A GIST diagnosztikájának és kezelésének nehézségei egy

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítették: Veiland Adrienn Borsányi Tibor
Advertisements

AZ EMELKEDŐ PSA JELENTŐSÉGE RADIKÁLIS PROSTATECTOMIA UTÁN
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
KLINIKAI ALAPISMERETEK
A méhtestrák időszerű kérdései
Hypertoniás sóoldat inhalációjának hatásossága RSV bronchiolitisben
HANGRÉST KITÖLTŐ LARYNGEALIS CYSTA ESETE ÉS FONIÁTRIAI VONATKOZÁSAI
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
VASCULARIS INTERVENCIÓK A MINDENNAPI GASTROENTEROLOGIÁBAN
Congenitalis, nyelvben elhelyezkedő tumor
Neoadjuváns kezelés emlőrák esetén „a sebész szempontjai”
A VASTAGBÉL CARCINOMA DIAGNÓZISA
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Schumet Petra Bajcsy-Zsilinszky Kórház
Gastro Update Compact 2005 PET/CT Dr. Lengyel Zsolt.
Az emésztőszervek betegségei
A VESEELÉGTELENSÉG PROGRESSZIÓJA I
Funkcionális emésztőszervi betegségek a családorvosi gyakorlatban
Z. Józsi bácsi encephalopathiája
Funkcionális emésztőszervi betegségek a családorvosi gyakorlatban
Stabil angina pectoris június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
A gasztrointesztinális traktus cytomegalovírus fertőzése
Veserák sarcoid-like elváltozással osztályvezető főorvos
Vesebiopsziával igazolt thromboembolizáció
Kismedencei térfoglaló folyamatok - az ultrahang vizsgálat jelentősége
Szokatlan viselkedésű Wilms-tumorok
FEJ-NYAK SEBÉSZETE.
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
PAROTIS TUMOROK KORSZERŰ DIAGNOSZTIKÁJA ÉS TERÁPIÁJA
Dr. Harsányi J.1, Dr. Várkonyi M.1, Dr. Milák P.1, Dr. Domán J.1,
Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve
Gastrointestinalis tumorok és tumort utánzó elváltozások Vajda Katalin Szent Rókus kórház Budapest.
PAJZSMIRIGYRÁK KEZELÉSÉVEL SZERZETT TAPASZTALATAINK
Dr.Lontai Péter *, Dr.Ecsedy Gábor *, Dr.Vajda Katalin **
Dr. Várdai Erika, Dr.Horváth Sándor
FEJ-NYAKI DUZZANATOK DIFFERENCIÁLDIAGNOSZTIKÁJA
DCIS A ductalis in situ emlődaganatok jelentősége az onkológiai gyakorlatban XVII. Pest megyei Orvosnapok Gödöllő Dr. Kammerer Kinga Pest megyei.
Az akut appendicitis kezelési elvei osztályunkon
dr. Bartók Vera P.M. Flór Ferenc Kórház Onkológia
Epeúti betegségek.
Virtuális endoscopia.
Hasnyálmirigy és lép betegségei
Nyelőcsőrák.
Daganatdiagnosztika.
Nőgyógyászati daganatok
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Gyomor daganatos betegek onkológiai kezelése
Műtétre kandidált betegeknél
Semmelweis Egyetem - I. sz. Sebészeti Klinika
Nyelőcső leiomyoma és laphámcarcinoma – új kapcsolat?
Meckel-diverticulum, „meg kell” fontolni
LEIOMYOMA VAGY GIST? HIGGYÜNK A SZEMÜNKNEK!
Vérzésforrást keresünk? Előbb csináljunk egyet!
Gyomor Schwannoma Tarpay Á., Mészáros P., Burai M., Szmola R., Gieszer B., Pozsár J. Országos Onkológiai Intézet Invazív Gasztroenterológiai Részleg FIGAMU.
Egy ritka kórkép fiatalkorban-akut mesenterialis thrombosis
Baranyai Á.1 ; Tóth L.1; Bánsághi Z.2; Mester T.2; Topa L.1
Melanoma malignum nyelőcső metastasisának operált esete
Tüdő primer- és áttéti daganatai (oktatási prezentáció V
Masszív duodenalis vérzés ritka kóroka
Készítette: Nyúl Bettina
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Bevezetés a sebészi onkológiába
Horváth Mária Olga, László Edit, Kocsis Ibolya
Extranodalis non Hodgkin malignus lymphomák Valasinyószki Erika 1, Erős Melinda 1, Hamvas József 2, Dombi Péter 1 Szent Borbála Kórház Onko-haematologia.
A pancreastumorok sebészi kezelése Prof. Kelemen Dezső AZ ÉLETTUDOMÁNYI- KLINIKAI FELSŐOKTATÁS GYAKORLATORIENTÁLT ÉS HALLGATÓBARÁT KORSZERŰSÍTÉSE A VIDÉKI.
Virtuális endoscopia.
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Előadás másolata:

A GIST diagnosztikájának és kezelésének nehézségei egy betegünk kórtörténete alapján Dr.Banai Zoltán - Dr.Karácsony Tibor Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet Sebészeti osztály CEGLÉD

A betegség áttekintése A GIST- gastrointestinalis stroma tumor- a jelenlegi definíció szerint a GI traktusban kialakuló, c- kit pozitív, mesenchymalis eredetű daganat, specifikus hisztológiai jellemvonásokkal. Korábban a GIST- eket benignus és malignus csoportokba sorolták, de döntő többségüket benignusnak nyilvánították. Jelenleg sok klinikus és patológus úgy véli , hogy minden GIST-nek van bizonyos malignus potenciálja.

A c - kit I. A c-kit protein jelenléte specifikus szövettani jellemzőkkel együtt jelenleg elengedhetetlen a GIST diagnózisához. A c-kit egy sejtmembrán receptor tirozin-kináz, amely meg- köti az őssejt faktornak ( Stem Cell Factor SCF ) nevezett növekedési faktort. A c-kit jelenlétét eredetileg éretlen haemopoeticus sejteken írták le, de ma már tudjuk, hogy a c-kit több sejttípusa is megjelenik mind az embrionális fejlődés, mind a felnőtt élet során.

A c - kit II. Mind a legtöbb növekedési faktor eredetű receptor tirozin kináznak, a c-kit által mediált jelátvitelnek is összetett élettani működéseket tulajdonítanak. Ezek közé tartozik a sejttúlélés, proliferatio, differenciálódás, adhézió, és olyan funkciók, mint pl. a chemotaxis, secretio, és az apoptosis.

Az eset bemutatása került felvételre a ceglédi Toldy Ferenc T.L.-né 54 éves nőbeteg 2002.06.13.-án került felvételre a ceglédi Toldy Ferenc Kórház sebészeti osztályára beutalása előtt néhány órával észlelt kétszeri melaenás székürítés, hányinger, - elmondása szerinti - epés hányás miatt.

Az eset bemutatása Anamaesisében 1979-ben történt cholecystectomia, valamint hypertonia, spondylosis cervicalis, TIA miatt kezelés szerepel.

Az eset bemutatása Felvételi statusából:Kp. fejlett, obes testalkat, részarányos mellkas, ritmusos, kissé tachycard szívműködés. Puha, sejtes légzés. RR: 160/90 Hgmm, P: 110/ min. Puha, betapintható has, mérsékelt epigastrialis nyomásérzékenység. Élénk bélhangok, az epigastriumban resistentia sejthető, défanse nincs. RDV: az ampullában melaenás széklet. Felvételkori Hgb: 77 g/l, Prothrombin: 1,31 INR.

Az eset bemutatása Felvétele után parenteralis folyadékpótlást alkalmaztunk és PPI, valamint haemostypticumok adását kezdtük el. Anamiája miatt 3 E vvt cc.-ot kapott.Keringése végig stabil volt. A 2002.06.14.-én végzett gastroscopián a gyomor corpus területén 3 cm átmérőjű submucosus elváltozás volt látható, amely felett egy lencsényi területen a nyálkahártya kifekélyesedett. Biopsia az elváltozásból, EUS vizsgálatra előjegyeztük az OGYK endoscopos laboratóriumába.

