Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy program és az eredetvédelem

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy program és az eredetvédelem"— Előadás másolata:

1 A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy program és az eredetvédelem
PALLÓNÉ DR. KISÉRDI IMOLA osztályvezető, a HÍR BB elnöke FM Eredetvédelmi Főosztály AGRÁRFÓRUM 2017. február 10. Túrkeve Polgármesteri Hivatal

2 A védjegyek és földrajzi árujelzők jelentősége
MIÉRT? MI CÉLBÓL? Minőségi garancia megkülönböztetés és azonosítás Jogi védelem Fogyasztói bizalom hozzáadott érték növelése KINEK? piaci értékesítés bővítése termelő előállító fenntartható vidékfejlesztés csoportosulás

3 FM által működtetett védjegy rendszerek

4 Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) Program
Célkitűzés: A magyar hagyományos és tájjellegű élelmiszerek gyűjteményének létrehozása és gazdasági hasznosításuk elősegítése HÍR Gyűjtemény követelményrendszere: dokumentált történelmi múlt, legalább kétgenerációs (50 éves) ismertség hagyományos előállítási mód adott tájegységhez (település, régió stb.) kötődés előállításának legalább egy eleme helyi, speciális tudáson alapul ismertség (legalább az előállítási körzetben) az előállítás és forgalmazás megléte.

5 HÍR védjegy pályázat Cél: A HÍR termékek hírnevének fokozása, piacra jutásuk segítése, a HÍR gyűjtemény hasznosítása és bővítése Pályázat beadására jogosultak: termelők, előállítók és csoportosulásaik, akik a HÍR gyűjtemény követelményrendszerének megfelelő terméket állítanak elő A nyertes pályázók jogosultak a védjegy termékükön való feltüntetésére, az AMC közösségi marketing akcióiban való részvételre A védjegyhasználó a HÍR védjegyet díjmentesen használhatja A HÍR védjegy program az eredetvédelem előiskolája!

6 A pályázatok benyújtása folyamatos!
HÍR védjegy pályázat Pályázati felhívás letölthető: Pályázat beadása és szakmai segítségnyújtás: FM Eredetvédelmi Főosztály HÍR titkárság: A pályázatok benyújtása folyamatos!

7

8 HÍR védjegyesek 2016 Összesen: Jász – Nagykun – Szolnok megye:
19 termelő 24 termék Jász – Nagykun – Szolnok megye: Alföldi marhagulyás csipetkével Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület Nagykörűi ropogós cseresznye Nagykörűi Örökségkezelő és Fejlesztő Nonprofit Kft. Hagyományos kevi kolbász – paprikás Kevi-Hagyomány Nonprofit Kft. Jászsági nyári szarvasgomba Magyar Szarvasgombász Szövetség

9 HÍR védjegyhasználati szerződés
A Védjegyhasználó jogosult a HÍR védjegyet terméken, ill. csomagolásán használni. A Védjegyhasználó a védjegyet díjmentesen használhatja, a védjegyhasználati szabályok szerint. A Védjegyhasználó a védjegyjogosult részére évente egyszer köteles gazdasági adatokat szolgáltat. A Védjegyhasználó köteles a termékleírásban foglaltakat betartani, rendszeresen önellenőrzést végezni és alávetni magát a megfelelés ellenőrzésnek. A Védjegyhasználó hozzájárul a termékleírás közösségi marketing kiadványokban való közzétételéhez.

10 HÍR védjegyjogosult (FM) által nyújtott lehetőségek
A pályázat nyerteseinek bemutatkozása: OMÉK 2013, 2015, 2017! Terra Madre Világnap 2014, 2015, 2016, 2017! HÍR klub tagság Rendszeres HÍR-levél és HÍR közösségi oldal Szakmai segítségnyújtás (védjegy, uniós oltalom) Tájékoztatás kiállítási, pályázati lehetőségekről Közösségi marketingprogramokban való részvétel Ingyenes vagy kedvezményes megjelenés kiállításokon (OMÉK) Kiadványokban, promóciós anyagokban való megjelenés Hungarikum programban való részvétel esetében ajánlólevél Tanyafejlesztési programban pályázók esetében többletpont a védjegy használónak

