Változások és eredmények a colorectalis rák kezelésében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pest megyei Tüdőgyógyintézet
Advertisements

A krónikus parotitis sebészi kezelése
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Neoadjuváns kezelés emlőrák esetén - Az onkológus szempontjai
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
dr Szabó Tamás1, dr Bakonyi Géza2 Flór Ferenc Kórház, Kistarcsa
VASCULARIS INTERVENCIÓK A MINDENNAPI GASTROENTEROLOGIÁBAN
Neoadjuváns kezelés emlőrák esetén „a sebész szempontjai”
A VASTAGBÉL CARCINOMA DIAGNÓZISA
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Colorectalis carcinoma (CRC)
Dr. Berzéky József április 15.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Daganatgátló kezelés – kemoterápia –radiokemoterápia
Da Vinci.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Vesetranszplantációs várólistán lévő betegek cardiovascularis állapota
Pécsi Tudományegyetem, OEKK, Gyermekklinika,Sebészeti Osztály
A beteg útja a diagnózis közlésétől a műtéten át a gondozási szakaszig az emberi kapcsolatok függvényében Patai Gyöngyi Országos Onkológiai Intézet Általános.
Végbélrák. Közkórházi gyakorlat a Jósa András Megyei Kórházban
szakmérnök hallgatók számára
PAROTIS TUMOROK KORSZERŰ DIAGNOSZTIKÁJA ÉS TERÁPIÁJA
DIFFERENCIÁLT PAJZSMIRIGY RÁK KORSZERŰ ELLÁTÁSÁNAK EREDMÉNYEI
Lestár Béla és munkatársai, Szent Rókus kórház sebészete
Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve
Ecsedy Gábor, Lontai Péter, Drabos Ede, Göböl Zsolt, Lestár Béla
PAJZSMIRIGYRÁK KEZELÉSÉVEL SZERZETT TAPASZTALATAINK
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
XVIII. Pest Megyei Orvosnapok
Új eszközök a népbetegségek felmérésére
Kirschner Róbert, Pécsvárady Zsolt
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Cardiopulmonális resustitatión átesett 100 beteg nyomonkövetése osztályunk anyagában retrospektív vizsgálat útján Dr. Lévai Csilla, Dr. Katona Zsuzsa,
FESS-sel szerzett tapasztalataink
Restorativ proctocolectomia (total proctocolectomia, perinealis ilealis reservoir és ileoanalis anastomosis képzés) Lestár B, Hornok L, Bihari L, Polányi.
Rectum tumor > colon tumor
Procedure for Prolapse and Haemorrhoids (PPH-Longo)
DCIS A ductalis in situ emlődaganatok jelentősége az onkológiai gyakorlatban XVII. Pest megyei Orvosnapok Gödöllő Dr. Kammerer Kinga Pest megyei.
Az akut appendicitis kezelési elvei osztályunkon
Emlődaganatok prognózisa a szűrési program tükrében
dr. Bartók Vera P.M. Flór Ferenc Kórház Onkológia
Laparoscopos appendectomia osztályunk gyakorlatában
Dohányzás okozta mrgbetegedések és halálozás
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
lehetőségei az onkológiában Szent László Kórház Onkológiai Osztály
PANCREAS-CARCINOMA NEOADJUVÁNS KEZELÉSE
Klasszikus terápia. Dr. Domján Gyula KEZELÉS Kezelés nélkül súlyos betegség esetén 1 év alatt a betegek  80 %-a meghalt. Corticosteroid (CS) és cyclophosphamid.
AKUT HAEMODIALÍZIS A SZT. RÓKUS KH. I BELGYÓGYÁSZAT DIALÍZIS RÉSZLEGÉN KÖZÖTT.
A daganatok kezelése.
Nyelőcsőrák.
Fej-nyaki daganatok.
Nőgyógyászati daganatok
Gyomor daganatos betegek onkológiai kezelése
Colorectalis sebészet
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Meckel-diverticulum, „meg kell” fontolni
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganatának neoadjuváns kezelése Szántó János és Gonda Andrea Onkológiai Tanszék DEOEC.
A gyomorrák onkológiai kezelési lehetőségei
Szentkereszty Zsolt Ph.D., Med. habil. DE OEC Sebészeti Intézet
Masszív duodenalis vérzés ritka kóroka
Készítette: Nyúl Bettina
Bevezetés: miért a szepszis?
Bevezetés a sebészi onkológiába
ELSŐDLEGES CSONTLYMPHOMÁK Szaleczky Erika, Deák Beáta, Molnár Zsuzsa, Schneider Tamás, Várady Erika, Varga Fatima, Rosta András Országos Onkológiai Intézet,
A pancreastumorok sebészi kezelése Prof. Kelemen Dezső AZ ÉLETTUDOMÁNYI- KLINIKAI FELSŐOKTATÁS GYAKORLATORIENTÁLT ÉS HALLGATÓBARÁT KORSZERŰSÍTÉSE A VIDÉKI.
Centralizáció és specializáció a sebészeti onkológiában
Előadás másolata:

Változások és eredmények a colorectalis rák kezelésében. Ecsedy Gábor, Lontai Péter, Ender Ferenc Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Sebészeti Osztály XVIII.Pest Megyei Orvosnapok. Budapest 2009.november 6.

