéria kérdéskörének.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Okos Jövő Fórum 2015 Smart Future Fórum 2015 Győr A Széchenyi István Egyetem és az Okos Jövő Innovációs Klaszter közös rendezvénye.
Manhertz Gábor; Raj Levente Tanársegéd; Tanszéki mérnök Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék.
Budapesti Corvinus Egyetem Prezentáció cím egy vagy két sor, balrazárva TÁMOP B.2-13/ Szakmai tanárképzés országos módszertani- és képzésfejlesztése.
Tájékoztató NGM_AK004.
Operációkutatás I. 1. előadás
Az informatikus képzés és az ipari kapcsolatok jövője a SZE-n
GKLB_FKTM001 tantárgyi követelményrendszer
Tájékoztató AK011 Dr. Szigeti Cecília.
Tájékoztató LGM_ak002 LGM_ak004 LGS_ak011.
A Pest Megyei Könyvtár rövid hírei
KÖZGAZDASÁGI ELMÉLETTÖRTÉNET I.
Tájékoztató NGM_AK004.
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
Duális képzés a Széchenyi István Egyetemen
Közgazdaságtan II 1-2. EA: Társadalmi gazdagság változását akarjuk tudományosan (önellentmondásmentesen és tesztelhető formában) megmagyarázni. Ezért POSZTULÁTUMOKat.
Előadás másolata:

Mérnök informatika szak BSc. Közgazdaságtan Mérnök informatika szak BSc.

Oktató Takács Dávid Egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem Gazdálkodástudományi Tanszék http://rs1.szif.hu/~takacsd/ Győr 9026 Egyetem tér 1. Igazgatási épület 603/a takacsd@sze.hu

Általános tudnivalók Előadás: itt és most Tervezett konzultációs időpont: kedd 18 és 19 óra között vagy előzetes egyeztetés alapján. Ez csak szorgalmi időszakban érvényes, vizsgaidőszakban egyéni egyeztetés szerint történik a konzultáció! Vizsgák: hetente a vizsgaidőszakban (4 alkalom!) írásbeli: szöveges és számításos feladatok Ponthatárok: 50, 65, 75, 85 százalék Az órai aktivitás számít!

Kötelező irodalom Farkas Péter - Koppány Krisztián [2006]: Közgazdaságtan: Mikro- és makroökonómiai ismeretek mindennapi használatra. Universitas Kht,Győr + az előadáson elhangzottak

Mi az hogy közgazdaságtan? „A közgazdaságtan azt tanulmányozza, hogy a társadalmak miként használják a szűkös erőforrásokat értékes termékek előállítására, és hogyan osztják el ezeket a társadalom tagjai között.” (Samuelson- Nordhaus)

Mi az hogy közgazdaságtan? „Ókori közgazdaságtan” Hésziodosz: Munkák és napok Cato: De agricultura Panem et circenses Pecunia non olet

Mi az hogy közgazdaságtan? De a modern kapitalizmus más A primitív törzsek 2-3 napot dolgoztak egy héten (Lee, 1969; idézi Csányi, 1999). átlagosan termelt kalóriamennyiség közel kétszer akkora, mint amennyit egy mezőgazdasági munkás termelt 1800-ban Angliában (Clark, 2005; idézi Kenny, 2006)

Mi az hogy közgazdaságtan? Miért dolgoznak olyan sokat az emberek? Miért kell több nekik, mint amennyire szükségük van? A „sötét középkorban” ez bűn volt! Kapzsiság tilalma ↔ közgazdaságtan

Mi az hogy közgazdaságtan? Max Weber: A protestáns etika avagy a kapitalizmus szelleme Miért jó a homo eoconomicus modell? Adam Smith: A nemzetek gazdagsága (1776):

Mi az hogy közgazdaságtan? „It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker, that we expect our dinner, but from their regard to their own self-interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love, and never talk to them of our own neccessities but of their advantages."

Homo eoconomicus Önérdek (self interest) Racionalitás (rationality) Társadalmi szinten: munkamegosztás

Abszolút és komparatív előnyök

Fontos fogalmak Optimum Hatékonyság Opportunity cost

A gazdasági szereplők Fogyasztó Vállalat Állam A gazdasági körforgás

A Kornai-féle koordinácós mechanizmusok Agresszív Bürökratikus Piaci Etikai

Döntés

A termelési lehetőségek határa

Definíciók Pareto optimum

Kellemes hétvégét!