Dr.Lontai Péter *, Dr.Ecsedy Gábor *, Dr.Vajda Katalin **

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítették: Veiland Adrienn Borsányi Tibor
Advertisements

A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Lézeres diagnosztika és lézeres műtéti lehetőségek az állatorvosi szemészetben, szaruhártyától a retináig.
A krónikus parotitis sebészi kezelése
KLINIKAI ALAPISMERETEK
Hypertoniás sóoldat inhalációjának hatásossága RSV bronchiolitisben
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
Felmérő dolgozat február. 1. feladat Két vérnyomás-csökkentő szert gyógyszert próbáltak ki más-más, de nemben, számban és klinikumban is megegyező.
Congenitalis, nyelvben elhelyezkedő tumor
A VASTAGBÉL CARCINOMA DIAGNÓZISA
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Schumet Petra Bajcsy-Zsilinszky Kórház
Eset #1 Dr. Illei Peter Johns Hopkins Medical Institutions Baltimore, MD.
Dr.Vámosi Péter Szent Rókus Kórház Szemészeti osztály
Rheumatoid arthritis.
Daganatgátló kezelés – kemoterápia –radiokemoterápia
Funkcionális emésztőszervi betegségek a családorvosi gyakorlatban
Funkcionális emésztőszervi betegségek a családorvosi gyakorlatban
A szívelégtelenség diagnózisa június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
A gasztrointesztinális traktus cytomegalovírus fertőzése
Bartha Iván – Dinya Tamás DEOEC I.sz. Sebészeti Klinika
A beteg útja a diagnózis közlésétől a műtéten át a gondozási szakaszig az emberi kapcsolatok függvényében Patai Gyöngyi Országos Onkológiai Intézet Általános.
Dr. Kovács Tamás SZTE Gyermekklinika Sebészet
FEJ-NYAK SEBÉSZETE.
A Helytelen Testtartás
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
A GIST diagnosztikájának és kezelésének nehézségei egy
Dr. Harsányi J.1, Dr. Várkonyi M.1, Dr. Milák P.1, Dr. Domán J.1,
Lestár Béla és munkatársai, Szent Rókus kórház sebészete
Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve
Ecsedy Gábor, Lontai Péter, Drabos Ede, Göböl Zsolt, Lestár Béla
Gastrointestinalis tumorok és tumort utánzó elváltozások Vajda Katalin Szent Rókus kórház Budapest.
PAJZSMIRIGYRÁK KEZELÉSÉVEL SZERZETT TAPASZTALATAINK
Súlyos colitis ulcerosa és biológiai terápiája - esetismertetés -
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Procedure for Prolapse and Haemorrhoids (PPH-Longo)
Az akut appendicitis kezelési elvei osztályunkon
Arteria profunda femoris aneurysmájának sikerrel operált esete
Falvai Judit, Lichtenberger György, Süveges Kinga, Szűcs Erika:
Emlődaganatok prognózisa a szűrési program tükrében
dr. Bartók Vera P.M. Flór Ferenc Kórház Onkológia
Szinkron vastagbéldaganatok a sürgőségi vastagbélsebészetben
Epeúti betegségek.
Dr. Domján Gyula Dr. Gadó Klára. WEGENER GRANULOMATOSIS BELGYÓGYÁSZATI VONATKOZÁSOK Dr. Domján Gyula, Dr. Gadó Klára Szent Rókus Kórház I. Belgyógyászat.
Hasnyálmirigy és lép betegségei
Nyelőcsőrák.
Daganatdiagnosztika.
Gyomor daganatos betegek onkológiai kezelése
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika.
Műtétre kandidált betegeknél
Dr. BUGYI ISTVÁN KÓRHÁZ, SZENTES
Dr. Németh Endre Fitoösztrogének - izoflavonoidok.
Meckel-diverticulum, „meg kell” fontolni
LEIOMYOMA VAGY GIST? HIGGYÜNK A SZEMÜNKNEK!
Vérzésforrást keresünk? Előbb csináljunk egyet!
Gyomor Schwannoma Tarpay Á., Mészáros P., Burai M., Szmola R., Gieszer B., Pozsár J. Országos Onkológiai Intézet Invazív Gasztroenterológiai Részleg FIGAMU.
Egy ritka kórkép fiatalkorban-akut mesenterialis thrombosis
Specifikus betegcsoportok
72 éves nő. Tüdőfibrosis, nephrosis syndroma
Masszív duodenalis vérzés ritka kóroka
Készítette: Nyúl Bettina
Dr. Berczi Csaba DEOEC Urológiai Klinika
Extranodalis non Hodgkin malignus lymphomák Valasinyószki Erika 1, Erős Melinda 1, Hamvas József 2, Dombi Péter 1 Szent Borbála Kórház Onko-haematologia.
Daganatok járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan ben 5,3 millió.
MYELOMÁS BETEGEK VÁRAKOZÁSA A DIAGNÓZISIG MA MAGYARORSZÁGON Varga Gergely 1, Farkas Péter 1, Mikala Gábor 2, Masszi Tamás 1,2 1 Semmelweis Egyetem III.
Előadás másolata:

Gastrointestinalis stromalis tumor sebészeti osztályunk 3 éves anyagában Dr.Lontai Péter *, Dr.Ecsedy Gábor *, Dr.Vajda Katalin ** Szt. Rókus Kórház Sebészeti *és Patológiai ** Osztálya

Gastrointestinalis stromalis tumor A GIST a gyomor-bél rendszer daganata, mely bárhol előfordulhat a nyelőcsőtől a végbélig, leggyakrabban azonban a gyomrot (60-70 %), illetve a vékonybelet (20-30%) érinti. A betegség felfedezésének időpontjában már kb. 30 %-ban infiltrál szomszédos szervet, vagy ad metasztázist, elsősorban a májba. A Szt.Rókus Kórház sebészeti osztályán az utolsó 3 évben 6 stromális tumorban szen-vedő beteget operáltunk.

Gastrointestinalis stromalis tumor A GIST viszonylag ritka mesenchymalis daganat-féleség, melynek diagnózisa szövettanilag az epitheloid, vagy fibrocytás megjelenés, immunhisztokémiai szempontból pedig a CD 117 (C-kit) pozitivitás alapján állapitható meg. Gyakoriság : kb. 1 millió emberre jut 10-20 eset. Az idősebb korosztályt érinti (55-65 év), férfiaknál valamivel gyakoribb, mint nőknél. Magyarországon a GIST betegek számát 100-200 közé teszik. .

Rövid kórtörténetek : S.F. 66 éves férfi. Fogyás, hasi panaszok, szubileuszos tünetek miatt vizsgálták belgyógyászati osztályon, az ileumon passzázszavart okozó tumort igazoltak. Műtét során az ileumon ökölnyi tumort találtunk, a belet rezekáltuk, áttét nem volt. Szövettan : GIST K.I. 67 éves férfi. Akutan vettük fel osztályunkra peritonitisz tünetei miatt. Appendicitisz gyanújával került műtétre, ennek során az ileumon ökölnyi, perforált tumort találtunk. Áttét nem volt. Vékonybélrezekciót végeztünk. Szövettan : GIST

Rövid kórtörténetek : F.F. 61 éves nő. Melaena miatt vizsgálták belgyó-gyászati osztályon. Gasztroszkopia, kolonoszkopia nem talált vérzésforrást, a CT vizsgálat vékonybél tumort vetett fel. Újabb, keringést megingató gasztro-intesztinalis vérzés miatt , akutan került műtétre. A jejunum ökölnyi tumorát találtuk, bélrezekciót végeztünk. Áttét nem volt. Szövettan : GIST S.J. 72 éves férfi. Cholecysto-pancreatitis lezajlása után végeztünk epeműtétet. A műtét során mellékleletként a jejunum kezdeti szakaszán ökölnyi tumort találtunk, valamint ennek cseplesz és ileum metasztazisát. A tumort és a metasztázisokat eltávolítottuk

Rövid kórtörténetek K.B. 72 éves nő. Hányás, fogyás, felhasi fájdalom miatt vizsgálták belgyógyászati osztályon. Gasztroszkopia során a gyomor korpusz magasságában a gyomor űrterébe boltosuló, ép nyálkahártyával fedett képletet láttak. A beteg igen heves hasi fájdalom miatt, akutan került műtétre. A panaszokat gyomor invagináció okozta. Megoldás : Billroth II. gyomorrezekció. Áttét nem volt. R.F. 86 éves nő. Panaszokat okozó, gyulladt, köves epehólyag miatt végeztünk műtétet, mely során mellékleletként a gyomor első falán babnyi tumort találtunk. A tumoros falrészletet kimetszettük. Áttét nem volt. Szövettan GIST.