A colorectalis rákok gyakorisága Magyarországon A férfiaknál 29/100.000, a nőknél 18/100.000 a korhoz igazított incidencia, amellyel a világirodalmi adatok szerint a szomorú második helyen állunk. Évente 8.000 új megbetegedést ismerünk fel. 2008-as adatok szerint 8.700 új beteget jelentettek Közel 5000 beteg hal meg colorectalis rákban évenként (2005-ös adat). Az utóbbi 10 évben megváltoztak a sebészeti kezelési elvek.

Mi az oka? a sebészeti kezelési elvek változásának I. A daganatok genetikájának, biológiai viselkedésének jobb megismerése A kórisméző eljárások fejlődése (colonoscopia, virtualis CT vezérelt colonoscopia, capsular endoscopia, UH, intraop. UH, rectalis UH, MR), szűrési módszerek széles körű bevezetése (Magyarországon ez utóbbi sajnos még mindig nem valósult meg). A sugárkezelésben és a kemoterápiában új, bizonyítékokon alapuló, onkológiai eljárások alkalmazása

Mi az oka? a sebészeti kezelési elvek változásának II. Az anesztézia és a sebészeti technika is sokat fejlődött, így például bevezetésre kerültek az új, szövetbarát, felszívódó varróanyagok, elterjedt az egyrétegű kézi varrat-technika, a varrógépeket széles körben alkalmazzuk, mély rectum resectióknál a jobb funkcionális eredményre törekedve kidolgozták a különböző pouch technikákat, a transanalis endoscopos beavatkozások, a laparoscopos és kézzel asszisztált módszerek, a multivisceralis műtétek is standard eljárásokká váltak. Mindezek együttvéve lényegesen megváltoztatták, mind az akut, mind az elektív colorectalis műtétek stratégiáját az elmúlt tíz évben.

A sebészeti kezelés változásai I. Akut műtét előtt is fontos a beteg kivizsgálása előkészítése, UH, CT. Felszívódó kontrasztanyaggal a stenosis helyének, mértékének megállapítása, preop.colonoscopiával leszívás megkisérlése, válaszott esetekben stent behelyezése (idős, irresecabilis betegeknél elkerülhető ezzel a stoma). Amennyiben a hasi tünetek és a beteg állapota lehetővé teszi, törekedni kell, hogy az akutan felvett betegek egy része előkészítés után elektíven kerüljön műtétre. Ha az akut műtét nem kerülhető el, a daganat lokalizációjától függően, jobboldali tumorok esetén jobb hemicolectomia, bal colonfél daganatoknál kiterjesztett hemicolectomia, subtotalis colectomia (!), ileo-sigmoideostomiával, ileo-rectostomiával. Segmentalis reszekció esetén: Hartmann műtét vagy bélátmosás és primer resectio után anastomosis? Mikor, melyiket válasszuk?

A sebészeti kezelés változásai II. Hartmann műtét előnyei: - Gyors műtét - Egyszerübb - Idős, rossz ált.állapotban előrehaladott ileusban is eredményes Hartmann műtét hátrányai: - Nincs bélátmosás, detoxicálás - Újabb műtét - Stoma - Életminőség Primer res. és anast. előnyei: - Egy műtét - Bélátmosás, detoxicálás - Életminőség jobb Primer res. és anast hátrányai: - Hosszabb idő, nagyobb műtéti terhelés - Nagyobb sebészeti gyakorlat, a situs megítélése, varrat- technika - Varratelégtelenség gyakoribb lehet (akut op., ileus, életkor) Mindezek figyelembevételével törekedni kell a korszerűbb primer resectio és anastomosis végzésére.