A gyomor endoscopos ultrahang vizsgálata A gyomor corpusában a submucosa rétegében 9,1 cmx5 cm haránt átmérőjű echoszegény, solid elváltozás látható. A szerkezet enyhén inhomogén, az elváltozásban néhány echomentes terület látható, ezek közül a legnagyobb 8 mm átmérőjű. A gyomor körül nyirokcsomót nem láttunk. Dg.: Tu. Submucosum ventriculi. GIST alapos gyanúja.

Az eset bemutatása 2002.06.20.-án submucosus tumor gyanúja miatt műtétre került a beteg, melynek során kb. 8 cm átmérőjű tumort távolítottunk el, mely gyorsfagyasztásos szövettani vizsgálattal GIST-nek bizonyult. Dignitását bizonytalan természetűnek véleményezték, A szövettani lelet ismeretében a radikális műtéttől eltekintettünk. Eseménytelen postop. szak után a beteg panaszmentesen távozott osztályunkról 2002.06.27.-én.

Submucosus rész Fekély

Az eset bemutatása 2003.01.14.-én kontroll gastroscopián a gyomor nyálkahártya épnek tűnt, a varratvonalból végzett biopsiás anyag gastritis chronicának bizonyult. Haelicobakter pozitivitása miatt eradicatióban részesült.

Az eset bemutatása 2002.02.18.-án mindkét bordaív alatti görcsös fájdalom, gyengeség miatt ismételten felvételre került osztályunkra. A kivizsgálás során recidív tumor, máj-, és nyirokcsomó metastasis igazolódott ( CT, EUS ). A műtéti preparátumból készült szövettani anyag ismételt vizsgálata ( OOI ) magas rizikójú, c-kit pozitív GIST tumort igazolt. További kezelésre a Szent-László Kórház onkológiájára irányitottuk ahol gyógyszeres kezelést indítottak el nála.

CT kép 2003 február Recidív tumor

CT kép 2003 április Tumor nagyság

A lényegesen megkisebbedett tumor CT kép 2003 augusztus A lényegesen megkisebbedett tumor

Megbeszélés - a GIST klinikuma A tápcsatorna falából kiinduló, nem hám eredetű , mesenchymalis tumorokat korábban fénymikroszkópos módszerekkel megjelenésüktől függően neurofibromának, scwannomának , leiomyomának, leiomyosarcomának nevezték.

Megbeszélés - a GIST klinikuma Később elektronmikroszkópos és immunhisztokémiai vizsgálatok bizonyították, hogy a differenciálatlan mesenchymalis sejtekből kiinduló, heterogén simaizom és/vagy idegi markereket expresszáló daganatok, a gastrointestinalis stromalis tumorok -(GIST)- külön csoportot alkotnak.

Megbeszélés - a GIST klinikuma A GIST a tápcsatorna falában előforduló malignus daganatok kevesebb, mint 1 %-át képezik. A GIST eltérő differenciáltsági fokúak, morfológiai szempontból nem egységesek.

Megbeszélés - a GIST klinikuma A GIST nagyon kevés kivétellel c-kit tirozin kinázt termel. Leggyakrabban a gyomorban (60-70 %), a vékonybélben (20-30%) és kb. 10%-ban egyéb lokalizációban fordulnak elő.

Megbeszélés - a GIST klinikuma A jelenlegi megítélés szerint a tumor mérete megbízható előrejelzője a malignitásnak.Általában az 5 cm-nél nagyobb daganatok malignusak. Az alacsony vagy bizonytalan malignus potenciálú daganatok képezik az összes GIST kb. 70%-át, és ezeket általában véletlenül fedezik fel egy műtét alkalmával.

Megbeszélés - a GIST klinikuma Ezek a daganatok rendre kisebbek, általában a legnagyobb átmérőjük is 5 cm alatti. Sok klinikus azonban szigorúbb határértékeket szab, és csak a 2 cm-nél kisebb daganatokra mondja, hogy alacsony kockázatú GIST-ről van szó.Ezt a szigorú feltételrendszert alkalmazva a 2-5 cm átmérőjű daganatok átmeneti zónát képeznek.

