HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság
2 HÍR Program visszatekintés 2001: HÍR Gyűjtemény (300 termékleírás) 2009: első pályázati felhívás a HÍR védjegy használatára 2011: pályázatok benyújtása folyamatos pályázható termékek köre bővült
3 Pályázati feltételek dokumentált történelmi múlt, legalább kétgenerációs (50 éves) ismertség hagyományos előállítási mód adott tájegységhez (település, régió stb.) kötődés előállításának legalább egy eleme helyi, speciális tudáson alapul ismertség (legalább az előállítási körzetben) az előállítás és forgalmazás megléte.
4 Pályázható termékek köre 1.Gabonafélék, malomipari termékek 2.Friss vagy feldolgozott gyümölcs 3.Friss vagy feldolgozott zöldség, gomba 4.Húsok, húskészítmények 5.Halászati termékek 6.Olajok és zsírok 7.Tejtermékek 8.Sütőipari termékek 9.Édesipari termékek 10.Száraztészták 11.Cukrászati termékek 12.Italok , beleértve a szörpöket 13.Fűszernövények, gyógynövények, ízesítők 14.Méz 15.Tájjellegű ételek: levesek; pörkölt, pásztor ételek; tésztafélék; egyéb Kivéve a borokat és ásványvizeket, továbbá a HÍR gyűjteményben „mézes pálinka” elnevezéssel szereplő terméket
5 HÍR RÉGIÓK
6
7 Hagyományok- Ízek- Régiók Program Eredményei
8 Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium
9
10 Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium
11 Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium
12
13
14
15
16
17 HÍR Program célja Hagyományok megőrzése Termékfejlesztés Helyi termelők támogatása Munkahelyek megőrzése Munkahelyek teremtése Környezetterhelés csökkentése Környezettudatos vásárlás ösztönzése
18 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!