A sebészeti kezelés változásai III, varrat technika n : 800 eset, Bruch 2000 Egyrétegű varrat (sero-submucosus varrat), kevésbé ischaemizál, nem stenotizál Insuffitientia 3 % Abscessus 3 % Idő 20 perc Ápolási idő 7 nap Ár 4 dollár Kétrétegű varrat 1,5 % 3 % 30 perc 9 nap 36 dollár

A colorectalis rákos betegek magas halálozási arányának okai. A vastagbéldaganatos betegek 5 éves túlélése a komplex sebészeti onkológiai kezelés ellenére is szerény, az Egyesült Államokban ez 62 %, míg Európában és különösen Kelet-Európában lényegesen rosszabb, 45-50%. Ennek okai: A lakosság nem megfelelő egészségügyi kultúrája miatt a betegek jellegzetes panaszok esetén sem fordulnak orvoshoz. A pontos kórisme felállítása előtti átlagos panaszidő 6 - 8 hónap. Hiányoznak a a központilag szervezett colorectalis szűrő programok hazánkban. Új népegészségügyi programtervezet? A fentiek következménye, hogy a betegek közel fele előrehaladott tumoros stádiumban (Dukes C, D), 20-30%-uk mechanikus ileus állapotában kerülnek kórházba.

A Jahn F. -Délpesti Kh. -ban 2007-08-ban végzett colorectalis carc A Jahn F.-Délpesti Kh.-ban 2007-08-ban végzett colorectalis carc. műtéteink n: 288 Colon carcinoma 179 eset (62,1 %) Rectum carcinoma 109 eset (37,9 %) Elektív műtét 227 eset (78,8 %) Akut műtét 67 eset (21,2 %) Összes 288 eset (100,0 %)

Reszekábilis esetek n: 171 75,3% Irreszekábilis esetek n: 56 24,7% Reszekabilitás és irreszekabilitás aránya elektív colorectalis műtéteinknél, n: 227 Reszekábilis esetek n: 171 75,3% Irreszekábilis esetek n: 56 24,7% Összes n: 227

Sebészeti taktika a vastag-és végbélrákok elektív műtéteinél I. A korszerű onkológiai elveknek megfelelően, a tumort drenáló nyirokrendszer minél teljesebb eltávolítása érdekében a mesocolon eredésénél látjuk el az ér-és nyirok-képleteket, a szegmentális reszekciók helyett a kiterjesztett hemicolectomiákat részesítjük előnyben. UICC állásfoglalás: 12 neg nyirokcsomó – N0. Rectum carcinomás esetekben, az art.rectalis superior magas lekötését és teljes mesorectum exstirpatiót (TME) végzünk, nem csak a tumor alatt 2-3 cm hosszúságban, hanem teljes szélességben a medence falig ebben a magasságban, a m.levator ani szintjéig. 2009-ben, osztályunkon bevezetésre került a laparosocopos technika a colorectalis daganatok sebészeti kezelésében. Jelenleg a kezdeti tapasztalatok megszerzésénél tartunk. Több alkalommal történt jobboldali hemicolectomia, baloldali hemicolectomia, rectum resectio double stapler technikával, abdomino-perinealis rectum exstirpatio. Kezdeti tapasztalataink jók, szövődményt nem észleltünk. Betegeink gyorsabban, kevesebb vérvesztességgel gyógyultak. A pathológiai feldolgozás szerint az eltávolított nyirokcsomók számában és a radikalitásban nem volt különbség a laparoscopos műtétek és a hagyományos módszer között.

Sebészeti taktika a vastag és végbélrákok elektív műtéteinél II. Sphincter megtartásra törekszünk, ha az onkológiai elvek, a beteg sphincter apparátusának állapota ezt megengedi, double stapler technikával, gépi varrattal. A Délpesti KH. Sebészetén az elmúl 2 évben 109 esetben végeztünk rectum cc.miatt műtétet, sphincter magtartás történt : 83,1%-ban, rectum exstirpatio 16,9%-ban. Ha az anastomosis 6-7 cm-nél alacsonyabban van, akkor javasolt a tehermentesítő, átmeneti, kacs ileostoma felhelyezése, különösen radio-kemoterápia után (gyakoribb anast.insuff.). Idős betegek, többször szült, laza sphincterű nőbetgeknél, az alcsony, colorectalis anastomosis, coloanalis anastomosis megfontolandó, mert gyakori az analis incontinentia. Ezekben az esetekben pouch képzés javasolható. Amennyiben a daganat nem okozott távoli áttéteket és eltávolítása a környező szervek infiltrációja miatt csak multivisceralis műtéttel oldható meg, akkor reszekáljuk egy blockban a környező szerveket, szervrészleteket is.