11 A HÍR Védjegyesek Klubja működésével való
elégedettség átlaga Forrás: Termelői HÍR felmérés alapján (AKI,2016)

12 Milyen irányú tájékoztató tevékenységre tartana igényt?
Forrás: Termelői HÍR felmérés alapján (AKI,2016)

13 „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért”
A földművelésügyi miniszter által kitűzhető díjakkal kapcsolatos miniszteri feladatokról szóló 9/2015. (V. 29.) FM utasítás módosításáról szóló 4/2016. (III. 23.) FM utasítás alapján a Földművelésügyi Minisztérium új díjat alapított „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” néven. A díj elnyerésére a Minisztérium pályázati rendszert működtet. Pályázat beadására jogosultak: a hagyományos és tájjellegű termékek érdekében kiemelkedő, példaértékű eredményt felmutató települési és megyei önkormányzatok, önkormányzati társulások, társadalmi szervezetek.

14 „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért”
A pályázatok elbírálásnak szakmai szempontjai: kiemelkedő közösségi marketingtevékenység folytatása a hagyományos és tájjellegű termékek piacra jutásának elősegítésére; iparjogvédelmi oltalmi formák használata a hagyományos és tájjellegű termékek védelme érdekében; a szakma hagyományainak, ipartörténeti emlékeinek ápolása; szakmai ismeretek átadása a fiatal generáció számára; hagyományos termékekre alapozott helyi gazdaságfejlesztési stratégia, koncepció kidolgozása és megvalósítása, jó példák bemutatása a sokoldalú és fenntartható vidékfejlesztés területén.

15 Terra Madre Világnap 2016. december 8. FM Darányi Ignác terem
Közösségi Díj átadása HÍR Gála Slow Food (Komótos Étkezés) közösségépítés

16 „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért’2016”
Miniszteri díjazott: Emlékplakettben és miniszteri elismerő oklevélben részesült MOSZI Országos Szikvízkészítő Ipartestület (nyertes pályázó) Miniszteri elismerő oklevélben részesültek: Civilek a Lakóhelyért Egyesület Orosháza és Térsége Gazdakör Zsámbéki-medence és térsége Gazdakör EOQ MNB Közhasznú Egyesület elismerő oklevelét kapták: Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesülete Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület

17 Terra Madre (Anyaföld) esti karnevál
Torinó, szeptember 23.

18 HÍR delegáció Magyarország
Torinó, szeptember 23.

19 Slow Food (Komótos Étkezés) mozgalom alapításának 30. évfordulója
Torinó, szeptember 23.

20 Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban
OMÉK’2017 Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban Pályázat célja: A hagyományos és tájjellegű termékek fogyasztói ismertségének növelését célzó Hagyományok – Ízek - Régiók program keretében  azok pályázhatnak a Hagyomány és Innováció az Agrárgazdaságban díjra, akik a múlt élelmiszer hagyományait felhasználva, a mai kor technológiai vívmányainak alkalmazásával vagy továbbfejlesztésével, a mai kor igényeinek megfelelő terméket állítanak elő hagyományos alapanyagból. Pályázat beadásra jogosultak: Termelők Előállítók Csoportok: közösségek, civil szervezetek, szakmai érdekképviseletek, önkormányzatok, társadalmi szervezetek

21 Pályázati követelmények:
A termék története: dokumentálható történeti múlt Az előállítási mód vagy alapanyag hagyományossága Az adott tájegységhez kötődés A termékhez kötődő tudásanyag speciális ismeretekre épül, a jelenkor technológiai vívmányait hasznosítja, gyártástechnológiája innovatív megoldást tartalmaz Az előállítás legalább egy eleme az ökológiai/fenntartható fejlődés érdekét szolgálja Beadási határidő: 2017. június 30.

22 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
További információ: Földművelésügyi Minisztérium Eredetvédelmi Főosztály Eredetvédelmi Osztály HÍR Titkárság  


Letölteni ppt "A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy program és az eredetvédelem"

Hasonló előadás


Google Hirdetések