Klinikai összefoglalás A GIST diagnozisát minden esetben a műtéti anyag szövettani vizsgálata adta. 4 esetben a tumor vékonybélben, 2 esetben a gyomorban volt. A vékonybéltumorok közül 2 jejunum, 2 ileum volt. 1 esetben a tumor metasztatizáló formáját észleltük. A GIST vagy más betegség miatt végzett műtét során, mellékleletként, vagy a daganat szövődménye miatt (ileusz, vérzés, perforáció, invagináció) került felis-merésre. Mind a hat beteg gyógyultan távozott osztályunkról. A GIST sebészi kezelése a terápia alapja. A sugár- és citosztatikus kezelés hatástalan. Hatásos azonban az Imatinib (Glivec) kezelés, melyre a tumor 80 %-ban jól reagál.

Gastrointestinalis stromalis tumor Nem ritka! A gyomor összes malignus tumorának 2,2%-a, a vékonybél rosszindulatú daganatainak 13,9%-a és a colorectalis tumorok 0,1 %-a GIST

Gastrointestinalis stromalis tumor 1984-ben vezették be a stromalis tumor terminus technicust a gyomor olyan mesenchymalis tumoraira, melyeket addig számos névvel illettek, és amelyek hisztogenetikailag a gyomor Cajal féle interstitialis un. pacemaker sejtjeiből erednek.

Gastrointestinalis stromalis tumor gyomor vastagbél Meckel diverticulum rectum

Gastrointestinalis stromalis tumor A stromális tumorok klonális mutációt mutatnak a c-kit génen. A c-kit mutációk a gén 11, és ritkábban a 9 és 13 exonján mennek végbe. A c-kit tyrosinase-kinase patológiás, ligand független aktivációja szignifikáns a GIST pathogenezisében. Ennek therápiás jelentősége van, mivel már hozzáférhető a KIT-tyrosin kinase inhibitor szer Glivec néven, ezen daganatok célspecifikus kezelésére.

Intraabdominalis fibromatosis versus GIST Az IAF jóindulatú tumor, míg a GIST malignus potenciállal rendelkezik. Kezelésük eltérő: IAF esetében a lehető legkisebb sebészi beavatkozás, majd esetleges antiösztrogén kezelés. GIST esetében a beteg tumormentesítése és esetleges Glivec kezelés javasolt. A makroszkópos és szövettani kép, valamint az immunhisztokémia számos átfedést mutat.

Intraabdominalis fibromatosis versus GIST Különbség mutatkozik a makroszkópos kép-ben. Mindkét elváltozás beszűrhetí a bél falát, mindkettő, tömött ta-pintatú, a stromalis tumor általában lobulált és szinte „kibuggyan”, az intraabdominális fib-romatosis tömöttebb, homogénebb szerkezetű

Intraabdominalis fibromatosis versus GIST Szövettani képük csaknem azonos, a GIST sejtdúsabb és esetenként több oszlást tartalmaz

Intraabdominalis fibromatosis versus GIST Az immunhisztoké-miai reakciók nagy-részt átfedik egymást. Az egyetlen szignifi-káns különbség az, hogy a GIST esetek felében CD34 pozi-tivitás van, míg az IAF sohasem pozitív CD 34-gyel vimentin

Intraabdominalis fibromatosis versus GIST Az elektronmikroszkópos képeken a GIST éretlen sejteket, vagy incomplett izom irányú differenciáció jeleit mutatja, míg az IAF elektronmikroszkópos képére a fibroblastok, és myofibroblastok jellemzőek.