A standard és a multivisceralis colorectalis műtétek szövődményeinek, halálozásának összehasonlítása Posztop.szövődm. Halálozás Standard colorectalis műtét 13,4% 1,9% Colorectalis daganat+egy szerv 16,5% 2,1% Colorectalis daganat+több szerv 21,1 % 13,6%

A standard és a többszervi colorectalis daganatműtétek utáni 5 éves túlélés összehasonlítása Standard műtétek után 62 % Multivisceralis műtétek után 38 % Palliatív műtétek után 0 %

A colorectalis rákok komplex sebészeti és onkológiai kezelésének szükségessége I. Az előrehaladott stádiumú colorectalis rákoknál a reszekabilitási arány fokozása és a hosszabb túlélés csak a sebész-onkológus szoros együttműködésétől várható. A Dukes B2, C stádiumú rectum carcinomák preoperativ, agresszív, neoadjuváns, kombinált radio-kemoterápiájával a daganat megkissebbíthető (down staging) és reszekábilissá tehető. Ezeknek az onkológiai kezeléseknek azonban mellékhatásai és szövődményei is vannak, melyek megemelik a sebészeti beavatkozás szövődményeit (vérzés, sebgennyedés, varratelégtelenség, férfiaknál merevedési zavarok, stb.) A kombinált sebészeti-onkológiai kezeléssel is csak 50-60% közötti 5 éves túlélés biztosítható a reszekábilis esetekben, ha a klinikai tünetek alapján kerül kórismézésre a daganat. A colorectalis szűréssel felismert, klinikai tüneteket még nem okozó, korai rákok, malignizálódó polypusok eltávolításával viszont az 5 éves túlélés 90%-os, a hazai és a nemzetközi irodalmi adatok alapján. Ezért van szükség a hosszútávon költségkímélő colorectalis szürőprogramok mielőbbi megindítására.

A colorectalis rákok komplex sebészeti és onkológiai kezelésének szükségessége II. Az előrehaladott stádiumú colorectalis daganatok terápiájában helye van a kiterjesztett radikalitásu, multivisceralis műtéteknek. A sebészeti onkológia elveit követve minden esetben egyénileg kell mérlegelni a cost/benefit arányát, és a beteg teherbíró képességét, érdekeit, emberi méltóságát tiszteletben tartva kell döntenünk a műtét kiterjesztéséről. A többszervi beavatkozásoknál is az a cél, hogy a nagyobb kockázat elviselése mellett, a beteg embernek megfelelő életminőséget tudjunk biztosítani. Az irodalmi adatok és saját tapasztalataink szerint az előrehaladott stádiumú, de reszekábilis végbélrákos betegek kombinált radio-kemoterápiás kezelése csökkenteni képes a lokális recidivák gyakoriságát (7-8 %-ra, Total Mesorectum Exstirpatio végzésével, Heald szerint 3-4 %-ra), és közel 20 %-al növelheti a betegcsoport 5 éves túlélését.

Colorectalis daganatok prognosztikai faktorok I. A radikális sebészeti reszekció (R0) esetén a betegek prognózisát alapvetően a tumor lokalizációja, TNM stádiuma, grading-je határozza meg: -5 éves túlélés: pT1 /70-84%/, pT2 /67-77%/, pT3 /51-57%/, pT4 /25-39%/ M0 /56-60%/, M1 /6-26%/ -5 éves túlélés: bármely pTpN1M0 /43-55%/ bármely pTpN2M0 /26-42%/ bármely pTpN3M0 /27-41%/ -Magas grade /III.-IV/: rossz prognózis, rövid túlélés. -Ér és nyirokér invazió, perineurális terjedés rossz prognózist jelent.

Colorectalis daganatok prognosztikai faktotok II. A statisztikai adatok a nők kedvezőbb prognózisát erősítették meg minden daganat lokalizációban. A 40. életév alatt jelentkező esetek –nemtől függetlenül – kedvezőtlen prognózisúak. A betegek rossz szociológiai helyzete ugyancsak kedvezőtlen tényező, későbbi stádiumban ismerik fel a daganatot, rossz tápláltság miatt gyengébb az immunstatus, kevésbé kooperál az onkológiai kezelésben. A sebész, mint prognosztikai faktor: a primer műtét radikalitásán, mortalitásán, és szövődmény rátáján túl, a loco-regionális recidívák kialakulásában, a daganatos szóródásban egyaránt szerepet játszik. A jövő útja, hogy olyan molekuláris és biológiai markereket találjunk, amelyek azonos stádiumban a prognózis tekintetében támpontot adhatnak, és ezek alapján választhassuk ki azokat a betegeket, akiket a lehető legradikálisabb sebészeti-onkológiai terápiában kell részesítenünk. Továbbá felismerjük azon betegcsoportokat, akiket meg lehet kímélnünk a felesleges adjuváns kezelésektől, mert a daganatuk biológiai viselkedése azt nem teszi szükségessé (erre már vannak hazánkban is elérhető, cytodiagnosztikai és marker módszereink).