Megbeszélés - a GIST klinikuma A GIST gyakran teljesen tünetmentesek, véletlenszerű a felfedezésük. Máskor a tumor mérete és lokalizációja miatt jelentkezhetnek a tünetek. Különösen gyomor és vékonybél lokalizáció esetén hasi fájdalom és a vérzés a vezető tünetek.

Megbeszélés - a GIST klinikuma A pontos diagnózis felállításában az endoszkópia és a konvencionális képalkotó vizsgálatok( hasi uh, CT) mellett az endoszkópos UH- nak van kimagasló értéke, amellyel a daganat staging is nagy biztonsággal meghatározható.

Megbeszélés - a GIST klinikuma A GIST-ek első felismerésekor a daganatok kb. 25-30 %-a már egyértelműen malignus, vagyis metastaticus vagy a környező szervek felé inváziót mutat. Mivel a GIST klinikai viselkedését nehéz prognosztizálni, a benignus és a malignus terminológiát a sokkal inkább használható alacsony kockázatú vagy magas kockázatú, esetleg a bizonytalan malignus potenciálú kifejezésekkel helyettesítik.

Megbeszélés - kezelés Műtét Korábban a műtét volt az egyetlen sikeresnek mondható kezelési lehetőség.A daganat teljes műtéti eltávolítása jelenleg is az egyetlen olyan módszer mellyel a betegség véglegesen gyógyítható. Azonban még azoknál a betegeknél is ,akiknél a daganat teljes eltávolítása sikeres volt, és a resectios szélek mikroszkóposan tumormentesnek bizonyultak, gyakori volt a tumor lokális recidívája.

Megbeszélés - kezelés A legfrissebb prospektív vizsgálatban a recidíva jelentkezéséig eltelt medián időtartam 19 hónap volt. Ha a daganat inoperábilis a betegek átlagos túlélési ideje rövid, 10-21 hónap között mozog. A metasztatizáló vagy recidív GIST kezelési hetőségei még csekélyebbek.

Megbeszélés - kezelés A recidíva vagy metastasis miatti szekunder műtét után a betegség kiújulásának valószínűsége megközelíti a 100%-t, és ekkor a progresszió megjelenéséig várható időtartam kevesebb, mint 4 hónap.

Megbeszélés - kezelés A daganat ellenálló az irradiációval szemben. A szegényes terápiás válaszok ellenére metastaticus GIST esetében a legtöbb beteg jobb híján több kemoterápiás kezelésen is átesik. Számos protokollt alkalmaznak a rezidualis tumor kezelésére, de ezekkel általában csak minimális választ sikerül elérni.

Megbeszélés - kezelés Új terápiás lehetőségként a c-kit receptor tirozin kináz specikus inhibitora megváltoztatja a malignus GIST- ben szenvedő betegek eddigi rossz prognózisát. A tirozin kináz inhibitor kapszula adása a felnőtt betegek c-kit pozitiv, inoperabilis és/vagy metasztatizáló malignus GIST- ben javallt. A kezelést addig kell folytatni, amíg attól a beteg számára kedvező eredmény várható.

Összegzés Esetünket azért találtuk közlésre érdemesnek, mert betegünk kórtörténetén keresztül a rendelkezésre álló teljes diagnosztikus és terápiás palettát be tudtuk mutatni. Tanúságként megállapíthatjuk, hogy a GIST esetén mindig számolnunk kell a daganat potenciálisan malignus voltával, s e daganattípust élesen meg kell különböztetnünk a többi benignusnak számító mesenchymalis daganattól. Sebészként további fontos tanúság, hogy a daganat mérete az irodalmi adatoknak megfelelően korrelál a dignitással a makroszkóposan benignus küllem ellenére is.

Köszönetnyilvánítás Köszönetünket fejezzük ki a Toldy Ferenc Kórház Patológiai osztály munkatársainak, a CT labor munkatársainak és Prof.Szántó Imrének (OGYK), az EUS vizsgálatok elvégzéséért, valamint Ottlecz István kollégánknak a számítógépes prezentáció tervezéséért.

Köszönöm figyelmüket